Likdoorn: overmatige eeltvorming
30 december 2021 

Likdoorn: overmatige eeltvorming

Een pijnlijk knobbeltje onder je voet, die vooral zeer doet als je stil staat of er vanaf boven opdrukt. Waarschijnlijk heb je lastig van een likdoorn. Dit is een overmatig eeltplekje met (veel) drukpijn. De huidklacht is geheel onschuldig, maar kan dus wel vervelende klachten geven. Je kunt er daarom voor kiezen om de likdoorn zelf thuis te behandelen. In deze blog vertel ik je hier meer over. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! 

Als je last hebt van een likdoorn, zit er overmatige eeltvorming op een bepaald plekje op je voet. Je noemt een likdoorn daarom ook wel eeltknobbel, eeltpit of eksteroog. Naast je voeten, kan het ook tussen je tenen of op je tenen zitten.

Een likdoorn is vaak pijnlijk als je stil staat. Dit komt, omdat je schoen de eeltknobbel als het waren je huid in drukt. Deze druk wordt vaak veroorzaakt door het dragen van te strakke schoenen. Maar bijvoorbeeld ook door een verkeerde stand van je voeten. Of door overgewicht.

Symptomen van likdoorns zijn vaak:

  • Pijn tijdens bij stilstaan
  • Een schilferige droge huid
  • Veel eelt onder de voeten
  • Een knobbeltje onder je voet voelen

Meestal voelen likdoorns hard aan. Maar er zijn ook weke of zachte likdoorns. Dit is vooral het geval als de likdoorn tussen je tenen zit, omdat je huid hier zachter is dan de huid onder je voeten. Onder je voeten zitten meestal al wat eeltplekken, waardoor je huid hier harder is.

Een zachte likdoorn voelt week aan en heeft een witachtige kleur. Ondanks dat de likdoorn zacht is doet ook deze eeltknobbel pijn.

Een likdoorn ziet eruit als een rond, verdikt, eeltplekje. Meestal op een plek waar veel druk op staat. Bijvoorbeeld onder je voeten, omdat daar druk op komt te staan als je gaat staan. Maar ze kunnen ook aan de zijkant van je voeten zitten. Of tussen je tenen, omdat je te strakke schoenen draagt. Hierdoor ontstaat er veel druk en wrijving op de voet.

likdoorn voet

Bij kinderen worden wordt een wrat vaak aangezien als een likdoorn. Niet gek, want ze lijken tenslotte erg op elkaar. Maar in de meeste gevallen gaat het toch om een wrat. Een ezelsbruggetje om beide huidklachten uit elkaar te halen is het type drukpijn bepalen.

Doet de plek zeer tijdens het lopen of als je er vanaf de zijkant op drukt? Dan gaat het meestal op een wrat. Doet de plek pijn als je stilstaat of als je er van bovenaf op drukt? Dan is het waarschijnlijk een likdoorn.

Zoals ik aan het begin van deze blog ook al schreef noemen sommige een likdoorn ook wel een eksteroog. Maar waarom eigenlijk? Zelf zie ik de vergelijking met een eksteroog niet zo.. Maar ik denk dat het komt, omdat er middenin de likdoorn soms een klein gaatje zit.

Dit gaatje is meestal rond en wordt donker, omdat het dieper in de huid ligt. Hierdoor kan het op een oog lijken. Vandaar de naam eksteroog.

Oorzaken van het ontstaan van een likdoorn zijn vooral druk en wrijving. Daarom ontstaat een likdoorn vaak op plekken van de huid waar veel druk op staat. En waar wrijving plaats vindt.

Denk bijvoorbeeld aan het schuren van slecht passend schoeisel. Maar er zijn ook onderliggende problemen die mee kunnen spelen. Zoals een slechte bloedsomloop, neuropathie, een kwetsbare huid en diabetes.

Likdoorn komt op

Eigenlijk is het ontstaan van een likdoorn een beschermingsreactie van je huid. Je huid voelt namelijk druk en wrijving en gaat een beschermlaagje aanmaken. In de vorm van eelt. Als deze druk op de voet te groot wordt, kan er overmatige eeltvorming ontstaan.

Dit eeltplekje is zo dik dat het naar binnen groeit. En zo ontstaat een likdoorn dat pijn veroorzaakt. Eigenlijk is het dus een groeiende eeltplek. Daarnaast zorgt ook een verkeerde stand van de voeten of tenen voor teveel druk. En zo voor likdoorns. Net als overgewicht, omdat er dan ook meer druk op de voeten staat.

Een likdoorn bestaat dus uit overmatige eeltvorming als gevolg van een verhoogde druk. Deze verhoogde druk wordt vaak veroorzaakt door het dragen van schoenen die te strak zitten. Of lopen op hoge hakken, waardoor er veel druk op je voetzolen komt te staan.

eelt onder voeten

Een likdoorn vermindert gelukkig vaak vanzelf weer. Toch kunnen ze erg vervelend en pijnlijk zijn. Pijn ontstaat vooral als je druk op de likdoorn zet.

Dit is met name zo als de likdoorn aan de onderkant van je voet zit, omdat hier veel pijnlijke drukplekken zitten. Je kunt er dan voor kiezen om de likdoorn toch (zelf) te behandelen. Dit kun je op verschillende manieren doen:

Salicylzuur zalf

De meest voor de hand liggende manier is je likdoorn behandelen met salicylzuur. Dit zuurtje verweekt de verdikking van je hoornlaag. Ook wel eelt genoemd. Dit kun je gemakkelijk thuis zelf doen door een zalf met 20% salicylzuur te smeren.

De bovenste huidlaag, ook wel opperhuid genoemd, wordt door het salicylzuur steeds zachter. Waardoor de likdoorn verdwijnt. Je kunt de zalf ook gerust op de omringende huid smeren. Hierdoor vermindert zowel het eelt als de likdoorn. Je huisarts kan deze zalf voorschrijven.

Wil je liever zelf eerst iets aanschaffen? Dan zou je deze CeraVe voeten crème met 2% salicylzuur kunnen smeren. En breng deze dan lekker dik aan.

Wegsnijden

Ook kun je ervoor kiezen om de likdoorn weg te snijden of te schrapen. Met name bij hele pijnlijke likdoorns is deze behandeloptie fijn, omdat het direct de pijn verlicht. Om deze behandeling minder pijnlijk te maken, is het belangrijk om je huid eerst zacht te maken.

Doe de likdoorn of het eelt tien minuten in een warm badje met water. Eventueel kun je hier wat voetenbadzout aan toevoegen. Vervolgens kun je met een puimsteen de likdoorn eraf schrapen.

likdoorn

Voeten crème tegen likdoorns

Het smeren van een goede voeten crème kan de kans op eelt en likdoorns aanzienlijk verkleinen. Het is vooral belangrijk om dan een crème te smeren die stoffen bevat die verdikte huid dunner en zachter maken. Zoals ureum of salicylzuur.

Maar ook stoffen die de hydratatie van je huid verbeteren, zoals glycerine en shea butter. Een goed voorbeeld is deze crème met 10% ureum. Of dit exfoliant met 2% salicylzuur. Ze maken het eelt, de likdoorn en je voeten heerlijk zacht, waardoor je veel minder snel last krijgt van nieuwe likdoorns.

Likdoorn pleister

Wat ook vaak goed helpt is een likdoorn pleister. Dit is een ringvormige pleister die je precies rondom de likdoorn plakt. Op deze manier zorg je ervoor dat de druk niet meer op de likdoorn staat. Maar op de pleister.

Druk en wrijving zijn factoren die met name pijn veroorzaken. En je met de pleister dus wegneemt. Deze likdoornpleisters van Scholl zijn erg fijn. Net als deze van Hansaplast.

zachte likdoorn eksteroog

De meeste likdoorn behandelingen kun je zelf thuis toepassen. Maar als de likdoorn of het eelt heel pijnlijk wordt. Of zelfs ontstoken raakt. Dan is mijn advies om een huisarts te bezoeken. Hij of zij kan dan meedenken over een intensievere behandeling.

Daarnaast zijn sommige mensen extra kwetsbaar voor het krijgen van likdoorns. Dit zijn mensen met een slechte bloedsomloop, diabetes, hart- en vaatziekten, neuropathie en mensen met zenuwproblemen. Dan kan het fijn zijn om samen met je huisarts te bespreken welke maatregelen je kunt nemen om de kans op eelt en zo op likdoorns te verkleinen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram