beste scrub
Luus
01/11/2024
11 min
0

Beste scrub gezicht en lichaam (top 3)

01/11/2024
11 min
0

Een jaar geleden zou ik deze blog begonnen zijn met: de beste scrub is het gebruik van géén scrub. Maar inmiddels zijn er toch wel een aantal scrubs die ik het proberen waard vind. Het zijn er niet veel. Welgeteld drie. Maar liever iets dan niets! Benieuwd welke? Je leest het in mijn Beste scrub top 3. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Samenvatting beste lichaamsscrub en beste gezichtsscrubs

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen, maar ben je wel benieuwd wat nou de beste body scrub en gezichtsscrub is? Hieronder lees je een samenvatting van mijn Top 3 Beste scrubs!

beste scrub

Top 3 Beste body scrub en gezichtsscrub 2024

Voordat ik overga op mijn Top 3 Beste bodyscrub en gezichtsscrub, wil ik eerst even kort uitleggen waarom over het algemeen geen fan ben van scrubs. Een scrub bevat doorgaans harde korrels die niet alleen dode huidcellen verwijderen, maar ook de gezonde huidcellen daaronder. En die cellen hebben we juist nodig.

Wanneer je deze barrière laag namelijk beschadigt, gaat ook je huidbarriere functie automatisch achteruit. Je huid is hierdoor veel kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Zo kun je last krijgen van huiduitslag, roodheden, een droge huid en zelfs onzuiverheden. Niet echt het idee achter het gebruik van een scrub lijkt mij!

Gelukkig zijn er inmiddels ook scrubs verkrijgbaar zonder harde scrub korrels en mét voldoende verzorgende stoffen. Helaas heb ik er nog niet veel gevonden, maar zodra ik nog een goede scrub tegenkom, voeg ik deze zeker toe aan de blog! Hieronder lees je de drie producten die wat mij betreft doorkunnen als beste body scrub en/of beste gezichtsscrub.

1. Paula's Choice Unscrub

Een voorbeeld van een milde, goede scrub is deze Paula's Choice UnscrubSterker nog; ik vind dit veruit de beste scrub van dit moment! De scrub bevat namelijk jojoaba-bolletjes. Oftewel kleine scrubdeeltjes gemaakt van jojoba olie. Een verzorgende olie dat onder andere bestaat uit vetzuren en antioxidanten.

Hierdoor heeft de olie niet alleen een hydraterend,- en talg regulerend effect op onze huid, maar ook een mild reinigend effect. Niet gek is daarom ook dat je jojoba olie terug vind in veel make up removers. En dus ook in deze gezicht scrub. Wat hierdoor eigenlijk meer een soort gezichtsreiniger is.

Wanneer je met de Paula's Choice Unscrub een aantal keer over je huid wrijft, lossen de jojoba bolletjes op waardoor de textuur heel zacht wordt. Op die manier profiteer je dus eerst van de mild scrubbende werking van de bolletjes. En vervolgens van de verzachtende en reinigende werking van de jojoba-olie in de bolletjes. Zelfs je make up haal je er super makkelijk mee af (ik gebruik het al een tijdje).

En dit is niet het enige wat dit product zo'n goede scrub maakt. Naast jojoba olie bolletjes zijn er namelijk ook nog allerlei andere verzorgende stoffen toegevoegd, waaronder: kamille bloesem extract, glycerine, vitamine E en groene thee extract. Kortom, als je op zoek bent naar een goede scrub voor je gezicht, kan ik de Paula's Choice The Ubscrub zeker aanraden!

beste scrub

2. Clinique gezicht en body scrub

Als je op zoek bent naar een goede body scrub is deze scrub van Clinique ook een goede optie. Het is officieel een gezichtsscrub. Maar omdat veel body scrubs grove scrub korrels bevatten, is dit een huidvriendelijker alternatief om (ook) als body scrub te gebruiken!

De scrub bestaat uit hele fijne scrub korreltjes, die een zachte peeling bieden. Ook zijn harde scrub korrels, irriterende geurstoffen, uitdrogende alcohol en ontvettende sulfaten achterwegen gelaten. Wat de scrub wel bevat zijn allerlei verzorgende stoffen, waaronder: butelyne glycol, kokosnootolie, bisabolol en caprylic/capric triglyceride.

Kortom, als je op zoek bent naar een zachte scrub voor zowel je gezicht als lichaam is de Clinique 7 day scrub zeker een goede optie! Wel zou ik een gezichtsscrub met fijne scrub korrels ook niet vaker dan één keer per week gebruiken.

beste scrub

3. Drs Leenarts voetscrub

Als je specifiek op zoek bent naar een goede voetenscrub, zou ik voor deze scrub van Drs Leenarts gaan. Het gaat ook hierbij weer om een parfumvrije scrub, dus dat is een goed begin! Wat de scrub wel bevat zijn allerlei verzorgende oliën en fijne bamboedeeltjes om de de huid te scrubben.

Ben je meer op zoek naar een goede body scrub? Dan zou ik scrubben met dit soort bamboedeeltjes laten staan. Ik vind ze dan wat te hard en grof. Maar voor je voeten kunnen deze bamboedeeltjes juist uitkomst bieden!

Met name als je last hebt van eelt, is dit een fijne voetenscrub. De bamboe deeltjes zorgen er namelijk voor dat dode huidcellen verwijdert worden en eeltvorming vermindert. Of zelfs voorkomen wordt, omdat je huidcellen niet de kans krijgen om op te stapelen.

Bovendien zorgt de toevoeging van glycerine, zoete amandel olie en zonnebloemolie er automatisch voor dat de Drs Leenarts voetenscrub makkelijk uitsmeert en lekker zacht aanvoelt. Tip: houdt je voeten tijdens het scrubben buiten de douche, zodat je het product niet direct afspoelt!

beste scrub

Slechte body scrub en gezichtscrub

Naast mijn Top 3 met beste scrubs hierboven, zijn er natuurlijk ook scrubs die ik afraad. Sterker nog; het overgrote deel van de body scrubs en gezichtsscrubs zou ik laten staan. Het gaat dan vooral om scrubs met natuurlijke ingrediënten als: menthol, eucalyptus, tea tree oil en andere etherische oliën. Maar ook synthetische ingrediënten als alcohol en sulfaten. Helaas zijn dit wel teveel scrubs om in deze blog te benoemen, daarom heb ik een lijstje gemaakt met veel gekochte scrubs, die ik dus zou laten staan:

Liever een exfoliant dan scrub

Als je dode huidcellen wilt verwijderen voor een zachte en meer stralende huid, zou ik eerder gaan voor een exfoliant dan voor een scrub. Een exfoliant bevat zuren die dode huidcellen oplossen. Alleen dan niet op mechanische wijze, zoals een scrub doet, maar op een chemische wijze doormiddel van zuren.

Bekende zuren zijn glycolzuur en salicylzuur. Het verschil tussen beide zuren is dat glycolzuur wateroplosbaar is en vooral op je bovenste huidlaag werkt, waardoor pigmentvlekjes en fijne lijntjes verminderen. Terwijl salicylzuur vetoplosbaar is en tot diep in je poriën werkt, waardoor het verstopte poriën, grove poriën en onzuiverheden vermindert.

Beide zorgen ook voor een meer stralende huid en vooral een zachte huid, maar zijn over het algemeen wat huidvriendelijker en meer controleerbaar. Mits er natuurlijk geen gebruik gemaakt is van irriterende of uitdrogende stoffen. Hieronder heb ik twee voorbeelden van exfolianten gezet. Beide zijn ook geschikt voor de gevoelige huid.

beste body scrub

Wat is een gezicht en body scrub?

Een scrub is een bepaald cosmetica product dat meestal niet als standaard stap in onze huidverzorging routine wordt meegenomen. En dat is maar goed ook, want veel scrubs zijn alles behalve goed voor je huid. Maar daarover vertel ik straks meer!

De reden dat scrubs gebruikt worden is met name vanwege het exfoliërende effect. Een scrub bevat kleine scrub deeltjes die je over je huid wrijft. Door dit proces van exfoliatie worden de dode huidcellen, die de neiging hebben om een vermoeide huid en doffe uitstraling te geven, verwijderd. Met als gevolg dat je huid glad, zacht en minder dof wordt.

Je hebt dit soort scrubs in verschillende soorten en maten. Ze verschillen zowel in textuur als in formulering en gebruikte scrubdeeltjes. Zo zijn er scrubs met een gel textuur, lotion textuur, crème textuur en zelfs poeders. En de ene scrub bevat scrub deeltjes gemaakt van regenererende exfoliërende zeezouten, fijngemalen puimsteen of zelfs zand. Terwijl de andere scrub bestaat uit fijne exfoliërende korreltjes, zoals jojoba olie balletjes.

Daarnaast focust de ene scrub zich op het creëren van een zachte huid, meer stralende huid en minder doffe huid. Terwijl de andere scrub meer inspeelt op de beleving. Ze bevatten dan vaak essentiële oliën en hebben een heerlijke geur.

beste body scrub

Wat doet een gezicht en body scrub?

Het effect dat een scrub op je huid heeft, verschilt per scrub. Een milde zachte scrub voor het gezicht bevat. als het goed is. fijne exfoliërende korreltjes. Ze beloven een zachte peeling aan je huid te bieden. Een grove scrub daarentegen bevat grovere scrub korrels, vaak gemaakt van zout, zand of koffie. In het algemeen claimen scrub merken de volgende voordelen aan je huid te bieden:

1. Dode huidcellen verwijderen voor een zachte huid

Een scrub wordt vooral gebruikt om een zachte huid te creëren. Als we sommige product verpakkingen mogen geloven zelfs een zijdezachte huid. Om die reden bevat een body scrub en gezichtsscrub fijne scrubkorrels die dode huidcellen verwijderen. Door deze exfoliërende werking voelt een gescrubde huid lekker glad en zacht aan. Maar of zo'n zijdezachte huid na het scrubben wel zo huidvriendelijk is (uhm nee) vertel ik in de volgende paragraaf!

2. Onzuiverheden verminderen

Er zijn ook scrubs die beloven dat ze mee eters, verstopte poriën, puistjes verminderen. De korrels uit dit soort scrubs zouden je poriën doordringen, waardoor de scrub de huid effectief zuivert. Ze worden daarom vooral geadviseerd aan de onzuivere huid. Terwijl een onzuivere huid over het algemeen automatisch ook gepaard gaat met een gevoelige huid. En dan kun je beter niet scrubben...

3. Meer stralende huid

Wat veel scrubs ook claimen is dat ze zorgen voor een meer stralende huid. Het idee hierachter is dat een gezichtsscrub en body scrub dus scrub deeltjes bevatten die zowel dode huidcellen als onzuiverheden verwijderen. Dit zou een meer stralende huid stimuleren en een vermoeide huid verminderen.

4. Betere product opname

Een scrub haalt dus dode huidcellen van je huid. Volgens de merken zelfs maakt dit je huid glad, maar zorgt het er ook voor dat opvolgende huidverzorgingsproducten beter de huid in kunnen dringen. Denk bijvoorbeeld aan je serum of crème na het scrubben met een gezichtsscrub. Of je bodylotion en voetencrème na het scrubben met een body scrub.

beste scrub

Nadelen gezicht en body scrub

Een scrub heeft naar mijn mening meer nadelen dan voordelen. Het is namelijk een vrij agressief cosmetica product en daarom ook niet zo huidvriendelijk. Om die reden heb ik hieronder ook nog even de nadelen van een scrub op een rijtje gezet.

1. Verwijdert meer dan alleen dode huidcellen

De reden dat ik scrubs in het algemeen vaak afraad is, omdat de meeste scrubs niet alleen de bovenste dode huidcellen verwijderen. Maar ook de gezonde huidcellen eronder. Onze laag aan dode huidcellen is namelijk helemaal niet zo dik. Tenzij het om eelt gaat natuurlijk. Maar veel scrub korrels zijn veel te grof, waardoor ze de huid enorm beschadigen. Dit zorgt niet voor een stralende huid, maar juist voor een kapotte huid.

2. Kunnen een droge huid veroorzaken

In tegenstelling tot wat veel scrubs beloven, is dat een scrub een droge huid kan veroorzaken. Tijdens het scrubben haal je namelijk niet alleen dode huidcellen van je huid, maar ook het laagje eronder. Je beschadigt als het ware je bovenste huidlaag, waardoor vocht ook veel makkelijker uit de huid kan verdampen.

Op die manier kan een gezichtsscrub of body scrub juist zorgen voor een droge huid. In plaats van het verminderen. Bovendien bevatten veel scrubs ingrediënten die een ontvettende werking op je bovenste huidlaag hebben. Denk aan gedenatuurde alcohol of sulfaten. En dat terwijl dit soort scrubs juist worden geadviseerd bij huidproblemen als een ruwe huid en keratosis pilaris bultjes.

3. Irriteren

Veel body scrubs en gezichtsscrubs bevatten essentiële oliën. We gebruiken een scrub tenslotte ook vaak voor het een ontspan momentje onder de douche. En dan is een scrub met ene heerlijke geur natuurlijk veel leuker dan een scrub zonder geurtje.

Toch kun je beter voor een scrub zonder geurtje gaan. Wanneer een scrub lekker ruikt, bevat het parfum of essentiële oliën. Of andere natuurlijke ingrediënten met een geurtje. Beide staan bekend om het uitlokken van huiduitslag, huidirritaties en zelfs huidallergieën. Een goede scrub is wat mij betreft daarom geheel parfumvrij!

beste scrub

Eisen beste gezichtsscrubs

Inmiddels weet je dus dat ik niet zo'n fan ben van het gebruik van een scrub. Met name omdat een scrub vaak te grove scrub deeltjes bevat, waardoor het niet alleen de dode huidcellen van je huid haalt maar ook de gezonde huidcellen daaronder. Bovendien hebben scrubs vaak een heerlijke geur, wat garant staat voor vervelende huidproblemen.

Toch maakte ik wel deze top 3 beste gezichtsscrubs en lichaam scrubs. Dit komt omdat er inmiddels ook merken zijn die hele milde scrubs hebben ontwikkeld, waardoor ze een zachte peeling bieden. Zonder hierbij de huid te beschadigen of te irriteren. Wat mij betreft moeten de 'beste gezichtsscrubs' in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • De beste gezichtsscrub is in ieder geval een hele fijne scrub
  • De beste gezichtsscrub bevat alleen scrub deeltjes gemaakt van olie
  • De beste gezichtsscrub bevat verzorgende stoffen
  • De beste gezichtsscrub is vrij van etherische oliën en parfum

Eisen beste lichaamsscrub

Voor de beste lichaamsscrub heb ik eigenlijk dezelfde (kritische) eisen als een gezichtsscrub. Alleen zijn er voor een lichaamsscrub wel een aantal uitzonderingen. Een body scrub kun je namelijk ook voor je voeten gebruiken en dan mogen de scrub korrels wat mij betreft wel wat grover zijn.

Op je voeten kan namelijk eelt zitten. Een flinke laag aan dode huidcellen. Met fijne exfoliërende korreltjes is het lastig om deze dode huidcellen te verminderen. Met een grove scrub kun je het eelt onder je voeten wel verminderen. Met als gevolg een zachte en minder droge huid. Bovendien kunnen de ingrediënten uit een eventuele voetencrème hierna beter intrekken.

  • De beste body scrub is een fijne scrub of een iets grove scrub voor de voeten
  • De beste body scrub bevat verzorgende en verzachtende stoffen
  • De beste body scrub is vrij van etherische oliën en parfum

beste scrub

Misschien vind je dit ook interessant!

Reacties
Categorieën