Rode vlekken na douchen
20 april 2021 
7 min. leestijd

Rode vlekken na douchen

Veel mensen hebben last van rode vlekken na het douchen. Of jeuk na het douchen. Dit is vaak geheel onschuldig, maar soms toch even schrikken. Vooral als je er nog nooit eerder last van heb gehad, en opeens helemaal onder zit. Maar hoe ontstaan die rode vlekken en jeuk na het douchen? Ik leg het je allemaal uit. Inclusief een aantal handige tips onderaan deze blog!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Hoe zien rode vlekken na douchen eruit?

Deze vraag is denk ik vrij makkelijk te beantwoorden! Wat je namelijk ziet zitten zijn allemaal lichtroze tot rood-paarse vlekken op de huid. De vlekken hebben vaak geen scherpe begrenzing. Ze blenden meer een beetje met de omliggende huid. Hierdoor kan het lijken alsof een groot stuk van je huid opeens rood gekleurd is.

Wat je vooral ziet zijn rode vlekken op de benen na het douchen. Maar ook de borst en rug doen vaak mee. Als je last hebt van rode vlekken op je benen na het douchen, kan het ook meer gaan om wat paarsgekleurde vlekken.

rode vlekken na douchen

Symptomen rode vlekken na douchen

Hieronder heb ik nog even kort alle symptomen gezet, waaraan je rode vlekken na het douchen kunt herkennen.

rode vlekken op benen na douchen

Oorzaak rode vlekken na douchen

Er zijn verschillende factoren die rode vlekken na douchen kunnen veroorzaken. Of jeuk na douchen. De bekendste oorzaak is uitdroging van je huid. Dit kan komen doordat je te heet of te lang doucht. Water heeft namelijk een uitdrogend effect op je huid.

Rode vlekken na douchen door kalk

Daarnaast zit er natuurlijk kalk in het water. Ook kalk heeft een uitdrogend effect op je huid. En uitdroging is weer een trigger voor de rode vlekken. Wat daarom kan helpen is een waterontharder.  Misschien ken je “Julio van waterontharder” wel.  Die ik tegenwoordig in allerlei consumentenprogramma’s zie verschijnen. Iets te vaak als je het mij vraagt…

Maar waar het op neer komt is dat een waterontharder het kalk uit je water filtert. Dit heeft niet alleen veel voordelen voor je huid, maar ook voor je haren. Want ook je haren drogen uit door kalk. Daarnaast zorgt kalk natuurlijk voor die vervelende witte aanslag in je badkamer.

rode vlekken na douchen

Rode vlekken na douchen door douche gel

Naast een droge huid, kalk, en netelroos, kunnen ook je douche producten de boosdoener van de rode vlekken zijn. In veel douche producten zitten namelijk irriterende ingrediënten. Denk aan agressief reinigende ingrediënten, parfum en geurstoffen. Want vaak zijn het onze shampoos en douche gels die heerlijk ruiken.

Helaas is dit lekkere geurtje niet altijd even goed voor onze huid. Je huid droogt er namelijk van uit en raakt ook nog eens geïrriteerd. Het gevolg? Rode vlekken en jeuk na het douchen. Maar het kan ook leiden door ernstige huidklachten, als eczeem. Kijk dus ook altijd kritisch naar je douche producten.

Benieuwd welke producten ik adviseer onder de douche? Lees dan mijn gratis productadvies voor huidvriendelijke shampoos en conditioner.

douche gel

Rode vlekken na douchen door handdoek

Naast bovenstaande douche factoren, is er nog een andere belangrijke oorzaak. Namelijk, je handdoek. Want waar was je jouw handdoek mee? Is dit met sterk geparfumeerd wasmiddel? Of een heerlijk ruikende wasverzachter? Ook dit kan je huid irriteren. En zo de rode vlekken veroorzaken.

Zo krijg ik zelf een rode en jeukende huid als ik mijn handdoeken gewassen heb met wasmiddel van Robijn of Zwitsal. Probeer eens met Neutral wasmiddel te wassen. En kijk dan of de rode vlekken wegblijven!

rode vlekken na douchen

Rode vlekken na douchen door temperatuur

Een andere belangrijke oorzaak van rode vlekken na het douchen is de temperatuur voor het water. Het is namelijk zo dat hoe heter je doucht, hoe meer de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Wat zich onder andere uit in rode vlekken op de huid.

Daarnaast zorgt heet water er ook voor dat belangrijke huidoliën sneller van de huid verdampen, waardoor de huid uitdroogt en geïrriteerd raakt. En roder kan kleuren.

Rode vlekken op benen na douchen

Het vreemde is dat mensen vooral last hebben van rode vlekken op de benen na het douchen. Terwijl je benen relatief weinig douche water over zich heen krijgen. Het meeste valt tenslotte op je hoofd, rug en borst.

De grootste oorzaak van rode vlekken op je benen na het douchen is je bloedcirculatie. Als je warm heet doucht, neemt je bloedcirculatie toe. Je benen pompen het bloed tegen de zwaartekracht in naar boven. En deze toenemende bloedcirculatie kan zich uiten als rode vlekken op de huid. Het ziet er misschien niet zo charmant uit, maar gelukkig trekken de vlekken vaak snel weer weg.

rode vlekken na douchen

Rode vlekken na douchen door netelroos

Netelroos na douchen is ook een veelvoorkomende oorzaak van de rode vlekken. Heb je naast de rode vlekken ook jeuk na het douchen? Dan is de kans groot dat dit inderdaad om een netelroos uitslag gaat. Netelroos na douchen ontstaat vaak door de (te) snelle overgang van koud naar warm. Of van warm naar koud, voor de koud douchende mensen onder ons.

Veel mensen krijgen bijvoorbeeld ook last van netelroos als zij lange tijd buiten in de kou hebben getraind. En vervolgens onder een warme douche stappen. Of als ze juist een lange dag op het strand hebben gelegen en daarna in een koude zee stappen.

Je herkent netelroos na douchen vooral door de jeuk.. De uitslag jeukt namelijk onwijs. Vergelijkbaar met brandnetel uitslag. Vandaar ook de naam netelroos. Daarnaast verschijnen er bij netelroos ook huidkleurige bultjes na het douchen. De huid eromheen is juist weer rood.

Vaak gaat het trouwens niet om kleine bultjes na het douchen, maar meer een soort plakkaten. Die samenvloeien tot één grotere bult. De uitslag trekt gelukkig vaak vanzelf snel weer weg.

netelroos na douchen

Behandeling rode vlekken na douchen

Ik snap dat je graag van de rode vlekken, en eventueel jeuk na het douchen, af wilt komen. Stap één is om de oorzaak van jouw uitslag te achterhalen.

Stap 1. Zijn het je douche producten?

Dit kun je eventueel op deze manier doen: douche even twee dagen zonder shampoo en andere douche producten. Dus alleen met water. Blijven de rode vlekken weg? Dan zijn je douche producten de oorzaak van jouw huiduitslag. En is het dus belangrijk om huidvriendelijke producten te gaan gebruiken. Hieronder staan een paar voorbeelden van huidvriendelijke douche producten:

Bekijk hier mijn favoriete douche gels!

rode vlekken na douchen

Stap 2. Is het je douche temperatuur?

Blijven de vlekken toch weer opkomen? Dan zijn je douche producten waarschijnlijk niet de boosdoener. Probeer dan eens wat kouder te douchen, als je normaal gesproken heet doucht. En wat warmer te douchen, als je meestal koud doucht. Blijven de vlekken weg? Dan was de temperatuur van het water waarschijnlijk de oorzaak van jouw rode vlekken.

Stap 3. Zijn het je handdoeken?

Komen de vlekken toch weer te voorschijn? Probeer je dan eens twee dagen af te drogen met een handdoek die je met huidvriendelijk wasmiddel hebt gewassen. Als de huiduitslag weg blijft, was je wasmiddel waarschijnlijk de oorzaak. Hieronder staan een paar voorbeelden van huidvriendelijke wasmiddel producten:

rode vlekken na douchen

Stap 4. Is het de kalk concentratie?

Als bovenstaande oplossingen geen verlichting geven kun je overwegen om een waterontharder te kopen. Dit is veel beter voor je huid, je haren en voorkomt witte aanslag in je badkamer. Een win-win-win dus!

Professionele hulp rode vlekken na douchen

Blijven rode vlekken na het douchen alsnog opkomen? Terwijl je alle bovenstaande oorzaken hebt getest. Dan kan het zijn dat je last hebt van netelroos. Mijn advies is dan om foto’s van je huid te maken. En deze aan je huisarts te laten zien.

Hij of zij kan de diagnose netelroos stellen. En eventueel anti-histamine pilletjes adviseren of voorschrijven. Deze pilletjes onderdrukken de opvlamming van de netelroos uitslag!

jeuk na douchen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram