Ik denk dat iedereen het wel eens heeft meegemaakt. Een dagje strand en als je thuis onder de douche staat zie je dat je de straling toch een beetje hebt onderschat. Je bent verbrand. Ik hoor dan vaak “vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje”. Maar er gebeurt veel meer dan alleen dat lekkere bruine kleurtje. Heb je last van een verbrande huid? En ben je benieuwd wat je aan deze verbranding door de zon kunt doen? Ik vertel het je in deze blog!
Nieuwsgierig geworden naar de behandeling? Lees dan hieronder verder! Of bekijk mijn aftersun advies.
Wat is een zon verbrande huid?
Ik denk dat iedereen bovenstaande vraag wel kan beantwoorden en waarschijnlijk ook wel eens heeft meegemaakt. Bij zonverbranding is je huid letterlijk verbrand door de zon. Net zoals je een verbrande huid kunt hebben door een hete oven. Of aan heet water.
Je noemt het ook wel zonnebrand of dermatitis solaris. Meestal duurt verbranding door de zon ongeveer twee tot vijf dagen. Hierna zie je de roodheid niet meer zitten. Dit betekent helaas niet dat je huid dan ook helemaal herstelt is. Vaak heeft het zonlicht namelijk in je diepere, onzichtbare, huidlagen ook al schade aangebracht. Je huid wordt hierdoor sneller oud. En het risico op vormen van huidkanker, zoals het plaveiselcelcarcinoom, basaacelcarcinoom of melanoom, neemt toe.
Hoe ziet een zon verbrande huid eruit?
Als je bent verbrand door de zon is je huid vooral rood. Meestal is ook de afdruk van je (zwem)kleding te zien. En als je het heel bond gemaakt hebt kunnen er zelfs blaren op je huid ontstaan. Vergelijkbaar met brandwonden.
Vaak wordt een verbrande huid door de zon daarom onderverdeeld in eerste, tweede, derde en vierdegraads verbranding.
Eerstegraads verbranding
Bij dit type verbranding zie je vooral roodheid zitten. Deze roodheid trekt binnen drie tot vijf dagen vanzelf weer weg. Zonder te vervellen. Ondanks dat het om een eerste gradatie zonverbranding gaat, doet de huid wel vaak veel pijn. Zo gek is dit natuurlijk ook niet. Je huid is tenslotte letterlijk verbrand.
Wat je vooral voelt is een tintelende, scherpe pijn. Deze pijn wordt erger als er iets tegen je verbrandde huid aankomt. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een douche. Of als je kleding aantrekt. Dit is de meest voorkomende vorm van zonverbranding.
Tweedegraads verbranding - oppervlakkig
Tweedegraads verbranding lijkt op eerstegraads verbanding, maar is net iets heftiger. De roodheid treedt sneller op en doet ook meer pijn. Daarnaast ziet de huid er nattig uit en ontstaan er kapotte blaren. De blaren en roodheid verdwijnen binnen een week vanzelf weer. Meestal gaat dit wel gepaard met vervelling van de huid.
Nadat de roodheid is weggetrokken, kleurt je huid vaak bruin. Vandaar ook de uitspraak: “Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje”. Een leuk riedeltje, maar voor je huid niet al te best....
Tweedegraads verbranding - diep
Bij dit type verbranding is de huid dusdanig verbrand door de zon, dat de huid roodblauw kleurt, opzwelt en erg pijnlijk is. Op de verbrandde huid ontstaan ook weer blaren. Zowel kapotte blaren als open blaren.
De blaren schilferen vaak binnen een week weer af. Ook hierbij kleurt de huid na verbranding bruin. Dit blijft langer zitten dan bij de oppervlakkige tweedegraads verbranding en is ook vaak wat meer oneven verdeeld.
Veel mensen voelen zich bij tweedegraads verbranding ziek, omdat de huid onwijs veel pijn doet. Meestal gaat het om klachten als: misselijkheid, rillingen, koorts en hoofdpijn.
Derdegraads verbranding
Bij derdegraads verbranding is de huid dusdanig verbrand, dat er naast roodheid en blaren, ook gele en bruine verkleuringen ontstaan. De huid zelf is namelijk niet alleen verbrand. Ook de huidlaag eronder. Tot aan het onderhuids vetweefsel. Heel diep dus.
Deze vorm van verbranding komt nooit door de zon. Maar bijvoorbeeld wel door hete vloeistoffen of het aanraken van hete voorwerpen. Je zou denken dat deze vorm van verbranding onwijs veel pijn doet. Maar dit is niet het geval. Doordat de brandwond zo diep zit, zijn ook de zenuweinden beschadigd. Hierdoor voel je geen pijn.
De verbrandde huid schilfert na één tot twee weken helemaal af. En er ontstaan allerlei bruine verkleuringen op de huid. Ook bij deze vorm van verbranding voelen mensen zich ziek. Naast misselijkheid, rillingen en koorts kun je ook last krijgen van hartkloppingen. Helaas geneest deze vorm van zonverbranding niet zonder littekens.
Vierdegraads verbranding
Een vierdegraads brandwond is heel ernstig. Niet alleen de huid is hierbij namelijk verbrand. Maar ook de spieren, botten en pezen. De huid kleurt wit, grijs of zelfs zwart. Je noemt een 4de graads brandwond daarom ook wel verkoling. De brandwonden genezen niet en zijn vaak dodelijk. Je zal deze vorm van verbranding nooit bij zonverbranding zien.
Zonneallergie uitslag
Zonverbranding moet niet verward worden met een zonneallergie uitslag. Bij beide ontstaat er een rode huiduitslag en beide huidklachten worden veroorzaakt door de zon. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen beide. Zo kan zonverbranding iedereen overkomen. En zonneallergie echt alleen als je een allergie voor het zonlicht hebt ontwikkeld.
Vaak ontstaat zonneallergie als je na een lange tijd weer in de zon gaat zitten. Bijvoorbeeld als je in de winter op vakantie gaat naar een warm land. Naast roodheid, jeukt de huid ook vaak en kunnen er kleine bultjes op de huid ontstaan. Meer weten over zonneallergie uitslag? Lees dan mijn blog Polyforme lichteruptie: zonneallergie uitslag.
Behandeling verbranding: wat te doen tegen verbrande huid?
Je hebt een verbrande huid, en nu? Vaak wordt gedacht dat aftersun dé oplossing is voor zonverbranding. Maar niets is minder waar! Veel aftersun bevat namelijk vaak irriterende ingrediënten, als: menthol, mint en alcohol.
De stoffen geven een verkoelend en tintelend effect Maar dat tintelende en verkoelende effect wordt puur veroorzaakt door de huidirritatie die opspeelt. Het verlicht dus misschien tijdelijk even je klachten. Maar uiteindelijk is het alles behalve goed voor je huid.
Oké, maar wat is dan het antwoord op de vraag: wat te doen tegen verbrande huid? Je leest het hieronder!
De huid koelen
Bij het lezen van deze eerste tip denk je waarschijnlijk: jáhaa dat weet ik wel. Toch wil ik er even iets over kwijt. Vaak wordt bij zonverbranding namelijk meteen gestart met het smeren van een aftersun.
Maar je kunt de huid beter eerst even koelen. Het is namelijk belangrijk om er eerst voor te zorgen dat de warmte uit je huid dringt, voordat je er een lotion of crème overheen smeert. Als je meteen start met smeren, kan de warmte minder makkelijk uit. En zal je ook langer last houden van de klachten.
Maak bijvoorbeeld een handdoek nat en leg dit op de verbrandde huid. De warmte van de verbranding zal in de handdoek trekken. Maak de handdoek daarom regelmatig weer koud. Wat ook kan helpen is een nat shirt aantrekken. Koel je huid een halfuur. Neem hierna even een halfuur pauze en koel daarna nog een halfuur.
Aftersun smeren
Als de huid wat koeler aanvoelt, kun je een verzorgende aftersun op de verbrande huid smeren. Het liefste een aftersun die genoeg kalmerende en verzorgende ingrediënten bevat.
Hiervoor hoef je trouwens niet per se een aftersun te smeren. Je kunt ook gewoon een goede bodylotion gebruiken. Dit is zelfs vaak beter. Hieronder heb ik drie goede voorbeelden gezet van producten die je op de verbrande huid kunt smeren:
Benieuwd welke producten ik nog meer adviseer na zonverbranding? Lees dan hier mijn gratis productadvies voor aftersun!
Uit de zon blijven
Verder is het belangrijk dat als je huid verbrand is, je even niet de zon in gaat. Het liefste een week. Nu hoor ik je denken: makkelijker gezegd dan gedaan. Als je op vakantie bent, waar veel van ons verbranden, heb je geen zin om een week binnen te zitten. Logisch! Wat je dan kunt doen is het volgende:
Ben je verbrand in je gezicht en geeft dit een branderig gevoel? Smeer je om de twee uur in en draag dan een grote hoed of pet. Zodat je gezicht zoveel mogelijk uit de zon wordt gehouden.
Is je lichaam verbrand? Smeer je om de twee uur en ga het liefste de hele dag onder een parasol zitten. Wil je toch graag zwemmen? Trek dan een kledingstuk aan die je huid bedekt. Dit is misschien niet zo charmant, maar het zorgt er wel voor dat je morgen niet wéér fanatiek hoeft te koelen. Je hoeft hiervoor trouwens niet per se een T-shirt aan te trekken Je kunt ook prima een jurkje of kimono aantrekken.
Verder zie ik dat mensen vaak een wit shirt aantrekken. Omdat dit wat dragelijker is dan een donker shirt. Helaas geeft een wit shirt bijna geen bescherming tegen de zon. Door een nat wit shirt schijnt namelijk maar liefst 98% uv-straling!
Het dragen van een wit shirt staat daarom gelijk aan geen shirt dragen. En het zou zonde zijn als je de hele dag dat shirt voor niets draagt.. Kies daarom het liefste voor een donker kledingstuk.
Speciale UV werende kleding
Je kunt natuurlijk een kledingstuk uit je kast of koffer trekken, om je huid te beschermen tegen de zon. Maar er bestaat ook speciale UV-werende kleding. Dit zijn kledingstukken met een hoge beschermingsfactor tegen de zon. Oók als ze nat worden. En dit kan met name heel handig zijn voor kinderen die veel in het water zijn en/of niet houden van plakkerige zonnebrandcrèmes.
Zelf heb ik goede ervaringen met deze Beach and Bandits kleding lijn. Het merk verkoopt namelijk heel veel verschillende soorten (zwem)kleding. Met allemaal beschermingsfactor UPF50+. Net als het merk Tenue de Soleil. Ideaal voor kids!
Goed insmeren
Daarnaast is voorkomen dat je huid verbrand, natuurlijk altijd beter dan genezen. Om de kans op een verbrande huid te verkleinen is het belangrijk om je goed in te smeren.
Benieuwd welke zonnebrandcrèmes ik adviseer voor het gezicht en het lichaam? Lees dan mijn gratis product advies voor huidvriendelijke zonnebrandcrèmes!
Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers
Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben, Voor zonverbranding kreeg ik de volgende tips:
- Smeer deze Boegem Balsem
- Ga in een bad met zemelen oplossing zitten
- Koop verse aloë vera bladeren en maak zelf aloë vera gel
Bedrijf beveiligen en zonnebrand krijgen?
Een pentest of red teaming van Securify B.V. is de beste manier om je organisatie goed te beschermen deze zomer tegen cybercriminelen. Kijk op securify.nl voor meer informatie en vraag direct je persoonlijke bescherming aan met een gratis flesje SPF30.
Muriel
op 06 Jul 2023Luus van Eck
op 07 Jul 2023Muriel
op 10 Jul 2023