Cosmetica merken: feiten en fabels
07 januari 2023 
6 min. leestijd

Cosmetica merken: feiten en fabels

Er bieden zich tegenwoordig enorm veel verschillende cosmetica merken aan. Dit maakt het lastig om tussen alle geweldige product beloftes de juiste uit te kiezen. En cosmetica merken met nietszeggende beloftes te laten staan. In deze blog laat ik een aantal bekende fabels en feiten rondom cosmetica zien. Om zo de zoektocht (hopelijk) wat makkelijker te maken!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Feiten en fabels rondom cosmetica merken

De reden dat ik Sproet begonnen ben komt mede door alle fabels rondom cosmetica merken. Denk aan de veelbelovende, maar nietszeggende cosmetica reclames die je dagelijks ziet. Maar ook om heen hoor ik vaak dat bepaalde merken aangeprezen worden, waarvan ik denk 'Oh smeer het alsjeblieft niet'.

Ik begrijp echter ook heel goed dat het voor mensen zonder achtergrond kennis moeilijk is om hier doorheen te prikken. Welke cosmetica merken zijn betrouwbaar? En welke claims kun je beter met een korreltje zout nemen? Of misschien wel met een flinke schep...

Met de Sproet Instagrampagina en mijn website probeer ik hier natuurlijk verandering te brengen. Door dit soort 'slechte' cosmetica merken te exposen, maar ook door goede cosmetica merken in mijn adviezen te laten zien! En voor deze blog leek het mij leuk om even wat feiten en fabels rond cosmetica merken te delen!

cosmetica merken

Feit. Smeer iedere dag zonnebrand

Ik denk dat veel mensen alleen zonnebrand smeren als het buiten warmer en zonniger wordt. Toch is mijn advies om dagelijks zonnebrand te smeren. De zon schijnt zolang het licht is op aarde, iedere dag dus.

Dit betekent ook dat je iedere dag wordt blootgesteld aan zonlicht en zonschade kunt oplopen. Zelfs in de herfst en winter en ook als het bewolkt is. Door je huid dagelijks te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht, verminder je de kans op vroegtijdige veroudering!

Benieuwd welke zonnebrand producten ik het liefste smeer? Bekijk dan hier: Mijn top 11 Beste zonnebrand producten!

cosmetica merken

Fabel. Dermatologisch geteste cosmetica merken zijn beter

Een term die nog steeds voor veel cosmetica merken gebruikt wordt is 'Dermatologisch getest'. En ook in veel cosmetica reclames wordt de term nog steeds vaak als slogan gebruikt. Het zou suggereren dat het product mild en veilig voor je huid is. Maar eigenlijk zegt deze term niet zoveel.

Het geeft bijvoorbeeld geen informatie over de details van de test. Hoeveel proefpersonen zijn er gebruikt? Welk huidtype hadden deze proefpersonen? Op welke manier is het onderzoek uitgevoerd? Bovendien zegt de term 'Dermatologisch getest' ook niets over de resultaten van de test. Misschien zat iedereen na het smeren wel onder de pukkeltjes...

cosmetica merken

Feit. Je moet je gezicht reinigen als je geen make-up draagt

Soms hoor ik mensen zeggen dat ze hun gezicht niet reinigen, omdat ze toch geen make-up dragen. Maar ook dan zou ik je gezicht dagelijks goed reinigen. Met een goede gezichtsreiniger verwijder je namelijk niet alleen make-up resten van je huid, maar ook vuil, overtollig talg en dode huidcellen.

Als je dit niet tijd niet doet, kan het zich ophopen en kunnen er huidproblemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan acne, een doffe huid of vervelende ontstekingen. Het dagelijks reinigen van je gezicht is daarom belangrijk!

Benieuwd welke gezichtsreinigers ik het liefste smeer? Bekijk dan hier: Mijn top 6 Beste gezichtreinigers.

cosmetica merken

Fabel. Meer water drinken zorgt voor een minder droge huid

Hoewel het belangrijk is om voldoende water te drinken, omdat uitdroging zeker invloed kan hebben op je huid, is het niet waar dat het drinken van extra veel water leidt tot een mooiere huid. Hetzelfde geldt voor het drinken van extra water om een droge huid te bestrijden. Ook dit zal niet helpen. Het aanbrengen van een goede hydraterende crème daarentegen is wél effectief.

Benieuwd welke hydraterende dagcrèmes ik het liefste smeer? Bekijk dan hier: Mijn top 8 Beste dagcrèmes.

cosmetica merken

Fabel. Hypoallergene cosmetica merken zijn milder

Net als de term "dermatologisch getest" zegt ook de term "hypoallergeen" weinig over de kwaliteit van een product. Hypoallergeen zou betekenen dat het product een kleine kans op overgevoeligheidsreacties geeft en daarom extra geschikt is voor de gevoelige huid.

Maar de term "hypoallergeen" is helemaal niet beschermd. Dit betekent dat cosmetica merken zelf mogen bepalen of een product als hypoallergeen wordt bestempeld of niet. Niet echt geloofwaardig dus!

Benieuwd welke producten ik aan een gevoelige huid adviseer? Bekijk dan hier: Mijn productadvies voor de gevoelige huid.

cosmetica merken

Fabel. Natuurlijke cosmetica merken zijn beter voor je huid

Hoewel natuurlijke cosmetica merken steeds populairder wordt, is het niet altijd beter voor je huid dan niet-natuurlijke cosmetica merken Veel natuurlijke ingrediënten staan erom bekend dat ze de huid kunnen irriteren, zoals etherische oliën.

Bovendien zijn sommige natuurlijke stoffen zelfs lichtgevoelig. Wat betekent dat ze bij blootstelling aan zonlicht vervelende huidreacties kunnen veroorzaken. Dit geldt bijvoorbeeld voor limoen, citrus olie, bergamot, grapefruit en parfum.

Daarnaast is er, in tegenstelling tot synthetische stoffen, maar weinig wetenschappelijk bewijs beschikbaar over de effectiviteit van natuurlijke stoffen in cosmetica. Natuurlijke cosmetica merken die ik wel kan aanraden, heb ik hieronder gezet:

cosmetica merken

Feit. Less is more

Ik zie regelmatig adviezen voorbijkomen, waarbij mensen een overvloed aan verschillende cosmetische producten op hun huid aanbrengen. Make-up remover, micellair water, gezichtsreiniger, toner, serum, oogcrème, nachtcrème, exfoliant, zonnebrandcrème, noem maar op.

Naar mijn mening is dit veel te veel en absoluut niet nodig. Ik zou aanraden om 's avonds te kiezen voor een goede gezichtsreiniger, exfoliant en crème. Voor overdag zou ik het exfoliant vervangen door een antioxidantrijk serum en uiteraard een goede zonnebrandcrème gebruiken.

Benieuwd welke producten ik per huidtype of huidklacht advies? Bekijk dan hier: Mijn gratis productadviezen.

cosmetica merken

Fabel. Het is niet waar dat je een vette huid moet ontvetten

Vaak worden ontvettende stoffen, zoals alcohol denat en sodium lauryl sulfate, toegevoegd aan cosmetische producten voor de vette huid. Dit lijkt dan even te werken, omdat je huid minder vettig aanvoelt en er bovendien ook minder glimmend uit zal komen te zien.

Toch is het ontvetten van de vette huid niet de juiste aanpak. Wanneer je de huid namelijk ontvet, zal je lichaam juist meer talg gaan produceren om het tekort aan te vullen. Dit resulteert in een nog vettere huid. Het is beter om matterende stoffen en producten te gebruiken als je iets wilt doen aan glimmende plekjes. Bijvoorbeeld een goede toner.

Benieuwd welke producten ik voor de wat vettere huid advies? Bekijk dan hier: Mijn productadvies voor de normale tot vette huid.

cosmetica merken

Goede cosmetica merken

Inmiddels ken ik gelukkig ook behoorlijk wat cosmetica merken, waarbij ik achter een groot deel van de producten sta. Hieronder een lijstje!


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram