Dermatitis periocularis: rode bultjes onder oog
27 maart 2021 

Dermatitis periocularis: rode bultjes onder oog

Last van rode bultjes onder je oog? De kans is groot dat dit dermatitis perioculairs is. Oftewel een huidontsteking rond je ogen. De uitslag rond de ogen wordt vaak veroorzaakt door irriterende cosmetica prikkels. Of het smeren van medicatie. Reden genoeg om dus even kritisch naar je cosmetica producten te kijken!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor dermatitis periocularis.


Wat zijn die rode vlekjes onder mijn ogen?

Als je last hebt van kleine pukkeltjes en rode vlekjes onder je ogen, gaat het vaak om dermatitis periocularis. De term dermatitis betekent huidontsteking. En de term periocularis betekent rondom de ogen. Bij dermatitis periocularis is er dus sprake van een huidontsteking rond de ogen.

Een andere veelvoorkomende huidontsteking die qua naam op dermatitis periocularis lijkt is dermatitis perioralis. Bij deze huidklacht is er ook sprake van een huidontsteking met roodheid en bultjes, alleen zit de huidontsteking niet rond de ogen, maar rondom de mond. Je noemt dit ook wel clownseczeem.

Eerst nog even dit..

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog door te lezen, maar wil je wel graag weten wat je het beste tegen deze vervelende uitslag rondom je ogen kunt doen? Hieronder lees je mijn product tips! Wel is het belangrijk om eerst twee weken helemaal niets te smeren. Ook geen goede stoffen.

dermatitis perioralis

Hoe ziet dermatitis periocularis eruit?

Bij dermatitis periocularis zie je allemaal rode vlekjes op en onder de ogen zitten. Vaak gaat dit gepaard met rode bultjes op en onder je oog. Deze uitslag kan zowel onder de ogen verschijnen, als op het ooglid en in de ooghoeken.

Verder kan de huidontsteking licht jeuken, een beetje brandend en trekkerig aanvoelen. Mensen beschrijven vaak onderstaande symptomen als zij last hebben van dermatitis periocularis:

  • Uitslag onder oog
  • Rode bultjes onder oog
  • Rode bultjes op ooglid
  • Rode vlekjes onder ogen
  • Rode vlekjes op ooglid

uitslag rond ogen

Oorzaak rode vlekjes onder ogen

Net als bij dermatitis perioralis het geval is, wordt dermatitis periocularis vooral veroorzaakt door irriterende cosmetica prikkels en vette cosmetica prikkels. Maar ook door lang gebruik maken van corticosteroïden crèmes, zalven en inhalatie pufjes.

Corticosteroïden

Als mensen vervolgens met de huiduitslag naar de dokter gaan, wordt er vaak een corticosteroïden crème voorgeschreven. Er is tenslotte sprake van eczeem.

Maar ik zou het smeren van corticosteroïden juist vermijden. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend maar zijn ook voor veel mensen een uitlokkende factor. Hierdoor kunnen er nog meer rode vlekken onder je ogen ontstaan als je stopt met smeren. Of zelfs een verergering van de rode bultjes.

Onderliggend huidprobleem

Sommige mensen denken ook dat er een verband is tussen atopisch eczeem en dermatitis periocularis (uitslag rondom de ogen) / dermatitis perioralis (uitslag rondom de mond). Maar dit is nooit aangetoond.

Wel is er aangetoond dat dermatitis een variant van rosacea kan zijn. Wat erger wordt door blootstelling  aan zonlicht. Super belangrijk dus om je huid goed tegen de zon te beschermen! Met huidvriendelijke zonnebrandproducten

Ben je benieuwd welke cosmetica merken je beter niet kunt opsmeren? Houd dan de Sproet Instagram pagina in de gaten! Hierop laat ik iedere week zien welke producten je beter kunt laten staan.

dermatitis perioralis

Behandeling dermatitis periocularis

De grote boosdoener is irriterende cosmetica. Het is daarom heel belangrijk om even te stoppen met het smeren van cosmetica. Echt alles. Dus je reiniger, crème, masker, make-up. Alles! Hierdoor zorg je er namelijk voor dat de huiduitslag waarschijnlijk vanzelf geneest. Probeer dit echt minimaal twee weken vol te houden. Ook al voelt het alsof je er iets op moet smeren.

Na drie weken geen cosmetica gebruikt te hebben, kun je weer huidvriendelijke huidproducten gaan gebruiken. Houd wel goed in de gaten hoe je huid hierop reageert. Kies altijd voor milde producten. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet:

Milde reinigers

Milde dag en nachtcrème

Make Up

Milde zonnebrand

Benieuwd welke producten ik adviseer bij dermatitis? Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor dermatitis periocularis.

dermatitis perioralis

Proffesionele hulp bij dermatitis periocularis

Een arts zou  medicatie kunnen voorschrijven om de huidontsteking te verminderen. Een bekend voorbeeld voor dermatitis is een metronidazol crème (anti-gist). Of een erythromycine crème (antibiotica).

Wat ik ook nog wel eens hoor is dat calcineurineremmers worden voorgeschreven. Deze middelen onderdrukken het afweersysteem en zo ook de ontstekingsreactie. Mijn advies zou zijn om het eerst echt zonder medicatie te laten genezen. En als de huiduitslag niet weg gaat overwegen om medicatie te smeren.

rode vlekjes onder ogen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
LIDIA
Door

LIDIA

op 29 Nov 2023

Beste,Ik zit al tijdje met boven beschreven problematiek. Zou jij aub met mij willen denken?Dankjewel !

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 29 Nov 2023

Hi Lidia, wat vervelend dat je zo'n last van je huid hebt! Waarover heb je nog advies nodig?

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram