Jeuk of uitslag na zwemmen in chloor
21 mei 2021 

Jeuk of uitslag na zwemmen in chloor

Het wordt steeds lekkerder weer, waardoor we ook steeds vaker een duik in het zwembad nemen. Heerlijk om even af te koelen. Maar voor je huid niet altijd even fijn. Zwembaden bevatten als het goed is chloor. En dit kan onze huid helaas irriteren. Om die reden hebben veel mensen ook last van jeuk na zwemmen in chloor water.  Sommige spreken van een chloorallergie, maar het zit allemaal net even wat anders. In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak, de symptomen en natuurlijk de behandelopties! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

In vrijwel ieder schoon zwembad zit chloor, omdat het een belangrijke functie heeft. Namelijk, het water in de zwembaden desinfecteren en schoon houden. En dat is nodig, want zonder chloor zouden veel zwembaden vol zitten met bacteriën en andere vervuilende stoffen. Een onmisbaar middel dus!

Maar helaas heeft het ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan het effect van chloor op het milieu of je gezondheid. Maar ook op je huid heeft chloor nadelige effecten.

De gevolgen voor je huid

Wanneer je huid in contact komt met chloorwater, raakt het al snel geïrriteerd. Wellicht heb je hier zelf ook wel eens last van gehad. Gevolgen van herhaalde blootstelling aan teveel chloor kan zich uiten in verschillende symptomen. Zo kun je last krijgen van een droge huid, jeukende huiduitslag en chlooruitslag.

chloorallergie

Misschien herken je jezelf hier wel in: je hebt een tijdje zonder problemen in zwembadwater gezwommen. Maar als je er vervolgens weer uit stapt, voelt je huid heel strak aan. Dit komt, omdat het chloorwater je huid heeft uitgedroogd.

Een droge huid door chloor herstelt zich vaak gewoon zelf weer. Maar het kan wel zorgen voor acute jeuk. Je huid barrière laag werkt door de uitdroging namelijk niet optimaal meer, waardoor ook de beschermlaag van je huid minder goed functioneert. Je huid reageert sneller op prikkels van buitenaf. Zo kan het dragen van je kleding opeens voor jeukklachten zorgen. Of het smeren van je bodylotion opeens prikken.

De oorzaak van jeuk na zwemmen in chloor water is natuurlijk vanzelfsprekend: chloorwater. Chloor is namelijk niet de meest (huid)vriendelijke stof. Het moet tenslotte desinfecterend werken. Maar wist je dat de jeuk meerdere oorzaken kan hebben?

We reageren niet alleen op het chloor. Maar op een combinatie van meerdere factoren die de huid aantasten. Namelijk, op het stofje trichlooramine, een bijproduct van chloor. En op stoffen die wij als mensen kunnen uitscheiden in het water. Zoals: zweet, speeksel, plas en poep. Ja dat gebeurt echt..

Heb je last van een droge huid en jeuk nadat je in een zwembad met chloor bent geweest? Dan kan het helpen om je droge huid aan te pakken. Bijvoorbeeld om de juiste ingrediënten te smeren. Dit betere huid hydratatie zal automatisch namelijk ook jeuk prikkels verminderen.

Voorbeelden van goede ingrediënten om te smeren tegen een droge huid, zijn: glycerine, shea butter, ureum en niacinamide. Daarnaast kun je eventueel ook nog jeukstillende ingrediënten te smeren. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van goede producten gezet:

jeuk na zwemmen chloor

Maar het kan nog vervelender dan een droge, jeukende huid. Je kunt namelijk ook echt huiduitslag krijgen door chloorwater. Met name mensen die snel op cosmetica reageren, krijgen snel last van huiduitslag na zwemmen in chloor. Symptomen van chlooruitslag zijn: een branderig gevoel, bultjes, rode vlekken en eventueel zwelling van de huid.

Je spreekt dan meestal van irritatief contacteczeem. Dit houdt in dat er een huidontsteking ontstaat door contact met een irriterende stof. In dit geval dus het chloorwater. Je ziet dit type eczeem ook veel op de handen, omdat handzeep en desinfecterende hand gel, net als chloorwater, ook agressief voor je huid zijn.

Wat kan ik smeren tegen chlooruitslag?

Heb je last van uitslag door chloor? Dan kan het fijn zijn om je huid in te smeren met kalmerende ingrediënten, als: licochalcone A, niacinamide, groene thee extract, allantoïne en omegavetzuren. Hieronder heb ik een aantal fijne voorbeelden gezet:

chloorallergie

Veel mensen denken dat ze last hebben van een chloorallergie. Maar wist je dat je helemaal niet allergisch kunt zijn voor chloorwater? Chloor is natuurlijk super agressief. Ook voor je huid.  Maar je lichaam kan geen chloorallergie ontwikkelen. Alleen een overgevoeligheidsreactie. Het gaat dus altijd om een niet-allergische huiduitslag. Je noemt het ook wel irritatief-contacteczeem.

Allergisch contacteczeem

Irritatief contacteczeem moet trouwens niet verward worden met allergisch contacteczeem. Hierbij is er namelijk wél sprake van een allergie. Je lichaam start een huidontsteking, zodra het in contact komt met een bepaalde stof. Waar je lichaam een allergische reactie op heeft ontwikkeld. Allergisch contacteczeem kan dus nooit ontstaan door chloor, omdat een chloorallergie niet bestaat.

Ondanks het feit dat we niet van een chloorallergie spreken, ziet het er wel vaak uit als een allergische reactie. Je ziet namelijk allemaal droge, rode, schilferende plekjes op de huid zitten. Het kunnen zelfs zoveel plekjes zijn, dat een groot deel van je huid rood kleurt. Dit kan lijken op urticaria galbulten.

Daarnaast jeukt en brandt de huiduitslag vaak onwijs. En kunnen de rode plekjes =een beetje gaan barsten. Of zelfs gaan bloeden. Waardoor het meer kleine korstjes lijken. Maar dan moet je wel echt wel flink gezwommen hebben 😉

uitslag na zwemmen in chloor

Helaas is chloor water echt nodig om zwembaden te schoon te houden. De enige oplossing om uitslag en jeuk na zwemmen in chloor te voorkomen, is daarom: niet zwemmen. Maar ik verwacht dat dit niet het antwoord is, waarop je zat te wachten. Wat je daarom kunt doen is de symptomen verminderen. Bijvoorbeeld door je huid goed af te spoelen en door de juiste ingrediënten te smeren. Hieronder geef ik je een aantal tips!

Goed afspoelen

Wat al veel verschil kan maken is het nemen van een douche nadat je in chloorwater gezwommen hebt. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je de chloor resten van je huid afspoelt. En verklein je de kans op huidklachten. Zorg ook dat je na het zwemmen een schone handdoek gebruikt om je mee af te drogen. Ook in je handdoek kunnen namelijk chloorresten zitten.

Douchen vóór het zwemmen

Heb je zelf een zwembad? Dan helpt het ook om te douchen voordat je gaat zwemmen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je met minder bacteriën en schimmels het bad instapt. En dat er dus minder chloor en chemicaliën nodig zijn om het zwembad schoon te houden. Een win-win situatie!

jeuk na zwemmen in chloor

De huid kalmeren

Heb je last van een branderige, rode huid? Dan kan het helpen om een kalmerende crème te smeren. Aan het begin van deze blog gaf ik al een aantal goede voorbeelden. Hieronder lees je mijn complete lijstje:

Jeuk verminderen

Heb je vooral last van een jeukende huid? Dan geeft het vaak verlichting om een product met zinkoxide te smeren. Zink remt jeukklachten en legt een soort beschermingslaagje over de huid. Een goed voorbeeld is deze zinkzalf van Neutral. Het is een hele fijne crème om in huis te hebben, omdat het ook helpt tegen jeuk van muggenbulten, brandnetel uitslag of eikenprocessierups uitslag.

Daarnaast verlicht je indirect ook jeukklachten, door je huid goed te hydrateren. Hoe minder droog je huid is, hoe minder snel je huid reageert op jeukprikkels. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

jeuk na zwemmen verminderen

Branderige ogen door chloor verminderen

Naast huiduitslag en huidirritaties door chloor, kun je ook last krijgen van je ogen. Symptomen die dan optreden zijn: rode, jeukende, pijnlijke en branderige ogen. Wat kan helpen is het spoelen van je ogen. Kook een beetje water, zodat het steriel is. Laat dit afkoelen en druppel vervolgens een beetje water in je ogen. Gebruik hiervoor niet je vingers, maar bijvoorbeeld een steriel wattenstaafje.

Heb je zelf een zwembad thuis staan? Dan heb je natuurlijk wél invloed op de kwaliteit van het water. En dus ook op het verkleinen van het risico op huiduitslag. Hierbij is het belangrijk om op twee waardes te letten, namelijk: de pH-waarde en de chloor waarde.

Een te hoge, of juist te lage pH-waarde, zorgt voor huid irritatie. En hoe hoger de chloor waarde, hoe hoger de kans op huidirritatie. Een ideale pH-waarde van het zwembadwater ligt tussen de 7,2 en 7,6. Belangrijk om dit in de gaten te houden dus.

Hulpmiddelen

Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet van hulpmiddelen om de zwembadwaardes onder controle te houden:

  • pH test zwembad: ik heb zelf ervaring met deze chloor en ph test voor je zwembad. Het werkt erg goed en is zover ik weet ook ook de goedkoopste test-set die zowel chloor als pH meet.
  • Automatisch testen: wat je natuurlijk ook kunt gebruiken is een speciaal onderhoudssysteem speciaal voor opzetzwembaden. Een fijn voorbeeld is dit onderhoudssysteem van SImply Genius. Een chloor of ph test is dan niet meer nodig. Het systeem regelt dit namelijk zelf!

chloor drijver

Chloorwaarde te laag, wat kan ik doen?

Als de chloorwaarde van jouw zwembad te laag is, zal dit de conditie van je huid niet verslechteren. Maar wel de kwaliteit van het water. En dit kan uiteindelijk ook invloed hebben op je huid, want vies water kan leiden tot huidproblemen. Daarom is het belangrijk om ook bij een te lage chloorwaarde actie te ondernemen.

Je kunt de chloorwaarde verhogen door chloortabletten toe te voegen. Zorg wel dat je niet teveel chloor toevoegt. Wat kan helpen is een onderhoudssysteem gebruiken. Die automatisch de chloorwaarde in jouw bad regelt.

Chloorwaarde te hoog, wat kan ik doen?

Een te hoge chloorwaarde zorgt voor huidproblemen, als: jeuk, uitslag, bultjes en een rode huid. Ademhalingsproblemen en oogproblemen kunnen ook voor komen. Naast de lichamelijke problemen, zorgt een te hoge chloorwaarde voor een verkleuring van het zwembadwater. Meestal wordt het zwembadwater dan groen en troebel. Wat weer kan leiden tot aanslag op de randen van je zwembad. En zo voor schade.

Daarnaast nodigt het nou niet echt bepaald uit om een duik te nemen in een groen zwembad.. Is je chloorwaarde te hoog? Dan is het enige wat je kunt doen, wachten tot het chloor vervliegt. En de concentratie daalt.

Zwemmersjeuk moet niet verward worden met jeuk door chloor. Zwemmersjeuk ontstaat namelijk niet door chloorwater, maar door te zwemmen in zoet natuurwater. Je noemt deze uitslag ook wel cercariën dermatitis.

In zoet natuurwater leven platwormen. De larven van deze platwormen kunnen in de huid kruipen, waardoor de uitslag ontstaat. Dit klinkt heel eng, maar is minder erg dan het lijkt. Zwemmersjeuk is niets om je zorgen over te maken en gaat vanzelf weer over. Dit duurt over het algemeen een halve dag tot drie weken.

Je kunt je in deze periode ook even ziek voelen. Vaak uit dit zich dan in hoofdpijn, koorts en misselijkheid. Zwemmersjeuk is niet besmettelijk.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram