Nummulair eczeem: schilferende, ronde, rode vlekken op de huid
24 oktober 2020 

Nummulair eczeem: schilferende, ronde, rode vlekken op de huid

Eczeem plekjes in de vorm van muntjes. Je noemt dit type ook wel nummulair eczeem. Waarbij vervelende, jeukende, ronde, rode vlekken op de huid te zien zijn. De plekjes zijn niet kwaadaardige of besmettelijk, maar kunnen wel heel vervelend zijn. Behandeling bestaat voornamelijk uit het invetten van de plekjes, beschermen van de huid conditie, en eventueel medicatie. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor nummulair eczeem.

productadvies nummulair eczeem

Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem is een vorm van eczeem dat op alle leeftijden kan voorkomen. Toch wordt het vooral gezien bij jonge kindjes en bij ouderen rond de 50 jaar. Bij kinderen is er echter vaak sprake van een ander soort eczeem, namelijk atopisch eczeem. Dit is eczeem wat ontstaat omdat de desbetreffende persoon antistoffen tegen onschuldige stoffen aanmaakt (atopie). Bijvoorbeeld tegen huisstofmijt of pollen. Atopisch eczeem neemt bij kindjes vaak de vorm van muntjes aan, waardoor het ook wel nummulair eczeem wordt genoemd. Op oudere leeftijd is het nummulair niet gekoppeld aan atopie. Veel mensen vragen zich af: is nummulair eczeem besmettelijk? Nee, je hoeft je daar geen zorgen over te maken! Het eczeem is niet besmettelijk.

Hoe ziet nummulair eczeem eruit?

De naam zegt het eigenlijk al. Nummulair eczeem zijn eczeem plekjes die de vorm van muntjes aannemen. Op de eczeem plekjes zijn vaak blaasjes, bultjes en schilfertjes te zien. Je ziet nummulair eczeem vooral op benen, armen, handen, voeten en de buik. Vaak wordt nummulair eczeem in de war gehaald met ringworm. Daarom leg ik je hieronder graag uit wat de belangrijkste verschillen tussen nummulair eczeem en ringworm zijn.

Heb ik nummulair eczeem of ringworm?

Bij beide huidziekten is er sprake van ronde plekjes van ongeveer één centimeter groot. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Hieronder heb ik de belangrijkste voor je neergezet!

  • Oorzaak: ringworm wordt veroorzaakt door een schimmel. Nummulair eczeem wordt vaak veroorzaakt door contact met een bepaalde irriterende triggers.
  • De randen: bij ringworm zijn de randen om de plekjes heen iets verheven, dus voelbaar. Bij nummulair eczeem is dit niet zo.
  • Het centrum: het midden van de ringvorm plekjes worden op een gegeven moment lichter. Dit betekent dat de plekjes aan het genezen zijn. Bij nummulair eczeem is dit niet zo.
  • Grootte: de ringworm plekjes kunnen in korte tijd veel groter worden. Bij nummulair blijven de plekjes vaak onveranderd.
  • Besmettelijk: ringworm is besmettelijk. Nummulair eczeem niet.
  • Doelgroep: ringvorm wordt vooral gezien bij jonge kindjes. Nummulair eczeem zie je vooral bij ouderen met een leeftijd rond de 50 jaar.

Oorzaak nummulair eczeem

Nummulair eczeem ontstaat altijd als een reactie op een trigger. Een veel voorkomende trigger is een andere vorm van eczeem. Klinkt gek hé? Nummulair eczeem is dan dus een uiting van een ander soort eczeem. Voorbeelden van eczemen die nummulair triggeren zijn: atopisch eczeem, allergisch eczeem, ortho-ergisch eczeem. Ook kan uitdroging van je huid, door bijvoorbeeld het gebruik van heet water, zeep of extreem koude lucht, een trigger zijn. Net als het gebruiken van irriterende of contact allergische stoffen zoals: parfum, cosmetica en metalen. Benieuwd welke huidproducten je beter niet kunt op je huid kunt smeren? Op de Instagram-pagina van sproetonline post ik iedere week een story van cosmetica producten of merken die je beter kunt laten staan. De eczeem plekjes kunnen zowel acuut, sub-acuut of chronisch ontstaan.

  • Acuut: bij deze vorm is sprake van een ‘natte’ eczeem, waarbij roodheid en zwelling zichtbaar zijn.
  • Sub-acuut: bij deze vorm zijn er vooral blaasjes te zien en is het eczeem beeld niet nat, maar ingedroogd.
  • Chronisch: bij deze vorm staan schilfering en een verdikte huid met plooien op de voorgrond. Deze vorm is bijna altijd symmetrisch verdeeld.

Nummulair eczeem kan eventjes weg zijn, maar komt vaak daarna plotseling weer terug. Vooral in de winter, vanwege het koude weer. Als er vervolgens aan de eczeem plekken gekrabd wordt is de huid ook nog eens extra kwetsbaar voor infecties. Denk je dat je eczeemplekjes geinfecteerd zijn? Dit herken je aan pus en korstjes op de plekken. Wanneer dit zo is, is het belangrijk dat je een antibiotica zalf gaat smeren.

Behandeling nummulair eczeem

Wat kan je zelf aan nummulair eczeem doen?

Het vermijden van irriterende triggers is vooral heel belangrijk. Douche daarom niet te heet en niet te vaak. Maximaal 3 keer per week. Gebruik weinig zeep of badschuim. Draag zoveel mogelijk kleding dat luchtig zit, het liefste katoen. Strak zittende kleren, en wollige kleding kunnen je huid namelijk onnodig irriteren. Bij een zeer droge huid (is een trigger) is het fijn om je huid iedere avond in te smeren met een vette zalf of crème. Hierin zit geen medicatie. Het is puur om de huid te hydrateren en beschermen.  

Jeuken je eczeem plekjes erg? Dan kunnen anti-histamine tabletjes helpen (hooikoortstabletten). Kies bij voorkeur voor anti-histamine tabletjes met Cetirizine of Loratadine. Deze maken het minst slaperig.

Daarnaast ben ik een grote fan van plantaardige oliën. Deze oliën bevatten van zichzelf namelijk al krachtige antioxidanten met een ontstekingsremmende en beschermende werking. Kies bij eczeem het liefste voor een plantaardige olie met vitamine A, C en E. Het kost bijna niets, en je zult zien dat het echt wat doet. Masseer 1 a 2 druppeltjes op de plekjes of meng 10% van de olie met 90% van je crème of zalf.

Benieuwd naar mijn volledige productadvies voor nummulair eczeem? Lees dan mijn gratis productadvies voor nummulair eczeem.

Wat kan een professioneel voor je betekenen?

Een dermatoloog kan de symptomen behandelen door derma corticosteroïden (klasse 3 tot 4) voor te schrijven. Dit zijn crèmes en zalven die op de aangedane plekken worden aangebracht. Het remt de ontstekingen. Zijn je plekjes geïnfecteerd? Dan kan je arts ook nog een antibiotica zalf voorschrijven, die je iedere dag op de geïnfecteerde eczeem plekjes met smeren.

In ernstige vallen kan UB-B therapie overwogen worden.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!