Hielkloven: scheurtjes en kloofjes onder je voeten
31 januari 2021 

Hielkloven: scheurtjes en kloofjes onder je voeten

Zelf vind ik het helemaal niet raar of gek dat we last kunnen krijgen van de huid onder onze voeten. We staan en lopen er tenslotte iedere dag op. Daarnaast vergeten we onze voeten, als het gaat om huid verzorging. En dit kan soms toch wel handig zijn. Vooral als je last hebt van een huidprobleem. In deze blog ga ik in op de in op de huidklacht: hielkloven.

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn productadvies voor de voeten!

eelt

Wat zijn hielkloven

De naam zegt het eigenlijk al. Kloofjes in de hielen. Dit is ook precies wat je ziet. In de huid zie je scheurtjes en barstjes zitten. Meestal zitten deze in je hiel. Maar ze kunnen ook zeker op andere plekken van de voet zitten. De scheurtjes voelen hard aan. Maar in het scheurtje zelf (klinkt een beetje eng) is de huid juist zacht. Uiteindelijk kan het scheurtje zelfs zo diep worden dat er een wondje ontstaat. Deze moet je goed in de gaten houden, want het kan gaan ontsteken. Hielkloven kunnen daarom ook gevoelig en pijnlijk zijn.

Oorzaak hielkloven

Maar hoe ontstaan die hielkoven nou precies? Eigenlijk worden hielkloven op verschillende manieren veroorzaakt. Zo kun je last krijgen van scheurtjes en kloofjes, omdat je niet helemaal goed staat. De druk op je voeten is hierdoor op sommige punten relatief groot, wat voor huidafwijkingen van de voeten kan zorgen. Net als overbelasting van de voeten trouwens. En ook open schoenen, té strakke schoenen, ruwe sokken en veel op blote voeten lopen kunnen hielkloven veroorzaken. Verder speelt de conditie van je huid ook een grote rol. Als je bijvoorbeeld al last hebt van eelt, eczeem, diabetes, psoriasis of droge voeten, ontstaan de hielkloven ook sneller. Je ziet dat bijvoorbeeld bij eelt de voeten gaan scheuren.

Behandeling hielkloven

Wat kun je zelf doen tegen hielkoven?

Om de kloofjes aan te pakken is het fijn om een crème te smeren met wond genezende eigenschappen. Een voorbeeld is deze kloven zalf. Het bevat namelijk keratine. Keratine is een huideigen stof. Als je dit opsmeert, helpt het je huid eigenlijk een handje bij het huidgenezingsproces. Of deze klovenzalf, waar ik ook veel positieve verhalen over hoor! Houd je liever van een iets minder vet product? Dan is deze crème fijn. Het wordt ook wel ambachtscrème of kluscrème genoemd. Omdat het een fijne, verzorgende crème is voor mensen die veel met hun handen werken. Bijvoorbeeld tuinieren, in de bouw of in de zorg. Het is een eeuwenouds recept.

Als je ook last hebt van eelt is het fijn om ook dit aan te pakken. Het beste is om dan een voeten crème te smeren met het ingrediënt ureum. Dit verweekt namelijk de bovenste huidlaag, waardoor verhardingen verminderen. Daarnaast verbetert ureum de huidhydratatie, wat weer bijdraagt aan een betere genezing van de scheurtjes. Deze voeten crème met 10% ureum is hier een fijn voorbeeld van. Of deze crème met 30% ureum. Heb je last van wondjes? Wacht dan even met smeren tot de wondjes weer gesloten zijn!

Ik heb ook nog wat tips doorgekregen van mijn Instagram volgers. Producten waar zij zelf goede ervaringen mee hebben!

Wat kan een professional doen tegen hielkloven?

Heb je echt al heel lang last van hielkloven en lijkt niets te helpen? Dan kun je overwegen om een podotherapeut te bezoeken.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!