Impetigo: krentenbaard
30 maart 2021 
9 min. leestijd

Impetigo: krentenbaard

Er zijn een aantal vormen van huiduitslag die met name veel voorkomen bij kinderen. Denk bijvoorbeeld aan mazelen, rode hond en waterpokken. Ook krentenbaard komt in dit lijstje voor. Een hele vervelende, en vooral besmettelijke, huiduitslag dat zowel bij kinderen als volwassenen kan ontstaan. Maar wat is krentenbaard precies? En misschien nog wel nog belangrijker: hoe kom je van krentenbaard af? Je leest het in deze blog!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Krentenbaard kind

Als een kind krentenbaard heeft herken je dit met name aan de jeukende, rode vlekken die in het gezicht ontstaan. Samen met wondjes en korstjes. Meestal zit de krentenbaard huiduitslag met name rondom de mond en neus. Het gaat hierbij om een vervelende huidinfectie dat wordt veroorzaakt door een bacterie.

Bij krentenbaard is er geen reden tot paniek, maar het is wel belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. Niet omdat krentenbaard gevaarlijk is, maar omdat het om een besmettelijke infectie gaat. Hierdoor kan het bacterie gemakkelijk verspreiden en zo een nieuwe infectie van de huid veroorzaken.

Dit wil je natuurlijk voorkomen! Het gebruiken van een nat verband of sudocrème heeft hierbij geen zin. Maar wat dan wel? Ik ga je hiermee helpen. In deze blog vertel ik je alles over krentenbaard, hoe je krentenbaard kunt herkennen en natuurlijk wat je bij krentenbaard het beste kunt doen.

Misschien vind je dit ook interessant! Gratis productadvies voor ieder huidtype.

krentenbaard

Krentenbaard volwassenen

Ondanks dat krentenbaard vooral onder jonge kinderen voorkomt, kan het ook zijn dat een volwassene krentenbaard krijgt. Je kunt bijvoorbeeld krentenbaard krijgen via je kindje dat last heeft van krentenbaard, maar ook via voorwerpen waar het bacterie op zit. Denk aan: besmette handdoeken, je laptop, je mobiel of bijvoorbeeld speelgoed dat besmet is.

De kans dat je als volwassene krentenbaard krijgt is gelukkig niet zo groot. Met name mensen met een verminderde weerstand kunnen krentenbaard krijgen. Dit hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk ziek bent. Een verminderde weerstand kan ook al ontstaan als je slecht slaapt, ongezond eet, veel stress hebt of zwanger bent.

Als een volwassene krentenbaard krijgt zorgt dit vaak voor veel ongemak. Meer dan wanneer een kind krentenbaard krijgt. Dit komt vooral omdat we verplichtingen hebben, zoals werk en andere afspraken. Je mag gewoon naar buiten, maar het is toch niet echt fijn om met gele korstjes op je gezicht op werk te verschijnen.... Onderaan deze blog lees je mijn krentenbaard tips!

krentenbaard foto's

Krentenbaard baby

Krentenbaard bij baby's is extra vervelend. Wanneer je kindje namelijk niet lekker is, zal dit ook invloed hebben op jou als ouder. Het kunnen zo behoorlijk pittige weken worden en niets is vervelender dan je baby'tje overstuur zien zonder dat je hier iets aan kunt veranderen.

Bij baby's ontstaat krentenbaard vaak in een klein schaafwondje, een insectenbeet, in waterpokken of een eczeem plekje. Het bacterie kan via deze huidbeschadiging namelijk binnentreden en zo een infectie van de huid veroorzaken.

Krentenbaard geneest binnen twee tot drie weken vanzelf weer. Toch is het advies om wel even langs de huisarts te gaan om een antibioticakuur te laten voorschrijven. Hiermee zorg je ervoor dat de ontsteking sneller geneest en de klachten sneller verminderen.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard wordt ook wel impetigo genoemd. Het gaat hierbij om een besmettelijke huiduitslag dat wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De huiduitslag ontstaat vooral in het gezicht en dan in het specifiek rondom de neus en mond, maar de korstjes kunnen ook op andere plekken van het lichaam komen.

Bij krentenbaard verschijnen er rode of donkere plekken met blaasjes en korstjes op de huid. Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen jonger dan twaalf jaar, maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen.

krentenbaard foto's

Hoe ziet krentenbaard eruit?

Krentenbaard herkennen is vaak vrij gemakkelijk. Krentenbaard veroorzaakt namelijk een typische huiduitslag. Eerst ontstaan er allemaal rode vlekken en kleine bultjes rondom de mond en neus. Op een donkere huid zijn deze rode vlekken en bultjes meer een soort donkere plekken.

Uiteindelijk veranderen deze bultjes in blaasjes. Als deze blaasjes opengaan ontstaat er een nattige huiduitslag die een beetje doet lijken op eczeem. Dit beeld verandert weer als de natte blaasjes en plekken opdrogen. Dan zie je juist allemaal korstjes zitten die vaak ook nog erg jeuken. Dat maakt de huiduitslag vervelender dan die al is.

Wat ook vaak gebeurt zijn het opzwellen van de lymfeklieren. Je voelt dan aan de zijkant van je nek een soort verdikking zitten. Dit komt omdat je lymfeklieren met man en macht aan het werk zijn om de infectie te bestrijden.

Ze noemen deze huiduitslag krentenbaard, omdat het doet lijken op een baard vol krentjes. Ik vind het zelf op veel dingen lijken, maar niet op een baard vol krentjes…. De korstjes kunnen trouwens ook op andere plekken delen van je lichaam verschijnen. Het bacterie treedt namelijk ook via wondjes de huid binnen. Bijvoorbeeld via waterpokken op een arm. Hieronder zie je een foto van een ernstige vorm.

krentenbaard

Symptomen krentenbaard (foto's)

  • Begint als rode uitslag rondom neus en mond
  • Een rode uitslag dat zich uitbreidt rond neus of mond
  • Rode jeukende plekken gezicht
  • Blaasjes gevuld met vocht
  • Blaasjes gevuld met gele pus
  • Blaasjes die openbarsten
  • Veel jeuk rond neus of mond
  • Soms vergrote lymfeklieren
  • Gele korstjes als de wondjes droog worden
  • Bij Impetigo bullosa ontstaan er ook grote blaren

krentenbaard

Oorzaak krentenbaard

Krentenbaard ontstaat door een infectie met een bacterie. Dit kan zowel gaan om het stafylokok,- als streptokok bacterie. Veel kinderen en volwassenen dragen dit bacterie bij zich, maar vertonen geen symptomen.

Het is zelfs zo dat de meeste dragers van dit bacterie zelf helemaal geen krentenbaard krijgen. Ze besmetten alleen andere mensen, waarbij het bacterie wél krentenbaard veroorzaakt. Apart hé? In dat opzicht kun je dus beter drager zijn...

Meestal draag je dit bacterie maar tijdelijk, maar er zijn ook mensen die voor altijd drager van het krentenbaard bacterie zijn. Het krentenbaard bacterie zit dan meestal in de neus en verspreid zich met name via vochtdruppeltjes als je niest of hoest.

Deze besmette vochtdruppeltjes komen vervolgens op voorwerpen terecht, waardoor de bacteriën zich verspreiden via spullen die een ander vervolgens weer vastpakt. Bijvoorbeeld speelgoed, je mobiel, je laptop, deurklinken, handdoeken of deurklinken.

Een slechte afweer, slechte hygiëne en beschadigde huid vergroten het effect op een krentenbaard besmetting. Kinderen met atopisch eczeem hebben ook een vergroot risico op het krijgen van krentenbaard, omdat zij al een verminderde huid barrière functie hebben waardoor het bacterie makkelijker binnendringt.

krentenbaard oorzaak

Is krentenbaard besmettelijk?

Ik krijg regelmatig de vraag “is krentenbaard besmettelijk?”. Helaas is krentenbaard inderdaad erg besmettelijk. Het gaat om een bacterie dat zich snel verspreid. Met name via wondjes treedt het bacterie gemakkelijk de huid binnen. Krentenbaard is eigenlijk pas niet meer besmettelijk als alle blaasjes ingedroogd zijn. Of wanneer de korstjes genezen zijn. Maar zolang er nog korstjes op de huid zitten die vochtig zijn kun je het bacterie aan mensen doorgeven en moet je extra voorzichtig zijn.

Kinderen thuishouden bij krentenbaard?

Als je kind zich goed voelt, mag hij/zij normaal gesproken gewoon naar de opvang. Dit komt omdat het ‘kwaad’ eigenlijk al geschiet is. Je bent namelijk al besmettelijk voordat je krentenbaard symptomen vertoont, dus de kans is groot dat andere kinderen ook al besmet zijn. Wel is het verstandig om te overleggen met de opvang welke regels zij hanteren met betrekking tot deze situatie.

Moet ik thuisblijven bij krentenbaard?

Ook als je als volwassene krentenbaard krijgt, is het niet nodig om thuis te blijven. Volgens de regels en adviezen mag je bijvoorbeeld ook gewoon naar je werk. Tenzij je in de zorg of horeca werkt. Dan is het wel verstandig om even met je baas te overleggen of het misschien verstandig is om thuis te blijven tot dat de blaasjes ingedroogd zijn.

Kan een ongeboren kind krentenbaard krijgen?

Het is heel logisch dat je je zorgen maakt om je ongeboren baby'tje als je last hebt van een infectieziekte zoals krentenbaard. Er zijn tenslotte behoorlijk wat infectieziekten die schade kunnen toebrengen aan je kindje. Gelukkig is dit bij krentenbaard niet het geval. Je kindje kan niet ziek worden van de infectieziekte en het kan ook geen andere schade veroorzaken. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken!

krentenbaard zwangerschap

Behandeling krentenbaard

Krentenbaard gaat gelukkig binnen twee tot drie weken vanzelf weer over. De wondjes genezen dan binnen een aantal weken vanzelf weer. Behandelen van krentenbaard is daarom ook niet nodig. Toch begrijp ik heel goed dat je stappen wilt ondernemen bij een krentenbaard infectie.

Als een kind krentenbaard krijgt wil je voorkomen dat er meer bultjes ontwikkelen of anderen in het gezin besmet raken. Als je als volwassene krentenbaard krijgt, wil je er waarschijnlijk vooral zo snel mogelijk vanaf komen, om weer fatsoenlijk over straat en/of naar je werk te kunnen. Daarom geef ik hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat de ontsteking sneller geneest!

1. Niet krabben

Waarschijnlijk weet je dit wel, maar het is het super belangrijk om niet aan de krentenbaard korstjes te krabben. Hoe verleidelijk dit ook is: krab er niet aan! Wanneer je namelijk aan de korstjes zit, komt het bacterie op je vingers terecht en kun je jezelf en anderen opnieuw besmetten. Houd ook je nagels kort om de kans op besmetting te verkleinen. .

Bovendien maak je de huid met krabben stuk, waardoor het langer duurt voordat de krentenbaard uitslag zal wegtrekken. Als een kind krentenbaard heeft is niet krabben vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De korstjes jeuken tenslotte enorm. In dit geval kunnen anti-krab handschoentjes uitkomst bieden.

krentenbaard kind

2. Goede hygiëne: schone handdoek, handen wassen

Goede hygiëne maatregelen zijn ook heel belangrijk bij een krentenbaard infectie. Vooral om te zorgen dat je niet opnieuw krentenbaard krijgt of het bacterie verspreid. Hierin speelt handen wassen een grote rol. Maar ook het dagelijks gebruiken van een schone handdoek tot de korstjes zijn ingedroogd. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de kans op besmetting met anderen kleiner wordt.

Gewone zeep is genoeg om je handen en huid schoon te maken. Het gebruik van jodium en alcohol zijn daarom ook overbodig. Gebruik hiervoor het liefste wel altijd een handvriendelijke handzeep of gezichtsreiniger. Een goed voorbeeld is deze handzeep van Neutral en deze gezichtsreiniger van CeraVe.

krentenbaard

3. Speelgoed schoonmaken bij krentenbaard

Zorg er ook voor dat je kindje even tijdelijk zoveel mogelijk gebruik maakt van zijn/haar eigen spulletjes. Denk bijvoorbeeld aan een eigen beker en een eigen schone handdoek. Op die manier verklein je namelijk de kans op besmetting.

Het desinfecteren van deze spullen, of de huid, heeft niet zoveel zin. Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat desinfecteren minder goed helpt dan wassen met zeep. Je kunt bijvoorbeeld wel het speelgoed iedere dag even afnemen met een doekje met zeep (alsof het niets is..).

tips krentenbaard

4. Professionele hulp bij krentenbaard

Krentenbaard geneest vanzelf weer. Toch kan het fijn zijn om langs de huisarts te gaan, om medicijnen te halen die ervoor zorgen dat de ontsteking sneller geneest. Een huisarts schrijft dan een antibioticum voor in de vorm van antibiotica zalf of antibiotica tabletjes. Het gaat hierbij  vaak om Fusidinezuur, Tetracycline of Mupirocine. Dit breng je drie keer per dag aan. Was hierna goed je handen! Twee dagen na het smeren van de antibiotica zalf is krentenbaard meestal niet meer besmettelijk.

krentenbaard behandeling

Misschien vind je dit ook interessant

Naast rode hond zijn er nog andere huidklachten die baby's kunnen ontwikkelen. Voor veel van deze huidklachten heb ik een blog en bijhorende productadvies geschreven. Je leest ze hier!

weleda baby

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram