Huid na bestraling
07 oktober 2023 
4 min. leestijd

Huid na bestraling

Het is heel normaal dat je huid na bestraling verandert. Maar leuk is anders. Vaak is er sprake van een droge huid, een jeukende huid, een geïrriteerde huid en als het een beetje tegenzit een combinatie van alle drie. Maar hoe kun je je huid na bestraling verzorgen om deze klachten te verminderen? Ik ga je helpen!

Samenvatting huid na bestraling verzorgen

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder heb ik een samenvatting gezet!

  • De bestraalde huid is extra kwetsbaar voor irriterende cosmetica. Gebruik daarom het liefste ongeparfumeerde producten met genoeg herstellend en kalmerende stoffen. Voorbeelden zijn: deze SMPL skincare reiniger, deze Eucerin bodylotion, deze Eucerin gezichtscrème en deze Biodermal sensitive zonnebrandcreme.
  • Dep de bestraalde huid zachtjes droog na het douchen.
  • Vermijd krabben of wrijven over de bestraalde huid om verdere irritatie te voorkomen.
  • Draag losse, comfortabele kleding om wrijving over de bestraalde huid te voorkomen.
  • vermijd het gebruik van verwarmingskussens of ijs op de behandelde huid, tenzij je arts dit wel adviseert.

Huid na bestraling verzorgen

Veranderingen huid na bestraling

Bestraling is natuurlijk een heftige medische behandeling. En hoewel het zeker een effectieve behandeling kan zijn, geeft het ook vaak vervelende bijwerkingen. Bijvoorbeeld huidveranderingen. Bekende veranderingen aan de huid na bestraling zijn: een droge huid, huiduitslag, een kapotte huid en een jeukende huid. Meestal treden deze reacties ongeveer twee weken na de eerste bestraling op. Hierna kunnen de huidreacties geleidelijk verergeren.

1. Droge huid na bestraling

Bestraling richt zich op het beschadigen van kankercellen. Helaas blijven gezonde cellen hierbij lang niet altijd gespaard. Op die manier kunnen ook huidcellen rondom de behandelde huid beschadigd raken. De conditie van de huid neemt af, waardoor je huid droog aanvoelt.

Dit effect wordt nog eens versterkt wanneer de talgklieren op de bestraalde huid beschadigd raken. Talgklieren zijn verantwoordelijk voor je talgproductie en dus ook voor het natuurlijke vetlaagje op de huid. Wanneer deze productie niet meer verloopt zoals dit zou moeten lopen, kan de huid droger worden.

Een andere mogelijke oorzaak van een droge huid na bestraling is een verminderde bloedtoevoer rondom de bestraalde huid. Bloed vervoert onder andere voedingsstoffen en zuurstof naar je huid. Wanneer deze toevoer afneemt, gaat de conditie van je huid automatisch ook achteruit. waardoor je last kunt krijgen van een droge huid.

Huid na bestraling

2. Huiduitslag na bestraling

Bestraling kan ook zorgen voor een ontstekingsreactie in de huid. De behandeling kan namelijk ons afweersysteem beïnvloeden en zo ook een afweerreactie activeren. Wat kan leiden tot een huidontsteking en zo uitslag. Hierdoor wordt de huid droog, rood, gevoelig en kan er zwelling ontstaan.

Ook is de bestraalde huid extra kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Denk aan: wrijving van je kleding, zeep, uv straling, warmte of juist kou. Wat zich vaak uit in de vorm van huiduitslag. Maar ook huidverzorgingsproducten, die tijdens de behandeling gebruikt worden, kunnen zorgen voor vervelende huidklachten. De huid wordt rood, geïrriteerd en kan branderig aanvoelen.

Huid na bestraling

3. Huid kapot na bestraling

Zoals ik hierboven ook al aangaf, heeft bestraling invloed op de bloedtoevoer naar de behandelde huid. Wanneer dit vermindert, en ook de productie van nieuwe gezonde cellen vertraagt, geneest de huid minder snel.

Dit verklaart waarom veel mensen last hebben van een kapotte huid na bestraling. Maar ook waarom de huid zo snel stuk gaat. De bestraalde huid is namelijk heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zelfs een klein beetje wrijving kan al zorgen voor een schaafwond of blaar.

Wanneer de huid herstelt, kunnen er pigmentvlekken achterblijven op de bestraalde huid. Met name de donkere huid is hier gevoelig voor. Daarom is het ook zo belangrijk om je huid na bestraling extra goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Huid na bestraling

4. Jeuk na bestraling

Een jeukende huid na bestraling komt ook ontzettend vaak voor. Er zijn verschillende redenen waarom bestraling voor een jeukende huid kan zorgen. Allereerst beschadigt en irriteert de therapie je bovenste huidlaag. Dit zorgt vervolgens weer voor een ontstekingsreactie wat gepaard gaat met jeuk. Ook wordt de bestraalde huid snel droog en een droge huid zorgt automatisch voor jeuk.

Verder kan bestraling invloed hebben op de zenuwuiteinden die in je huid zitten. Deze zenuwen krijgen als het waren de verkeerde signalen door, waardoor je opeens last krijgt van een jeukende huid, branderige huid of tintelende huid.

Daarnaast kan bestraling ervoor zorgen dat je afweersysteem (onterecht) een afweerreactie in gang gezet wordt. Hierbij komen stofjes vrij die kunnen zorgen voor jeuk. Ook kunnen er, na bestraling van de huid, nieuwe weefsels en cellen worden aangemaakt. Dit herstelproces vaak voor jeuk.

Huid na bestraling

Verzorging huid na bestraling

Maar hoe kun je de huid na bestraling nou het beste verzorgen? Ik zou vooral kijken naar cosmetica producten met herstellende, hydraterende én kalmerende stoffen. Door je huid dagelijks met deze stoffen in te smeren en goed vet te houden, zal de conditie van je huid (in de meeste gevallen) snel verbeteren. Ook is beschermen tegen uv straling heel belangrijk!

Verder zou ik huidverzorgingsproducten met parfum, geurstoffen en/of hoge concentraties uitdrogende alcohol laten staan. Ik zou dit eigenlijk altijd doen, maar zeker na bestraling omdat de bestraalde huid extra kwetsbaar is voor dit soort producten. Op de Sproetonline Instagrampagina geef ik hier wekelijks tips over. Hieronder heb ik per stap uitgelegd welke producten ik zou smeren!

Gezichtsreiniger na bestraling

Crème na bestraling

Bodylotion na bestraling

Zonnebrandcrème na bestraling

Huid na bestraling

Huidproblemen na chemotherapie

Naast huidproblemen na bestraling, kunnen er ook huidproblemen na chemotherapie optreden. Zo krijgen veel mensen last van huidproblemen na chemo. Denk hierbij aan: een jeukende huid, droge huid, rode huid of zelfs blaren. In deze blog geef ik mijn tips: Huid na chemo verzorgen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram