Jeuk of uitslag na zwemmen in chloor
21 mei 2021 
10 min. leestijd

Jeuk of uitslag na zwemmen in chloor

Het wordt steeds lekkerder weer, waardoor we ook steeds vaker een duik in het zwembad nemen. Heerlijk om even af te koelen, maar voor je huid niet altijd even fijn. Zwembaden bevatten als het goed is namelijk chloor en chloor kan onze huid onwijs irriteren. Om die reden hebben veel mensen ook last van jeuk na zwemmen in chloor water. Sommige spreken dan van een chloorallergie, maar het zit allemaal net even wat anders. In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak, de symptomen en natuurlijk de behandelopties! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Samenvatting: uitslag na zwemmen in chloor

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Hieronder lees je een aantal product tips uit mijn blog! Er bestaat helaas geen speciale crème die je kunt smeren bij uitslag na zwemmen in chloor. De producten hieronder zijn daarom officieel ook voor andere jeukende huiduitslagen ontwikkeld, maar ook heel geschikt bij jeuk na zwemmen in chloor!

  • Fagron eikenprocessierups gel: deze gel werkt ook heel goed tegen jeuk na zwemmen in chloor. Het bevat polidocanol (werkt jeukstillend en verkoelend) en avenanthramide (werkt licht verdovend en kalmerend).
  • Deze Grahams havercrème: is officieel een eczeem crème, maar ook heel geschikt bij chlooruitslag. Het bevat een hoge concentratie haver, wat jeukstillend, verkoelend, verzachtend en kalmerend werkt.
  • Deze La Roche Posay bodybalsem: zorgt ervoor te zorgen dat chloor uitslag minder snel ontstaat. Het bevat namelijk allerlei ingrediënten die je huidbarrière versterken en beter weerbaar maken tegen prikkels van buitenaf. Daarnaast werkt de balsem jeukstillend, kalmerend en ontstekingsremmend.

uitslag na zwemmen in chloor

Het effect van chloorwater

In vrijwel ieder schoon zwembad zit chloor, omdat het een belangrijke functie heeft. Namelijk; het water in de zwembaden desinfecteren en schoon houden. En dat is nodig, want zonder chloor zouden veel zwembaden vol zitten met bacteriën en andere vervuilende stoffen. Een onmisbaar middel dus!

Maar helaas heeft het ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan het effect van chloor op het milieu of je gezondheid. Maar ook op je huid heeft chloor nadelige effecten.

De gevolgen voor je huid

Wanneer je huid in contact komt met chloorwater, raakt het al snel geïrriteerd. Wellicht heb je hier zelf ook wel eens last van gehad. Gevolgen van herhaalde blootstelling aan teveel chloor kan zich uiten in verschillende symptomen. Zo kun je last krijgen van:

chloorallergie

Jeukende uitslag door chloor

Misschien herken je jezelf hier wel in: je hebt een tijdje zonder problemen in zwembadwater gezwommen, maar als je vervolgens uit het water stapt, voelt je huid heel strak aan. Dit komt, omdat het chloorwater je huid heeft uitgedroogd.

Een droge huid door chloor herstelt zich vaak gewoon zelf weer. Maar het kan wel zorgen voor acute jeuk. Je huid barrière laag werkt door de uitdroging namelijk niet optimaal meer, waardoor ook de beschermlaag van je huid minder goed functioneert.

Hierdoor reageert je huid veel sneller op prikkels van buitenaf. Zo kan het dragen van je kleding opeens voor jeukklachten zorgen en het smeren van je bodylotion opeens prikken. Belangrijk dus om ingrediënten te smeren die je huidbarriere versterken en zo beter weerbaar maken tegen dit soort irriterende prikkels!

Oorzaak jeuk na zwemmen in chloor water

De oorzaak van jeuk na zwemmen in chloor water is natuurlijk vanzelfsprekend: chloorwater. Chloor is namelijk niet de meest (huid)vriendelijke stof. Het moet tenslotte desinfecterend werken. Maar wist je dat de jeuk meerdere oorzaken kan hebben?

We reageren niet alleen op het chloor. Maar op een combinatie van meerdere factoren die de huid aantasten. Namelijk, op het stofje trichlooramine, een bijproduct van chloor. En op stoffen die wij als mensen kunnen uitscheiden in het water. Zoals: zweet, speeksel, plas en poep. Ja dat gebeurt echt..

Wat kan ik smeren tegen jeuk door chloor water?

Heb je last van een droge huid en jeuk na zwemmen in chloor? Dan kan het helpen om je droge huid aan te pakken. Bijvoorbeeld om de juiste ingrediënten te smeren. Dit betere huid hydratatie zal automatisch namelijk ook jeuk prikkels verminderen.

Voorbeelden van goede ingrediënten om te smeren tegen een droge huid, zijn: glycerine, shea butter, ureum en niacinamide. Daarnaast kun je eventueel ook nog jeukstillende ingrediënten te smeren. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van goede producten gezet. Mijn complete lijst met product tips staan verderop in deze blog.

jeuk na zwemmen chloor

Chloor uitslag

Maar het kan nog vervelender dan een droge, jeukende huid. Je kunt namelijk ook huiduitslag krijgen door chloorwater. Met name mensen die snel op cosmetica reageren, krijgen ook snel last van huiduitslag na zwemmen in chloor.

Symptomen van chlooruitslag zijn: een branderig gevoel, bultjes, rode vlekken en eventueel zwelling van de huid. Je spreekt dan meestal van irritatief contacteczeem. Dit houdt in dat er een huidontsteking ontstaat door contact met een irriterende stof. In dit geval dus het chloorwater.

Je ziet dit type eczeem ook veel op de handen, omdat handzeep en desinfecterende hand gel net als chloorwater ook agressief voor je huid zijn.

chloorallergie

Chloor allergie

Veel mensen denken dat ze last hebben van een chloor allergie. Maar wist je dat je helemaal niet allergisch kunt zijn voor chloorwater? Chloor is natuurlijk super agressief. Ook voor je huid. Maar je lichaam kan geen chloorallergie ontwikkelen. Alleen een overgevoeligheidsreactie. Het gaat dus altijd om een niet-allergische huiduitslag. Je noemt het ook wel irritatief-contacteczeem.

Irritatief contacteczeem moet trouwens niet verward worden met allergisch contacteczeem. Hierbij is er namelijk wél sprake van een allergie. Je lichaam start een huidontsteking, zodra het in contact komt met een bepaalde stof. Waar je lichaam een allergische reactie op heeft ontwikkeld. Allergisch contacteczeem kan dus nooit ontstaan door chloor, omdat een chloorallergie niet bestaat.

Hoe ziet huiduitslag door chloor eruit?

Ondanks het feit dat we niet van een chloorallergie spreken, ziet het er wel vaak uit als een allergische reactie. Je ziet namelijk allemaal droge, rode, schilferende plekjes op de huid zitten. Het kunnen zelfs zoveel plekjes zijn, dat een groot deel van je huid rood kleurt. Dit kan lijken op urticaria galbulten.

Daarnaast jeukt en brandt de huiduitslag vaak onwijs. En kunnen de rode plekjes een beetje gaan barsten. Of zelfs gaan bloeden, waardoor het meer kleine korstjes lijken. Maar dan moet je wel flink gezwommen hebben!

uitslag na zwemmen in chloor

Behandeling huiduitslag door chloor

Helaas is chloor water echt nodig om zwembaden te schoon te houden. De enige oplossing om uitslag en jeuk na zwemmen in chloor te voorkomen, is daarom: niet zwemmen. Maar ik verwacht dat dit niet het antwoord is, waarop je zat te wachten.

Wat je daarom kunt doen is de symptomen verminderen. Bijvoorbeeld door je huid goed af te spoelen en door de juiste ingrediënten te smeren. Hieronder geef ik je een aantal tips!

Tip 1. Goed afspoelen

Wat al veel verschil kan maken is het nemen van een douche nadat je in chloorwater gezwommen hebt. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je de chloor resten van je huid afspoelt. En verklein je de kans op huidklachten. Zorg ook dat je na het zwemmen een schone handdoek gebruikt om je mee af te drogen. Ook in je handdoek kunnen namelijk chloorresten zitten.

Tip 2. Douchen vóór het zwemmen

Heb je zelf een zwembad? Dan helpt het ook om te douchen voordat je gaat zwemmen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je met minder bacteriën en schimmels het bad instapt. En dat er dus minder chloor en chemicaliën nodig zijn om het zwembad schoon te houden. Een win-win situatie!

jeuk na zwemmen in chloor

Tip 3. De huid kalmeren en hydrateren

Heb je last van uitslag na zwemmen in chloor dat zich uit in een branderige en rode huid? Dan kan het fijn zijn om je huid in te smeren met kalmerende ingrediënten, als: licochalcone A, niacinamide, groene thee extract, allantoïne en omegavetzuren. Hieronder heb ik een aantal fijne voorbeelden gezet. Ze werken zowel kalmerend als hydraterend:

Tip 4. Jeuk verminderen

Heb je vooral last van een jeukende huid? Dan kan het innemen van anti-histamine pillen helpen. Maar ook smeren van een product met zinkoxide, polidocanol, haver en/of avenanthramide verlichting geven. Ze remmen jeukklachten, kalmeren je huid en leggen een soort beschermingslaagje over de beschadigde barriere. Goede voorbeelden zijn:

Het zijn fijne producten om in huis te hebben, omdat ze ook helpen tegen jeuk als gevolg van: muggenbulten, brandnetel uitslag, eikenprocessierups uitslag of andere insectenbetenjeuk.

jeuk na zwemmen verminderen

Tip 5. Huidconditie verbeteren

Als de chloor uitslag weggetrokken is, zou ik alsnog iets opsmeren om zo de conditie van je huid te verbeteren. Een gezonde en sterke huidbarriere reageert namelijk veel minder snel op prikkels van buitenaf. Hierdoor is de kans groot dat je in het vervolg veel minder snel last krijgt van jeuk na zwemmen in chloor.

De producten uit stap 4 kun je hier prima voor gebruiken! Ze bevatten namelijk een een flinke lijst aan hydraterende en barriere versterkende stoffen.

Tip 6. Branderige ogen door chloor verminderen

Naast huiduitslag en huidirritaties door chloor, kun je ook last krijgen van je ogen. Symptomen die dan optreden zijn: rode, jeukende, pijnlijke en branderige ogen. Wat kan helpen is het spoelen van je ogen. Kook een beetje water, zodat het steriel is. Laat dit afkoelen en druppel vervolgens een beetje water in je ogen. Gebruik hiervoor niet je vingers, maar bijvoorbeeld een steriel wattenstaafje.

Kwaliteit van zwembad water verbeteren

Heb je zelf een zwembad thuis staan? Dan heb je natuurlijk wél invloed op de kwaliteit van het water. En dus ook op het verkleinen van het risico op huiduitslag. Hierbij is het belangrijk om op twee waardes te letten, namelijk: de pH-waarde en de chloor waarde.

Een te hoge, of juist te lage pH-waarde, zorgt voor huid irritatie. En hoe hoger de chloor waarde, hoe hoger de kans op huidirritatie. Een ideale pH-waarde van het zwembadwater ligt tussen de 7,2 en 7,6. Belangrijk om dit in de gaten te houden dus.

Hulpmiddelen

Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet van hulpmiddelen om de zwembadwaardes onder controle te houden:

  • pH test zwembad: ik heb zelf ervaring met deze chloor en ph test voor je zwembad. Het werkt erg goed en is zover ik weet ook ook de goedkoopste test-set die zowel chloor als pH meet.
  • Automatisch testen: wat je natuurlijk ook kunt gebruiken is een speciaal onderhoudssysteem speciaal voor opzetzwembaden. Een fijn voorbeeld is dit onderhoudssysteem van SImply Genius. Een chloor of ph test is dan niet meer nodig. Het systeem regelt dit namelijk zelf!

chloor drijver

Chloorwaarde te laag, wat kan ik doen?

Als de chloorwaarde van jouw zwembad te laag is, zal dit de conditie van je huid niet verslechteren. Maar wel de kwaliteit van het water. En dit kan uiteindelijk ook invloed hebben op je huid, want vies water kan leiden tot huidproblemen. Daarom is het belangrijk om ook bij een te lage chloorwaarde actie te ondernemen.

Je kunt de chloorwaarde verhogen door chloortabletten toe te voegen. Zorg wel dat je niet teveel chloor toevoegt. Wat kan helpen is een onderhoudssysteem gebruiken. Die automatisch de chloorwaarde in jouw bad regelt.

Chloorwaarde te hoog, wat kan ik doen?

Een te hoge chloorwaarde zorgt voor huidproblemen, als: jeuk, uitslag, bultjes en een rode huid. Ademhalingsproblemen en oogproblemen kunnen ook voor komen. Naast de lichamelijke problemen, zorgt een te hoge chloorwaarde voor een verkleuring van het zwembadwater. Meestal wordt het zwembadwater dan groen en troebel. Wat weer kan leiden tot aanslag op de randen van je zwembad. En zo voor schade.

Daarnaast nodigt het nou niet echt bepaald uit om een duik te nemen in een groen zwembad.. Is je chloorwaarde te hoog? Dan is het enige wat je kunt doen, wachten tot het chloor vervliegt. En de concentratie daalt.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk moet niet verward worden met jeuk door chloor. Zwemmersjeuk ontstaat namelijk niet door chloorwater, maar door te zwemmen in zoet natuurwater. Je noemt deze uitslag ook wel cercariën dermatitis.

In zoet natuurwater leven platwormen. De larven van deze platwormen kunnen in de huid kruipen, waardoor de uitslag ontstaat. Dit klinkt heel eng, maar is minder erg dan het lijkt. Zwemmersjeuk is niets om je zorgen over te maken en gaat vanzelf weer over. Dit duurt over het algemeen een halve dag tot drie weken.

Je kunt je in deze periode ook even ziek voelen. Vaak uit dit zich dan in hoofdpijn, koorts en misselijkheid. Zwemmersjeuk is niet besmettelijk.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram