Dauwworm: atopisch eczeem baby
22 april 2021 
6 min. leestijd

Dauwworm: atopisch eczeem baby

Droge, rode, schilferende plekken in het gezichtje van je kindje. De kans is groot dat dit dauwworm is. Dauwworm is een huidaandoening waar relatief veel baby’tjes mee te maken krijgen. Maar wat is dauwworm? Hoe ontstaat dauwworm precies? En wat kun je tegen dauwworm doen? Ik ga je helpen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is dauwworm? 

Dauwworm is een huidaandoening die bij jonge kinderen ontstaat. De huiduitslag heeft (gelukkig) niets met wormen te maken. Het woord ‘worm’ staat namelijk voor de vorm van de uitslag. De eczeem plekken hebben een kronkelige rand. Verder geeft het woord ‘dauw’ aan dat de huiduitslag vochtig is. 

Het gaat om een veel voorkomende huidaandoening. Maar liefst 4% van alle baby’tjes tot 1 jaar krijgt last van dauwworm. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dauwworm niet besmettelijk.

Dauwworm en atopisch eczeem baby

Wat veel mensen niet weten is dat dauwworm eigenlijk gewoon een ander woord voor atopisch eczeem is. Alleen noem je atopisch eczeem bij baby's tot één jaar geen eczeem, maar dauwworm. Dauwworm op latere leeftijd bestaat dus niet. Dan noem je het namelijk wél atopisch eczeem. Of atopische dermatitis. Hopelijk volg je me nog...

dauwworm

Hoe ziet dauwworm eruit?

Als een kind dauwworm krijgt, verschijnen er allemaal eczeem plekken op de babyhuid. Deze plekken zijn vuurrood en vormen samen een vochtige huiduitslag. Daarnaast zijn er ook vaak blaasjes in de haren en op het gezicht te zien. Ook is de uitslag vaak ringvormig of kronkelig van vorm. 

Wat verder opvalt, is dat de huid rondom de neus en mond gespaard blijft. Op die manier blijft er dus een soort driehoekje over van ‘gezonde’ huid. Dit typische kenmerk zie je ook op de foto hieronder. 

Dauwworm verloopt in verschillende fases. Hierin worden periodes met opvlammingen en klachten afgewisseld met rustige periodes. Omdat dauwworm erg jeukt, slaapt je kindje vaak slecht. Dit maakt de huiduitslag extra vervelend. Voor zowel het kindje als de ouders.

Dauwworm symptomen op een rijtje 

 • Vochtige huiduitslag 
 • Rode en ringvormige plekken 
 • Droge huid
 • Jeukende huid
 • Baby uitslag gezicht 
 • Het kindje wilt veelvuldig krabben 
 • Vochtuitreding bloedvaatjes, waardoor zwelling en jeuk ontstaan 
 • Ook zijn de plekken en uitslag vaak ringvormig 
 • Eczeem baby gezicht

dauwworm

Dauwworm oorzaak 

Verschillende factoren bepalen of een kind dauwworm krijgt of niet. Helaas is de precieze oorzaak van dauwworm nog altijd onduidelijk. Wel weten we inmiddels dat er een aantal populaire uitlokkers zijn:

1. Dauwworm door erfelijke aanleg 

Erfelijke aanleg is een oorzaak van dauwworm. Dauwworm is namelijk een uiting van atopie. Atopie betekent dat iemand aanleg heeft om allergisch op dingen te reageren. Deze erfelijke constitutie speelt bijvoorbeeld ook een rol bij het ontstaan van hooikoorts en astma. 

Daarom noem je dauwworm op latere leeftijd ook wel atopisch eczeem (van atopie) of constitutioneel eczeem (van erfelijke constitutie). Het zijn beide termen voor dezelfde soort eczeem.

2. Dauwworm door allergenen 

Of een kind dauwworm krijgt, hangt niet alleen af van erfelijke aanleg.  Dauwworm kan namelijk ook veroorzaakt worden door stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Deze stoffen noem je ook wel allergenen. 

Voorbeelden van populaire allergenen zijn: bepaalde voedingsmiddelen (koemelk, eieren, schaaldieren, bepaald voedsel met gluten), allergenen die je inademt (huisstofmijt, pollen, gras) of allergenen die je opsmeert (parfum, geurstoffen). 

3. Dauwworm door niet allergene prikkels 

Naast erfelijkheid en allergenen prikkels kan dauwworm ook ontstaan door niet allergene prikkels. Dit zijn prikkels die bij iedereen voor een overgevoeligheidsreactie kunnen zorgen. Zonder dat er ook daadwerkelijk sprake is van een allergie. Vaak gaat het hierbij om irriterende stoffen. 

Denk aan irriterende cosmetica producten, heet water, wollen kleding, zeep, afwasmiddel, zweet, droge lucht etc. De huid met atopie reageert veel sneller op deze prikkels dan de gezonde huid. Vooral als dit nog een kwetsbaar baby huidje is. Een slechte huidverzorging kan het eczeem erger maken maar dus ook veroorzaken. 

Als gevolg van bovenstaande prikkels gebeurt er het volgende in de huid: de kleine bloedvaten in de huid laten vocht uittreden. Hierdoor gaat de huid zwellen, jeuken en wordt het rood. Veel kindjes gaan hierdoor aan de huid krabben, waardoor het eczeem nog erger wordt. En de kans op infecties toeneemt. 

dauwworm

Behandeling dauwworm baby

Meestal verdwijnt dauwworm vanzelf weer rond het derde levensjaar van je kindje. Daarnaast zien we dat kinderen die minimaal een halfjaar borstvoeding hebben gekregen een minder ernstig eczeem ontwikkelen. 

Helaas zal de aanleg voor het overgevoelig reageren op prikkels nooit helemaal verdwijnen. Wat je daarom het beste kunt doen, is achterhalen op welke irriterende stof(fen) het eczeem reageert. Of wat de allergie veroorzaakt. Deze uitlokkende factoren kan je kindje dan zoveel mogelijk vermijden.

Maatregelen in het huis

Stap één is dus het achterhalen van uitlokkende prikkels die de huidaandoening veroorzaken en deze vermijden. Hieronder heb ik wat algemene tips gezet:

 • Probeer het huis zoveel mogelijk stofvrij te houden
 • Zorg voor een goed ventilerend matrasje 
 • Houd de nageltjes van je kindje zo kort mogelijk, zodat de huid niet stuk gekrabd wordt
 • Was de kleding en het beddengoed van je kindje met parfumvrij wasmiddel
 • Zorg dat de ramen van de slaapkamer en woonkamer iedere dag even open staan om door te luchten
 • Rook niet binnen in huis en zet geen bloemen neer
 • Zorg dat je kindje niet slaapt in een kamer met tapijt of een hoogpolig vloerkleed
 • Neem het liefste geen huisdieren in huis
 • Hang geen rolgordijnen op in de slaapkamer van je kindje. Kies voor 'normale' gordijnen die gewassen kunnen worden
 • Koop alleen knuffels die op 60 graden gewassen kunnen worden
 • Koop vooral zuiver katoenen kleding en vermijd wollen kleding, omdat ze het eczeem verergeren

Huid verzorging dauwworm

Naast het vermijden van uitlokkende factoren, zoals slechte huidverzorging, is het natuurlijk ook belangrijk om de juiste huidproducten te smeren. De barrière functie van de atopische huid is kwetsbaar en zo ook gevoeliger voor prikkels van buitenaf. 

Je kunt de barrière functie versterken door de huid regelmatig dun insmeren met een vette crème of zalf. Ook als de huiduitslag vochtig is. Hieronder heb ik een aantal fijne voorbeelden gezet van producten die de barrière laag kunnen versterken.

Benieuwd welke producten ik nog meer adviseer bij dauwworm? Lees dan hier mijn gratis productadvies tegen dauwworm en atopisch eczeem.

dauwworm

Professionele hulp bij dauwworm

Als bovenstaande tips geen verlichting geven, kun je overwegen om een specialist te bezoeken. Hij of zij kan eventueel medicijnen voorschrijven om het dauwworm te verminderen. Een bekend voorbeeld is het smeren teerproducten of corticosteroïden. Teer remt de ontsteking en zo de jeuk. Corticosteroïden onderdrukken de ontstekingsreactie. Vaak worden deze twee geneesmiddelen in combinatie gesmeerd. 

Persoonlijk vind ik dat beide therapieën ook veel nadelen hebben. Teerproducten hebben een typische geur wat onprettig voor je kindje kan zijn. Daarnaast zijn het hele vettige producten en kan er na het smeren een overgevoeligheid voor zonlicht optreden. Corticosteroïden zijn vrij agressieve middelen. Ze werken ontstekingsremmend, waardoor het zeker een positief kan hebben op de huidaandoening. Maar in mijn ogen wegen de bijwerkingen van corticosteroïden niet op tegen de voordelen. Het maakt de huid namelijk onwijs dun en zodra je stopt met smeren treden er vaak weer klachten op. 

Naast smeerbare therapieën zijn er ook gelukkig ook nog (huidvriendelijkere) inwendige behandelvormen. Een bekend voorbeeld zijn de antihistaminica pilletjes. Deze kun je gewoon zonder recept bestellen of in de drogist halen. Antihistaminica zit in de bekende hooikoorts pillen. Kortgezegd remmen deze pilletjes de jeuk klachten. Dit wordt wel pas voorgeschreven als je kindje minimaal een halfjaar oud is.

dauwworm baby

Dauwworm volwassenen

Ik zei het aan het begin van deze blog ook al: dauwworm bij volwassenen bestaat eigenlijk niet. Je noemt het op volwassenleeftijd namelijk geen dauwworm meer. De ziekte staat op deze leeftijd bekend onder de namen atopische dermatitis, constitutioneel eczeem of atopische eczeem

Het is een veelvoorkomende vorm van eczeem die helaas nooit helemaal meer weg gaat. Wel wisselen periodes van opvlammingen zich af met rustigere periodes. Constitutioneel eczeem bij volwassenen herken je aan de volgende symptomen:

eczeem volwassenen

Andere soorten eczeem

Herken je de huid van je kindje, of jezelf, niet in de symptomen uit deze blog? Maar is er wel een huiduitslag te zien? Dan kan het zijn dat het om een andere vorm van baby eczeem gaat. In mijn blog Alle soorten eczeem' vertel ik je meer over de verschillende vormen van eczeem, de oorzaken ervan en natuurlijk de behandelmethodes!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram