Jeuk of uitslag na zwemmen in chloor
21 mei 2021 

Jeuk of uitslag na zwemmen in chloor

Het wordt steeds lekkerder weer, waardoor we ook steeds vaker een duik in het zwembad nemen. Heerlijk om even af te koelen, maar voor je huid niet al te fijn. Want zwembadwater bevat (als het goed is) chloor. En chloor irriteert de huid. Daarom hebben veel mensen last van jeuk na zwemmen in chloor water. Sommige spreken van een chloorallergie, maar het zit allemaal net wat anders. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Oorzaak jeuk na zwemmen in chloor water

De oorzaak lijkt mij in dit geval vanzelfsprekend, namelijk chloorwater. Chloor is natuurlijk niet de meest vriendelijke stof. Het werkt tenslotte desinfecterend. Om deze reden wordt chloor vaak toegevoegd aan zwembadwater. Wat dat betreft is chloor heel handig. Maar het heeft ook nadelen. Met name voor je huid. Vanwege de desinfecterende werking, raakt je huid snel geïrriteerd. Misschien herken je jezelf hier wel in. Je bent een tijdje in het zwembad geweest en als je er weer uit stapt voelt je huid strak aan. Dit komt omdat het chloorwater je huid heeft uitgedroogd.

Maar het kan nog vervelender. Je kunt namelijk ook huiduitslag krijgen door chloorwater. Met name mensen die ook snel op cosmetica reageren, krijgen snel last van jeuk na zwemmen in chloor. Je spreekt dan meestal van irritatief contacteczeem. Dit houdt in dat er een huidontsteking ontstaat door contact met een irriterende stof. In dit geval dus het chloorwater.  Je ziet dit type eczeem ook veel op de handen, omdat handzeep en desinfecterende hand gel ook heel agressief voor je huid is. Om deze reden komt contacteczeem veel voor in de horeca, – zorg, – en schoonmaakbranche.

Chloorallergie

Veel mensen denken dat ze last hebben van een chloorallergie. Maar je kunt niet allergisch zijn voor chloorwater. Het gaat dus nooit om chloorallergie, maar altijd om een niet-allergische huiduitslag. Chloor is natuurlijk super agressief. En als je een gevoelige huid hebt, reageer je hier sneller op. Maar het is niet zo dat je immuunsysteem echt een allergische reactie aanmaakt voor chloor. 

Dit moet trouwens niet verward worden met allergisch contacteczeem. Hierbij is er wel sprake van een allergie. Je lichaam start dan een huidontsteking, zodra het in contact komt met een bepaalde stof. Waar je lichaam een allergische reactie op heeft ontwikkeld.

Hoe ziet huiduitslag door chloor eruit?

Je spreekt dus niet van een chloorallergie. Toch ziet het er wel vaak als een allergische reactie uit. Je ziet namelijk allemaal droge, rode, schilferende plekjes op de huid zitten. Het kunnen zelfs zoveel plekjes zijn dat een groot deel van je huid rood lijkt. Daarnaast jeukt en brandt de huiduitslag ook. De rode plekjes kunnen ook een beetje barsten. Of zelfs gaat bloeden. Waardoor het meer kleine korstjes lijken. Maar dan moet je echt wel flink gezwommen hebben 😉

uitslag na zwemmen in chloor

Behandeling huiduitslag door chloor

Helaas is chloor water echt nodig om zwembaden te schoon te houden. De enige oplossing om uitslag en jeuk na zwemmen in chloor te voorkomen is daarom: niet zwemmen. Maar ik verwacht dat dit niet het antwoord is waarop je zit te wachten.

Wat je daarom ook kunt doen is een kalmerende crème smeren. Heb je vooral last van rode vlekken op de huid? Dan is deze bodybalsem fijn om te smeren. Het bevat kalmerende en verzorgende ingrediënten. Heb je vooral last van jeuk? Dan is deze crème heel fijn. De crème bevat namelijk anti-histaminca. Een ingewikkeld woordje. Maar wat het eigenlijk gewoon betekent is dat de crème histamine remt. Dit is een stofje dat vrij komt bij overgevoeligheidsreacties. En zo zorgt voor jeuk, roodheid en pijn. Het is een hele fijne crème om in huis te hebben, omdat het ook helpt tegen jeuk van muggenbulten of eikenprocessierups uitslag.

Kwaliteit van zwembad water verbeteren

Heb je zelf een zwembad met chloor thuis staan? Dan is het een heel ander verhaal. Want dan heb je wél invloed op de kwaliteit van het zwembad water. Hierbij is het belangrijk om op twee waardes te letten, namelijk: de pH-waarde en de chloor waarde. Een te hoge, of juist te lage pH-waarde, zorgt namelijk voor huid irritatie. En ook hoe hoger de chloor waarde, hoe hoger de kans op huidirritatie. 

Een ideale pH-waarde van het zwembadwater ligt tussen de 7,2 en 7,6. Belangrijk om dit in de gaten te houden. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet om hulpmiddelen om de zwembadwaardes onder controle te houden:

  • pH test zwembad: ik heb zelf ervaring met deze chloor en ph test voor je zwembad. Het werkt erg goed en is zover ik weet ook ook de goedkoopste test-set die zowel chloor als pH meet. 
  • Automatisch testen: wat je natuurlijk ook kunt gebruiken is een speciaal onderhoudssysteem speciaal voor opzetzwembaden. Een fijn voorbeeld is dit onderhoudssysteem. Een chloor of ph test is dan niet meer nodig. Het systeem regelt dit namelijk zelf!

chloorallergie

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!