Sulfiet intolerantie: rode vlekken na alcohol
08 november 2020 

Sulfiet intolerantie: rode vlekken na alcohol

Rode vlekken na het drinken van alcohol? Veel mensen hebben hier last van. Sommige mensen krijgen al rode wangen na één glas wijn. Maar niet altijd is er ook daadwerkelijk sprake van een onderliggend ‘probleem’. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaatjes, dus het is helemaal niet gek als je rode wangen krijgt na een glaasje bier of wijn. Toch is er bij sommige mensen meer aan de hand dan een onschuldig blosje. Namelijk: een sulfiet intolerantie.

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat is een sulfiet intolerantie?

Bij een sulfiet intolerantie is iemand intolerant voor, je raadt het al, sulfiet. Je lichaam heeft hier geen allergie voor aangemaakt, maar reageert er overgevoelig op. Er treedt een overgevoeligheidsreactie op na inname van producten die deze stof bevatten. 

Alcohol allergie en rode vlekken

Maak je geen zorgen, je hebt waarschijnlijk geen rode wijn allergie, witte wijn allergie, bier allergie en zelfs geen alcohol allergie. De kans is groter dat je allergisch bent voor sulfiet. Een stofje dat ook voorkomt in bier en wijn. Dit heeft zo zijn voor,- en nadelen. Een nadeel is dat je niet alleen voor alcohol producten gevoelig bent, maar ook voor andere voedingsmiddelen die sulfiet bevatten. Een voordeel is weer dat je nog wel wijn en bier kunt drinken, zolang er maar geen sulfiet in zit. Het gaat dus vooral om het vermijden van dit stofje. 

Hoe ziet een sulfiet allergie eruit?

Bij deze overgevoeligheid voor sulfiet, krijg je na het drinken of eten van sulfiet, een huidreactie. Vaak is deze huidreactie heel extreem. Dit uit zich op verschillende manieren:

Rode vlekken op je huid

Er ontstaan vaak allerlei rode vlekken op je lichaam. De rode vlekken kunnen vrijwel overal voorkomen en kunnen vergeleken worden met netelroos bulten. De rode vlekken zijn vaak scherp begrensd. Dit betekent dat de overgang van de rode vlek naar de kleur van je huid heel duidelijk te zien is. Het doet misschien zelfs een beetje denken aan een koeienvacht. Alleen zijn de zwarte vlekken in dit geval rood. 

Rode vlekken in het gezicht

De rode vlekken kunnen ook alleen in je gezicht zitten. In plaats van over je hele lichaam. De rode vlekken lopen dan vaak tot de nek of kaaklijn. Het voelt dan een beetje aan als blozen. Je voelt je wangen steeds heter worden. Ook kun je voelen dat je gezicht wat gaat zwellen. Rode vlekken in je gezicht zijn natuurlijk extra vervelend, omdat je ze niet kan verbergen.

Eczeem

Ook kan er eczeem optreden. De rode vlekken gaan dan schilferen. Dit zijn vaak kleine witte schilfertjes. Het doet een beetje lijken op droge, schrale, plekken op de huid. Als er eczeem plekjes ontstaan, betekent dit dat er een huidontsteking is opgetreden. Omdat je huid niet goed reageert op het sulfiet. Naast de vervelende rode vlekken in je gezicht en op je lichaam, kunnen er ook lichamelijke klachten optreden. Zo hebben sommige mensen last van een kriebelende hoest, een piepende ademhaling, benauwdheid of zelfs astma klachten. Dit zijn klachten die ook vaak optreden bij mensen met atopisch eczeem. 

Toevallig ken ik iemand met een sulfiet tolerantie. Met name na het drinken van alcohol krijgt zij allemaal rode vlekken. Een klein voordeel voor mij: veel foto’s voor in deze blog.

rode vlekken na alcohol

Oorzaak sulfiet allergie

Het vervelende aan een sulfiet allergie is dat het in veel levensmiddelen en alcohol zit. De rode vlekken ontstaan hierdoor vaak tijdens sociale activiteiten en in gezelschap. Net na dat glaasje rode wijn op het terras. Of tijdens een gezellig dinertje met vrienden. Juist dán zit je niet te wachten op een gezicht vol rode vlekken..

Wel is het goed om te weten dat een sulfiet allergie eigenlijk niet bestaat, want bij een allergie is er sprake van een afweerreactie van je immuunsysteem. En dat is niet het geval. Het gaat om een sulfiet tolerantie. Toch noemen veel mensen het sulfiet allergie. Dit komt, omdat sulfiet eerst vaak probleemloos worden ingenomen, maar opeens voor problemen zorgt. Bij sulfiet intolerantie reageert je lichaam dus overgevoelig op het innemen van sulfiet. Waarom de overgevoeligheid op sulfiet ontstaat is niet duidelijk. Een sulfiet intolerantie wordt wel vaak gezien bij mensen met astma.

Sulfiet zit in veel verschillende dranken en voedingsmiddelen. Het zorgt er namelijk voor dat vlees en fruit geen bruine kleur krijgt. Producten waar vooral veel sulfiet in zit zijn: gedroogd fruit/groenten, mosselen, wijn, citroensap, vruchtensap, aardappelpuree, kant en klaar maaltijden, rozijnen, tomatenpuree en bouillon. Er zijn veertien allergenen die op de verpakking van voedingsmiddelen worden vermeld. Denk bijvoorbeeld aan ei, melk, gluten en tarwe, pinda, soja, en dus ook sulfiet. Als sulfiet niet op de verpakking vermeld staat kun je het herkennen aan E nummer E220 t/m E228.

Behandeling sulfiet intolerantie

Wat kun je zelf tegen de rode vlekken doen?

Helaas kun je niet zoveel tegen de rode vlekken doen. De enige oplossing, welke je waarschijnlijk niet wilt horen, is het niet drinken of eten van producten met sulfiet. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zit namelijk in erg veel levensmiddelen. Je kunt hier natuurlijk wel een beetje op letten. Door middelen met een hoge sulfiet concentratie zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kan dit dieet basisboek bij sulfiet overgevoeligheid echt helpen. Er staan allerlei recepten in, speciaal voor mensen met een sulfiet intolerantie!

Is het al te laat, en zit je onder de rode vlekken? Dan kun je ijs tegen de vlekken aanhouden om de huid te koelen en te kalmeren. Daarnaast kan een anti-histaminica pilletje of anti-histamine crème ook helpen. Deze producten remmen de histamine productie. Histamine is een stofje dat verantwoordelijk is voor overgevoeligheidsreacties.

Jeuken de rode vlekken ook? Dan is dit productadvies tegen jeukende muggenbulten misschien interessant! Of dit productadvies tegen jeukende netelroos bulten. Hierin staan namelijk producten die jeukklachten verminderen. 


Wat kan een professioneel tegen de rode vlekken doen?

Een huisarts kan je adviseren om bloed te laten prikken. Om de intolerantie zo vast te stellen. Soms kan er namelijk ook iets aan de hand zijn met je lever. Deze verwerkt de stoffen dan niet op de juiste manier. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!
arrow_drop_up arrow_drop_down