Beste lippenbalsem wintersport (top 5)
05 januari 2024 
9 min. leestijd

Beste lippenbalsem wintersport (top 5)

Op wintersport zorgt het smeren van een lippenbalsem ervoor dat je lippen goed beschermt zijn tegen zowel zon verbranding als uitdroging door kou. Maar welke lippenbalsem kies je? Het zijn er tenslotte zoveel. In deze blog lees je mijn Top 5 ' Beste Lippenbalsem wintersport'.

Samenvatting beste lippenbalsem wintersport 2024

Hieronder vind je een samenvatting van mijn Top 5 ´Beste lippenbalsem wintersport´. De producten zijn vrij van parfum en andere irriterende stoffen en daarom geschikt voor de meest gevoelige huid!

lippenbalsem wintersport

Lippenbalsem op wintersport

Bij huidverzorging wordt niet meteen gedacht aan het verzorgen van je lippen. Toch is het ook belangrijk om hier af en toe wat aandacht aan te besteden. Zeker op wintersport, waar de weersomstandigheden wat strenger zijn.

Er zijn verschillende type 'wintersport lippenbalsems'. Zo kun je een lippenbalsem smeren die je lippen beschermt tegen droge, schrale lippen. Maar ook een product met SPF dat je lippen beschermt tegen verbranding. Daarnaast zijn er zelfs speciale wintersport zonnebrandcrèmes die je zowel op je gezicht als lippen kunt smeren. Hieronder vind je uit iedere categorie mijn favorieten!

lippenbalsem wintersport

1. Avène Eau Thermale lippenbalsem SPF 50

Als je op zoek bent naar een wintersport lippenbalsem dat zowel beschermt tegen de zon als de kou, kan ik deze lippenbalsem van Avène aanraden! De de stick, met SPF 50, bevat naast krachtige en huidvriendelijke zonnefilters ook nog wat verzorgende ingrediënten. Die de conditie van je lip verbeteren.

Zo zijn de volgende stoffen toegevoegd: octyldodecanol, polyethylene, butylene glycol, beeswax en castorolie. Stuk voor stuk verzorgende stoffen die je graag terugziet in een hydraterende lippenbalsem. Daarnaast smeert de Avène lippenbalsem heel makkelijk uit, gaat het lang mee, plakt het niet en laat het een subtiele glans achter. Een aanrader dus!

lippenbalsem wintersport

2. Paula's Choice SPF 50 lippenbalsem

Als je op zoek bent naar een lippenbalsem dat je lippen beschermt tegen zonlicht, dan is deze lippenbalsem van Paula's Choice een goede optie! Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de lippenbalsem bevat niet mijn meest favoriete zonnefilters.

Maar omdat je de balsem op maar een klein gebied smeert, raad ik de balsem wel aan in mijn lipverzorging adviezen. Daarnaast ken ik op dit moment ook geen huidvriendelijke lippenbalsems met andere zonnefilters, dus dit is op dit moment wat mij betreft een goede optie.

Naast de hoge zonbescherming die de balsem biedt, bevat het ook nog onwijs veel andere verzorgende stoffen en oliën. Zo zijn onder andere shea butter, sojaboon olie, olijfolie, jojoba olie, cacao zaad boter en vitamine E toegevoegd. Ze zorgen ervoor dat de balsem je lippen  goed hydrateert, beschermt en sterker maakt.

Kortom, ben je op zoek naar een lippenbalsem voor wintersport met een goede zonbescherming? Dan is de Paula's Choice SPF 50 balsem het proberen waard.

lippenbalsem wintersport

3. Drs Leenarts zonnebrand UV ski stick SPF 50

Ben je op zoek naar een goede zonnecrème voor zowel je huid als lippen? Dan kan ik deze Suncare UV Ski stick SPF 50 van Drs. Leenarts zeker aanbevelen. Het gaat om een twee in één zonnebrandcrème dat zowel geschikt is voor je gezicht als lippen. Dit is trouwens vaker zo bij speciale zonnebrandcrèmes voor wintersport, omdat je het dan makkelijk en snel kunt aanbrengen.

Wat betreft zonbescherming bevat deze zonnebrandcrème krachtige zonnefilters: bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, Ethylhexyl Salicylate, Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate en Ethylhexyl triazone. Om zowel je huid als je lippen te beschermen.

Bovendien bevat de stick ook hydraterende en verzorgende ingrediënten, waardoor je huid goed beschermd blijft tegen uitdroging als gevolg van kou en wind. Enkele van deze hydraterende ingrediënten zijn: caprilyl methicone, glycerine, glyceryl stearate, caprylyl glycol en een vleugje zonnebloemolie.

De zonnecrème smeert heel makkelijk uit en laat geen witte waas achter. Ook deze Suncare Ski stick van Drs Leenarts kan ik zeker aanraden als je op zoek bent naar een speciale zonnebrand voor wintersport.

lippenbalsem wintersport

4. Ultrasun Alpine zonnebrand wintersport SPF 50

Een ander voorbeeld van een goede lippenbalsem voor wintersport is deze Face Alpine Combi SPF50+ van Ultrasun. Net als het eerder genoemde product, is dit ook een stick die je zowel op je lippen als op je gezicht kunt aanbrengen.

De waterdichte stick is helemaal vrij van parfum en andere stoffen die je liever niet terugziet in je zonnebrandcrème. Wat de stick wél bevat zijn effectieve en huidvriendelijke zonnefilters, waaronder: methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, titanium dioxide, ethylhexyl salicylate en bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine.

Bovendien bevat de zonnebrandcrème ook nog vette stoffen om voldoende bescherming te bieden tegen uitdroging van je huid en lippen als gevolg van kou. Zo bevat de stick capric triglyceride, glycerine, squalene, vitamine C en vitamine. Helaas ook een klein beetje alcohol, maar deze concentratie is zo laag dat je hier niets van zal merken.

De zonnecrème stick smeert makkelijk uit, prikt niet in je ogen en laat geen waas achter. Kortom, ben je op zoek naar een goede verzorgende zonnebrandcrème voor wintersport? Dan kan ik de Ultrasun Face Alpine SPF 50 zeker aanraden! Zowel als zonnebrandcrème als lippenbalsem om je lippen goed te beschermen.

lippenbalsem wintersport

5. La Roche Posay Cicaplast lippenbalsem

Als je vooral op zoek bent naar een hydraterende lippenbalsem dat je lippen tijdens wintersport verzorgt, zou ik voor deze La Roche Posay lippenbalsem gaan. De kans is groot dat je de lippenbalsem ook al in andere blogs voorbij hebt zien komen. Ik ben namelijk groot fan van dit product! De formule bevat super veel stoffen die je lippen niet alleen verzorgen. Maar ook beter weerbaar maken tegen invloeden van buitenaf.

Het bevat namelijk zowel hydraterende stoffen als antioxidanten, waaronder: panthenol, shea butter, beeswax, olijfolie, sojaboon. Verder gaat het niet om een lippenbalsem in de vorm van een stick, maar een crème. Die je uit de tube drukt terwijl je het over je lippen wrijft. Hierdoor hoef je het dus niet eerst aan te brengen op je vingers en kun je gewoon je handschoenen aanhouden. Wel zo fijn!

Kortom, ben je op zoek naar een balsem die je lippen hydrateert, verzorgt, zacht maakt en beschermt tegen barstjes en kloven? Dan kan ik deze lippenbalsem van La Roche Posay écht aanraden! Let op: hier zit geen SPF in.

lippenbalsem wintersport

Droge lippen wintersport

Veel mensen hebben tijdens een wintersport vakantie last van droge lippen. Op zich is dit ook niet gek als je je bedenkt waar je lippen tijdens wintersport aan worden blootgesteld. Kou, wind, zon, een lage luchtvochtigheid. Ze spelen allemaal een rol in het uitdrogen van je lippen.

Het is daarom niet alleen belangrijk om je huid goed in te smeren, maar ook je lippen. Bij je lippen is namelijk ook nog sprake van een dunne huid, waardoor ze extra kwetsbaarder zijn voor invloeden van buitenaf:

Koud weer

Wintersport gebieden zijn over het algemeen koud. Je wilt tenslotte dat er genoeg sneeuw ligt en dan mogen de temperaturen niet te hoog zijn. Helaas kan deze kou ook voor uitdroging van je lippen en huid zorgen. Kou gaat namelijk samen met een lage luchtvochtigheid. En hoe minder vocht er in de lucht hangt, hoe makkelijker je huid uitdroogt.

Lage luchtvochtigheid

Zoals ik hierboven ook al zei, zorgt een lage luchtvochtigheid voor uitdroging van je huid en lippen. Ook kunnen er gescheurde mondhoeken en wondjes ontstaan. Maar niet alleen buiten is de luchtvochtigheid relatief laag. Ook binnen in je verblijf, tijdens de après-ski of in het restaurant is de luchtvochtigheid laag, omdat de verwarming hier hoog staat.

Wind

Ook de wind kan een boosdoener van droge, schrale lippen zijn. Skiën en snowboarden gebeurt natuurlijk vaak op open terrein waar de wind vrij spel heeft. De wind kan de huid van je lippen beschadigen, waardoor het het vocht sneller uit je huid verdampt en droog wordt.

Zon

In de bergen is UV-straling van de zon sterker dan op lagere hoogten. Deze blootstelling aan uva,- en uvb stralen kunnen je lippen doen verbranden en zo ook uitdrogen. Bovendien zorgt de zon natuurlijk voor vroegtijdige veroudering. Een optimale bescherming tegen zonlicht is daarom ook op wintersport heel belangrijk!

lippenbalsem wintersport

Waarom lippenbalsem op wintersport?

Lippenbalsem smeren tijdens wintersport is belangrijk om je lippen te beschermen tegen de barre weersomstandigheden die je op de piste tegenkomt. Hier zijn een paar redenen waarom lippenbalsem essentieel is tijdens wintersport:

Hydraterende lippenbalsem

Het koude winterweer, met name in de hoge bergen, kan voor vervelende klachten aan zowel je huid als lippen zorgen. Als je je lippen goed hydrateert, verklein je de kans op deze huidproblemen. Een lippenbalsem bevat daarom vaak hydraterende ingrediënten zoals vaseline, bijenwas, kokosolie en shea butter. Deze ingrediënten leggen een soort laagje over je lippen, zodat deze beter beschermt zijn tegen uitdroging.

Gevoelige lippen beschermen

Droge lippen kunnen gemakkelijk barsten en scheuren. Met name als je een gevoelige huid hebt, treden er ook sneller lip-problemen op. Wat pijnlijk en vervelend kan zijn. Door een product te smeren dat je lippen goed hydrateert en beschermt tegen het 'gure' weer, houdt je je lippen zacht en soepel. En zullen ze minder snel barsten.

Lippenbalsem met SPF

De zon kan ook op bewolkte dagen krachtig zijn, vooral op grote hoogten. Lippenbalsem met zonnebrandcrème (SPF) beschermt je lippen tegen verbranding door de zon, wat kan leiden tot pijnlijke zonnebrand op je lippen. Je vindt deze producten door te googelen op 'uv ski zonbeschermingsproduct'. Hier worden vaak allerlei claims aangekoppeld als 'gepatenteerde filtersysteem' of 'waterproof'. Maar deze claims zou ik negeren.

lippenbalsem wintersport

Waarom geen Labello lippenbalsem?

In mijn lipverzorging adviezen komen eigenlijk nooit Labello lippenbalsems voor. De reden hierachter is dat Labello lippenbalsem vaak geurstoffen bevat. Deze geurstoffen kunnen je lippen irriteren en de conditie van je lippen op die manier alleen maar slechter maken.

Hier doen de Labello lip scrubs nog een schepje bovenop. Deze labello's bevatten niet alleen irriterende stoffen, maar ook nog harde scrubkorrels. Die je lippen nog verder beschadigingen. Voorbeelden zijn: de Labello Aloë Vera + Vitamine E Lipscrub (waar trouwens vrijwel geen aloë vera in zit) en Labello Cherry Shine.

De claim 'dermatologisch getest' geeft daarom ook geen garantie dat een product lip-vriendelijk is of niet. Dermatologisch getest zegt namelijk niets over de uitslag van de test. Misschien kreeg iedereen na het smeren van Labello wel plotseling last van droge lippen. Dat vertelt het verhaal niet... Kortom, liever geen Labello!

lippenbalsem wintersport

Zonnebrandcrème wintersport

Naast deze lijst met beste lippenbalsem voor wintersport, heb ik ook een lijstje online staan met daarin mijn favoriete zonnecrème voor wintersport. De producten uit deze lijst bevatten allemaal ook weer een hoge SPF, bieden bescherming tegen zowel uitdroging als verbranding door de zon én werken verzorgend. Benieuwd welk zonnebrand product ik zou smeren? Je leest mijn Top 6 Beste zonnecrème voor wintersport hier!

lippenbalsem wintersport

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze lijst met beste lippenbalsem voor wintersport, heb ik van meer producten een lijst gemaakt met daarin mijn favorieten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram