Dermatitis periocularis: rode bultjes onder oog
27 maart 2021 

Dermatitis periocularis: rode bultjes onder oog

Last van rode bultjes onder je oog? De kans is groot dat dit dermatitis perioculairs is. Oftewel een huidontsteking rond je ogen. De uitslag rond de ogen wordt vaak veroorzaakt door irriterende cosmetica prikkels. Of het smeren van medicatie. Reden genoeg om dus even kritisch naar je cosmetica producten te kijken!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor dermatitis periocularis.


Als je rode vlekjes onder je ogen hebt, is het vaak dermatitis periocularis. Dermatitis betekent huidontsteking. En periocularis betekent rondom de ogen. Bij dermatitis periocularis is er dus sprake van een huidontsteking rond de ogen.

Een ander, veelvoorkomende, huidontsteking is dermatitis perioralis. Bij deze diagnose zit de huidontsteking niet rond de ogen, maar rondom de mond. Je noemt dit ook wel clownseczeem.

dermatitis perioralis

Bij dermatitis periocularis zie je allemaal rode vlekjes op en onder de ogen. Dit kan gepaard gaan met rode bultjes op en onder je oog. De rode uitslag zit op het ooglid, in de ooghoeken en onder de ogen.

Verder kan de huidontsteking licht jeuken, een beetje branden en trekkerig aanvoelen. Mensen beschrijven vaak onderstaande symptomen als zij last hebben van dermatitis periocularis:

  • Uitslag onder oog
  • Rode bultjes onder oog
  • Rode bultjes op ooglid
  • Rode vlekjes onder ogen
  • Rode vlekjes op ooglid

uitslag rond ogen

Net als bij dermatitis perioralis het geval is, wordt dermatitis periocularis vooral veroorzaakt door irriterende cosmetica prikkels. En vette cosmetica prikkels. Maar ook door lang gebruik maken van corticosteroïden crèmes, zalven en inhalatie pufjes.

Als mensen vervolgens met de huiduitslag naar de dokter gaan, wordt er vaak een corticosteroïden crème voorgeschreven. Er is tenslotte sprake van eczeem.

Maar je moet het smeren van corticosteroïden juist vermijden, want corticosteroïden zijn een uitlokkende factor! Waardoor er nog meer rode vlekken onder je ogen ontstaan. En uiteindelijk ook een verergering van de rode bultjes.

Sommige mensen denken ook dat er een verband is tussen atopisch eczeem en dermatitis periocularis (uitslag rondom de ogen) / dermatitis perioralis (uitslag rondom de mond). Maar dit is nooit aangetoond. Wel is er aangetoond dat dermatitis een variant van rosacea kan zijn. Wat erger wordt door blootstelling  aan zonlicht. Super belangrijk dus om je huid goed tegen de zon te beschermen! Met huidvriendelijke zonnebrandproducten

Ben je benieuwd welke cosmetica merken je beter niet kunt opsmeren? Houd dan de Sproet Instagram pagina in de gaten! Hierop laat ik iedere week zien welke producten je beter kunt laten staan.

dermatitis perioralis

De grote boosdoener is irriterende cosmetica. Het is daarom heel belangrijk om even te stoppen met het smeren van cosmetica. Echt alles. Dus je reiniger, crème, masker, make-up. Alles! Hierdoor zorg je er namelijk voor dat de huiduitslag waarschijnlijk vanzelf geneest. Probeer dit echt minimaal drie weken vol te houden. Ook al voelt het alsof je er iets op moet smeren.

Na drie weken geen cosmetica gebruikt te hebben, kun je weer huidvriendelijke huidproducten gaan gebruiken. Houd wel goed in de gaten hoe je huid hierop reageert. Kies altijd voor milde producten. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet:

Milde reinigers

Milde dag en nachtcrème

Benieuwd welke producten ik adviseer bij dermatitis? Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor dermatitis periocularis.

dermatitis perioralis

Proffesionele hulp bij dermatitis periocularis

Een arts zou  medicatie kunnen voorschrijven om de huidontsteking te verminderen. Een bekend voorbeeld voor dermatitis is een metronidazol crème (anti-gist). Of een erythromycine crème (antibiotica).

Wat ik ook nog wel eens hoor is dat calcineurineremmers worden voorgeschreven. Deze middelen onderdrukken het afweersysteem en zo ook de ontstekingsreactie. Mijn advies zou zijn om het eerst echt zonder medicatie te laten genezen. En als de huiduitslag niet weg gaat overwegen om medicatie te smeren.

rode vlekjes onder ogen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram