Rode vlekken na douchen
20 april 2021 

Rode vlekken na douchen

Veel mensen hebben last van rode vlekken na het douchen. Of jeuk na het douchen. Dit is vaak geheel onschuldig, maar soms toch even schrikken. Vooral als je er nog nooit eerder last van heb gehad, en opeens helemaal onder zit. Maar hoe ontstaan die rode vlekken en jeuk na het douchen? Ik leg het je uit!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Hoe zien rode vlekken na douchen eruit?

Deze vraag is denk ik vrij makkelijk te beantwoorden! Wat je namelijk ziet zitten zijn allemaal lichtroze tot rood-paarse vlekken op de huid. De vlekken hebben vaak geen scherpe begrenzing. Ze blenden meer een beetje in met de omliggende huid. Hierdoor kan het lijken alsof een groot stuk van je huid opeens rood gekleurd is.

jeuk na douchen

Oorzaak rode vlekken na douchen

Er zijn verschillende factoren die rode vlekken na douchen kunnen veroorzaken. Of jeuk na douchen. De bekendste oorzaak is uitdroging van je huid. Dit kan komen doordat je te heet of te lang doucht. Water heeft namelijk een uitdrogend effect op je huid. Daarnaast zit er natuurlijk kalk in het water. Ook kalk heeft een uitdrogend effect op je huid. En uitdroging is weer een trigger voor de rode vlekken. Wat daarom kan helpen is een waterontharder.  Misschien ken je “Julio van waterontharder” wel. Die ik tegenwoordig in allerlei consumentenprogramma’s zie verschijnen. Iets te vaak als je het mij vraagt…  Maar waar het op neer komt is dat een waterontharder het kalk uit je water filtert. Dit heeft niet alleen veel voordelen voor je huid, maar ook voor je haren. Want ook je haren drogen uit door kalk. Daarnaast zorgt kalk natuurlijk voor die vervelende witte aanslag in je badkamer.

Een andere oorzaak van de rode vlekken kan netelroos zijn. Heb je naast de rode vlekken ook jeuk na het douchen? Dan is de kans groot dat dit netelroos uitslag is. Deze huiduitslag kan ontstaat door de snelle overgang van koud naar warm. Of juist andersom, van warm naar koud. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld ook last van netelroos als zij lange tijd buiten in de kou hebben getraind. En vervolgens onder een warme douche stappen. De huid gaat dan jeuken onder de douche.

Naast een droge huid, kalk, en netelroos, kunnen ook je douche producten de boosdoener van de rode vlekken zijn. In veel douche producten zitten namelijk irriterende ingrediënten. Denk aan agressief reinigende ingrediënten, parfum en geurstoffen. Want vaak zijn het onze shampoos en douchegels die heerlijk ruiken. Helaas is dit lekkere geurtje niet altijd even goed voor onze huid. Je huid droogt er namelijk van uit En raakt ook nog eens geïrriteerd. Het gevolg? Rode vlekken en jeuk na het douchen. Kijk dus ook altijd kritisch naar je douche producten. Benieuwd welke producten ik adviseer onder de douche? Lees dan mijn gratis productadvies voor huidvriendelijke shampoos en conditioners.

Naast bovenstaande douche factoren, is er nog een andere belangrijke oorzaak. Namelijk, je handdoek. Want waar was je jouw handdoek mee? Is dit met sterk geparfumeerd wasmiddel? Of een heerlijk ruikende wasverzachter? Ook dit kan je huid irriteren. En zo de rode vlekken veroorzaken. Je kunt zelfs allergisch zijn voor je wasmiddel. Probeer eens met neutraal wasmiddel te wassen. En kijk dan of de rode vlekken wegblijven!

Behandeling rode vlekken na douchen

Wat kun je zelf doen tegen de rode vlekken?

Ik snap dat je graag van de rode vlekken, en eventueel jeuk na het douchen, af wilt komen. Stap één is om de oorzaak van jouw uitslag te achterhalen. Dit kun je eventueel op deze manier doen: douche even twee dagen zonder shampoo en andere douche producten. Dus alleen met water. Blijven de rode vlekken weg? Dan zijn je douche producten de oorzaak van jouw huiduitslag. En is het dus belangrijk om huidvriendelijke producten te gaan gebruiken. Hieronder staan een paar voorbeelden van huidvriendelijke douche producten:

Blijven de vlekken toch weer opkomen? Dan zijn je douche producten waarschijnlijk niet de boosdoener. Probeer dan eens wat kouder te douchen, als je normaal gesproken heet doucht. En wat warmer te douchen, als je meestal koud doucht. Blijven de vlekken weg? Dan was de temperatuur van het water waarschijnlijk de oorzaak van jouw rode vlekken.

Komen de vlekken toch weer te voorschijn? Probeer je dan eens twee dagen af te drogen met een handdoek die je met huidvriendelijk wasmiddel hebt gewassen. Als de huiduitslag weg blijft, was je wasmiddel waarschijnlijk de oorzaak. Hieronder staan een paar voorbeelden van huidvriendelijke wasmiddel producten:

Als bovenstaande oplossingen geen verlichting geven kun je overwegen om een waterontharder te kopen. Dit is veel beter voor je huid, je haren en voorkomt witte aanslag in je badkamer. Een win-win-win dus!

Wat kan een professional doen tegen de rode vlekken?

Blijven rode vlekken na het douchen alsnog opkomen? Terwijl je alle bovenstaande oorzaken hebt getest. Dan kan het zijn dat je last hebt van netelroos. Mijn advies is dan om foto’s van je huid te maken. En deze aan je huisarts te laten zien. Hij of zij kan de diagnose netelroos stellen. En eventueel anti-histamine pilletjes adviseren of voorschrijven. Deze pilletjes onderdrukken de opvlamming van de netelroos uitslag!

arrow_drop_up arrow_drop_down