Cafe au lait vlek: grote moedervlek
01 augustus 2020 
2 min. leestijd

Cafe au lait vlek: grote moedervlek

Nee, dit is iets anders dan een gemorst kopje koffie. Al hoewel het er wel op lijkt. Een cafe au lait vlek is namelijk een pigmentvlek die lijkt op een gemorste koffie vlek. Vandaar ook de naam. Het is een geheel onschuldige ophoping van pigment, die al op kinderleeftijd ontstaat. Je kunt er helaas zelfs niets aan doen. Maar een huidtherapeut kan je vaak wel verder helpen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een cafe au lait?

Een cafe au lait vlek is een grote moedervlek. Die er eigenlijk een beetje uit ziet als een gemorste koffie vlek. Vandaar de naam. Het is geheel onschuldig, waardoor behandeling ook niet nodig is. Toch kiezen sommige mensen ervoor om de cafe au lait vlek te verwijderen.

Hoe ontstaat een cafe au lait vlek?

Deze ‘grote moedervlek’ is altijd aangeboren. Het gaat dus niet om ouderdomsvlekken of pigmentvlekken als gevolg van overmatige blootstelling aan zonlicht. In je huid zitten zogeheten pigmentcelletjes. Deze cellen zijn, zoals de naam al zegt, verantwoordelijk voor de pigment aanmaak.

Bij mensen met een cafe au lait vlek zijn de pigmentcellen een beetje in de war. Ze maken hierdoor teveel pigment aan op één plek. Waarom ze dit doen is niet bekend.

Is een Cafe Au lait vlek gevaarlijk?

Een café au lait vlek is meestal goedaardig. Maar let wel op. Het kan namelijk ook een teken zijn van de zenuwafwijking neurofibromatose. Ook wel de ziekte Von Recklinghausen genoemd.

Wanneer er sprake is van zes cafe au lait vlekken, met een grote van 0,5 cm (kindjes) of 1.5 (pubers) kan dit een symptoom zijn van een zenuwafwijking. Dit is natuurlijk maar in enkele gevallen zo. Je hoeft dus niet meteen te schrikken als je 6 cafe au lait vlekken hebt! Er is namelijk vaak ook sprake van andere kenmerken en symptomen.

Als er sprake is van neurofibromatose (zenuwafwijking) zitten er ook vaak sproeten in de oksels. Dit noem je axillary freckling. Of er zitten vlekjes in het oog. Dit noem je Lish noduli. Om dit goed te kunnen beoordelen dienen kindjes met meer dan 6 cafe au lait vlekken te worden onderzocht door een dermatoloog.

Hoe ziet een cafe au lait vlek eruit?

Ondanks dat de cafe au lait vlek altijd aangeboren is, zie je de gepigmenteerde vlek na de geboorte niet meteen zitten. De pigmentvlek is dan nog heel licht. Als het kindje 1 a 2 jaar oud is, begint de plek pas op te vallen.

De pigmentvlek wordt dan donkerder van kleur en groter. Het is eigenlijk een grote moedervlek. De vlek lijkt een beetje op een neavus spilus. Het verschil is dat er bij een neavus spilus allemaal kleine stipjes in de vlek zitten. Dit is bij een cafe au lait vlek niet het geval.

Behandeling cafe au lait.

Helaas kun je zelf niets aan een cafe au lait vlek doen. Het enige wat je kunt doen is het camoufleren met een foundation of camouflerende crème.

Professionele hulp cafe au lait

Wanneer de pigmentvlek als cosmetisch storend wordt gezien kan een huidtherapeut het pigment behandelen met onderstaande therapieën:

Pigmentlaser

Hierbij wordt de plek door middel van laserlicht opgewarmd en oppervlakkig verbrandt. Er ontstaat een korstje die er uiteindelijk zal afvallen. Samen met het pigment. Het lukt helaas niet altijd om de pigmentvlek door middel van lasertherapie weg te krijgen.

De pigmentophoping van een cafe au lait vlek zit namelijk vaak dieper in de huid. Het kan zelfs zijn dat de plek donkerder wordt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat maar 1 derde van de behandelde cafe au lait vlekken een gewenst resultaat geeft.

Vooraf aan de behandeling zal de therapeut daarom een paar proefpulsen zetten. Op die manier kan zij inschatten wat de behandeling uiteindelijk voor een resultaat zal geven. Lees hier meer over de pigmentlaser.

Camouflagetherapie

Bij een camouflagetherapie behandeling maakt de huidtherapeut een camouflerende, watervaste crème, die precies de kleur van uw huid zal hebben. Dit is een minder pijnlijke optie dan lasertherapie. Lees hier meer over camouflagetherapie. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram