Een lekker middagje strand gepakt. Kom je thuis, zit je huid onder de rode, jeukende huiduitslag. Het kan zijn dat dit zonneallergie uitslag is. Een huiduitslag die vaak ontstaat als je huid na lange tijd opeens weer wordt blootgesteld aan de zon. Je hoeft niet eens lang in de zon te zitten om de zonneallergie uitslag te krijgen. Maar wat is het precies? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? Je leest het hier!
Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!
Wat is zonneallergie?
Ik denk dat iedereen wel een beetje weet wat zonneallergie betekent. Je huid reageert dan overgevoelig op stralingen van de zon. Dit wordt ook wel dermatosis solaris genoemd.
Of polyforme lichteruptie. Polyform betekent eigenlijk gewoon dat de uitslag zich op verschillende manieren uit. Dus bijvoorbeeld zowel roodheid, vlekjes als bultjes en blaasjes. En eruptie betekent uitslag. Het is dus een zonneallergie uitslag met verschillende huid symptomen.
Hoe ziet zonneallergie eruit?
Als je last hebt van zonneallergie verschijnen er allerlei rode, jeukende, vlekken en bultjes op je huid. Dit zit op plekken die zijn blootgesteld aan de zon. Vaak zit de zonneallergie daarom op de hals, de onderarmen, onderbenen en nek. Soms zie je ook nog wat blaasjes en schilfertjes op de huid zitten. Maar het belangrijkste kenmerk is toch wel de jeuk. Dit maakt de uitslag extra vervelend.
Wat zonneallergie uitslag ook vervelend maakt is dat het zich verder kan uitbreiden. Naar plekken die helemaal niet zijn blootgesteld aan de zon. Daarnaast ontstaat de zonneallergie vaak heel plotseling. Het kan zelfs zo zijn dat je altijd zonder problemen in de zon hebt gezeten, en toch opeens last krijgt van een jeukende uitslag.
Met name de eerste zonnestralen zijn hierbij een boosdoener. Bijvoorbeeld als je in de winter op vakantie gaat naar een warm land. Of als het lente wordt. En je na een lange tijd weer op een terrasje in de zon kan zitten.
Je huid is niet meer gewend aan deze zonnestralen en reageert hier daarom sneller overgevoelig op. Daar komt ook het fenomeen ‘lente-oren’ vandaan. Bij lente-oren zitten de rode, jeukende, vlekken en bultjes op en achter de ogen.
Zonneallergie kind
Bij kindjes zit de zonneallergie vaak alleen op of achter de oren (de lente-oren). Met name jongens hebben hier in het voorjaar last van. Als je kindje last heeft van zonneallergie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de zon even gemeden wordt. Verder kan het fijn zijn om de huid te koelen met natte handdoeken.
Wat je ik afraad is het smeren van aftersun. Vaak zitten er namelijk irriterende ingrediënten in aftersun producten. Die de huidklacht alleen maar erger maken.. Wat je wél kunt doen is je kindje in een bad met zemelen (haver) doen.
Zemelen hebben namelijk een kalmerend en jeukstillend effect op de huid. Vul een oude panty met zes tot acht schepjes haver en leg dit vervolgens in een bad. Grote kans dat de allergie, en bijhorende jeuk, snel afnemen!
Oorzaak zonneallergie
Zonneallergie ontstaat door zowel zonlicht als zonnebank licht. Zelfs als je niet direct in de zon hebt gezeten, kun je last krijgen van zonneallergie. De uitslag wordt namelijk veroorzaakt door zowel uvb als uva licht. En van uva licht is bekend dat het door glas kan dringen. Bijvoorbeeld door je autoraam. Of door de ramen van je huis.
Het vreemde is ook dat zonneallergie vaak pas laat optreedt. Je kunt het bijvoorbeeld krijgen terwijl je op het strand ligt. Maar ook pas na vijf dagen. Verder heb met name mensen met een wat lichter huidtype, licht haar en lichte ogen een grotere kans op het krijgen van uitslag door de zon.
Zonneallergie of zonverbranding?
Je moet een zonneallergie trouwens niet verwarren met zonverbranding. Ze kunnen erg op elkaar lijken, omdat er bij beide uitslagen een rode huid ontstaat. Soms gepaard met blaasjes. Maar er zijn een paar belangrijke verschillen om beide huidklachten te onderscheiden.
Een belangrijk verschil is dat een zonneallergie kan ontstaan als je maar kort in de zon hebt gezeten. Voor zonverbranding moet je over het algemeen wat langer in de zon zitten om wat aan je huid te merken.
Daarnaast kan iedereen last krijgen van een zonneallergie. Ook als je altijd zonder problemen in de zon hebt gezeten. Bij zonverbranding weet je vaak van jezelf of je wel of niet snel verbrand. Een ander belangrijk verschil is dat jeuk bij zonneallergie vooral op voorgrond staat. Terwijl het bij zonverbranding vooral pijn is. Bij zonverbranding kun je je ook nog eens erg ziek voelen. Dit is bij zonneallergie niet zo.
Foto-toxische huidreactie
Zonneallergie moet niet verward worden met een foto-toxische huidreactie. En ook niet met fotoallergisch contacteczeem. Bij deze twee vormen van zonnenuitslag wordt de uitslag namelijk veroorzaakt door een lichtgevoelige stof en zonlicht.
Het dan dus om een samenspel van zonlicht en nog iets anders. Bij zonneallergie is dit niet het geval. Dan reageert je lichaam puur op het zonlicht zelf. Vaak is dit op de uva straling.
Denk bijvoorbeeld aan medicatie die je huid lichtgevoelig maakt. Als: doxycycline, roaccutane, tetracycline en vitamine A. Of aan cosmetica producten met lichtgevoelige ingrediënten, als: parfum, alcohol, glycolzuur en saliczylzuur. Bij deze vorm van zon uitslag staat vooral lichte pijn op de voorgrond. De uitslag zelf lijkt erg op zonverbranding.
Foto-allergische huidreactie
Het kan ook nog zo zijn dat je reageert op een stof in combinatie met zonlicht, waar anderen niet op reageren. Dus op een stof die over het algemeen niet lichtgevoelig is, maar bij jou wel een overgevoeligheidsreactie geeft. Je noemt het dan geen foto-toxische reactie, maar fotoallergische contacteczeem. Hierbij staat vooral jeuk op de voorgrond. De uitslag lijkt zelf op eczeem.
Behandeling zonneallergie
Helaas heeft je lichaam bij zonneallergie een allergie ontwikkelt voor uv straling. De kans dat je opnieuw last krijgt van een zonneallergie is daarom groot. Je kunt je huid hiermee een handje helpen door de zon zoveel mogelijk te vermijden. Maar ik snap dat dit niet de meest fijne oplossing is. Daarom hieronder een paar tips!
Zon uren opbouwen
Wat je ook kunt doen is het zonnen opbouwen. Ga bijvoorbeeld eerst een halfuur in de zon. De volgende dag een uur. En bouw dit zo langzaam verder op. Op die manier went je huid aan de zon. En is de kans op zonneallergie kleiner.
Huidvriendelijke zonnebrand smeren
Heb je toch last van de zonneallergie? Maak je geen zorgen! De jeukende uitslag trekt meestal binnen een aantal dagen vanzelf weer weg als je uit de zon blijft. Om de zonneallergie in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om je goed tegen de zon te beschermen. Smeer wel altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème, en vermijd zonnebrandcrèmes met noten. Hieronder heb ik een paar fijne zonnebrandcrèmes gezet of bekijk mijn blog: Beste zonnebrand tegen zonneallergie.
- Deze zonnebrandcrème voor het gezicht van Biodermal
- Deze zonnebrandcrème voor het gezicht van Avene
- Deze zonnebrandmelk voor het lichaam van Biodermal
Aftersun smeren
Heel veel aftersun producten bevatten juist stoffen die je huid verslechteren. Denk aan menthol of alcohol. Deze ingrediënten geven een tintelend effect, wat misschien een fijn gevoel geeft. Maar dat tintelende effect is puur een teken van irritatie. Omdat deze ingrediënten heel agressief zijn. Liever niet dus!
Je kunt beter een goede bodylotion smeren. Die zowel kalmerende, hydraterende en beschermende ingrediënten bevat. Hieronder heb ik een aantal fijne voorbeelden gezet:
Brand je huid erg? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst een paar dagen een verkoelende, huidvriendelijke, gel te smeren. Om de huid te koelen. En daarna pas één van de bodylotions hierboven. Om de huid te herstellen. Een goed voorbeeld is deze huidvriendelijke aloe vera gel.
Zinkoxide smeren
Heb je last van jeukende bultjes en blaasjes op je huid? Dan kan het smeren van zinkoxide helpen. Dit remt namelijk de jeuk. Een fijn voorbeeld is deze huidvriendelijke zinkzalf.