Beste eeltcreme (top 7)
07 april 2024 
11 min. leestijd

Beste eeltcreme (top 7)

Eelt op je voeten of handen is niets ernstigs. Het is zelfs een hele normale en veelvoorkomende 'huidafwijking'. Toch kan eelt wel heel vervelend zijn. Vooral als er sprake is van een harde eeltlaag. Dit kan namelijk zorgen voor pijnlijke drukplekken, likdoorns en/of een extreem droge huid. In deze 'Beste eeltcrème top 7' laat ik mijn favoriete eeltcrèmes voor handen en voeten zien!

Samenvatting beste eeltcrème en beste eeltzalf

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn lijst met beste eeltcrèmes. Hierin heb ik onderscheid gemaakt tussen de beste eeltcrème voor je voeten als de beste eeltcrème voor je handen. Het zijn ook goede eeltcrèmes voor de gevoelige huid. 

beste eeltcreme

1. Eucerin 10 % ureum voetencrème

Dez Eucerin Urea Repair crème is een goede optie als je op zoek bent naar de beste eeltcreme van dit moment. Het bevat het effectieve ingrediënten ureum. In een concentratie van 10%. Ureum werkt op meerdere effecten positief tegen eelt onder je voeten. Allereerst heeft het exfoliërende eigenschappen. Dit houdt in dat het dode huidcellen versneld kan laten afschilveren, waardoor je huid zacht wordt. 

Daarnaast is ureum ook in staat om zich te binden met vocht, waardoor het vochtgehalte in de huid verbetert en je huid zo minder droog wordt. Om die reden wordt de stof ook geadviseerd aan de (extreem) droge huid. Bovendien zorgt een verbetering van de huidhydratie er indirect ook voor dat je huid zacht wordt. 

Dit is overigens niet het enige wat deze eelt crème zo goed maakt. Er zitten ook nog andere hydraterende stoffen in, waaronder: glycerine, cetearyl alcohol, caprylic/capric triglyceride, octyldodecanol, ceramide, arginine, melkzuur en zonnebloemolie. 

Kortom, als je op zoek bent naar de beste eeltcrème voor minder droge voeten en heerlijk zachte voeten, is deze creme van Eucerin een hele goede optie! Laat de crème een tijdje inwerken (2 minuten) voordat je je sokken weer aantrekt. Voor het beste resultaat. 

beste eeltcreme

2. CCS hielklovenzalf 

De CCS hielklovenzalf is, zoals de naam al aangeeft, oorspronkelijk ontwikkeld om scheurtjes in je hielen te behandelen. De zalf staat daarom ook in min 'Beste klovenzalf voeten' blog. Maar de zalf werkt ook heel goed tegen eelt!

 Wat deze zalf namelijk bevat is ook weer het ingrediënt ureum. En dan in een relatief hoge concentratie, namelijk 25%. Hierdoor verweekt de bovenste, hard huidlaag van je voeten en verminderen de eeltplekken. 

Bovendien gaan eelt vaak gepaard met hielkloofjes, omdat er sneller scheuren ontstaan in de verharde huid. Het smeren van een hielklovenzalf bij eelt kan daarom nooit kwaad! 

eeltcreme

3. Eucerin 30% ureum voetencreme

Als je last hebt van een harde huid onder je voeten als gevolg van eeltplekken, is deze voetencrème van Eucerin met een hoge concentratie ureum (30%) ook een goede optie. Ureum heeft exfoliërende én hydraterende eigenschappen op je huid. De eelt crème zorgt er zo voor dat je huid zacht, minder droog en minder ruw aanvoelt.  

Dit effect wordt versterkt door de toevoeging van ceramiden. Ze helpen bij het herstellen en versterken van de barrièrefunctie van de huid, waardoor je voeten niet alleen meer vocht vasthouden maar ook beter beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Zoals wrijving en druk.

Daarnaast bevat de anti-eelt crème ook nog andere effectieve ingrediënten die zorgen voor een intensieve verzorging van je voeten, waaronder: chondrus crispus extract, melkzuur, zonnebloemolie, alanine, octyldodecanol en capric triglyceride. Dit maakt het een goede voetencrème bij hardnekkig eelt met als doel; heerlijk zachte voeten! 

beste eeltcreme

4. CeraVe voeten creme tegen eelt

Ook deze CeraVe SA voetencreme is heel geschikt om je huid lekker zacht, soepel en eeltvrij te maken. De crème bevat als werkzame stof salicylzuur. Dit is net als ureum ook een exfoliërend ingrediënt. Alleen werkt het net iets anders dan ureum. 

Het zuur 'verbrand' de bovenste huidlaag met opgestapelde dode huidcellen, waardoor de huid zacht en soepel wordt. Ook bevat deze eelt crème nog behoorlijk wat andere effectieve ingrediënten. Die een intensieve verzorging van je huid stimuleren en zo zorgen voor minder droge voeten. 

Aan deze anti eelt crème zijn namelijk ook de hydraterende stoffen: ceramiden, niacinamide en hyaluronzuur toegevoegd. De toevoeging van niacinamide maakt het ook een fijne voetencrème voor de beschadigde huid, omdat het kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Kortom, ook weer een goede eelt crème om je voeten zacht en soepel te maken! 

beste eeltcreme

5. Gehwol eelt crème voetencrème

Als ik puur op de ingrediëntenlijst af ga is de Gehwol eelt crème niet mijn meest favoriete eeltcrème. Maar ik weet dat de crème heel goed helpt tegen (hardnekkig) eelt, waardoor ik het toch als tip wil meegeven in deze beste eeltcrème top 7. 

Bovendien smeer je de crème natuurlijk niet op je gezicht, maar op je voeten. En dan kijk ik sowieso minder kritisch naar de gebruikte ingrediënten. De werkzame stof is ook weer ureum in een hoge concentratie. Wat de eeltplekken laat afschilveren, waardoor je huid zacht en soepel wordt gemaakt. Een onmisbaar ingrediënt! 

Daarnaast zijn er ook nog verzorgende en hydraterende ingrediënten aan de Gehwol eelt crème toegevoegd, als: avocado olie, glycerine en allatoïne. Het enige jammere aan deze anti eelt crème is de toevoeging van parfum en bijhorende geurstoffen. Maar nogmaals, omdat ik zoveel positieve verhalen over de eeltcrème hoor en je het alleen op de voeten gebruikt, kan ik het zeker aanraden! 

beste eeltcreme

6. Eucerin handcreme tegen eeltlaag

Heb je last van eeltplekken op je handen? Dan is deze Eucerin Urea Repair Plus crème goed om uit te proberen! Speciaal ontworpen voor droge handen (ook de extreem droge huid) met lichte eeltplekken. Het bevat namelijk ook weer een hoge concentratie ureum.

Dit helpt (zoals je inmiddels wel weet) bij het verwijderen van dode huidcellen, het verwachten van de huid en verminderen van een droge huid. Naast ureum zijn er ook andere hydraterende en verzorgende ingrediënten toegevoegd aan de crème, zoals glycerine, glyceryl stearate, stearyl alcohol en sodium lactate. Daarnaast trekt de crème lekker snel in! 

beste eeltcreme

7. Drs Leenarts handcrème tegen eelt 

Ook deze crème van Drs Leenarts is een fijne crème om tegen eelt op je handen effectief aan te pakken. Het begint een beetje saai te worden, maar ook deze crème bevat weer ureum. Een inmiddels bekend ingrediënt. Dat een droge huid, eeltplekjes en schilfertjes aanpakt.

Maar niet alleen ureum maakt deze crème zo effectief. Er zijn ook nog andere ingrediënten toegevoegd, waaronder: glycerine, sheabutter, niacinamide en lipiden. Ze versterken je huidbarriere, hydrateren je huid en hebben een herstellend vermogen op je huid. 

Daarnaast is niacinamide een krachtig antioxidant. Het beschermt tegen huidverouderende invloeden van buitenaf, remt eventuele ontstekingen, kalmeert de geïrriteerde huid en helpt verzachten. Een fijn ingrediënt om terug te zien in de ingrediëntenlijst van een crème dus! 

beste eeltcreme

Wat is eelt?

Ik denk dat iedereen eelt wel eens gezien heeft. Sterker nog, de kans dat je er zelf wel eens 'last' van hebt gehad is groot. Het is namelijk één van de meeste voorkomende huidafwijkingen. Bij eelt is er namelijk sprake een dikke laag aan dode huidcellen, waardoor je last krijgt van: een droge huid, een harde huid en een ruwe huid. Bij teveel eelt kunnen er ook pijnlijke druk plekken ontstaan en likdoorns

Deze eelt laag ontstaat als gevolg van te veel druk en wrijving tegen de huid. Je lichaam gaat zich hier tegen beschermen door een harde eeltlaag aan te maken. Dit om te zorgen dat je huid niet kapot gaat als gevolg van deze wrijving en druk. Op zich dus heel fijn dat ons lichaam op die manier werkt! 

Maar het kan hierdoor wel voor een vervelende harde huid zorgen. Op zowel je voeten, handen, ellebogen of knieën. Bij hardnekkig eelt kan dit zelfs voor pijn zorgen. Zeker als de eeltplekken onder je voeten ontstaan, omdat je hier natuurlijk de hele dag op staat. Het smeren van goede eeltcrèmes kan daarom écht helpen. Vooral omdat het zowel droge voeten vermindert en een zachte huid stimuleert. 

beste eeltcreme

Hoe ontstaat eelt?

Zoals ik hierboven ook al even kort aangaf, maakt je lichaam eelt aan als een soort beschermingsreactie. Wanneer de huid constant wordt blootgesteld aan stressfactoren, reageert het door extra lagen dode huidcellen op te bouwen. Om zo de kans op een kapotte huid te verkleinen. Wat uiteindelijk kan zorgen voor eelt. Hieronder heb ik alle uitlokkende factoren op een rijtje gezet:

1. Wrijving en druk

Eeltplekken ontstaan het makkelijkste door langdurige wrijving en druk op specifieke plekken van de huid. In de meeste gevallen gaat het bij eelt onder de voeten om druk en wrijving omdat je hier iedere dag op staat en loopt. Eeltplekken op de handen worden juist weer vaker veroorzaakt door druk en wrijving als gevolg van sporten sporten of beroepen waarbij je handen veel worden blootgesteld aan druk en wrijving. 

2. Te strakke schoenen

Eeltplekken onder je voeten zijn dus vaak het gevolg van druk en wrijving, waaraan je voeten de hele dag worden blootgesteld. Dit is bijna niet te voorkomen, maar er zijn wel factoren die deze wrijving en druk vergroten. En zo ook de kans op een eeltlaag onder je voeten. Bijvoorbeeld het dragen van te strakke schoenen. De eelt plekken zitten dan met name op je hielen, de zijkanten van je voeten en op je tenen.

3. Activiteiten

Je kunt je misschien wel voorstellen dat hoe meer je loopt, rent of sport, hoe groter de kans op eeltplekken is. Zowel op je voeten als handen. Maar bijvoorbeeld ook tuinieren of timmerwerk kan de vorming van eeltplekken uitlokken.  

4. Onjuiste lichaamshouding

Een andere indirecte oorzaak van het ontstaan van eeltplekken is een onjuiste lichaamshouding. Wanneer er namelijk sprake is van een onjuiste lichaamshouding, is er ook een ongelijke verdeling van je gewicht op bepaalde delen van je voeten. Dit kan zorgen voor een eeltlaag. 

beste eeltcreme

Beste eeltweker

Er zijn verschillende eeltcrèmes te koop, of andere anti eelt producten, die speciaal ontwikkeld zijn om een verharde huidlaag te verminderen. Hieronder heb ik even alle bekende vormen van zogeheten ´eeltwekers´ op een rijtje gezet:

Ureum creme voor eelt voeten of handen

Een veelgebruikte, en wat mij betreft beste eeltweker, is een goede eeltcrème met daarin een exfoliërend ingrediënt. Bijvoorbeeld een handcrème of voetencrème met een hoge concentratie ureum (10 tot 30%). Het smeren van ureum helpt bij het verminderen van droge voeten en handen, het stimuleren van zachte voeten en handen, plus het versneld laten afschilveren van de harde eeltlaag. 

Salicylzuur eelt creme voeten of handen

Een andere werkzame stof is salicylzuur. Salicylzuur staat er namelijk bekend ook om bekend om de huid versneld af te laten schilferen. Hierdoor verminderen dode huidcellen en zo ook in het verminderen van eeltplekken. De beste eeltcrèmes bevatten wat mij betreft altijd óf salicylzuur óf ureum. In tegenstelling tot ureum heeft salicylzuur overigens geen hydraterende eigenschappen. 

Melkzuur crème of zalf voor eelt voeten of handen

Melkzuur heeft vergelijkbare exfoliërende eigenschappen met de werkzame stof salicylzuur en ureum. En kan zo helpen bij het verminderen van eelt. Crèmes met melkzuur zijn over het algemeen mild en geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Voetenscrubs

Ook voetenscrubs worden vaak geadviseerd als je op zoek bent naar de beste eeltweker. Toch ben ik hier geen groot fan van. Scrubs kunnen de huid namelijk ook onbewust kapot maken. Op je gezicht en handen zou ik het daarom niet zo snel gebruiken (m.u.v. hele milde scrubs, bekijk: Beste scrub). Op je voeten eventueel wel. Maar zorg er dan voor dat de scrub hele milde scrub korrels bevat. Een goed voorbeeld is deze Drs Leenarts voetenscrub. 

eelt

Voetencreme eelt: waar let je op?

Bij het kiezen van de beste eeltcrème zou ik altijd in ieder geval gaan voor een crème dat een exfoliërend ingrediënt bevat. Dit is wat mij betreft een onmisbaar ingrediënt, omdat het in staat is de eeltlaag dunner te maken, de eeltplekken te verminderen, maar ook je huid zacht en soepel te maken. 

Kijk bijvoorbeeld naar de exfoliërende ingrediënten ureum, salicylzuur of melkzuur. De beste eeltcrèmes bevatten minimaal één exfoliërend ingrediënt. Alle voorbeelden uit mijn lijst met beste eeltcrèmes voldoen hieraan! 

Ook zou ik handcrèmes met een geur in ieder geval vermijden. En gedenatuurde alcohol zowel in je handcrème als dagcrème. Dit droogt je huid namelijk uit. Laat de eeltcrème altijd een tijdje inwerken voordat je je sokken en schoenen aantrekt. De beste eeltcrèmes trekken snel in, waardoor je huid vrij snel niet meer vettig aanvoelt. 

beste eeltcreme

Conclusie: Beste eeltcreme voeten

Hieronder heb ik een aantal producten laten zien die wat mij betreft door kunnen als beste eeltcrème. Maar ik heb meer blogs online staan met daarin mijn favoriete huidproducten. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram