Gastblog 3. Zo houd ik mijn psoriasis onder controle
07 november 2020 
2 min. leestijd

Gastblog 3. Zo houd ik mijn psoriasis onder controle

Krabben, krabben en nog eens krabben. Een jeukende hoofdhuid kan knap vervelend zijn. Hierbij hoeft er niet altijd sprake te zijn van een huidaandoening. De huid kan ook droog en gevoelig zijn. Helaas is dit bij Marijke wel geval. Zij heeft namelijk last van psoriasis op haar hoofdhuid. In deze gastblog vertelt ze hoe zij haar psoriasis klachten onder controle houdt. 


Gastblogger vertelt: psoriasis op hoofdhuid

Hoi ik ben Marijke 34 jaar en al vijftien jaar schoonheidsspecialiste. Ik heb mijn eigen schoonheidssalon aan huis, genaamd Face & Skin ByM. En ik heb de huidaandoening psoriasis. Ik heb de psoriasis plek op de achterkant van mijn hoofd zitten onder mijn haren.

Deze huidaandoening (psoriasis capitis) heb ik al ruim tien jaar. Aan het begin leek de huidklacht een beetje op hoofdroos, maar al snel wist ik dat dit niet om roos ging.

psoriasis op hoofdhuid

Mijn psoriasis klachten

Even een kort uitleggen wat psoriasis is. Psoriasis is een huidaandoening met schilfers, roodheid en jeuk en is niet besmettelijk. De klachten kunnen beginnen of verergeren door bijvoorbeeld beschadiging van de huid, stress en infecties. Ik merk zelf als ik erg druk heb en wat meer stress ervaar, ik er meer last van heb. Qua jeuk en omdat de plek wat groter wordt.

Ook even een korte uitleg wat het verschil is tussen eczeem en psoriasis. Want dit blijft altijd een beetje verwarrend. Eczeem komt voornamelijk voor aan de binnenkant van de ellebogen, knieën, oksels, nekplooi en aan de enkels.

Dat zijn dus plaatsen waar het vochtig en warm is. Er kunnen ook kleine blaasjes, puistjes, kloofjes en minikorstjes ontstaan.  Anderzijds komt psoriasis voor op droge plaatsen van de huid die aan de buitenkant gelegen zijn.

Mijn tips tegen psoriasis

Wat doe ik er tegen? Ga niet te lang of te heet douchen of in bad. Gebruik weinig of geen zeep of shampoos zonder toevoegingen van parfum en siliconen en ander irriterende stoffen. Een tip: neutral shampoo en Dr Belter ultra sensitive silver spray. Maar ik wissel sommige producten ook af.

Zonlicht kan de klachten ook verminderen. Ik merk dat ik er in de zomer veel minder last van heb. In perioden waarin de klachten verergeren: gebruik een neutrale zalf. Of een crème met medicijnen erin, via de dokter verkrijgbaar.

Maar ik ben daar zelf niet zo voorstander  van. Want ik heb in het verleden zelf hydrocortisone zalf gebruikt. Dat werkte op zich wel, maar het maakt je huid ook dunner. Daarnaast is het vaak een tijdelijke oplossing.

Het was even zoeken met producten wat voor mijn het beste werk. Nu is er weer een huidvriendelijke shampoo van Dr leenarts uitgekomen, die ik zeker ga uitproberen. Daar sta ik helemaal voor open. Want alles blijft veranderen en verbeteren.

Helaas gaat psoriasis nooit helemaal weg maar voor mijn is er goed mee te leven. Er zijn mensen die er veel erger mee te maken hebben. Maar gelukkig is er tegenwoordig zo veel voor om de klachten te doen verminderen. Liefs Marijke Faceandskinbym.

Wil jij ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!


* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik adviseer voor de psoriasis huid? Lees dan mijn gratis productadvies voor psoriasis.

 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram