Aften: kleine zweertjes in mond
21 mei 2022 
6 min. leestijd

Aften: kleine zweertjes in mond

Vrijwel iedereen krijgt er in zijn/haar leven mee te maken: aften. Het zijn kleine zweertjes in de mond. Die super vervelend kunnen zijn. Ondanks dat de aften klein zijn, kunnen ze wel enorm pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen de aften telkens terugkeren. Maar de hulp is nabij! In deze blog vertel ik je meer over: de aften oorzaak, hoe aften eruit zien en hoe je aften kunt behandelen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Aften in mond

Als je last hebt van aften, zitten er kleine en vooral pijnlijke zweertjes in je mond. De term aften is afgeleid van het Griekse woord aphnta. Wat ontstekingen betekent.

Het vervelende aan aften is, dat ze de neiging hebben om steeds weer terug te komen. Vrijwel iedereen krijgt in zijn/haar leven te maken met aften. Waarvan de zweertjes bij één op de vijf mensen regelmatig terug komen.

aften

Hoe zien aften eruit?

Je kunt aften herkennen aan kleine, witgrijze, zweertjes in de mond. De pijnlijke zweertjes hebben een rode of ovale vorm. En zitten meestal op de volgende plekken van je mond:

 • Aften op wangslijmvlies
 • Aften op tong, vaak de zijkant of het topje van je tong
 • Aften op binnenkant lip
 • Aften tandvlees

Soorten aften

Je hebt hierin twee soorten aften: kleine en grote aften. Kleine aften zijn de meest voorkomende aften. Bijna 90% van de aften die ontstaan zijn kleine aften. Deze zweertjes in de mond worden niet groter dan één centimeter.

Grote aften daarentegen zijn groter dan één centimeter. En zitten ook dieper in het mondslijmvlies. Maar 10% van de mensen die last heeft van aften, krijgt te maken met deze grote aften. Ze kunnen erg pijnlijk zijn, je kunt er koorts van krijgen en je lymfeklieren kunnen opzwellen. Daarnaast kunnen grote aften, in tegenstelling tot kleine aften, ook op de geslachtsdelen zitten.

aften

Aften oorzaak

Het is niet helemaal duidelijk hoe aften precies ontstaan. Wel wordt van een aantal factoren gedacht dat zij mogelijk een rol kunnen spelen in het optreden van zweertjes in de mond. Maar veel van deze oorzaken zijn niet wetenschappelijk bewezen. Hieronder heb ik alle mogelijke triggers van aften op een rijtje gezet:

Aften door vitamine tekort

Een grote oorzaak van aften is een vitamine tekort.. Hierin is met name een tekort aan vitamine B12, vitamine B11, vitamine C en ijzer onderzocht. Je kunt dus bij jezelf nagaan of je mogelijk te weinig van deze vitamines binnenkrijgt. Hieronder vind je een lijstje van voeding dat rijk is aan deze vier vitamines:

 • Voeding met veel vitamine B12: melk, kaas, eieren, boter, vlees, vis, yoghurt en vitamine B12 supplementen
 • Voeding met veel vitamine B11: sla, rucola, spinazie, broccoli, spruitjes, sperziebonen, asperges, linzen, erwten, noten, andijvie, citrusfruit, kiwi's, aardbijen en vitamine B11 supplementen.
 • Voeding met veel vitamine C: citrusfruit, aardbeien, zwarte bessen, spruitjes, boerenkool, rode paprika, broccoli en groene kool en vitamine C supplementen.
 • Voeding met veel ijzer: rundvlees, lamsvlees, vis, kip, noten, volkoren granen, pasta, brood, spinazie, bruine bonen en linzen.

aften in mond

Aften door verminderde weerstand

Veel mensen krijgen last van aften als ze zich niet fit voelen. Bijvoorbeeld, omdat ze ziek of moe zijn. Maar ook als je lang verdrietig bent geweest. Of in een stressvolle periode zit, kunnen aften plotseling opduiken. Door de verminderde weerstand is je lichaam namelijk vatbaarder voor invloeden van buitenaf. En zo voor aften.

Aften door infecties

Ook de relatie tussen bacteriën/ virussen en aften is onderzocht. Dit heeft tot nu toe nog geen harde bewijzen opgeleverd. Maar infecties lijken de aften weldegelijk te kunnen triggeren.

Aften door slechte mondhygiëne

Ook als je last hebt van beschadigingen aan de binnenkant van je wangen of aan je tong, kan dit de kans op aften vergroten. Bijvoorbeeld als je op je wang of tong bijt. Of doordat je te hard je tanden poetst, waardoor er beschadigingen in de mond ontstaan. De aften ontwikkelen zich dan ook vaak in deze beschadigingen.

Daarnaast zorgt roken ook voor een slechte mondhygiëne en voor een hoger risico op aften.

aften oorzaak

Aften kind door hand-voet-mondziekte

Als het lijkt alsof je kind last heeft van aften, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Met name bij kinderen tussen de één en vijf jaar gaat het niet om aften, maar om de hand-voet-mondziekte. Bij deze kinderziekte ontstaan er kleine vlekjes en blaasjes in de mond, op de handpalmen en onder de voeten. De vlekjes en blaasjes in de mond bijt je snel stuk, waardoor ze ontstoken kunnen raken en gaan lijken op aften.

Aften door hormonale factoren

Sommige vrouwen krijgen de aften rondom of tijdens de menstruatie. Daarom wordt aangenomen dat hormonen ook invloed hebben op het ontstaan van aften.

Aften door medicatie

Van sommige geneesmiddelen is bekend dat ze aften als bijwerking kunnen geven. Dit wordt dan altijd in de bijsluiter vermeld. Bekende voorbeelden van medicatie die aften kunnen veroorzaken, zijn:

 • Nicorandil: vaatverwijdend middel tegen pijn op de borst of hartkrampen
 • Cytostatica: geneesmiddelen die celdeling remmen.
 • Bètablokkers: Bloeddrukverlagende medicatie

aften

Aften behandelen: aften gel smeren

Er zijn een aantal producten die je op aften kunt smeren. Om de aft en/of de pijn te verminderen. Hieronder heb ik een aantal effectieve producten tegen aften gezet of bekijk mijn blog: Beste middel tegen aften.

Aften behandelen: oorzaak aan pakken

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de aften oorzaak te achterhalen. En het liefste ook te verminderen. Helaas kan niet iedere oorzaak meteen worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan medicatie dat als bijwerking het ontstaan van aften heeft. Of hormonale veranderingen die voor aften zorgen.

Maar een aantal van deze oorzaken kun je wel direct veranderen. Hieronder lees je per 'aften oorzaak' mijn tips!

aften behandelen

Aften behandelen: vitamine tekort aanpakken

Een vitamine tekort kan de oorzaak zijn van jouw aften. Aan het begin van deze blog vertelde ik al dat er vier vitamines zijn die hierin waarschijnlijk de grote boosdoener zijn. Namelijk: vitamine B11, vitamine B12, vitamine C en ijzer.

Je kunt bij jezelf nagaan of je inderdaad te weinig voeding met één of meerdere van deze vitamines inneemt. Vervolgens kun je voeding met deze missende vitamines aanvullen. Of de vitamines direct aanvullen doormiddel van vitamine supplementen.

Het lastige is wel dat veel vitamine supplementen maar een lage concentratie vitamines bevat. Waardoor de kans groot is, dat je alsnog een te lage hoeveelheid van het vitamine inneemt. Let dus goed op de ingrediëntenlijsten van de vitamines die je slikt.

Zelf heb ik goede ervaringen met het merk Goldea Health. Ik slik al enige tijd hun astaxanthine supplementen en weet dat zij capsules verkopen, met daarin effectieve en werkzame hoeveelheden vitamines. Zij hebben verkopen ook de vitamines die je het beste kunt innemen bij aften door een vitamine tekort:

aften behandelen

Aften behandelen: verminderde weerstand aanpakken

De kans is groot dat een verminderde weerstand het risico op aften vergroot. Heb je last van aften? Ga dan eens bij jezelf na: ben ik wel helemaal fit? Doe ik niet teveel? Ervaar ik op dit moment veel stress? En probeer daar naar te luisteren. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar rust nemen kan echt helpen. Ook al is het maar een middag. Of ga je wat eerder naar bed. Om zo je weerstand weer wat te vergroten. En de kans op aften te beperken.

Slechte mondhygiëne aanpakken

Beschadigingen in je mond kunnen door verschillende factoren ontstaan. Bijvoorbeeld omdat je per ongeluk op je tong hebt gebeten of als je té heet eten hebt gegeten. Maar bijvoorbeeld ook als je te hard poetst of als je een kunstgebit draagt die niet goed past. Als je regelmatig last hebt van aften, kan het dus verstandig zijn om na te gaan of je deze mond beschadigingen zelf triggert.

Daarnaast kan het helpen om mondspoeling te gebruiken om zo je mondhygiëne te waarborgen. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet:

aften in mond

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram