Hairlust review
19 mei 2023 
13 min. leestijd

Hairlust review

Twee weken geleden lag er een leuk PR pakketje op de mat. Namelijk: een doos vol haarproducten van het merk Hairlust. Een merk dat ik zelf nog niet kende, maar na wat online speuren kwam ik er al snel achter dat het om een vrij populair haarverzorgingsmerk gaat. Reden genoeg dus om de producten uit te proberen en hier een 100% eerlijke Hairlust review over te schrijven!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Hairlust

Hairlust is een Deens merk dat gespecialiseerd is in haarverzorgingsproducten. Wat mij meteen opviel aan de Hairlust website is dat het assortiment uit enorm veel verschillende haarproducten bestaat. Van shampoos en conditioners tot haargel en haarvitamines.

Verder is te lezen dat het merk zich focust op het ontwikkelen van natuurlijke formuleringen, waarbij agressieve chemicaliën vermeden worden. Een ander groot pluspunt aan de Hairlust producten vind ik dat ze 100% recyclebaar zijn. Bovendien is een groot deel van de Hairlust producten biologisch gecertificeerd. Een goed begin dus!

Toch ben ik niet over alle Hairlust producten even enthousiast. In deze Hairlust review vertel ik je hier meer over!

hairlust review

Shampoo zonder sulfaten

Als het gaat om haarproducten ben ik vaak wat minder kritisch over de gebruikte ingrediënten. Onze haren werken tenslotte heel anders dan onze huid. Om die reden vind je in mijn haar gerelateerde productadviezen wel wat shampoos en condtioners die wat parfum bevatten. Terwijl ik lekker ruikende huid producten volledig uitsluit.

Desalniettemin zou ik ook in haarproducten bepaalde stoffen vermijden. Wat ik zelf bijvoorbeeld nooit gebruik (en adviseer) zijn shampoos met sodium lauryl sulfaat. Dit is een vrij agressief sulfaat wat je haren en hoofdhuid kan uitdrogen.

Mijn voorkeur heeft zelfs om voor een shampoo te gaan dat zowel vrij is van sodium lauryl sulfate als sodium laureth sulfate. En dat is bij de Hairlust shampoos het geval, wat mij meteen nieuwsgierig maakte!

Shampoo zonder parfum

Wat ik ook in shampoos zou vermijden zijn irriterende geurstoffen uit etherische oliën. Nogmaals, in huidverzorging vermijd ik parfum volledig, maar in shampoos en conditioners vind ik dit zelf geen harde eis.

Wel let ik altijd op het gebruikte parfum. Vanille extract geeft bijvoorbeeld ook een geurtje aan het product, maar zal weinig problemen geven. Terwijl pepermuntolie de hoofdhuid wel onwijs kan irriteren. Om die reden zorg ik er altijd voor dat het gebruikte parfum in ieder geval vrij is van geurstoffen die bekend staan om het uitlokken van huidreacties.

Van inmiddels 26 geurstoffen is inmiddels bekend dat ze bij dusdanig veel mensen voor problemen zorgen, dat de fabrikant deze geurstoffen apart moet benoemen op de ingrediëntenlijst. In deze blog vertel ik je hier meer over: Natuurlijke cosmetica: goed of slecht?

Op de website van Hairlust is te zien dat de producten niet volledig vrij zijn van parfum, maar dat de 26 geurstoffen, waar ik het hierboven ook al over had, wel volledig zijn uitgesloten.

hairlust review

Mijn Hairlust review

Voor deze Hairlust review heb ik natuurlijk niet alle Hairlust producten uit kunnen proberen. Het zijn er tenslotte zoveel. Daarom heb ik me vooral gefocust op de producten die ik zelf heb uitgeprobeerd! Namelijk:

In deze Hairlust review ga ik dieper in op de ingrediëntenlijsten, maar ook op het gebruik ervan. Een ingrediëntenlijst van een shampoo kan er tenslotte perfect uit zien, maar voor geen meter werken... Deze review is uiteraard weer 100% eerlijk. Ik ben niet gevraagd om deze review te schrijven. Wel heb ik de producten gekregen.

hairlust review

1. Hairlust review: Pre shampoo balm

Allereerst, bekeek ik de Hairlust Pre shampoo balm. Iets waar ik zelf eigenlijk nog niet eerder van gehoord had. Het gaat hierbij om een balsem die je inbrengt vóórdat je je haren gaat wassen. Om zo droog en beschadigd haar een soort extra hydratatie boost te geven.

Ingrediënten

Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, zie ik inderdaad wat vetachtige stoffen terugkomen. Zo bevat de Hairlust pre balm een hoge concentratie glycerine, zonnebloemolie en shea butter. En ook nog een beetje olijfolie, jojoba olie en vitamine E. Met name shea butter en jojoba olie worden al jaren ingezet als haarverzorgingsmiddel. Fijne ingrediënten om terug te zien in je haarproducten dus!

hairlust review

Gebruik

Ik heb dus nog niet eerder gebruik gemaakt van een pre shampoo balm, maar het is een beetje vergelijkbaar met een haarmasker. Je kunt de pre shampoo balm namelijk eventjes laten intrekken, voordat je je haren gaat wassen. Maar ook een hele nacht laten zitten. Dit laatste heb ik gedaan.

De structuur van de balsem is vrij dik, dus je moet het eerst goed in je handpalmen wrijven, zodat het warm en vloeibaar wordt. Op de linker foto hierboven zie je een foto van de balsem structuur en rechts wat er met de structuur gebeurd als je het warm wrijft.

Na het warm wrijven moet je de balsem in je haren brengen. Zelf vond ik dit eerst keren toch makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat namelijk om een vette balsem. Bijna vergelijkbaar met een soort wax. Het plakt dus behoorlijk, waardoor ik het lastig vond om het over mijn haren te verdelen. Ik bracht het daarom ook vooral aan in mijn haarpunten, maar zelfs dit vond ik niet makkelijk gaan.

Mijn tip is daarom om de Hairlust balsem echt wat langer in je handen te wrijven tot het heet wordt. Het gaat zelfs een beetje gloeien. Het voordeel hieraan is dat de balsem hierdoor niet meer zo plakt. Je kneedt het zo gemakkelijk in je haren. Althans, voor mij werkte dit goed!

De volgende dag heb ik mijn haren gewassen zoals ik normaal ook doe. Ik heb dit expres niet met de Hairlust shampoo (hieronder) gedaan, zodat ik het effect van de balsem goed kon vergelijken met hoe mijn haren er normaal uit zien en voelen.

En ik moet zeggen, mijn haarpunten leken er wel beter uit te zien. Beter in de zin van; meer glanzend en minder pluizig. Toch zou ik de balsem, ondanks de mooie ingrediëntenlijst en het verzachtende effect, niet zo snel kopen. Puur, omdat ik een shampoo, conditioner en haarmasker qua haarverzorging voldoende vind.

hairlust review

2. Hairlust review: Moisture Hero shampoo

Hierna bekeek ik de ingrediënten van de Hairlust shampoo. Deze shampoo kwam bij mij als beste optie uit de 'haartest'. Volgens het merk gaat het hierbij om een vocht inbrengende shampoo. Die je haren op milde wijze reinigt en tegelijkertijd droog, stug en futloos haar vermindert.

Klinkt goed! Maar dit staat natuurlijk op vrijwel iedere shampoo tegen droog en beschadigd haar. Uiteindelijk gaat het om de gebruikte ingrediënten. Er moeten genoeg verzachtende en hydraterende stoffen in zitten om deze beloftes waar te maken. En vooral geen agressieve was-stoffen die de hoofdhuid onnodig irriteren of uitdrogen.

Ingrediëntenlijst

Als ik naar de ingrediëntenlijst van de Hairlust shampoo kijk, zie ik inderdaad dat de shampoo mild reinigende stoffen bevat, waaronder: lauryl glucoside en disodium cocoyl glutamate. En dat de shampoo volledig vrij is van sulfaten. Een groot pluspunt!

Daarnaast bevat de Hairlust shampoo ook een mooi lijstje aan hydraterende en verzachtende stoffen, waaronder: glycerine, propanediol, guar hydroxypropyltrimonium chloride, xylitylglucoside, anhydroxylitol en gehydrolyseerde plantaardige eiwitten.

Met name de toevoeging van gehydrolyseerde eiwitten vind ik een mooie toevoeging. Dit zijn namelijk eiwitten die wat kleiner zijn gemaakt, zodat ze je haren kunnen binnendringen en van binnenuit kunnen herstellen.

Verder bevat de Hairlust shampoo ook nog een aantal antioxidanten die je haren beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zo bevat de shampoo een hoge concentratie extracten met antioxiderende eigenschappen, als: granaatappel extract, sambucus nigra-bloemenextract, groene thee extract en bosbessen extract.

Als ik toch een puntje van kritiek mag geven, vind ik de concentratie citric acid wel wat aan de hoge kant. Die had ik liever wat lager gezien.

Gebruik

En dan het gebruik van de Hairlust shampoo. Dit speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Een goede shampoo moet naar mijn mening in ieder geval: licht schuimen, makkelijk uit smeren, je haren niet te zwaar maken en vooral goed wassen.

Dit klinkt misschien vanzelf sprekend, maar ik heb ook wel eens shampoos gehad die helemaal niet schuimde. Of juist veel te veel, waardoor je haar na het wassen als touw aanvoelen. Bij de Hairlust shampoo was dit gelukkig niet het geval. Ondanks het uitblijven van sterk reinigende stoffen maakt het je haren wel goed schoon.

In eerste instantie was ik hier niet zo zeker van. Op de verpakking van het product staat namelijk aangegeven dat je de shampoo moet inmasseren tot het schuimt, maar bij schuimde het amper. De textuur van de Hairlust shampoo is namelijk vrij ´stroperig´.. Ik ging er daarom eigenlijk vanuit dat het helemaal niets zou worden...

Maar het tegendeel was waar! Wat je namelijk moet doen is een beetje van de Hairlust shampoo aanbrengen op je hoofdhuid. Dit direct uitspoelen en vervolgens de juiste hoeveelheid shampoo aanbrengen zoals je normaal doet. De shampoo schuimt dan heel goed!

Ook waren mijn haren gewoon goed gewassen en voelde ze heerlijk zacht aan. Ook zonder het gebruik van de Hairlust conditioner. Er zitten dus genoeg stoffen in die je haren zacht, glad en glanzend maken. Verder leek mijn haar ook wat voller, maar ik durf niet te zeggen of ook dit door de shampoo kwam.

Kortom, mijn Hairlust review over de Moisture Hero Shampoo is zeker positief! Vooral als je op zoek bent naar een shampoo voor de gevoelige of jeukende hoofdhuid. is dit product geschikt. Bovendien maakt het je haren gewoon heerlijk zacht. Als je geen hoofdhuid problemen hebt, is een andere Hairlust shampoo wellicht fijner in gebruik. Een shampoo die iets minder mild is, maar daardoor wel wat meer schuimt.

hairlust review

3. Hairlust review: Moisture Hero conditioner

Naast de Hairlust shampoo heb ik de afgelopen weken ook de Hairlust Moisture conditioner bekeken en uitgeprobeerd. Net als de shampoo richt deze Hairlust conditioner zich vooral op het hydrateren van de haren. Om zo droog en pluizig haar te verminderen.

Ingrediëntenlijst

Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, zie ik inderdaad een aantal stoffen terugkomen die een hydraterende en verzachtende werking op de haren hebben. Zo bevat de Hairlust conditioner een hoge concentratie: PCA glyceryl oleate,  glycerine, hydrogenated ethylhexyl olivate, theobroma en cacao boter.

Met name deze eerste stof zie je graag terug in een ingrediëntenlijst van een conditioner, omdat de stof zich aan de haarschubben bindt. Hierdoor worden je haren zachter, minder pluizig en zijn ze makkelijker doorkambaar. Daarnaast bevat de Hairlust conditioner ook nog een beetje jojoba olie en olijfolie. Deze ingrediënten zorgen er vooral voor dat je haren wat meer gaan glanzen en bovendien ook zachter aanvoelen.

Verder bevat de Hairlust conditioner ook nog een aantal overeenkomstige ingrediënten met de shampoo hierboven, waaronder: cafeïne, gehydrolyseerde eiwitten, granaatappel extact en sambucus nigra-bloemenextract. Stuk voor stuk verzorgende stoffen!

Gebruik

Ook de Hairlust conditioner heb ik uitgeprobeerd. Om het effect van de conditioner echt goed testen heb ik mijn haren hiervoor niet gewassen met de Hairlust shampoo, maar met een shampoo van Elvive die ik hiervoor ook gebruikte.

Volgens de verpakking moet je de conditioner twee tot drie minuten laten intrekken. Ik heb dit zelf wat langer gedaan, namelijk vier minuten en dit maakte mijn haren lekker zacht. Maar niet zachter dan andere (goedkopere) conditioners doen. Daarentegen is de Hairlust conditioner natuurlijk wel veel milder.

Ik zou deze conditioner daarom vooral gebruiken als je snel reageert op haarproducten en daarom op zoek bent naar een milde conditioner. Voor een milde conditioner ziet de conditioner er namelijk heel goed uit!

hairlust review

4. Hairlust review: Moisture Hero masker review

Naast de Hairlust shampoo en conditioner bevat de Moisture Hero lijn ook nog een Hairlust haarmasker. Deze heb ik zelf niet geprobeerd, maar een vriend heeft het masker toevallig een tijdje geleden gekocht, waardoor ik toch een eerlijk Hairlust review kon schrijven!

Ingrediëntenlijst

Een haarmasker is over het algemeen wat voller en vetter dan je conditioner, waardoor het verzachtende en hydraterende effect ook hoger is. Dit is ook bij het Hairlust masker het geval. Net als de Hairlust conditioner bevat het masker namelijk cacao boter en hydrogenated ethylhexyl olivate. Alleen dan in een hogere concentratie, waardoor het je haren nog zachter maakt.

Daarnaast is ook aan het Hairlust masker cafeïne toegevoegd. Onderzoek heeft uitgewezen dat het 'smeren' van cafeïne meerdere positieve effecten op je haren kan hebben. Zo zou cafeïne je haarcyclus kunnen verlengen, haargroei stimuleren en haarverlies tegengaan.

Het lastige is alleen dat deze effecten nog niet volledig onderbouwd zijn en dat er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van cafeïne op je haren daadwerkelijk vast te stellen. Desalniettemin zit het Hairlust masker er qua ingrediënten goed uit, omdat het boordevol verzorgende en verzachtende stoffen zit.

Gebruik

Zelf gebruik ik eigenlijk alleen een haarmasker in de zomermaanden, omdat ik dan veel in het zwembad en/of de zee zwem. Vaak breng ik het haarmasker dan zelfs 's ochtends al in en laat ik het gewoon de hele dag zitten. Je beschermt je haren zo namelijk ook tegen de schadelijke effecten van de zon.

Mijn zusje heeft het Hairlust haarmasker een hele nacht laten zitten. De volgende dag heeft ze haar haren gewoon gewassen en voelde het lekker zacht aan. Het is alleen natuurlijk lastig te zeggen of dit door het masker kwam of door haar shampoo die ze erna gebruikt heeft, maar ze had wel het idee dat het zachter aanvoelde dan normaal.

Wat dat betreft is het zeker het proberen waard. Bovendien kan het smeren van verzorgende stoffen, zeker in de zomermaanden, natuurlijk nooit kwaad!

hairlust review

5. Hairlust review: Moisture haar olie

Het vijfde en laatste product uit deze Hairlust review is de Hairlust Moisture Hero hair oil. De gene die mij al een tijdje volgen, weten dat ik al jaren fan ben van de haarolie van Davines. En deze ook nog dagelijks gebruik. Het vinden van een haarolie die mijn huidige olie overtreft wordt daarom lastig!

Ingrediënten

Een haarolie moet natuurlijk in ieder geval bestaan uit verzorgende oliën. En dat is bij deze Hairlust olie zeker het geval. Zo zie ik dat de olie een hoge concentratie zonnebloemolie bevat. Maar ook andere oliën, waaronder: kokosolie, jojobaolie, avocado olie, zoete amandelolie en rozenbottelolie.

Het zijn allemaal oliën die van nature vol met vitamines zitten. Met name kokosolie is uit meerdere studies effectief gebleken als het gaat om haarverzorging, omdat deze olie de binnenste laag van je haren kan binnendringen. Op die manier kan kokosolie je haren dus van binnenuit sterker maken. Je moet natuurlijk geen wonderen verwachten, maar de kans is groot dat het wel degelijk effect heeft.

Gebruik

Eigenlijk is mijn enige eis aan een haarolie dat het lekker uitsmeert en mijn haarpunten zacht maakt, zonder ze vet te maken. Er zijn namelijk ook haaroliën die je haren ontzettend vet maken. Dit is gelukkig bij deze haarolie niet het geval.

Ik heb twee pompjes van de Hairlust haarolie in mijn handpalmen gewreven en vervolgens in mijn puntjes aangebracht. Dit werkte prima. Het maakt je haar punten minder pluizig en zacht. Wat ik alleen zelf wat minder vond, is dat de haarolie vrij waterig en 'stroef' is. Ik vond het een beetje vergelijkbaar met de textuur van olijfolie. Olijfolie is ook heel vloeibaar en als je de olie in je handen wrijft, voelt het vrij stoef aan.

Ik geef zelf meer de voorkeur aan een wat dikkere haarolie, omdat dit makkelijker op je handen blijft zitten, waardoor je het ook makkelijker in je haarpunten wrijft. Maar het is natuurlijk net waar je voorkeur naar uit gaat. Zelf stap ik hierna toch weer over op mijn oude vertrouwde Davines haarolie. Deze vind ik gewoon het allerbeste! Een ander goed alternatief is deze L'Oreal olie. 

hairlust review

Conclusie Hairlust review

Zowel de ingrediëntenlijsten als het gebruik van een aantal Hairlust producten is dus goed bevallen. De Moisture Hero lijn focust zich vooral op het zachter en minder pluizig maken van je haren en dat is gelukt.

Wel waren de structuren voor mij dus even wennen, omdat het anders is dan ik gewend ben. Zo gaat de shampoo pas schuimen als je het al een keer hebt aangebracht en direct hebt uitgespoeld. Kun je de pre balm pas gebruiken als je het heet hebt gewreven. En voelt de conditioner minder vol en romig aan dan ik gewend ben. Maar het uiteindelijke resultaat was goed!

Daar tegenover staat natuurlijk ook dat dit de reden is waarom de producten zo mild voor je hoofdhuid en haren zijn. Wat veel schuimende en lekker ruikende haarproducten niet zijn. De volledige Moisture Hero lijn is namelijk vrij van uitdrogende sulfaten en cocamidopropyl betaïne.

Dit maakt de lijn naar mijn mening vooral heel geschikt voor mensen met een droge, gevoelige of jeukende hoofdhuid. Wel vind ik het jammer dat producten relatief duur zijn. Hierdoor zal het voor veel mensen geen optie zijn.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram