Roodvonk is een kinderziekte, waarbij er allerlei ruwe vlekjes op de huid van je kindje ontstaan. Daarnaast voelt de tong ook vaak bobbelig en ruw aan. De klachten verdwijnen gelukkig binnen twee weken weer. Maar het kan alsnog heel vervelend zijn. In deze blog geef ik je mijn tips bij roodvonk.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is roodvonk?
Roodvonk is een besmettelijke huidziekte. Je noemt het ook wel de vlekjesziekte, omdat er allemaal kleine, ruwe, vlekjes op de huid ontstaan. Met name kinderen tussen de drie en zeven jaar krijgen last van roodvonk. Maar ook als volwassene kun je last krijgen van de vervelende ziekte. Dit is gelukkig wel heel zeldzaam.
Roodvonk is een veelvoorkomende en onschuldige huidklacht die vanzelf weer over gaat. Meestal duurt het in totaal ongeveer drie weken tot alle klachten weg zijn. Tijdens deze periode ontstaan zowel fysieke klachten (ziek gevoel) als uiterlijke klachten (rode vlekjes aan huid en tong).
Hoe ziet roodvonk eruit?
Roodvonk herken je vooral aan de kleine rode vlekjes op de huid. Maar hieraan vooraf ontstaan helaas ook nog wat fysieke klachten. Eerst voelen kinderen zich namelijk niet lekker. Ze worden misselijk, krijgen hoofdpijn, keelpijn en hoge koorts. Dat snel oploopt.
Na ongeveer twee dagen treden er ook huidverschijnselen op. Dit begint meestal met een ruwe huiduitslag op de borst. Een beetje vergelijkbaar met kippenvel of keratosis pilaris bultjes. Deze huiduitslag verspreid zich vervolgens uit tot in de ellebogen, onder de oksels, aan de binnenkant van de bovenbenen en in de nek. De vlekjes jeuken niet.
Eén dag na het ontstaan van de vlekjes uitslag, gebeurt er nog iets vreemds. Er ontstaan namelijk kleine, rode, ruwe bultjes op de tong. Je noemt dit ook wel een frambozentong. Of roodvonk tong. De tong voelt dik en bobbelig aan. Al deze uiterlijke klachten zijn binnen tien dagen vaak weer weg.
Maar er kan na die tijd nog wel iets anders optreden. Na ongeveer twee tot drie weken gaat de huid namelijk vaak vervellen. Met name de vingers en tenen gaan vervellen. Dit duurt een paar dagen. Tot dat het vervellen van de huid gestopt, is roodvonk nog besmettelijk. Gemiddeld is iemand met roodvonk dus een maand besmettelijk.
Roodvonk symptomen
De huidklacht blijft dus ongeveer acht dagen zitten. Hierna trekken de rode vlekjes weg. Maar kan de huid nog wel gaan vervellen. Hieronder heb ik alle roodvonk symptomen nog even samengevat:
- Rode vlekjes huid
- Ruwe huid
- Rode vlekjes op tong
- Ruwe huiduitslag
- Dikke bobbelige tong
- Vervellen van de huid
- Keelpijn
- Misselijk
- Koorts
- Overgeven
Beloop roodvonk
Kort samengevat, is dit dus het beloop van roodvonk:
- Dag 1 en 2: kind voelt zich ziek
- Dag 2 tot acht: er ontstaat een rode, ruwe, huiduitslag
- Dag 3 tot acht: ontstaan van rode, ruwe, bobbelige tong
- Dag 8: huidklachten zijn zo goed als weg
- Dag 14 tot 21: huid gaat vervellen
Oorzaak roodvonk
Roodvonk is heel besmettelijk. De oorzaak van roodvonk is het streptokok bacterie. Je loopt dit bacterie op door speeksel druppels van een persoon dat besmet is met roodvonk. Bijvoorbeeld omdat hij of zij niest, hoest of uitademt. En jij deze besmette druppels vervolgens inademt. Dit gebeurt vooral in de zomer.
Als je kindje eenmaal roodvonk heeft doorgemaakt, is het helaas niet zo dat het niet meer terug kan komen. In tegenstelling tot waterpokken en mazelen kan roodvonk meerdere keren terugkomen. Gelukkig zijn de klachten over het algemeen dan wel veel milder.
Het bacterie dat verantwoordelijk is voor roodvonk, is ook een veroorzaker van wondroos. Volwassenen kunnen daarom door een besmet persoon met roodvonk last krijgen van wondroos.
Roodvonk behandelen
Ondanks dat roodvonk een veelvoorkomende kinderziekte is, bestaat er geen vaccin tegen roodvonk. Of medicijnen die roodvonk kunnen behandelen. Wat je wel kunt doen is de klachten van je kindje verminderen. Hieronder lees je mijn tips tegen roodvonk:
Klachten roodvonk kind verminderen
Je mag je kindje een paracetamol of zetpil geven om de klachten te verminderen. Daarnaast helpt het om kinderen veel water te geven en ervoor te zorgen dat ze genoeg rust krijgen en dunne kleding dragen. Dit laatste is vooral fijn als je kind last heeft van koorts. Op die manier kan de warmte namelijk makkelijker het lichaam uitreden.
Als er ook sprake is van rode vlekjes op de tong en/of keelpijn, dan kan het eten van een waterijsje velrichting geven. Ook afleiding zorgt vaak voor verlichting van de klachten. Denk bijvoorbeeld aan rustige activiteiten, als: de bioscoop, een bordspel doen, samen koken etc.
Besmetting roodvonk verkleinen
Daarnaast is het natuurlijk ook super belangrijk om ervoor te zorgen dat besmetting van anderen beperkt wordt. Probeer er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je kindje een zakdoek bij zich heeft om in te hoesten en niezen.
Ook is het belangrijk dat kinderen met roodvonk regelmatig hun handen wassen, zo min mogelijk aan de mond of neus zitten en dat er voldoende afstand wordt gehouden. Een beetje vergelijkbaar met de 1,5 meter tijdens de corona pandemie.