Dermatitis perioralis: clownseczeem
11 juli 2020 

Dermatitis perioralis: clownseczeem

Roodheid, pukkeltjes en een branderige huid. Het is waarschijnlijk een teken van clownseczeem. Je loopt bij dit eczeem niet rond met een rode neus en geschminkte ogen. Maar de benaming is wel afgeleid van het uiterlijk van een clownsmondje. Bij dermatitis perioralis is de huid rondom de mond en neus-mond plooi namelijk rood en geïrriteerd. Maar de huid direct rondom de mond blijft gespaard hierbij gepaard. Dit doet een beetje lijken op een geschminkt clownsmondje. De huidklacht is niet kwaadaardig, maar kan wel erg vervelend zijn. Gelukkig kun je met de juiste huidproducten je huid helpen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor clownseczeem.

productadvies clownseczeem

Wat is dermatitis perioralis?

Dermatitis perioralis is de medische term voor clownseczeem. Hierbij zijn er puistjes, pukkeltjes en irritatie rondom de mond zichtbaar. De huid voelt vaak branderig en prikkelend aan. Sommige mensen ervaren ook jeuk. En dit maakt de huidklacht nóg vervelender dan het al is. Want als je je huidklacht zowel ziet als voelt, lijkt het vaak erger dan het is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een onderhuids puistje. Het voelt alsof er een mega pukkel op je wang zit, terwijl die in werkelijkheid bijna zichtbaar is. Vooral jonge vrouwen hebben last van dermatitis perioralis.

Hoe ziet dermatitis perioralis eruit? 

De pukkeltjes en puistjes zitten allemaal rondom de mond. Ze zitten vooral op de kin en in de plooien die vanaf je mond naar je neus lopen. Naast de pukkeltjes en puistjes zijn er vaak schilfertjes te zien. Wat opvalt is dat de huid direct rondom de mond gespaard blijft. Hierdoor lijkt het uiterlijke beeld op een geschminkt clownsmondje. Vandaar de naam clownseczeem. Een soortgelijk eczeem kan ook rondom de ogen zitten. Je noemt het dan dermatitis periocularis.

Je moet dermatitis perioralis niet in de war halen met acne of rosacea. Een verschil tussen acne en dermatitis perioralis is dat bij acne ook vaak sprake is van mee-eters. Daarnaast zit acne meestal ook op andere delen van het gezicht en lichaam. Niet alleen rondom de mond dus. Het grootste verschil tussen rosacea en dermatitis perioralis is dat bij rosacea sprake is van gesprongen vaatjes. Bij dermatitis perioralis wordt de roodheid niet veroorzaakt door gesproken vaatjes, maar door irritatie en ontstekingen.

Oorzaak dermatitis perioralis

Vooral mensen die langdurig dermacorticosteroiden smeren krijgen last van dermatitis perioralis, clownseczeem. Corticosteroïden zijn hormoonzalven of crèmes die vaak wordt gebruikt tegen huidontstekingen. Als je dit langdurig gebruikt, kan dit je huid enorm huid irriteren. Bij langdurige irritatie kan er clownseczeem ontstaan. Wist je dat astma patiënten zelfs clownseczeem kunnen krijgen als zij de corticosteroïden preparaten inademen.

Niet alleen dermacorticosteroiden, maar ook normale cosmetica producten uit de drogist kunnen de huidklacht veroorzaken. Vooral wanneer je wat vettigere producten gebruikt of cosmetica met irriterende ingrediënten. Dus kijk eens kritisch naar je lippenstift, lippen balsem, foundation, crème en gezichtsreiniger. Misschien zitten er wel allerlei irriterende stoffen in die jouw clownseczeem veroorzaken. Vind je het lastig om de ingrediëntenlijsten van je huidproducten te ontcijferen? Neem dan een kijkje op de Instagram-pagina van sproetonline. Hierop post ik iedere week een cosmetica product of merk die je beter kunt laten staan!

Behandeling dermatitis perioralis

Hoe kun je clownseczeem zelf behandelen?

Maar nu het belangrijkste: hoe kom ik in godsnaam van al die pukkeltjes en puistjes af?! Het is allereerst super belangrijk om te stoppen met het smeren van cortiocosteroïden, cosmetica en make-up. Crèmes, reinigers, foundation, alle producten kunnen de oorzaak zijn van jouw clownseczeem. Maar is de oplossing dan helemaal geen cosmetica gebruiken? Helaas wel. Probeer dit echt minimaal drie weken vol te houden. Ook niet op je lippen. Ook al voelt je huid branderig, jeukend of lijkt het alsof de klachten verergeren. Het tijdelijk stoppen met cosmetica is namelijk echt de enige oplossing om van je clownseczeem af te komen. Was je gezicht ook niet met heet water. Dit is te agressief. Gebruik liever lauw water. Uiteindelijk zal het eczeem dan in principe vanzelf genezen.

Na drie weken geen cosmetica gebruikt te hebben kun je weer proberen om te beginnen met je huidproducten. Houd wel goed in de gaten hoe je huid reageert. Om de kans op irritatie zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om huidproducten te gebruiken die niet té vet zijn en geen irriterende ingrediënten bevatten. Kies bijvoorbeeld altijd voor een milde reiniger en een milde, hydraterende en herstellende crème. Benieuwd welke producten je het beste kunt gebruiken bij clownseczeem? Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor clownseczeem.

Wat kan een professioneel tegen clownseczeem doen?

Als de crème niet voldoende effect geeft of de huidklachten alleen maar erger worden kan een huisarts ervoor kiezen medicijnen voor te schrijven. Een voorbeeld hiervan is tetracycline. Dit is een antibioticakuur die je een tijdje moet slikken. Maar ook het smeren van metronidazol crème of erythromycine gel kan een geschikte optie zijn. Ook wordt er soms voor gekozen om dermatitis perioralis te behandelen met calcineurineremmers. Deze middelen remmen je afweersysteem en zo ook de ontstekingsreactie in de huid. Raadpleeg je huisarts voor advies.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!