Gastblog 10: Allergisch contacteczeem
24 januari 2021 
4 min. leestijd

Gastblog 10: Allergisch contacteczeem

In mijn ogen is cosmetica zó overbodig. Het heeft namelijk 0 positieve effecten op je huid. Ik adviseer daarom ook altijd om parfumvrije producten te gebruiken. Sanne weet hier alles van. Ze heeft al jaren last van allergisch contacteczeem als gevolg van een parfum allergie. En deze blog deelt zij haar verhaal. Om zo anderen met hetzelfde huidprobleem te helpen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Even voorstellen

Mijn naam is Sanne en kort na mijn geboorte werd duidelijk dat mijn lever niet werkte zoals het zou moeten werken. Daarom heb ik destijds een donorlever gekregen. Als je een donor lever krijgt, moet je medicijnen slikken om ervoor te zorgen dat je lichaam de donor niet afstaat.

Ik ben daarom op vroege leeftijd gestart met het slikken prednison. Een zwaar medicijn, wat je hele immuunsysteem eigenlijk onderdrukt. Een vervelende bijwerking is dat je er van aankomt. Toen ik veertien werd wilde ik daarom overstappen op een ander medicijn. Omdat ik het vervelend vond dat ik zoveel vocht vasthield.

Allergisch contacteczeem

Toen ik stopte met Prednison ontstond helaas het andere probleem: mijn gevoelige huid. Ik kreeg steeds vaker last van droogheid, jeuk en roodheid. Het was een lichte vorm van contact eczeem. Dit was op zich te doen. Tot ik zeventien werd. Toen werd het écht extremer. Toch bleef ik denken: ik moet hier mee leren leven.

Maar het werd steeds erger. Op een gegeven moment had ik zelf allemaal blauwe plekken op mijn huid zitten. We hebben toen het ziekenhuis gebeld. En zij vroegen of ik met spoed hun kant op wilde komen. Om bloed te prikken. De blauwe plekken zagen er namelijk uit alsof mijn bloed niet genoeg stolde. En dat kan een teken zijn van een niet goed werkende lever.

Gelukkig was dit niet het geval. Ze zeiden dat de blauwe plekken een gevolg waren van het krabben. En dat ik waarschijnlijk last had van een allergie. Ze plande meteen een allergie test in. Eindelijk iemand die wél wilde luisteren!

Je noemt deze allergie test ook wel een plakproef test. Er worden allemaal pleisters op je rug geplakt. Met daarop stoffen (allergenen), waarvan bekend is dat mensen er vaak allergisch op reageren. Uit deze allergietest kwam naar voren dat ik een zware parfum allergie heb.

Niet alleen voor parfum zelf, maar ook voor de geurstoffen limonene en linalool. Ingrediënten die je helaas in veel cosmetica producten terug ziet. Maar ook in wasmiddel, geurkaarsen, luchtverfrissers, deodorant, noem maar op.

Hoe ziet het allergisch contacteczeem eruit?

Mijn huid heeft dus een allergie ontwikkelt voor parfum, limonene en linalool. Als mijn huid in aanraking komt met één van deze stoffen krijg ik last van eczeem. Je noemt deze vorm van eczeem ook wel allergisch contacteczeem. Ik krijg na aanraking met deze stoffen last van: jeuk, droogheid en rode vlekken op de huid. Uiteindelijk veranderen die rode vlekken op de huid in krabwondjes. Omdat het onwijs jeukt en pijn doet. En ik er de hele dag aan loop te krabben.

De huiduitslag zit meestal op mijn armen, benen en gezicht. Vooral dat laatste maakt het heel vervelend. Vaak zwelt mijn gezicht ook nog eens op. En je begrijpt misschien wel dat ik dan liever binnen blijft. En hier blijft het helaas niet  bij. Want niet alleen mijn huid reageert op parfum en geurstoffen.

Ook mijn ogen raken erg geïrriteerd, waardoor ik weinig zie. Daarnaast krijg ik last van mijn ademhaling, migraine en moet ik veel niezen.

rode vlekken op huid

Wat helpt voor jou niet tegen het allergisch contacteczeem?

Wat natuurlijk niet helpt is producten gebruiken met parfum en geurstoffen. Dit vermijd ik daarom altijd. Vanwege de parfum allergie. Als ik dit niet doe, krijg ik meteen last. Ik had op mijn zeventiende bijvoorbeeld een vriend.

En als ik daar sliep, werd ik de volgende ochtend wakker met rode vlekken op mijn huid. Dat kwam puur door het wasmiddel, waarmee zijn bed was gewassen. En natuurlijk het parfum wat hij zelf gebruikte.

Ook warme omgevingen of transpireren, zorgt bij mij al voor klachten. Bijvoorbeeld toen ik altijd een halfuur naar school moest fietsen. Dan reageerde mijn huid en ging het weer onwijs jeuken. Ik baalde daar zo van. Ik reageer zelfs op sterk geurende bloemen.

Wat ook echt niet helpt is een dagje shoppen. Als ik dan thuis kom branden mijn ogen, moet ik hoesten en krijg ik migraine. Ook heb ik dan weer allemaal rode vlekken op mijn huid. En zwelt mijn gezicht op. Op zich zijn die mondkapjes daarom best handig! Ik had na een dagje shoppen met een mondmasker geen last van mijn huid of migraine.

Ik kreeg van de dermatoloog ook nog vette zalfjes voorgeschreven. Zalven zonder geneesmiddelen, als: deze vette zalf of deze crèmeMaar ook hormoonzalf. Helaas hielp dit allemaal totaal niet voor mij. Totdat ik overstapte naar een ander ziekenhuis. Zij voerde ook die allergietest uit. En toen hierin naar voren kwam dat ik een parfum allergie had, kreeg ik andere zalfjes voorgeschreven. Deze hielpen gelukkig wel iets.

Ook heb ik producten van The Ordinary gebruikt. Zogenaamd waren deze producten parfumvrij en speciaal voor de eczeem huid. Nou, niet voor die van mij. Mijn huid reageerde hier heel heftig op. Ik reageer zelfs op de Lipikar lijn van La Roche Posay. Die over het algemeen juist huidvriendelijk en mild zou moeten zijn. Én vrij is van geurstoffen en parfum.

Wat trouwens ook echt niet helpt is alcohol. Als ik een avondje alcohol heb gedronken zie je dit de volgende dag meteen aan mijn huid. Het zwelt dan op, ik kreeg last van de droge eczeem plekjes. Puur omdat mijn lever de alcohol niet goed kan verwerken.

Welke tips heb voor allergisch contacteczeem?

Ik vermijd dus écht producten met parfum en geurstoffen. Zowel in mijn cosmetica als in mijn kleding en wasmiddel. Alles heb ik weg gegeven om ervoor te zorgen dat mijn huid niet in aanraking komt met parfum. Wat ook helpt is de vette crème die ik nu gebruik. Het is een Lanette crème. Het houdt mijn huid vooral rustig.

Ook was ik mijn kleding met parfumvrij wasmiddel. Het huis is ook zo goed als parfumvrij. Er staan ook geen geurkaarsen of luchtverfrissers. Wat minder leuk is voor mijn moeder en zusje natuurlijk.. Maar voor mijn huid echt het beste!

Daarnaast voelt het bij opvlammingen echt heerlijk om met een ijsklontje over mijn gezicht te wrijven. Dat vermindert echt het branderige gevoel en de jeuk. Helaas wel tijdelijk.


Wil jij ook een gastblog schrijven? Leuk! Klik dan hier.


* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik zelf adviseer bij allergisch contacteczeem? Lees dan mijn gratis productadvies voor allergisch contacteczeem.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram