Rode hond: rode vlekjes op lichaam
03 maart 2021 

Rode hond: rode vlekjes op lichaam

Je hebt veel verschillende kinderziektes, waarbij een vervelende huiduitslag op de voorgrond staat. Deze kinder(huid)ziektes noem je ook wel exantheemziekten. Op mazelen en roodvonk na gaan deze kinderziektes meestal zonder al te veel klachten vanzelf weer over. Een bekende kinderziekte is rode hond. Dit is een besmettelijke infectie ziekte, waarbij er allemaal rode vlekjes op het lichaam ontstaan. 

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat is rode hond?

Rode hond is een besmettelijke huiduitslag waar vooral kindjes last van kunnen krijgen. Volwassenen kunnen rode hond ook krijgen. Maar dit gebeurt minder vaak. Het wordt ook wel rubella genoemd, omdat het door het rubellavirus wordt veroorzaakt.

Hoe ziet rode hond eruit?

Bij rode hond zitten er allemaal rode vlekjes op het lichaam. Vooraf aan deze huiduitslag voelt een kindje zich vaak niet lekker. De meeste kinderen voelen zich moe, verkouden en hebben lichte koorts. Bij volwassenen doen vooral de gewrichten pijn.

Na 1 of 2 dagen ontstaan plotseling allemaal rode vlekjes op het lichaam. Deze uitslag begint vaak in de nek, achter de oren en in het gezicht. En verspreid zich zo binnen een paar uur over het hele lichaam. De vlekjes hebben een rood-roze kleur.

Er zijn ook uitzonderingen. Sommige kindjes krijgen namelijk helemaal geen uitslag. Vaak voelen ze zich wel verkouden en grieperig, maar daar blijft het ook bij.

rode hond baby

Rode hond symptomen

Hieronder heb ik nog even alle rode hond symptomen op een rijtje gezet:

  • Vooraf aan rode hond ben je vaak verkouden
  • Opgezette lymfeklieren in de hals en achter de oren
  • Eerst roze, rode vlekken in gezicht of roze rode vlekken achter oren
  • Binnen een paar uur ook rode vlekken over het hele lichaam
  • Soms een geheel rode huid door samenvloeien van rode hond vlekjes
  • Pijnlijke gewrichten bij pubers en volwassenen

rode hond

Oorzaak rode hond

Rode hond wordt veroorzaakt door een infectie met het rubellavirus. De besmetting vind plaats door kleine druppeltjes vocht. Denk bijvoorbeeld aan niezen of hoesten. Maar ook door te praten kun je het virus overgedragen. Of bijvoorbeeld via voorwerpen waar de besmettelijke druppeltjes op zitten. Denk aan bekers, deurklinken en speelgoed.

De tijd tussen besmetting en uiting van rode hond is vaak twee tot drie weken. Vanaf de tweede week, vóóraf aan de huiduitslag, is het kindje al besmettelijk. Net als één week na de uitslag.  In Nederland worden kindjes ingeënt tegen rodehond. Daarom komt het in Nederland nog maar heel weinig voor.

Rode hond is voor kindjes en volwassenen over het algemeen niet gevaarlijk. Tenzij je zwanger bent. Rode hond kan bij zwangere vrouwen namelijk zorgen voor een miskraam. Of een aangeboren afwijking bij het nog ongeboren kindje. Dit noem je het congenitaal rubella syndroom. Gelukkig zijn de meeste mensen gevaccineerd tegen rode hond. Of ze hebben rode hond al eens meegemaakt, waardoor ze ook beschermd zijn.

rode hond baby

Behandeling rode hond

Omdat de rode vlekjes op het lichaam binnen twee weken vanzelf weer verdwijnen, is behandeling van rode hond niet nodig. Wat je wel kunt doen is je kindje extra verzorgen en aandacht geven. Eigenlijk net zoals je bij een griep of verkoudheid zou doen. Zorg dat je kindjes genoeg water drinkt en uitrust. Eventueel kan een paracetamol helpen tegen de grieperige klachten.

Jeukt de rode hond uitslag erg? Dan kun je eventueel deze koelzalf smeren. Het heeft, zoals de naam al zegt, een verkoelend effect op de huid. En kan zo de rode hond symptomen verlichten. Wat ook helpt is een zalf met zinkoxide. Zinkoxide heeft namelijk een jeukstillende werking op de huid.

Zwangerschap en rode hond

Denk je dat je rode hond hebt en ben je hier niet tegen ingeënt? Dan is het belangrijk om even je huisarts te bezoeken. Rode hond kan namelijk schadelijk zijn voor ongeboren baby's. Dit geldt trouwens alleen als je in de eerste helft van je zwangerschap zit.

rode hond baby

Hersenvliesontsteking rode hond

Je hoort wel eens verhalen dat iemand een hersenontsteking krijgt als gevolg van rode hond. Maar dit komt echt héél zelden voor. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Waar je wel echt op moet letten is zwangere vrouwen. Voor hun is rode hond heel besmettelijk.  Vooral in het eerste trimester. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat het kindje niet in de buurt komt  met een zwangere vrouw.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast rode hond zijn er nog andere huidklachten die baby's kunnen ontwikkelen. Voor veel van deze huidklachten heb ik een blog en bijhorende productadvies geschreven. Je leest ze hier!

baby creme

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram