Dermatitis periocularis: rode uitslag rond ogen
27 maart 2021 

Dermatitis periocularis: rode uitslag rond ogen

Heb je plots allemaal kleine rode bultjes rondom je ogen? De kans is groot dat dit dermatitis perioculairs is. Oftewel een huidontsteking rond je ogen. De uitslag rond de ogen wordt vaak veroorzaakt door irriterende cosmetica prikkels. Of het smeren van medicatie. Reden genoeg om dus even kritisch naar je cosmetica producten te kijken!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor dermatitis

dermatitis periocularis

Wat is dermatitis periocularis?

De naam dermatitis betekent huidontsteking. En periocularis betekent rondom de ogen. Bij dermatitis periocularis is er dus sprake van een huidontsteking rond de ogen. Een ander, veelvoorkomende, huidontsteking is dermatitis perioralis. Bij deze diagnose zit de huidontsteking en uitslag niet rond de ogen, maar rondom de mond. Je noemt het ook wel clownseczeem.

Hoe ziet dermatitis periocularis eruit?

Bij dermatitis periocularis zie je allemaal kleine rode bultjes en pukkeltjes rondom de ogen. De rode uitslag zit op het ooglid, in de ooghoeken en onder de ogen. De huidontsteking kan licht jeuken. En voelt een beetje branderig en trekkerig aan.

Oorzaak dermatitis periocularis

Net als bij dermatitis perioralis het geval is, wordt dermatitis periocularis vooral veroorzaakt door irriterende cosmetica prikkels. En vette cosmetica prikkels. Maar ook door lang gebruik maken van corticosteroïden crèmes, zalven en inhalatie pufjes. Wat bijvoorbeeld vaak gebeurd is dat de huidontsteking wordt aangezien als eczeem. Het gevolg? De arts schrijft een corticosteroïden crème voor. Het gevolg daarvan? De huidontsteking wordt erger. Want corticosteroïden zijn een uitlokkende factor. Waardoor de uitslag rond je ogen blijft terugkomen.

Sommige mensen denken ook dat er een verband is tussen atopisch eczeem en dermatitis periocularis / dermatitis perioralis. Maar dit is nooit aangetoond. Wel is er aangetoond dat dermatitis een variant van rosacea kan zijn. Dat erger wordt door blootstelling van de huid aan zonlicht. Super belangrijk dus om je huid goed tegen de zon te beschermen!

Ben je benieuwd welke cosmetica merken je beter niet kunt opsmeren? Houd dan de Sproet Instagram pagina in de gaten! Hierop laat ik iedere week zien welke producten je beter kunt laten staan.

Behandeling dermatitis periocularis

Wat kan ik zelf doen tegen dermatitis periocularis?

De grote boosdoener is irriterende cosmetica. Het is daarom heel belangrijk om even te stoppen met het smeren van cosmetica. Echt alles. Dus je reiniger, crème, masker, make-up. Alles. Hiermee heb je namelijk een grote kans van slagen dat de huiduitslag vanzelf geneest. Probeer dit echt minimaal drie weken vol te houden. Ook al voelt het alsof je er iets op moet smeren.

Na drie weken geen cosmetica gebruikt te hebben kun je weer huidvriendelijke huidproducten gaan gebruiken. Houd wel goed in de gaten hoe je huid hierop reageert. Kies wel altijd voor een milde reiniger en een milde, hydraterende en herstellende crème. Benieuwd welke producten ik adviseer bij dermatitis? Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor dermatitis periocularis.

Wat kan een professional doen tegen dermatitis periocularis?

Een arts zou  medicatie kunnen voorschrijven om de huidontsteking te verminderen. Een bekend voorbeeld voor dermatitis is een metronidazol crème (anti-). Of een erythromycine crème (antibiotica). Wat ik ook nog wel eens hoor is dat calcineurineremmers worden voorgeschreven. Deze middelen onderdrukken het afweersysteem en zo ook de ontstekingsreactie. Mijn advies zou zijn om het eerst echt zonder medicatie te laten genezen. En als de huiduitslag niet weg gaat overwegen om medicatie te smeren.

arrow_drop_up arrow_drop_down