Sulfiet intolerantie: rode vlekken na alcohol
8 november 2020 

Sulfiet intolerantie: rode vlekken na alcohol

Rode vlekken na het drinken van een wijntje of biertje. Veel mensen hebben hier last van. Maar niet altijd is er ook daadwerkelijk sprake van een onderliggend ‘probleem’. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaatjes, dus het is helemaal niet gek als je rode wangen krijgt na een glaasje wijn. Toch is er bij sommige mensen meer aan de hand dan een onschuldig blosje. Namelijk: een sulfiet intolerantie.

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat is een sulfiet intolerantie?

Bij een sulfiet intolerantie is iemand intolerant voor, je raadt het al, sulfiet. Je lichaam heeft hier geen allergie voor aangemaakt, maar reageert er overgevoelig op. Er treedt een overgevoeligheidsreactie op na inname van producten die deze stof bevatten.

Hoe ziet een sulfiet allergie eruit?

Als je allergisch bent voor sulfiet, krijg je vaak na het drinken of eten van sulfiet, allerlei rode vlekken op de huid. De rode vlekken kunnen op het hele lichaam voorkomen. Het is eigenlijk een teken van netelroos. De rode vlekken zijn vaak scherp begrensd. Dit betekent dat de overgang van de rode vlek naar de kleur van je huid heel duidelijk te zien is. Het doet misschien zelfs een beetje denken aan een koeienvacht. Alleen zijn de zwarte vlekken in dit geval rood.

Daarnaast kan er ook eczeem optreden. Het vervelende aan een sulfiet allergie is dat het in veel levensmiddelen en alcohol zit. De rode vlekken ontstaan hierdoor vaak tijdens sociale activiteiten en in gezelschap. Net na dat glaasje rode wijn op het terras. Of tijdens een gezellig dinertje met vrienden in een restaurant. En juist dán zit je niet te wachten op een gezicht vol rode vlekken.. Toevallig ken ik iemand met een sulfiet tolerantie. Met name na het drinken van alcohol krijgt zij allemaal rode vlekken. Een klein voordeel voor mij: veel foto’s voor in deze blog.

rode vlekken na alcohol

Naast de vervelende rode vlekken in je gezicht en op je lichaam, kunnen er ook lichamelijke klachten optreden. Zo hebben sommige mensen last van een kriebelende hoest, een piepende ademhaling, benauwdheid of zelfs astma klachten.

Oorzaak sulfiet allergie

Bij sulfiet intolerantie reageert je lichaam dus overgevoelig op het innemen van sulfiet. Er is geen sprake van een allergie. Want bij een allergie is er sprake van een afweerreactie van je immuunsysteem. En dat is niet het geval. Waarom de overgevoeligheid op sulfiet ontstaat is niet duidelijk. Een sulfiet intolerantie wordt wel vaak gezien bij mensen met astma.

Sulfiet zit in veel verschillende dranken en voedingsmiddelen. Het zorgt er namelijk voor dat vlees en fruit geen bruine kleur krijgt. Producten waar vooral veel sulfiet in zit zijn: gedroogd fruit/groenten, mosselen, wijn, citroensap, vruchtensap, aardappelpuree, kant en klaar maaltijden, rozijnen, tomatenpuree en bouillon. Er zijn veertien allergenen die op de verpakking van voedingsmiddelen worden vermeld. Denk bijvoorbeeld aan ei, melk, gluten en tarwe, pinda, soja, en dus ook sulfiet. Als sulfiet niet op de verpakking vermeld staat kun je het herkennen aan E nummer E220 t/m E228.

Behandeling sulfiet intolerantie

Wat kun je zelf tegen de rode vlekken doen?

Helaas kun je niet zoveel tegen de rode vlekken doen. De enige oplossing, welke je waarschijnlijk niet wilt horen, is het niet drinken of eten van producten met sulfiet. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zit namelijk in erg veel levensmiddelen. Je kunt hier natuurlijk wel een beetje op letten. Door middelen met een hoge sulfiet concentratie zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kan dit dieet basisboek bij sulfiet overgevoeligheid echt helpen. Er staan allerlei recepten in, speciaal voor mensen met een sulfiet intolerantie!

Is het al te laat, en zit je onder de rode vlekken? Dan kun je ijs tegen de vlekken aanhouden om de huid te koelen en te kalmeren. Daarnaast kan een anti-histaminica pilletje of anti-histamine crème ook helpen. Deze producten remmen de histamine productie. Histamine is een stofje dat verantwoordelijk is voor overgevoeligheidsreacties.

Wat kan een professioneel tegen de rode vlekken doen?

Een huisarts kan je adviseren om bloed te laten prikken. Om de intolerantie zo vast te stellen.

arrow_drop_up arrow_drop_down