Beste middel tegen aften 2024
20 februari 2024 
6 min. leestijd

Beste middel tegen aften 2024

Bij aften is er sprake van zweertjes in de mond. Die ondanks hun kleine omvang toch behoorlijk wat pijn veroorzaken. Vooral als je eet of drinkt, omdat bepaalde voedingsmiddelen de pijn erger maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig middeltjes op de markt, die de genezing van de aften ondersteunen en zo ook de pijn verlichten. In mijn 'Beste middel tegen aften top 3' laat ik mijn product tips zien!

Samenvatting beste middel tegen aften

Hieronder vind je een samenvatting van mijn 'Beste middelen tegen aften top 3'. Aften zijn een soort kleine zweertjes met daaromheen een donkere rode rand. Ze zitten in je mond en dan specifiek vaak aan de binnenkant van je lippen, binnenkant van je wangen en/of het puntje van de tong. Deze zweertjes doen met name veel pijn als je sterk gekruid voedsel eet of hele zure dranken drinkt. 

beste middel tegen aften

Middelen tegen aften

Het smeren van een middeltje tegen aften helpt vooral in het ondersteunen van het genezingsproces, zodat de aften sneller wegtrekken. Daarnaast kunnen sommige middelen de pijn verlichten. Wel moet ik hierbij zeggen dat de formules van deze middelen er over het algemeen wel wat minder mild eruit zien ten opzichte van goede huidverzorgingsproducten. Qua formule kun je het eigenlijk een beetje vergelijken met aanstip vloeistof bij puistjes. Dit is ook niet bepaald huidvriendelijk, maar je gebruikt het ook maar op een klein stukje van je huid. Niet op de rest van je gezicht (gelukkig). 

1. Tea tree olie aften (natuurlijk behandelen)

Een bekend middel tegen aften is tea tree olie. De olie heeft namelijk van nature antibacteriële, antischimmel en ontstekingsremmende eigenschappen. Om die reden wordt tea tree olie bijvoorbeeld ook vaak gebruikt bij voetschimmel en/of schimmelnagels. Maar dus ook tegen aften. 

Hierin is met name terpineen-4-ol de werkzame stof in tea tree olie. Het doodt de ongewenste micro-organismen en versnelt zo het herstel van de aft. Bovendien worden aften vaak geassocieerd met bacteriële infecties of irritatie van het mondslijmvlies. Een beetje tea tree oil op de aft aanbrengen, kan deze bacteriën doden en zo zorgen voor een snellere genezing van de aften.

Wel is het belangrijk om te weten dat pure tea tree oil erg geconcentreerd is. Ik zou het om die reden ook niet puur in de binnenkant je mond aanbrengen (overigens ook niet op andere delen van de huid). Je kunt tea tree oil het beste verdunnen. Meng bijvoorbeeld één druppel tea tree oil met één druppel kokosolie of olijfolie en stip de aft met een wattenstaafje aan. 

beste middel tegen aften

2. Soferix Aften plus gel tegen aften

Sorefix Aften Plus Gel wordt ook door veel mensen beschouwd als het beste middel tegen aften. Het gaat hierbij niet om een olie, maar om een gel. Het fijne aan deze gel is dat het direct een soort beschermlaagje over je aft legt. Dit helpt pijn verlichten, maar zorgt er vooral voor dat het zweertje goed beschermd blijft tijdens het eten en drinken. 

Verder is het gebruik van de gel ook heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een klein beetje van de gel op de aft aanbrengen. Dit doe je door de aft aan te stippen met een speciale applicator die erbij geleverd wordt. Eigenlijk hetzelfde als wanneer je een wattenstaafje zou gebruiken. 

Je mag dit meerdere keren per dag herhalen, maar dit staat goed uitgelegd in de gebruiksaanwijzing! De gel is overigens gluten en lactosevrij en daarom voor bijna iedereen geschikt. 

beste middel tegen aften

3. Bluem Oral Gel tegen aften

Ook de Bluem Oral gel wordt online door veel mensen als beste middel tegen aften en andere mondholte/ tandvlees problemen geprezen. Zelf heb ik (gelukkig) niet veel ervaring met aften, dus ik vind het lastig om te beoordelen in hoeverre deze reviews waar zijn. Toch wil ik het graag als tip meegeven vanwege de positieve ervaringen!

Het gaat net als het product hierboven om een gel. Alleen is dit keer het actieve bestandsdeel natriumperboraat. Deze stof wordt gebruikt om zuurstof vrij te geven zodra het in contact komt met lichaamsvocht. In dit geval het speeksel in je mond. Door het vrijkomen van zuurstof, in precies de juiste concentratie, heeft het therapeutische doeleinden. Zo ook in de genezing van aften. 

Hierbij laat natriumperboraat minder bijwerkingen zien dan stoffen met een gelijke werking zoals chloorhexidine. Daarnaast bevat de gel ook nog een beetje glycerine. Een hydraterende en verzachtende stof. Wel vind ik de gel aan de prijzige kant.. Maar volgens velen is de gel het waard. 

beste middel tegen aften

Oorzaak aften voorkomen

Naast het smeren van het 'beste middel tegen aften', is de vorming van nieuwe aften voorkomen natuurlijk ook belangrijk. Hieronder heb ik een aantal tips gezet!

  • Poets altijd met een zachte tandenborstel.
  • Poets je tanden voorzichtig en het liefste niet met een hele scherpe tandpasta.
  • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen die het het ontstaan van aften bevorderen. Denk hierbij aan: pittig eten, sterk gekruid voedsel, hele zure dranken, te heet voedsel, 
  • Bij steeds terugkerende zweertjes in de mond kan een bezoek aan de tandarts fijn zijn, omdat hij of zij eventuele afwijkingen kan 'opsporen' waardoor de vorming van aften in stand worden gehouden. Denk aan: scherpe randjes aan de tanden, slechte mondhygiëne of een slecht passend kunstgebit. 
  • Ook een verminderde lichamelijke weerstand is het een uitlokker van aften. Net als stress en slecht slapen. Daarom zou je kunnen zeggen dat het op pijl houden van je gezondheid, met voldoende rust en slaap, helpt in het voorkomen van aften. Maar dit is wel makkelijker gezegd dan gedaan.. 
  • Ook hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat aften ontstaan. Wanneer je regelmatig last hebt van aften tijdens bepaalde weken in je cyclus, kun je deze dagen extra letten op genoeg vitamine inname, genoeg slaap en zover dat kan ook voldoende ontspanning. 

beste middel tegen aften

Huismiddel tegen aften

Er zijn helaas niet super veel huismiddelen die je kunt gebruiken om zweertjes in je mond te verminderen. Wel is het zo dat bakpoeder nog wel eens als huismiddel tegen aften wordt gebruikt. De achterliggende gedachte hiervan zou zijn dat baking poeder het overtollig zuur in de mond kan neutraliseren, waardoor de pijn en irritatie verminderen. 

Een ander effectief huismiddel tegen aften is je mond gewoon spoelen met zout. Dit doodt namelijk ongewenste bacteriën en kan zo ook ontstekingen verminderen. Daarnaast reinigt het je mond en kan het de pijn verlichten. Je lost gewoon één theelepel zou op in een glas met warm water, zodat het zout goed oplost. Let er wel op dat de temperatuur te drinken is.

Probeer je mond vervolgens voor ongeveer dertig seconden te spoelen met dit mengsel en neem hierbij alle delen van je mond mee. Natuurlijk vooral de plekjes waar de aften zitten. Hierna kun je het uitspugen en even naspoelen met water. Dit kun je meerdere keren per dag herhalen!

beste middel tegen aften

Helpt mondwater tegen aften?

Hoewel mondwater geen directe genezing biedt voor aften, kan het wel enige verlichting geven. Het gaat hierbij vooral om mondwater of mondspoeling met bepaalde ingrediënten, zoals fluoride of chloorhexidine. Wat antibacteriële eigenschappen heeft en zo kan helpen om de ongewenste bacteriën in je mond te verminderen. Maar mondspoelen is geen vervanging voor andere behandelingen zoals de producten hierboven. 

beste middel tegen aften

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram