Hielkloven: scheurtjes en kloofjes onder je voeten
31 januari 2021 
4 min. leestijd

Hielkloven: scheurtjes en kloofjes onder je voeten

Zelf vind ik het helemaal niet raar of gek dat we last kunnen krijgen van de huid onder onze voeten. We staan en lopen er tenslotte iedere dag op. Daarnaast vergeten we onze voeten, als het gaat om huid verzorging. En dit kan soms toch wel handig zijn. Vooral als je last hebt van een huidprobleem. In deze blog ga ik in op de in op de huidklacht: hielkloven.

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn productadvies voor de voeten!

Wat zijn hielkloven

De naam zegt het eigenlijk al. Kloofjes in de hielen. Dit is ook precies wat je ziet. In de huid zie je scheurtjes en barstjes zitten. Meestal zitten deze in je hiel. Maar ze kunnen ook zeker op andere plekken van de voet zitten. De scheurtjes voelen hard aan. 

Maar in het scheurtje zelf (klinkt een beetje eng) is de huid juist zacht. Uiteindelijk kan het scheurtje zelfs zo diep worden dat er een wondje ontstaat. Deze moet je goed in de gaten houden, want het kan gaan ontsteken. Hielkloven kunnen daarom ook gevoelig en pijnlijk zijn. 

Heb je niet zo zeer last van kloven, maar vooral van eelt? Dan is het beter om even een kijkje te nemen bij deze blog! Beste eeltcreme

hielkloven

Oorzaak hielkloven

Maar hoe ontstaan die hielkloven nou precies? Eigenlijk worden hielkloven op verschillende manieren veroorzaakt. Zo kun je last krijgen van scheurtjes en kloofjes, omdat je niet helemaal goed staat. De druk op je voeten is hierdoor op sommige punten relatief groot, wat voor huidafwijkingen van de voeten kan zorgen. 

Net als overbelasting van de voeten trouwens. En ook het dragen van open schoenen, té strakke schoenen, ruwe sokken en veel op blote voeten lopen kunnen hielkloven veroorzaken. 

Verder speelt de conditie van je huid ook een grote rol. Als je bijvoorbeeld al last hebt van eelteczeem, diabetes, psoriasis, hyperkeratose of droge voeten, ontstaan de hielkloven ook sneller. Je ziet dat bijvoorbeeld bij eelt de voeten gaan scheuren.

hielkloven

Hielkloven behandelen 

Om de kloofjes aan te pakken, is het natuurlijk goed om uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden. Draag daarom niet té strakke schoenen, ruwe sokken en liever ook geen open schoenen. Daarnaast is overbelasting van de voet natuurlijk een trigger. Net als droge voeten.

Deze laatste factor heb je voor een groot deel natuurlijk zelf in de hand, want droge voeten kun je verminderen. Mijn advies zou daarom ook zijn om je hielkloven te behandelen doormiddel van twee stappen

  • Stap 1. Hielkloven behandelen met hielkloven crème
  • Stap 2. Je (droge) voeten verzorgen met voeten crème 

Hielkloven behandelen met hielkloven crème

Allereerst is het belangrijk om de hielkloven aan te pakken. Dit kun je doen door een speciale hielkloven crème te smeren. Belangrijk is dat hier ingrediënten aan zijn toegevoegd met wond genezende eigenschappen. Hieronder heb ik twee goede hielkloven crèmes gezet of bekijk mijn blog: Beste klovenzalf voeten.

Naar aanleiding van een oproep op mijn website hebben een aantal mensen de Scholl klovenzalf uitgeprobeerd. Met een mooi resultaat! Hieronder zie je een aantal voor (de twee linker foto's) en na foto's (de twee rechter)

hielkloven behandelen

Hielkloven behandelen door de juiste voet verzorging

Als de hielkloven minder zijn geworden, kun je overgaan op het smeren van een 'normale' voeten crème. Om hielkloven te voorkomen. Dit doe je onder andere door je voeten te verzorgen. Om zo uitdroging te voorkomen. Een ingrediënt dat hier heel geschikt voor is, is de stof ureum. 

Ureum verbetert namelijk de algehele huid hydratatie en verweekt de bovenste huidlaag. Waardoor droge voeten en verhardingen, zoals eelt, verminderen. En je voeten heerlijk zacht aanvoelen. Ik heb hieronder drie voorbeelden gezet van goede voeten crèmes met ureum: 

Meestal start je met het smeren van een voetencrème als de hielkloven bijna weg zijn. Sommige vinden het prettig om zowel een hielkloven crème als voeten crème te smeren. Dit kan natuurlijk ook!

hielkloven behandelen

Tips van mijn Instagram volgers

Ik heb ook nog wat tips doorgekregen van mijn Instagram volgers om hielkloven te behandelen. Producten waar zij zelf goede ervaringen mee hebben!

Professionele hulp bij hielkloven

Heb je echt al heel lang last van hielkloven en lijkt niets te helpen? Dan kun je overwegen om een podotherapeut te bezoeken. Hij of zij kan mogelijk iets betekenen. 

hielkloven

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram