Gastblog 8. Dermatitis een ontsteking van de huid
03 december 2020 
3 min. leestijd

Gastblog 8. Dermatitis een ontsteking van de huid

Jarenlang is er niets aan de hand. En dan opeens zit je onder de bultjes en vlekjes. Het overkwam gastblogger Tamara. De diagnose die zij kreeg? Dermatitis, oftewel een ontsteking van je huid. Erg vervelend. Vooral omdat iedereen de rode plekjes en bultjes ziet zitten. In deze gastblog vertelt ze producten voor haar niet veel deden, en wat juist wél werkte. Om zo andere met hetzelfde huidprobleem deze zoektocht te besparen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


De diagnose Dermatitis

Wat leuk dat je op de site van Sproet terecht bent gekomen en mijn gastblog leest! Hopelijk schrik je niet van mijn verhaal en heb je wat aan mijn tips. SproetOnline vroeg onlangs aan volgers om een gastblog te schrijven voor de website. 

Het moest gaan over de huid en daaraan gerelateerde onderwerpen. Nou ik heb niet lang na hoeven denken over het onderwerp: dermatitis!

De rol van cosmetica

Eigenlijk heb ik jarenlang geluk gehad met mijn huid, hier en daar droog en af en toe gevoelig. Ik kon er altijd van alles erop smeren. Als tiener raakte ik geïnteresseerd in skincare. En geloofde heilig in de werking van dure cosmetica. 

Later ben ik mij er wat meer in gaan verdiepen. En ben ik veel gaan lezen over de juiste ingrediënten in cosmetica en in het specifiek: skincare. Ik was er dan ook wel van overtuigd dat ik wist wat ik op mijn huidje smeerde. 

Uitslag rondom de ogen

Tot overmaat van ramp kreeg ik vorig najaar ineens allerlei bultjes en vlekjes in mijn gezicht. Met name rondom de neus en op de oogleden. Snel naar de huisarts natuurlijk. Die schreef een hormoonzalf en dat hielp. Althans dat leek zo. 

Op aanwijzing van de huisarts probeerde ik het gebruik van de hormoonzalf af te bouwen, omdat langdurig gebruik slecht is voor de huid en de huid kan verdunnen. Maar dat afbouwen ging niet, de bultjes en vlekjes kwamen steeds terug. Dus wat deed ik, opnieuw smeren met die hormoonzalf. 

Dermatitis periocularis

Maar de klachten bleven helaas. Op een gegeven moment heb ik toch maar om een doorverwijzing gevraagd naar een dermatoloog. Na maanden kreeg ik van de dermatoloog de diagnose: Dermatitis. Oftewel een huidontsteking! 

Je hebt hierin twee bekende vormen, namelijk dermatitis perioralis en dermatitis periocularis. Bij dermatitis perioralis zitten de kleine rode bultjes rondom je mond en neus. En bij dermatitis periocularis zitten de kleine bultjes rondom je oog.

rode bultjes rondom oog

Stop met hormoonzalf!

Acuut stoppen met de hormoonzalf! Was het dringende advies. Want die bleek het alleen maar te verergeren. Antibiotica, metronidazol zalf en een zogeheten koelzalf zonder rozenolie (want parfum) was het enige dat ik nog mocht gebruiken. Mijn huid had rust nodig, dat betekende dus ook geen make up. 

Mijn klachten werden na het stoppen met de hormoonzalf eerst alleen maar erger, de dermatoloog had me daarvoor gewaarschuwd. Het was echt even doorbijten, want ik zag er echt niet uit. 

Maar na een weekje werd het gelukkig minder. Ik heb het advies natuurlijk direct opgevolgd en ben alleen de voorgeschreven zalven gaan gebruiken. Maandenlang ben ik als Toos Make-uploos door het leven gegaan, ja ook naar het werk etc. Mijn huid is tot rust gekomen en weer helemaal opgeknapt.

Deze producten hielpen tegen de dermatitis

Na enkele maanden ben ik, na overleg de dermatoloog, weer skincare en make-up gaan gebruiken. Ik heb dit rustig opgebouwd, zodat mijn huid er als het ware ook weer aan kon wennen. Slechte alcoholsoorten, parfum, essentiële oliën blijken bij mijn huid echt triggers te zijn. Die heb ik volledig geschrapt uit mijn skincare en make up routine.

Ik ben onder andere producten gaan gebruiken van Paula’s Choice uit de Resist lijn. De Optimal Result Hydrating Cleanser uit de Resist Anti-Aging lijn is voor mijn huid heel fijn. Ook de Intensive Repair Nachtcrème uit diezelfde lijn heeft mijn huid veel goeds gedaan. 

Een ander fijn product dat ik ben gaan gebruiken is deze pure rozenbottelolie van Sustoilable. Rozenbottelolie is een zeer rijke huidolie, het herstelt de huid en ondersteunt de huid barrière en voorkomt uitdroging van de huid. Het gebruik heb ik opgebouwd vanwege het gehalte aan vitamine A in deze soort huidolie. Nu ziet mijn huid er al een stuk rustiger uit!

Conclusie

Kortom, wat ik heb geleerd: loop niet te lang rond met huidklachten/huidproblemen en vraag zo nodig om een doorverwijzing naar een specialist. Zoals een dermatoloog. Leer ingrediënten herkennen op de verpakking van cosmetica en gebruik producten met milde ingrediënten. En volg natuurlijk SproetOnlinewant hier vind je echt goede tips!

Liefs Tamara

Wil jij ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!

 

* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik adviseer bij dermatitis perioralis? Lees dan mijn gratis productadvies voor dermatitis perioralis.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram