arrow_drop_up arrow_drop_down
Impetigo: Krentenbaard
30 maart 2021 

Impetigo: Krentenbaard

Er zijn een aantal huiduitslagen die veel bij kinderen wordt gezien. Denk bijvoorbeeld aan mazelen, rode hond en waterpokken. Ook krentenbaard komt voor in dit lijstje. Een hele vervelende, besmettelijke, huiduitslag die vaak rondom de mond zit. Maar wat is krentenbaard precies en hoe kom je er weer vanaf? Je leest het in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard wordt ook wel impetigo genoemd. Het gaat om een besmettelijk huiduitslag, die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Krentenbaard komt vooral voor bij kindjes, maar ook volwassenen kunnen het krijgen.

Hoe ziet krentenbaard eruit?

Eerst ontstaan er allemaal vlekken en kleine bultjes rondom de mond en neus. Uiteindelijk veranderen deze bultjes in blaasjes. Als deze blaasjes open barsten ontstaat er een nattige huiduitslag die een beetje doet lijken op eczeem. Dit beeld verandert weer als de natte blaasjes en plekken opdrogen. Dan zie je allemaal korstjes zitten die vaak jeuken. Dat maakt de huiduitslag nog vervelender dan die al is. Wat ook vaak gebeurt zijn het opzwellen van de lymfeklieren. Je voelt dan aan de zijkant van je nek een soort verdikking zitten. Dit komt omdat je lymfeklieren met man en macht aan het werk zijn gezet om de infectie te bestrijden.

Ze noemen deze huiduitslag krentenbaard, omdat het doet lijken op een baard vol krentjes. Ik vind het zelf op veel dingen lijken, maar niet op een baard vol krentjes…. De korstjes kunnen ook op andere delen van je gezicht ontstaan. Bijvoorbeeld op de armen of benen.

krentenbaard baby

Oorzaak krentenbaard

Krentenbaard ontstaat door een infectie met het stafylokok bacterie. Veel kindjes en volwassenen dragen dit bacterie bij zich. Maar vertonen geen symptomen. Het is zelfs zo dat de meeste dragers van dit bacterie zelf nooit krentenbaard krijgen. Maar alleen andere mensen ermee besmetten die wél last krijgen van de uitslag. Apart hé? In dat opzicht kun je dus beter drager zijn.. Meestal draag je het bacterie maar tijdelijk. Maar er zijn ook mensen die voor altijd drager van het krentenbaard bacterie zijn.

Het bacterie verspreid zich via vocht vochtdruppeltjes. Meestal gebeurt dit via voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, deurklinken en handdoeken. Het verspreid zich minder vaak via de lucht. Bijvoorbeeld door te niezen of hoesten. Daarnaast is het zo dat krentenbaard vaak in een bestaand wondje ontstaat. De huid is daar al beschadigd. En de kans op infectie is via een kapotte huid groter. Kinderen met atopisch eczeem hebben daarom ook een vergroot risico op het krijgen van krentenbaard. Omdat zij al een verminderde huid barrière hebben.

Ik krijg vaak de vraag “is krentenbaard besmettelijk?”. Helaas wel. Heel erg zelfs. En het is pas niet meer besmettelijk als alle blaasjes zijn ingedroogd. Of als alle korstjes genezen zijn natuurlijk. Maar zolang er nog korstjes op de huid zitten die vochtig zijn. Kun je andere mensen besmetten.

Behandeling krentenbaard

Wat kun je zelf tegen krentenbaard doen?

Krentenbaard verdwijnt gelukkig binnen een aantal weken vanzelf weer. Behandelen hoeft daarom niet. Wel is het super belangrijk om niet aan de krentenbaard korstjes te krabben. Dan maak je het namelijk stuk, waardoor het langer duurt voordat de uitslag zal wegtrekken. Daarnaast speelt ook handen wassen een grote rol. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de kans op besmetting met anderen kleiner wordt.

Zorg er ook voor dat je kindje even tijdelijk zoveel mogelijk gebruik maakt van zij/haar eigen spulletjes. Denk bijvoorbeeld aan een eigen beker en een eigen handdoek. Op die manier verklein je namelijk ook de kans op besmetting. Want besmetting vindt vaak plaats via voorwerpen. Het desinfecteren van deze spullen, of de huid, heeft niet veel zin. Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat desinfecteren minder goed helpt dan wassen met zeep. Je kunt bijvoorbeeld wel het speelgoed iedere dag even afnemen met een doekje met zeep.

Meestal worden kinderen met krentenbaard niet thuisgehouden, omdat het ‘kwaad’ al geschiet is. Iemand is namelijk al besmettelijk voordat de krentenbaard uitslag tot uiting komt.

Wat kan een professional doen tegen krentenbaard?

De huiduitslag wordt natuurlijk veroorzaakt door een bacteriële infectie. Antibiotica kan daarom helpen. Bijvoorbeeld een antibiotica zalf of antibiotica tabletjes. Dit is echter niet nodig. Want de huidklacht zal vanzelf weer genezen.