Review Goldea Health supplementen
26 oktober 2021 
8 min. leestijd

Review Goldea Health supplementen

Het riedeltje 'een gezonde huid komt ook van binnenuit' ken je waarschijnlijk wel. In tegenstelling tot veel andere 'riedeltjes' is dit een uitspraak waar ik wél achter sta. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om goede huidproducten te smeren, maar verder heel ongezond te eten. Je huid heeft ook voedingsstoffen van binnenuit nodig. Daarom testte ik twee Goldea Health supplementen uit die je huid beschermen tegen veroudering. Vitamine C en Astaxanthine. Je leest mijn review hier!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of klink linksboven op de inhoudsopgave.

Goldea Health

Een tijdje geleden kwam ik in contact met Goldea Health. Dit merk levert pure en natuurlijke voedingssupplementen. Supplementen die een bijdrage kunnen leveren aan je algehele gezondheid en de conditie van je huid. Want naast het smeren van de juiste ingrediënten, is het ook belangrijk om de juiste (voedings)stoffen binnen te krijgen. 

Ik werd meteen enthousiast over het brede assortiment dat het merk aanbiedt. Op dit moment bestaat het assortiment namelijk uit maar liefst 19 verschillende supplementen. Waarvan een flinke lijst ook invloed heeft op de conditie van je huid. 

Denk aan: omega-3 supplementen. Een fijn supplement voor mensen een droge huid. Of het supplement curcumine C-3. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat curcumine ontstekingsremmend werkt. En zo acne klachten kan verbeteren. 

Maar natuurlijk ook: de bekende antioxidanten. In mijn ogen zijn dit de belangrijkste supplementen op het gebied van huidverbetering. Antioxidanten beschermen je huid namelijk tegen veroudering door invloeden van buitenaf. Om deze reden heb ik twee type antioxidanten uit hun assortiment besteld. Namelijk: vitamine C en astaxanthine. In deze blog deel ik mijn ervaring!

goldea health

Wat zijn antioxidanten?

Voordat ik mijn ervaring deel over het slikken van de Goldea Health Vitamine C en Astaxanthine supplementen, wil ik eerst nog even kort uitleggen wat antioxidanten nou zijn. Als je dit al weet, kun je natuurlijk lekker verder scrollen!

Ik denk dat je het woord 'antioxidanten' wel eens voorbij hebt zien komen. Op de verpakking van je crème. Of in de veelbelovende tv reclames van tegenwoordig. Het is ook niet gek dat cosmetica merken hier zo op inspelen. Antioxidanten zijn namelijk een ster in het beschermen tegen huidveroudering. 

Wat antioxidanten namelijk doen, is je huid beschermen tegen vrije radicalen. Tegen wat? Het is een complex verhaal, maar ik ga je de verkorte versie geven! Vrije radicalen zijn schadelijke stofjes die onder andere in de lucht zweven. 

Deze vrije radicalen zijn niet stabiel. En zoeken naar bepaalde moleculen (elektronen) om wel weer stabiel te worden. Deze moleculen halen ze onder andere uit je huid. En dat zorgt voor huidveroudering. 

Máár, gelukkig zijn daar: de antioxidanten! Zij doen eigenlijk precies het tegenovergestelde. Antioxidanten hebben namelijk elektronen over.  En kunnen deze af geven aan de vrije radicalen die elektronen missen. Dit voorkomt dat ze gestolen worden en er schade aan je cellen optreedt. Op die manier beschermen antioxidanten je tegen veroudering. 

Liever de uitgebreide versie? Lees dan mijn blog: wat zijn antioxidanten?

goldea health

Antioxidanten slikken of smeren?

Je lichaam bevat van nature dus al antioxidanten. Maar het leuke is dat je ze ook zelf kunt aanvullen. Bijvoorbeeld door een crème met antioxidanten te smeren. Helaas is het smeren van antioxidanten minder makkelijk dan het lijkt. Allereerst moet de concentratie antioxidanten in een crème hoog genoeg zijn om überhaupt effect te hebben. 

Zo moet vitamine C in een minimale concentratie van 4% worden toegevoegd. En groene thee extract in een concentratie van minimaal 2%. En je raadt het al. Veel cosmetica producten halen deze concentratie niet. 

Daarnaast is het ook nog eens zo dat antioxidanten heel gevoelig zijn voor lucht en licht. Als je antioxidanten in potje stopt, zal het bijvoorbeeld nooit werken. Net als crèmes in glazen, doorzichtige verpakkingen. Gelukkig bestaat er ook nog zo iets als antioxidanten slikken! 

Bekende voorbeelden van antioxidanten in supplement vorm zijn: vitamine B, vitamine C, vitamine D en astaxanthine. Ik probeerde twee van deze antioxidanten uit. Namelijk: Vitamine C en Astaxanthine. 

astaxanthine supplementen

Astaxanthine slikken 

Astaxanthine is een oranje roze kleurstof die voorkomt in zee algjes. Deze zee algjes worden weer opgegeten door zalm, kreeft, garnalen en flamingo's. Het grappige is dat deze dieren hun kleur zelfs te danken hebben aan het eten van deze zee algjes. En dus de kleurstof astaxanthine. Het beschermt flamingo's zelfs tegen de zon. 

Ik vond dit zo interessant dat ik mijn bachelor scriptie over astaxanthine heb geschreven. Ik onderzocht het effect van astaxanthine op huidverouderingsverschijnselen. En dan in het specifiek het effect op onze huidhydratatie, elastine productie en collageen aanmaak. De conclusie van dit literatuur onderzoek was veel belovend.

In totaal includeerde ik vijf studies van hoge methodologische kwaliteit in mijn literatuurstudie. Alle vijf de studies maakte gebruik van een interventiegroep en een controlegroep. De ene groep ontving dus het supplement astaxanthine. En de andere groep een placebo supplement. 

Twee van deze studies lieten na astaxanthine-suppletie een significant lagere stijging in rimpelparameters zien dan de controlegroepen. En een afname in rimpelparameters ten opzichte van de beginmeting. 

Verder toonde vier studies na astaxanthine-suppletie een significant lagere afname in vochtigheidsparameters dan controlegroepen. En een significante toename in vochtigheidsparameters ten opzichte van de beginmeting en controlegroepen. 

Het effect op elasticiteit is uit mijn onderzoek helaas niet duidelijk geworden, omdat er tegenstrijdige uitkomsten zijn gemeten in de verschillende studies. Toch waren de effecten op rimpels en huidhydratatie erg positief. Dit heeft mij nog enthousiaster gemaakt dan ik al was! 

astaxanthine

Astaxanthine supplementen van Goldea Health

Maar nu terug naar de Goldea Health astaxanthine supplementen. De supplementen zijn vegan en komen in een doosje van 60 softgels. In iedere softgel zit 8 mg astaxanthine (haematococcus pluvialis). In mijn onderzoek gebruikte de studies 4 tot 12 mg astaxanthine. En bij beide werden er significante resultaten gemeten. 

Naast astaxanthine bevatten de stofgels ook nog palmvrij MCT olie. MCT olie is een onderdeel van kokosolie. De olie bevat veel vetzuren. Vetzuren zijn onmisbaar in je huid. Je kunt ze zelfs zien als één van de belangrijkste huid bouwstenen. Ze maken je huid gladder, egaler, hydrateren en beschermen. 

De verpakking adviseert om twee softgels per dag in te nemen. Maar zelf deed ik er één per dag, zodat ik er twee maanden mee kan doen. In de zomer neem ik er wel twee per dag, omdat je huid dan extra vatbaar is voor veroudering. 

Mijn ervaring

Ik ben op 15 september begonnen met het slikken van astaxanthine. Het lastige aan supplementen reviewen is dat het met het blote oog moeilijk te zeggen is wat het meetbare effect is. 

Wel heb ik het idee dat mijn huid er rustiger uit ziet en beter gehydrateerd aanvoelt. Maar dit kan natuurlijk ook door andere factoren komen. Denk aan je menstruatie cyclus, het weer, je huidverzorgingsroutine, de luchtvochtigheid in huis etc. 

Ik ben in ieder geval nog steeds erg enthousiast over dit supplement, omdat ik door mijn afstudeeronderzoek weet wat astaxanthine suppletie met je huid kan doen. Ik kan de Astaxanthine supplementen van Goldea Health daarom zeker aanraden!

Astaxanthine

Astaxanthine bijwerkingen

Studies die gedaan zijn naar het effect van astaxanthine laten geen bijwerkingen zien. Het smeren van astaxanthine is daarentegen een heel ander verhaal. Als je astaxanthine in een hoge concentratie opsmeert, kan je huid roze worden! Vandaar dat je ook geen werkzame concentraties terug ziet in cosmetica producten. 

Vitamine C slikken

Ook vitamine C is een krachtig antioxidant, waar inmiddels al heel wat onderzoek naar is gedaan. Ik durf zelfs wel te zeggen dat vitamine C een antioxidant is waar vrijwel het meeste onderzoek naar gedaan is. 

Zo hebben verschillende studies uitgewezen dat vitamine C krachtige antioxiderende eigenschappen op de huid heeft. En zo beschermt tegen onder andere: rimpes, pigmentvlekken en andere tekenen van zonschade

Het effect naar orale inname van vitamine C is in mindere mate onderzocht dan het smeren van dit antioxidant. Maar de studies die het effect vitamine C suppletie hebben gemeten, laten weldegelijk positieve resultaten zien. Zo laat deze studie uit 2020 zien dat vitamine C de bovenste huidlaag dikker maakt.

Een dikkere huidlaag betekent ook vaak een huid die minder vatbaar is voor infecties en andere huidproblemen. En natuurlijk minder huidverslapping. Daarnaast laat de studie ook zien dat inname van vitamine C supplementen een positief effect heeft op de productie van collageen, elasticiteit en huid hydratatie. 

Verder heeft wetenschappelijk onderzoek laten zien dat vitamine C rosacea en acne klachten kan verminderen. Omdat het onder andere zorgt voor een normale afschilvering van huidcellen, waardoor de kans op verstoppingen kleiner wordt. En de kans op infecties laat afnemen, waardoor er minder snel puistjes zullen ontstaan. Kortom, een fijn supplement om dagelijks voldoende van in te nemen!

goldea health

Goldea Health Vitamine C supplementen

De Goldea Health vitamine C supplementen komen in een pakketje van 30 capsules. Wat mij meteen opviel is de grootte van de supplementen. Ze zijn namelijk aanzienlijk groter dan de vitamine C supplementen van Roter die ik hiervoor slikte. Maar dit is eerder positief dan negatief, want dit betekent vaak dat er meer stoffen aan het supplement zijn toegevoegd. En dat blijkt ook als je naar de ingrediëntenlijst kijkt. 

Zo zie je dat aan de Roter supplementen maar 280 mg vitamine C is toegevoegd. En aan de Goldea vitamine C supplementen 1000 mg. Ook zitten er in de Roter supplementen erg veel vulstoffen, antiklontermiddelen, zoetstof (sucralose) en kleurstof (riboflavine). Stoffen waar je zelf eigenlijk niets aan hebt.  Als ik naar de ingrediëntenlijst van de Goldea Health vitamine C supplementen kijk zie ik dat iedere capsule 1000 mg vitamine C bevat. In het specifiek sodium ascorbaat. En dat er geen troep aan is toegevoegd. 

Mijn ervaring

Ik heb een maand lang één supplement per dag geslikt. Ook bij dit supplement is het natuurlijk lastig om te zeggen of ik nu al verschil aan mijn huid merk. Vooral, omdat ik het pas een maand gebuikt. Maar ook omdat dit supplement vooral werkt tegen het voorkomen van veroudering. Je weet dus niet hoe het geweest zou zijn als je het supplement niet ingenomen had. 

Zelf zal ik vitamine C blijven innemen (en smeren), omdat studies laten zien dat het slikken en smeren van dit supplement antioxiderende eigenschappen op je huid heeft. En dit is nooit verkeerd om te hebben. Want minder antioxidatie zorgt voor minder cel schade. En zo ook voor een mooiere huid!

vitamine C

Vitamine C bijwerkingen

Net als astaxanthine zal vitamine C niet snel een bijwerking geven. Mits je je natuurlijk houdt aan de aanbevolen dagelijkse dosering. Als je namelijk meer dan 1500 mg vitamine C inneemt, kan je hier misselijk van worden of diarree krijgen. 


Ben je naast de juiste supplementen ook op zoek naar de juiste cosmetica producten om te smeren? Bekijk dan mijn productadviezen pagina! Hier heb ik voor heel veel verschillende huidtypes een gratis product advies op maat online gezet. Of houd mijn Instagram pagina in de gaten. Voor allerlei handige tips omtrent de huid en huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Annick
Door

Annick

op 27 Jan 2024

Dag Luus...mag je allebei de supplementen samen nemen (van elk 1) ? Of beter apart van doos ? En voor hoelang, met of zonder ts pauze ? Grtjs Annick

Annick
Door

Annick

op 29 Jan 2024

P.s. : volgens op hun website is de Astaxanthine 6000x sterker dan vitamine C, is het dan nodig om beide supplementen te nemen ? Veel liefs.

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 29 Jan 2024

Hi Annick, ik slik zelf iedere dag één vitamine C capsule en één axstxanthine, zonder pauzes en al dik twee jaar. Je kunt ook voor één supplemt gan en dan zou ik zeker weten voor astaxanthine kiezen. En als je het liever niet het hele jaar slikt, zou ik voor de zomer gaan!

Annick
Door

Annick

op 09 Apr 2024

Hallo iedereen...is er iemand die interesse heeft in de supplementen ? Ik paar dozen besteld maar ik gebruik andere. Ik verkoop ze. Laat gerust weten indien interesse. Grtjs Annick

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram