Blauwlicht therapie

Acne therapie met blauwlicht

Meer lezen

Wat is acne therapie met blauwlicht

Bij acne therapie door middel van blauwlicht wordt er gewerkt met, je raadt het al, blauwlicht. Het blauwe licht dat wordt uitgestraald richt zich op het p. acnes bacterie. Oftewel, het bacterie dat zorgt voor de acne ontstekingen. Dit bacterie produceert zogeheten porfyrines. Dit zijn kleurstoffen die van nature ook in ons lichaam voorkomen.

Deze porfyrines kunnen de energie uit het licht opnemen. Wanneer dit bacterie aan blauwlicht wordt blootgesteld, nemen die porfyrines de energie uit het blauwe licht op. Hierdoor ontstaat er een reactie, waarbij bepaalde moleculen en vrije radicalen worden vrijgelaten. Deze vrijlating zorgt ervoor dat het acne bacterie beschadigd raakt en uiteindelijk vernietigd. Op deze manier heeft blauwlicht dus een ontstekingsremmend effect op puistjes en pukkels.

Tijdens mijn studie heb ik voor de Mauritskliniek Den Haag een whitepaper over het effect van blauwlichttherapie op acne mogen schrijven. Hierin staan zowel resultaten uit in laboratoria uitgevoerde studies, als op mensen uitgevoerde studies. Inclusief de voor - en na foto's. Je leest deze whitepapier hier: Het effect van blauwlicht op acne klachten. 

Indicaties blauwlicht therapie

Contra indicaties blauwlichttherapie

Blauwlicht therapie kan niet gegeven worden wanneer sprake is van:

  1. Koortslip
  2. Huidkanker 
  3. Koorts
  4. Lichtgevoelige medicijnen 

Behandeluitvoering acne therapie 

De blauwlicht behandeling zelf is eigenlijk niet zo bijzonder. Allereerst wordt je huid gereinigd. Vaak worden vervolgens ook een aantal pukkeltjes en puistjes uitgedrukt. Vervolgens wordt het blauwlicht-apparaat ingesteld op een bepaalde behandeltijd. Vaak 20 minuten. Vervolgens wordt het blauwlicht-apparaat op ongeveer vijf tot tien centimeter van je gezicht geplaatst. Het doet een beetje denken aan een mini zonnebank voor je gezicht. Alleen is blauwlicht, in tegenstelling tot de zonnebank, niet schadelijk. Je krijgt ook vaak een veiligheidsbrilletje op, omdat het voor je ogen wel schadelijk kan zijn. Vervolgens wordt het blauwe licht uitgeschenen en kun jij lekker even niets doen. 

Behandelduur en frequentie

Iedere behandeling zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Hierbij zal je huid 20 minuten aan het blauwe licht worden blootgesteld. De andere tien minuten zijn voor het reinigen van de huid. Blauwlichttherapie wordt gedurende vier a vijf weken, tweemaal per week uitgevoerd. In totaal zal je dus ongeveer acht tot tien keer behandeld worden met blauwlicht. 

Huidreactie na blauwlicht therapie

Van de behandeling zelf zal je niet zoveel merken. Het is namelijk geheel pijnloos. Alleen wordt de behandeling vaak gecombineerd met een acne diepte reiniging. En daar voel je meestal wel iets van. Bij de diepte reiniging worden de verstoppingen namelijk met een klein naaldje ingeprikt en uitgedrukt. Van deze behandeling kleurt je huid vaak rood, en kunnen er kleine zwellingen ontstaan rondom de behandelde plekjes. Dit hoort erbij, geen zorgen. 

Blauwlichttherapie ervaringen

Ik heb blauwlichttherapie bij veel mensen uitgevoerd. Vaak gaven zij aan dat ze de behandeling best ontspannend vonden. Je kunt tenslotte gewoon lekker gaan liggen, en krijgt een warm licht op je gezicht geschenen. In tegenstelling tot veel andere therapieën, denk aan een chemische peeling of laserbehandeling, is dit een verademing... 

Behandelresultaat

Blauwlichttherapie heeft dus een ontstekingsremmend effect op je huid. De ontstoken rode pukkeltjes en puistjes nemen hierdoor af. Ook de algehele roodheid neemt af. Ik vind vooral dat je huid rustiger oogt. Benieuwd naar voor en na foto's? In deze, door mij geschreven, whitepaper staan voor - en na foto's van mensen die blauwlichttherapie hebben ondergaan. En deze foto's zijn veelbelovend! 

Nazorg adviezen

Tijdens het hele behandeltraject, en 6 weken na het behandeltraject, moet je echt een zonnebrandcrème smeren. Het liefste factor 50 (minimaal factor 30) te gebruiken op het behandelde gebied. Daarnaast adviseer ik zelf altijd na iedere acne behandeling je kussensloop te vervangen. Hier zitten vaak veel bacteriën op en kunnen het behandelresultaat van de blauwlichttherapie zo nadelig beïnvloeden. En dat is zonde!

Risico’s en complicaties blauwlichttherapie 

Aan blauwlichttherapie zitten eigenlijk weinig risico. Vandaar ook de grote interesse in deze lichttherapie. Het is namelijk een niet-invasieve behandelmethode, zonder bijwerkingen. Daarnaast heeft het geen verhogend effect op de groeiende antibioticaresistentie, maakt het de huid niet lichtgevoelig en kan de behandeling meteen worden herhaald bij eventuele terugkomst van de acne klachten. Daarnaast hoef je je niet aan ingewikkelde toedieningsregimes te houden, wat de therapietrouwheid wat makkelijker maakt. Ook kun je blauwlichttherapie gewoon blijven naast  eventuele medicijnen. Dit kan bij veel andere acne therapieën niet. Nog een voordeel om met deze lichttherapie te starten!

Acne behandeling vergoed?

Het kan zo zijn dat je acne behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Een acne behandeling vergoeding is echter nooit opgenomen in de basis verzekering. Je moet dus aanvullend verzekerd zijn wil je in aanmerking komen voor een vergoeding van je zorgverzekeraar. En niet alle zorgverzekeraars zijn hier hetzelfde in. Benieuwd of jouw acne behandeling vergoed wordt? Hier vind je een overzicht waarin per zorgverzekeraar staat of de acne behandeling vergoed wordt en hoe hoog deze vergoeding dan is.


Benieuwd welke producten je het beste kunt gebruiken als je last hebt van acne? Je leest mijn gratis productadvies voor acne hier!

Een gratis productadvies stappenplan voor acne!

Na mijn studie (Bachelor of Science, in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een product advies op maat geschreven. In dit advies staan allerlei producten waar ik positieve ervaring mee heb. Zowel in de praktijk, als in mijn privé leven. Het zijn producten met daarin ingrediënten die écht iets voor je huid kunnen betekenen.