Dermatitis perioralis: clownseczeem
11 juli 2020 

Dermatitis perioralis: clownseczeem

Roodheid, pukkeltjes en een branderige huid. Het is waarschijnlijk een teken van clownseczeem. Ook wel periorale dermatitis of dermatitis perioralis genoemd. Het heeft niets te maken met een clownsneus of een geschminkt gezicht. Maar de benaming is wel afgeleid van het uiterlijk van een clownsmondje. Bij dermatitis perioralis is de huid rond de mond namelijk rood en geïrriteerd. De huid direct rondom de lippen blijft hierbij gespaard. In deze blog lees je meer over de deze huidklacht en geef ik antwoord op de vraag: wat te doen tegen clownseczeem?

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor clownseczeem.


Wat is dermatitis perioralis of periorale dermatitis?

Dermatitis perioralis, of periorale dermatitis, zijn allebei termen voor clownseczeem. Bij deze huidaandoening is er sprake van een huidontsteking. Waarbij er pukkeltjes, puistjes en roodheid rondom de mond en neus zitten. Vandaar ook de naam dermatitis perioralis. Dermatitis betekent namelijk ontsteking.

Vooral jonge vrouwen hebben last van periorale dermatitis. De huidaandoening is gelukkig geheel onschuldig, maar kan wel super vervelend zijn. Daarom ga ik je helpen!

clownseczeem

Hoe ziet clownseczeem eruit?

Bij clownseczeem zitten er pukkeltjes en puistjes rondom de mond. Ze zitten vooral op de kin en in de plooien die vanaf je neus naar je mond lopen. Naast deze pukkeltjes en puistjes zijn er vaak schilfertjes , roodheid en tekenen van irritatie te zien.

Wat opvalt is dat direct rondom de mond de normale huid nog zichtbaar is. Hierdoor lijkt het uiterlijke beeld een beetje op een geschminkt clownsmondje. Vandaar ook de naam clownseczeem.

Kort samengevat, omschrijven mensen met clownseczeem de volgende symptomen:

  • Kleine rode bultjes rond de mond
  • Definieerbare rode tekening rondom de mond
  • Normale huid zichtbaar direct rondom de lippen
  • Jeukende plekken
  • Schilfertjes
  • Een geïrriteerde huid
  • Branderig gevoel
  • Rode neus

Verschil: clownseczeem en acne

Je moet dermatitis perioralis niet in de war halen met acne. Een verschil tussen dermatitis perioralis (links) en acne (rechts) is dat bij acne ook vaak sprake is van mee-eters. Dit is bij clownseczeem niet zo. Daarnaast zit acne meestal ook op andere delen van het gezicht en lichaam. Niet alleen rondom de mond en in de neusplooien.

clownseczeem

Verschil: clownseczeem en rosacea

Ook met rosacea moet je clownseczeem niet verwarren. Het grootste verschil tussen dermatitis perioralis (links) en rosacea (rechts) is dat bij rosacea sprake is van gesprongen vaatjes. Bij dermatitis perioralis wordt de roodheid niet veroorzaakt door gesproken vaatjes, maar door irritatie en ontstekingen.

Wel denken sommige dermatologen dat dermatitis perioralis een uiting van rosacea is, die ontstaat door invloed van de zon. Net als dat trouwens wordt gedacht dat clownseczeem een variant van seborroïsch eczeem kan zijn.

dermatitis perioralis

Een branderige huid en pijn

Naast uiterlijke kenmerken, gaat clownseczeem helaas ook gepaard met andere vervelende klachten. Zo voelt de huid vaak branderig aan en prikt het een beetje. Daarnaast ervaren veel mensen ook pijn en jeuk.

Dit maakt de huidklacht nóg vervelender dan het al is. Want als je een huidprobleem zowel ziet als voelt, lijkt het altijd erger dan het is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een onderhuids puistje. Het voelt alsof er een mega pukkel op je wang zit. Terwijl andere het waarschijnlijk niet eens zien zitten.

Oorzaak dermatitis perioralis

Vooral mensen die corticosteroïd crèmes smeren, krijgen last van dermatitis perioralis. Lokale corticosteroïden zijn hormoonzalven en hormooncrèmes die worden voorgeschreven als er sprake is van een ontsteking van de huid. Maar ook astma patiënten, die corticosteroïden preparaten inademen in plaats van smeren, kunnen last krijgen van clownseczeem.

Bij frequent gebruik van dit soort corticosteroïden, irriteren ze je huid enorm. En deze langdurige irritatie is weer een belangrijke clownseczeem oorzaak. Toch worden deze hormoonzalven ook vaak voorgeschreven als je last hebt van clownseczeem.

En dat is natuurlijk heel dubbel, want ze remmen de huidontsteking en verbeteren zo de huidklacht. Maar op lange termijn triggeren de ontsteking ook. Waardoor het clownseczeem juist alleen maar erger wordt. Met name als je stopt met het smeren van de hormoonzalven, ontstaan er weer opvlammingen.

Niet alleen corticosteroïden kunnen de huidklacht veroorzaken. Ook cosmetica producten kunnen een grote boosdoener zijn. Vooral wanneer je wat vettigere producten gebruikt. Of cosmetica met irriterende ingrediënten. Dus kijk eens kritisch naar je lippenstift, lippen balsem, foundation, crème en gezichtsreiniger. Misschien zitten er wel allerlei irriterende stoffen in, die jouw clownseczeem veroorzaken.

Vind je het lastig om de ingrediëntenlijsten van je huidproducten te ontcijferen? Neem dan een kijkje op de Sproetonline Instagram-pagina. Hier post ik iedere week een cosmetica product of merk die je beter niet kunt smeren!

eczeem creme

Gaat clownseczeem vanzelf over?

In de meeste gevallen betreft het een vorm van clownseczeem die vanzelf weer over gaat. Maar dit ligt wel ook echt aan je eigen aanpak. Zo is het super belangrijk om minimaal drie weken te stoppen met het smeren van producten op je gezicht. Denk aan: corticosteroïden, huidverzorgingsproducten en make up. Echt alles! Ze bevatten bepaalde bestanddelen die de huidontsteking in stand kunnen houden. Of zelfs de ontstekingsreactie kunnen uitlokken.

Clownseczeem behandeling

Maar is de oplossing dan echt helemaal geen make up en andere cosmetica gebruiken? Helaas wel. Probeer dit echt minimaal drie weken vol te houden. Ook niet op je ogen of op droge lippen. Ook al voelt je huid branderig, jeukend en lijkt het alsof de klachten verergeren.

Stap 1. Drie weken niets smeren

Het tijdelijk stoppen met cosmetica is namelijk vaak echt de enige oplossing om van het clownseczeem af te komen. Was je gezicht ook niet met heet water. Gebruik liever lauw water. Uiteindelijk zal het eczeem dan vaak vanzelf wegtrekken.

In eerste instantie is niet smeren dus de enige oplossing. Maar nadat je drie weken geen cosmetica gebruikt hebt,  kun je het smeren van cosmetica weer langzaam opbouwen. Hou wel goed in de gaten hoe je huid op de producten reageert!

Stap 2. Huidvriendelijke producten gebruiken

Om de kans op irritatie zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk om huidproducten te gebruiken die niet te vet zijn én geen irriterende ingrediënten bevatten. Kies altijd voor milde, parfum en,- alcoholvrije producten.

Hieronder heb ik een paar goede voorbeelden gezet:

Benieuwd wat mijn clownseczeem tips nog meer zijn? Lees dan mijn gratis productadvies voor clownseczeem.


Hoe kunnen huisartsen en dermatologen helpen?

Als het tijdelijk stoppen van cosmetica smeren niet voldoende werkt, of de huidklacht alleen maar erger worden, kan een huisarts of dermatoloog helpen. Hij of zij kan medicatie voorschrijven. Een voorbeeld is lokale antibiotica. Dit is een ontstekingsremmend middel (antibiotica) die je op een bepaalde plek van je huid (lokaal) smeert. Of orale antibiotica. Deze antibiotica smeer je niet, maar slik je. Voorbeelden zijn:

  • Lokaal metronidazol crème
  • Lokaal erythromycine
  • Orale tetracyclines
  • Orale doxycycline
  • Orale minocycline

Sommige dermatologen kiezen ervoor om dermatitis perioralis te behandelen met calcineurineremmers. Deze middelen remmen je afweersysteem en zo ook de ontstekingsreactie in de huid. Raadpleeg je huisarts voor advies.

dermatitis

Clownseczeem natuurlijke behandeling

Het kan goed dat je de voorkeur hebt om clownseczeem, of andere huidklachten, natuurlijk te behandelen. Toch zou mijn advies zijn, om dit bij clownseczeem niet te doen. Het eczeem wordt namelijk vaak getriggerd door (irriterende) cosmetische prikkels. In natuurlijke cosmetica producten zitten vaak essentiële oliën en plantextracten die snel irritaties geven. Smeer daarom bij voorkeur milde, parfumvrije, huid producten. Met een beperkte formulering.

Dermatitis periocularis

Er bestaat een eczeem die qua naam erg lijkt op dermatitis perioralis (clownseczeem). Namelijk: dermatitis periocularis. Ook hierbij is er sprake van een ontsteking van de huid. Alleen zit het eczeem niet rond de mond, maar rond de ogen. Wat je ziet zijn kleine rode bultjes, puistjes,  pukkeltjes en schilfertjes.

Daarnaast is de huid rond de ogen vaak gezwollen en vuurrood. Ook hierbij is het belangrijk dat je drie weken stopt met het smeren van cosmetica. En hierna alleen nog milde producten gebruikt.

dermatitis periocularis

Andere vormen van eczeem

Naast clownseczeem zijn er natuurlijk nog veel meer vormen van eczeem. Ze hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, als jeuk, roodheid en natuurlijk de huidontsteking zelf. Maar er zijn ook veel verschillen. Daarom heb ik een blog online gezet, waarin ik de meest voorkomende vormen van eczeem laat zien. Inclusief handige tips! Nieuwsgierig? Lees dan hier mijn blog 'Eczeem: welke vormen zijn er?'.

jeukende huid

Gebruikte bronnen en extra informatie

Hieronder vind je een aantal wetenschappelijke studies die ik gebruikt hebt als achtergrond informatie. Samen met nog wat andere interessante artikelen:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram