Gastblog 4. Zo behandel ik als huidtherapeut mijn psoriasis huid
15 november 2020 
3 min. leestijd

Gastblog 4. Zo behandel ik als huidtherapeut mijn psoriasis huid

Psoriasis. Deze, op z’n zachts gezegd, vervelende huidaandoening kent verschillende soorten en maten. Gastblogger Ingrid Majoor weet hier alles van. Zij heeft namelijk zelf al jaren last van psoriasis. Verspreid over haar hele lichaam. En gepaard met enorme jeuk. Haar voordeel? Ze is Freelance huidtherapeute bij Interim Skin. En weet daarom als geen ander wat ze wel en niet moet smeren. In deze gastblog helpt ze jou wegwijs in alle “psoriasis wondermiddelen” die tegenwoordig worden aangeboden. Welke psoriasis crèmes kun je beter skippen en wat werkt wél op een psoriasis huid?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Een huidprobleem van een huidtherapeut: psoriasis gutatta

Werkzaam in de beautybranche en een lichaam vol met schilfers… Meer dan een gemiddeld sneeuwkanon in de alpen kan produceren per skiseizoen. Tijdens mijn adolescentie ontstond er psoriasis vulgaris op mijn huid. Een huidaandoening waarbij de huidcellen zich vele malen sneller delen dan bij een normale huid.

Dit resulteerde zich in schilferende, jeukende en pijnlijke plakkaten. Verspreid over de huid van mijn lichaam en in mijn haargrens. Tot mijn twintigste levensjaar had ik naar eigen zeggen een prachtige, egale huid.

Totdat er van de één op de andere dag rode schilferende laesies, ter grootte van M&M’s op mijn huid ontstonden. Af en toe wat gillende mensen in de zomer ‘Ieehhh wat heb jij op je elleboog? Is psoriasis besmettelijk?’. Maar, op het vermijden van donkere kleding na, had ik relatief weinig last van mijn psoriasis huid.

psoriasis vulgaris

Een psoriasis wonder crème? Trap er niet in

Na een stressvolle periode in 2014 kreeg ik echter een psoriasis uitbraak. Deze vorm noem je ook wel psoriasis gutatta. Bij psoriasis gutatta ontstaat er een acute uitbarsting van allemaal kleine, schilferende, psoriasis plekjes. Verspreid over je hele lichaam. Ook mijn hoofdhuid.

En niets is minder waar. Ik zat van top tot teen onder, en durfde de deur niet meer uit van schaamte. Om nog maar niet te spreken over de ‘psoriasis jeuk’. Ik krabde er 24 uur per dag, en 7 dagen per week, fanatiek op los.

Daarnaast kreeg ik vanuit elke hoek, goedbedoeld maar ongevraagd advies voor mijn psoriasis huid. Het ene na het andere psoriasis wondermiddel werd mij voorgeschoteld. En naast liters hormoonzalven, heb ik elk zogenaamd psoriasis-verlossend-middel wat er bestaat, zonder succes uitgeprobeerd.

In die tijd was ik werkzaam als schoonheidsspecialiste. En al lang voordat ik mijn eerste psoriasis vulgaris plekje ontdekte, had ik al een grote interesse in cosmetische ingrediënten en hun uitwerking op de huid. Tijdens mijn transformatie van psoriasis vulgaris naar psoriasis gutatta, door mijn vriend ook wel omschreven als transformatie naar dalmatiër, veranderde deze interesse in een soort obsessie.

Elk smeersel wat ik in mijn handen kreeg, werd direct omgedraaid en gescand op de INCI-lijst. Dit tot irritatie van mijn vrienden en familie. Aangezien zelfs het afwasmiddel door de keuring ging. Tijdens de opleiding huidtherapie groeide en groeide mijn passie voor cosmetische ingrediënten en heb ik geleerd om cosmetische ingrediënten qua effectiviteit te beoordelen op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Less is more voor de psoriasis huid

Op dit moment is de psoriasis niet meer zo erg als toen. Mijn psoriasis gutatta is weer terug naar psoriasis vulgaris. Wat betreft de verzorging van mijn psoriasis huid vermijd ik agressieve schuimstoffen (SLS/SLE).

En ben ik bij voorbaat allergisch voor zelfverzonnen werkstofcomplexen van (te) commerciële merken. Een spectaculaire claim op een product is mijn ergste vijand en vergroot enkel de kans op huidirritatie. Vooral op een defecte huid! ‘Less is more’ voor een psoriasis huid.

Een zuivere vetstof zoals glycerine, houdt de huid soepel en heeft op wetenschappelijk gebied zijn sporen heeft verdiend. Deze vetstof in combinatie met het ingrediënt urea is echt een succes. Urea werkt keratolytisch, wat betekent dat het schilfers oplost en resulteert in een soepele en zachtere huid.

Kortgeleden ben ik in aanraking gekomen met het merk Dermasence. De Dermascence bodylotion Skinpro Lipo bevat naast glycerine en urea ook jojoba. Een hele fijne optie voor de psoriasis huid. Het hydrateert je bovenste huidlagen, waardoor psoriasis jeuk aanvallen uitblijven. En hiermee is vriendlief ook direct blij. Aangezien het echt geen pretje is om een door-de-jeuk-gek-wordende-gillende vrouw op de bank naast je te hebben..

psoriasis guttata

Wil jij ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!


* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik adviseer voor de psoriasis huid? Lees dan mijn gratis productadvies voor psoriasis.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Lot
Door

Lot

op 17 Nov 2020

Super leerzaam. Dankjewel!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram