Beste scheergel (top 6)
06 januari 2024 
14 min. leestijd

Beste scheergel (top 6)

De beste scheergel vinden, die zowel voor een glad scheerresultaat zorgt als de kans op scheerirritatie beperkt, is lastig. Zeker omdat er veel scheergels worden verkocht met daarin allerlei ingrediënten die scheerirritaties juist uitlokken. Daarom dook in het scheergel assortiment en maakte een Beste scheergel top 6!

Samenvatting beste scheergel mannen en vrouwen 2024

Hieronder vind je een samenvatting van mijn beste scheergel top 6. Dat scheelt wat lezen! Bij het uitkiezen van de producten heb ik vooral gekeken naar de formulering van de scheergel en de reviews. Ook heb ik scheergels van verschillende prijscategorieën en merken gekozen.

Ze zijn allemaal geschikt voor de gevoelige huid. En zowel voor mannen als vrouwen. Wel wil ik meteen even zeggen dat ik intiemere plekjes, zoals een bikinilijn, altijd zou scheren met een olie als tussenstof. In plaats van een scheergel. Daarom geef ik in deze lijst met beste scheergel lijst ook scheerolie opties.

beste scheergel

1. Alverde scheergel

Als je op zoek bent naar de beste scheergel voor mannen en vrouwen, is de scheergel van Alverde een goede optie om uit te proberen. Ook wanneer je een gevoelige huid hebt. De scheergel bevat niet zoveel ingrediënten, maar de stoffen dié zijn toegevoegd zijn mild voor je huid.

Zo bevat de scheergel onder andere een relatief hoge concentratie glycerine, aloë vera en kamille. Deze stoffen zorgen er niet alleen voor dat de huid goed glad gemaakt wordt, maar ook dat de huid tijdens het scheren minder snel uitdroogt. Ze hebben namelijk ook een verzorgende werking.

Bovendien zijn problematische ingrediënten, als parfum, etherische oliën, uitdrogende alcohol soorten en sulfaten weg gelaten. Net als microplastics trouwens. Kortom, een fijne scheergel voor zowel mannen als vrouwen.

beste scheergel

2. SMPL skincare lotion

De SMPL skincare lotion is eigenlijk geen traditionele scheergel maar meer een soort vier in één product. Je kunt het namelijk gebruiken als bodylotion, handcrème, haarmasker en conditioner. Maar wat mij betreft dus ook als scheerlotion (geen gel). Voor zowel voor je gezicht als lichaam.

De lotion bestaat namelijk uit allerlei verzorgende, zoals glycerine, kokosnootolie, olijfolie, sojaboonolie, aloë vera en cacaoboter. Hoewel je tijdens het scheren de meeste van deze ingrediënten snel afspoelt, bieden deze ingrediënten wel voordelen als je de lotion ook als huidverzorgingsproduct gebruikt.

Bovendien voorkomen de hydraterende stoffen dat je huid tijdens het scheren uitdroogt, waardoor deze lotion een geschikte "scheergel" is voor mensen met een gevoelige of droge huid. En zowel een alternatief op scheergel voor mannen en voor vrouwen.

Een ander voordeel aan deze lotion is dat het handig mee te nemen is. Bijvoorbeeld op vakantie. Tijdens mijn laatste vakantie heb ik de lotion zowel als scheerlotion, haarmasker en bodylotion gebruikt. Kortom, ben je op zoek naar de beste scheergel voor mannen en vrouwen? Dan kan ik de SMPL skincare lotion zeker als alternatief aanraden!

beste scheergel

3. Berivita jojoba olie

Als je op zoek bent naar de beste scheergel is jojoba olie ook echt een fijne optie. Hoewel het natuurlijk niet om een scheergel gaat, kan het wel goed dienen als tussenstof tijdens het scheren. Jojoba olie heeft namelijk een vrij dikke consistentie. En creëert daardoor een goede beschermlaag over je huid heen, waardoor wrijving en beschadigingen door je scheermesje verminderd worden.

Bovendien bevat jojoba olie van nature allerlei vitamines. Deze vitamines hebben van nature een kalmerende werking op de huid. Wat de kans op scheerirritatie en scheerbultjes vermindert. Zeker als je hier gevoelig voor bent. Het is dan zelfs goed om de olie na het scheren gewoon op je huid te laten zitten. Op die manier verzorg en kalmeer je tegelijkertijd de pas geschoren huid.

Kortom, als je op zoek bent naar de beste scheergel is jojoba olie een fijn alternatief. Met name als je een gevoelige huid hebt. Of snel scheerirritatie bultjes krijgt na het scheren. Maar ook voor de wat intiemere plekjes is scheren met een olie veel milder dan een scheergel, scheerschuim of scheercrème. Je kunt het overal gebruiken zonder iets te verstoren!

beste scheergel

4. Olijfolie als scheergel

Als je mijn Sproet Instagram pagina volgt, ben je deze tip wellicht weleens tegengekomen: scheren met olijfolie. Olijfolie is namelijk heel puur en zuiver. Het bevat geen etherische oliën, geen zeep, geen parfum, geen kunstmatige kleurstoffen. Alleen natuurlijke ingrediënten.

Hierdoor kun je olijfolie overal zonder problemen gebruiken. Zelfs op de meest gevoelige en intieme plekken. Daarnaast zorgt olijfolie ervoor dat je huid van nature lekker zacht en glad wordt, waardoor het scheermesje moeiteloos over je huid glijdt. En tegelijkertijd dus een verzachtende werking heeft.

Dit maakt het heel geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Of om de wat intiemere plekjes te scheren. Als je ervoor kiest om in de douche te scheren, is het wel aan te raden om de douche even goed na te spoelen voordat de volgende erin stapt, want je ligt al snel languit heb ik gemerkt 

beste scheergel

5. Clinique scheergel voor mannen

Als je op zoek bent naar de beste scheergel, dan is ook deze Clinique scheergel een goede optie! Het gaat hierbij om scheergel die bij aanbrengen geleidelijk verandert in een schuim. Hierdoor kun je profiteren van zowel de gel structuur als de schuim structuur. Een gel is eenvoudig aan te brengen en het schuim zorgt er juist weer voor dat je scheermesje over je huid glijdt.

Wat betreft de ingrediëntenlijst, bevat ook deze scheerschuim alleen milde ingrediënten, zoals aloë vera, hyaluronzuur en sorbitol. Ingrediënten als parfum, etherische oliën en alcohol zijn weggelaten. Hierdoor is het een geschikte optie voor zowel mannen als vrouwen.

Ik zou de scheergel wel vooral gebruiken voor het scheren van oksels, benen en het gezicht. En minder snel voor een bikinilijn. Verder is de Clinique scheergel wel aan de prijzige kant is. Helaas heb ik nog niet veel andere, beter betaalbare, scheerproducten gevonden. Die ook huidvriendelijk geformuleerd zijn. Zodra ik deze gevonden heb, zal ik ze direct toevoegen aan deze lijst met Beste scheergel!

beste scheergel

6. Gilette Satin Care scheergel

Ook de Gilette Satin Care scheergel verdient een plekje in deze Beste scheergel top 6. Maar ik wil wel meteen zeggen dat het niet mijn meest favoriete scheergel voor vrouwen is qua samenstelling. Het is namelijk iets minder mild geformuleerd dan de eerste vier producten hierboven.

Toch vind ik het wel een goede scheergel voor mannen en vrouwen, omdat het echt doet wat het beloofd. Namelijk het scheren makkelijker maken en je huid beschermen tegen wrijving van je scheermesje. Ook is de structuur van de gel lekker dik, waardoor het je huid goed zacht maakt.

Bovendien is de scheergel ook weer vrij van parfum, geurstoffen en andere stoffen die ik zou vermijden in je scheergel. Het gaat trouwens wel echt om een gel dat niet verandert in een schuim. Hierdoor is in een donkere badkamer niet altijd even goed te zien waar de gel zit. Zelf vond ik dit geen probleem, maar wellicht wel iets om rekening mee te houden!

Ik zou de Gilette Satin Care scheergel vooral gebruiken voor het scheren van je benen, gezicht en oksels. Maar niet zo snel voor je bikinilijn bijvoorbeeld. Dan gaat mijn voorkeur toch echt uit naar scheren met een olie. Bijvoorbeeld één van de twee oliën uit deze lijst. Dit geldt ook voor de Clinique scheergel hierboven. Maar voor de rest van het lichaam is deze gel echt prima!

beste scheergel

Minder goede scheergel

Naast deze lijst met beste scheergel producten, zijn er ook scheergels die ik minder snel zou gebruiken. Puur omdat ze stoffen bevatten die voor irritatie, jeuk of roodheid kunnen zorgen. Voorbeelden zijn:

  • Gilette Venus scheerschuim aloë vera gevoelige huid
  • Gillette Satin Care Scheergel aloë vera
  • Gillette Skin Scheergel Ultra Gevoelige Huid
  • Men's Master Shaving Foam groene thee
  • Nivea Men Protect & Care scheergel
  • Vergulde Hand Scheerschuim
  • Rituals Homme Scheergel

Wat is scheergel?

Scheergel is een product dat gebruikt wordt tijdens het scheren om het scheren makkelijker te maken. Het wordt aangebracht op het te scheren gebied voordat je begint met scheren. En creëert op die manier een glad oppervlak voor het scheermes om soepel over de huid te glijden. Scheergel is dus eigenlijk een soort glijmiddel tussen je huid en scheermes.

Scheergel beschermt

Scheergel heeft onder andere een beschermende werking op de huid. Het vormt een gladde laag op het huidoppervlak. Om de huid zo te beschermen tegen het scherpe mes van je scheermesje. Dit helpt snijwonden en irritatie te voorkomen. Daarnaast kan scheergel ook helpen in het verminderen van roodheid na het scheren.

Scheergel maakt je haren zachter

Scheergel helpt de haren ook te verzachten, waardoor ze gemakkelijker af te scheren zijn. Dit zorgt voor een gladdere scheerbeurt en vermindert de kans op huidirritatie. Voor mannen met een zware baardgroei kan scheergel daarom vooral fijn zijn. Het verzacht de baardharen en maakt ze gemakkelijker te scheren. Zelfs als de haartjes dikker zijn. Het is niet zo dat scheergel dode huidcellen verwijderd. Ook al beloven merken dit wel.

Scheergel per huidtype

Er zijn verschillende soorten scheergels beschikbaar voor verschillende huidtypes. Mensen met een gevoelige huid kunnen kiezen voor scheergels die speciaal zijn ontwikkeld om irritatie te verminderen. Er zijn ook scheergels voor mensen met een droge, vette of normale huid. Toch zou ik deze product beloftes zelf echt meer een korreltje zout nemen. De beloftes kloppen vaak namelijk helemaal niet.

beste scheergel

Verschil tussen scheergel, scheerschuim en scheercrème?

Een scheergel, scheerschuim en scheercrème zijn drie veel gebruikte scheerproducten. Met vergelijkbare functies. Namelijk: het verzachten van de haartjes en het vergemakkelijken van het scheren. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen:

Scheercrème

Scheercrème heeft meestal een romige, dikke substantie die op de huid wordt aangebracht voordat het scheren begint. Een scheercrème is bijvoorbeeld romiger dan een scheergel of scheerschuim. Ook bevat het over het algemeen meer hydraterende stoffen en heeft het dus tegelijkertijd een soort verzorgende werking. Alhoewel je hier natuurlijk niet te veel van moet verwachten.

Scheergel

Een scheergel is een goed alternatief voor scheercrème. De textuur van scheergel is natuurlijk gelachtig en daarom extra dik. Dikker dan een scheercrème (romig) en scheerschuim (luchtig). Op de manier is scheergel wat veiliger te gebruiken, omdat het een goede bescherming aan je huid biedt. Ook kan scheergel makkelijk met je vingers worden aangebracht op de huid.

Scheerschuim

Scheerschuim gaat meestal om dik schuim met een luchtige structuur. Dat als een soort glijmiddel tussen je huid en scheermes dient. Het creëert een wat fijnere scheerschuim laag, waardoor je scheermesje heel makkelijk over de huid glijdt. En de kans op snijwondjes of andere tekenen van scheerirritatie voorkomen wordt. Het schuim beschermt ook tegen vervelende wondjes.

beste scheergel

Goede scheergel voor mannen en vrouwen

Scheergel wordt zowel door mannen als vrouwen gebruikt om ongewenste haren weg te halen. Hierin verschillen scheergel voor mannen met scheergel voor vrouwen in zowel geur, verpakking, marketing en formulering. Maar in wezen vervullen ze dezelfde functie. Namelijk het vergemakkelijken van het scheren en het verkleinen van irritatie.

Formule

Wat onder andere opvalt tussen scheergel voor mannen en scheergel voor vrouwen is dat scheergel voor vrouwen vaak toch anders geformuleerd is. Zo zie je bij vrouwen scheergel bijvoorbeeld vaker hydraterende en verzorgende stoffen terugkomen. En bij scheergel voor mannen juist weer meer verfrissende en tintelende ingrediënten.

Ook bevat scheergel voor mannen vaker ingrediënten die de haren in de baard zwaarder zouden maken. Toch zijn deze formules vaak niet zo mild. Scheergels van de meest bekende merken bevatten vaak de minst milde ingrediënten.

Andere geur

Een ander typisch verschil tussen scheergel voor mannen en scheergel voor vrouwen is de geur. Mannen scheergel bevat vaak stoffen als sandalwood, menthol en eucalyptus. Terwijl je bij scheergel voor vrouwen juist weer wat zoetere geurstoffen ziet terugkomen, als: sinaasappel, rozen en limoen. Voor de 'optimale scheerbeleving'.

Deze aangename geur is lekker voor je neus, maar voor je huid echt minder goed. Het heeft zelfs nul positieve eigenschappen voor je huid. En kan allerlei vervelende huidklachten uitlokken, waaronder: irritatie, jeuk, rode bultjes en zelfs vaginale ongemakken. Zeker bij een gevoelige huid kun je scheergels met een lekker geurtje beter laten staan.

Andere marketing

Ook wordt scheergel meestal geadverteerd met afbeeldingen en taal die aantrekkelijk zijn voor mannen. Zoals 'een gladde baardstreek' en 'perfect voor strakke lijnen'. Terwijl scheergel gericht op vrouwen juist vaker focust op termen als 'gladde benen', 'een gladde huid' en 'dode huidcellen verwijderen'.

Ondanks deze verschillen hebben ze wel hetzelfde doel. Een goede scheergel zorgt ervoor dat het scheermesje makkelijker over je huid glijdt, waardoor er minder snel wondjes, ingegroeide haartjes of andere tekenen van irritatie ontstaan.

beste scheergel

Scheergel gebruiken

Scheergel is dus een tussenstof die je huid beschermt tegen de mesjes uit je scheermesje. Wanneer je de huid namelijk niet met scheergel beschermt, is de kans groot dat je met een geïrriteerde huid achterblijft. Of een branderig gevoel na het scheren. Een scheergel zorgt ervoor dat dit soort problemen minder snel ontstaan. Hiervoor kun je ook een olie, crème of lotion gebruiken.

Stap 1: Het aanbrengen van scheergel

De eerste stap van scheren is vaak het nat maken van de huid. Dit geldt voor zowel je gezicht als je lichaam. Dit proces maakt je haren zwaarder, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden afgeschoren. Vervolgens breng je de scheergel aan op het te scheren gebied. Je kunt het scheergel met je handen aanbrengen en gelijkmatig verdelen.

Stap 2: Het daadwerkelijke scheren

Scheergel bevat ingrediënten die een glad en glibberig laagje creëren. Dit laagje helpt het scheermes makkelijk over de huid te laten glijden en voorkomt direct contact tussen het mes en de huid. Wat huidirritatie en snijwondjes kan voorkomen. Tegelijkertijd helpt dit laagje om de haren op te tillen en te verzachten, waardoor ze gemakkelijker afgeschoren kunnen worden.

Als je een extra gladde scheerbeurt wilt, kun je overwegen om een tweede laag scheerschuim aan te brengen en opnieuw te scheren. Toch is het meestal het beste om slechts één keer over een bepaald huidgebied te scheren. Om de kans op ingegroeide haren, ontstoken haarzakjes en andere tekenen van scheerirritatie te minimaliseren.

Stap 3: Grondig afspoelen

Na het scheren is het van belang om het scheerschuim en eventuele scheerresten goed af te spoelen. Als je je gezicht hebt geschoren, is het aan te raden om dit te doen met lauw tot koud water. Terwijl de watertemperatuur voor het afspoelen van je lichaam minder een rol speelt.

beste scheergel

Beste scheergel mannen

Zelf vind ik aparte "scheergel voor mannen" en "scheergel voor vrouwen" een beetje overbodig. In de meeste gevallen kan een scheergel namelijk gewoon door zowel vrouwen als mannen gebruikt worden. Het is vooral belangrijk om een scheergel te kiezen die bij jouw persoonlijke voorkeur past.

Zo is een scheergel voor mannen met een vette huid vaak fijner, omdat het fris aanvoelt. Terwijl mannen met een droge huid vaker de voorkeur geven aan een scheercrème. Wel zou ik altijd voor een scheerproduct gaan dat lekker dik is, gemakkelijk aan te brengen en een goede bescherming biedt tegen wrijving en schuring van je mesje.

Daarnaast raad ik aan om scheerschuim te kopen dat vrij is van parfum, etherische oliën en andere stoffen die de huid van je gezicht kunnen irriteren. Dit advies geldt voor zowel normale huidtypen als voor mensen met huidproblemen. Parfum voegt namelijk niets toe aan de voordelen voor je huid en vergroot alleen maar het risico op huidirritaties.

beste scheergel

Beste scheergel vrouwen

Zoals ik hierboven ook al zei, vind ik het niet belangrijk om onderscheid te maken tussen scheergel voor mannen en scheergel voor vrouwen. Maar het is wel belangrijk op te weten dat scheergel voor vrouwen soms de natuurlijke flora kan verstoren.

Scheergel voor vrouwen wordt heel vaak geadverteerd met claims als 'ook geschikt voor de meeste intieme zones'. Maar in werkelijkheid maken ze deze belofte lang niet altijd waar. Sterker nog; veel van deze scheergels bevatten nog steeds parfum en geurstoffen. Ingrediënten de je daar juist niet wilt smeren.

Daarom heb ik bij het samenstellen van deze lijst met beste scheergel vooral gezocht naar producten met milde ingrediënten. Dit maakt alle scheerproducten geschikt voor ieder huidtype, maar ook voor de meest intieme zones. Zonder hier voor vervelende problemen te zorgen.

beste scheergel

Goed scheermes

Naast de beste scheergel, is het ook belangrijk om een goed scheermes te gebruiken. Ook scheermesjes kunnen namelijk voor schade aan je huid zorgen. Kies het liefste een scheermes met maar één mesje en zonder zeepblokje.

Zeepblokjes bevatten namelijk ingrediënten die je huid kunnen irriteren. En zo zorgen voor jeuk na het scheren of zelfs scheerbultjes. Daarnaast kunnen botte mesjes zogen voor ingegroeide haren. In mijn Beste scheermes blog geef ik drie voorbeelden van goede scheermesjes. Scheer ook in de richting van de haargroei.

beste scheergel

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze top 6 met beste scheergel producten, heb ik meer lijstjes gemaakt met daarin mijn 'beste skincare producten' en andere blogs die met scheren te maken hebben. Hieronder vind je er een aantal!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram