Post inflammatoire hyperpigmentatie
20 september 2023 
8 min. leestijd

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Post inflammatoire hyperpigmentatie. Een hele mond vol! Waar het om gaat zijn donkere verkleuringen in de huid, die op plekken zitten waar eerst een huidbeschadiging zat. Niets ernstig, maar de vlekjes kunnen wel behoorlijk storend zijn. Gelukkig zijn er huidverzorgingsproducten die het pigment kunnen vervagen. In deze blog geef ik effectieve voorbeelden!

Wat is post inflammatoire hyperpigmentatie?

Post inflammatoire hyperpigmentatie is eigenlijk een lastige term voor pigmentvlekken. Die na een huidontsteking of huidbeschadiging ontstaan. Vandaar ook de term post (na) inflammatoire (ontsteking) hyperpigmentatie (donkere pigmentatie). Post inflammatoire hyperpigmentatie wordt om die reden ook beschouwd als een vorm van littekens.

Het is een veelvoorkomende afwijking van de huid. Met name als je een donker huidtype hebt, komt post inflammatoire hyperpigmentatie vaak en vooral snel voor. Maar ook op een lichter huidtype kan post inflammatoire hyperpigmentatie ontstaan. Wel zijn het dan vaak wat minder donkere vlekjes met een roze tot lichtbruine kleur. 

Het 'fijne' aan post inflammatoire hyperpigmentatie is dat de donkere vlekken in de meeste gevallen vanzelf weer wegtrekken. Ze krijgen in de loop van de tijd namelijk gewoon weer dezelfde kleur als de omliggende huid. Maar helaas is dit niet altijd het geval. Soms blijft de inflammatoire hyperpigmentatie verkleuring wel zichtbaar. 

Maar ook dan zijn er nog manieren om de post inflammatoire hyperpigmentatie te verminderen. Bijvoorbeeld door de juiste ingrediënten te smeren. Of de bruine vlekjes te laten behandelen door een huidtherapeut. In deze blog vertel ik je hier mee over. Wil je liever meteen naar goede producten tegen post inflammatoire hyperpigmentatie? Scrol dan eventjes naar onder!

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Hoe ziet inflammatoire hyperpigmentatie eruit?

Bij post inflammatoire hyperpigmentatie is er dus sprake van een donkere verkleuring, of donkere verkleuringen, van de huid. Deze post inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat op plekken waar eerst een ontsteking, huidprobleem of huidbeschadiging zat. En variëren in kleur, ernst en vorm. 

Zo uit post inflammatoire hyperpigmentatie op een donkere huid zich meestal in de vorm van donkerbruine tot zwarte vlekken. Terwijl post inflammatoire hyperpigmentatie op een licht huidtype er vaker roze tot lichtbruin uit ziet. Wel geeft post inflammatoire hyperpigmentatie over het algemeen de volgende kenmerken:

  • Bruine vlekjes huid
  • Zwarte vlekjes huid
  • Post inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat na een huidbeschadiging
  • Donkere verkleuring van de huid
  • Geen ronde vlekjes, maar meer grillig
  • Asymmetrische vlekjes
  • Vlekjes worden donkerder na blootstelling aan uv stralen

post inflammatoire hyperpigmentatie behandeling

Vormen van post inflammatoire hyperpigmentatie

Je kunt over je hele lichaam post inflammatoire hyperpigmentatie vlekjes krijgen. Deze vlekjes kunnen variëren in ernst, grootte en kleur. Wel zijn er een aantal vormen van post inflammatoire hyperpigmentatie die vaak voorkomen, namelijk: acne vlekjes en donkere littekens op de benen. 

1. Post inflammatoire hyperpigmentatie acne littekens

Een vorm van post inflammatoire hyperpigmentatie zijn acne littekens. De meeste acne littekens uiten zich in de vorm van kleine deukjes in de huid. Je noemt ze ook wel atrofische littekens. Maar je kunt ook last krijgen van post inflammatoire hyperpigmentatie vlekken na het doormaken van acne. Bij acne is er tenslotte ook sprake van een ontsteking.

Wat je ziet zijn vlekjes op plekken van de huid waar eerst puistjes of pukkeltjes zaten. Je noemt het daarom ook wel rest-acne. Aan het begin zijn de vlekjes vaak roze tot rood, maar later worden ze donkerder en bruiner van kleur. Met name op de wat donkere huid ontstaan er sneller bruine vlekken na acne klachten.

Super vervelend! Ben je eindelijk van de acne klachten af, zit je vervolgens onder de bruine vlekjes. Het smeren van werkzame stoffen kan deze verkleuringen gelukkig verminderen. Onderaan deze blog vertel ik hier meer over.

post inflammatoire hyperpigmentatie behandeling

2. Post inflammatoire hyperpigmentatie donkere littekens benen

Wat ook veel voorkomt zijn post inflammatoire hyperpigmentatie vlekken op de benen. De hyperpigmentatie vlekjes zijn dan meestal niet het gevolg van puistjes of een ontsteking, maar meer van een beschadiging van de huid.

In het algemeen ontstaan er namelijk relatief snel beschadigingen aan onze benen. Bijvoorbeeld een schaafwond na een val. Of een wondje na het stoten van je knie. Bovendien worden onze benen ook nog relatief vaak blootgesteld aan de zon. Vaker dan bijvoorbeeld je rug of buik. Ook hierdoor kunnen er makkelijker hyperpigmentatie vlekjes achterblijven na een beschadiging.

post inflammatoire hyperpigmentatie

Oorzaak post inflammatoire hyperpigmentatie

Post inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat dus altijd op een plek waar een beschadiging van de huid heeft plaats gevonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een puistje, brandwond, schaafwond of insectenbeet. Maar ook huidproblemen, zoals eczeem of psoriasis kunnen post inflammatoire hyperpigmentaties uitlokken.

We weten we nog steeds niet precies waarom er post inflammatoire hyperpigmentaties achterblijven. Waarschijnlijk speelt een 'verkeerde' wondgenezing een rol. Tijdens het wondgenezingsproces komen er namelijk stofjes in de huid vrij die ervoor zorgen dat de huidbeschadiging herstelt. Maar ook stofjes die de pigmentaanmaak stimuleren.

Hierdoor kunnen je pigmentcellen op een klein plekje van de huid te veel pigment aanmaken. Wat wij zien als donkere vlekken op de huid. De kans op deze vlekjes wordt extra versterkt, wanneer je huid wordt blootgesteld aan uv stralen. Zonlicht stimuleert namelijk ook de pigmentaanmaak. Met als gevolg dat er donkere verkleuringen in de huid ontstaan.

Dit geldt trouwens ook voor bepaalde huidbehandelingen. Zo wordt de huid tijdens lasertherapie of een chemische peeling expres beschadigd. Om zo bepaalde processen in gang te zetten die de huid conditie verbeteren. Niets om je zorgen over te maken, maar dit maakt je huid wel extra vatbaar voor de vorming van pigmentvlekken. Zeker als je je niet goed beschermt tegen de zon. 

Verder is ook bekend dat bepaalde vormen van medicatie de kans op post inflammatoire hyperpigmentatie van de huid vergroten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij antimalaria middelen en minocycline.

post inflammatoire hyperpigmentatie

Post inflammatoire hyperpigmentatie behandeling

Post inflammatoire hyperpigmentatie is niets om je zorgen over te maken. Het zijn tenslotte onschuldige verkleuringen van de huid. Toch snap ik heel goed dat je de hyperpigmentatie als iets storends kunt zien. Als dit het geval is, kun je ervoor kiezen om de pigmentvlekken te laten behandelen door een huidtherapeut. Bijvoorbeeld doormiddel van een chemische peeling of laserbehandeling.

Chemische peeling

Chemische peelings kunnen een effectieve behandelmethode zijn om post inflammatoire hyperpigmentatie te behandelen. Met name als de pigmentvlekken in het gezicht zitten, is dit een veelgebruikte behandelmethode.

Tijdens een chemische peeling wordt een chemische oplossing (zuurtje) op de huid aangebracht. Dit zuurtje verwijdert de bovenste dode huidlaag. Hierdoor gaat je huid versnelt nieuwe huidaanmaken, waardoor er ook snelle nieuwe huidcellen naar de opperhuid bewegen. Als gevolg hiervan vervagen de pigmentvlekken.

Tegelijkertijd stimuleert een chemische peeling ook de productie van collageen en elastine. Ook dit kan zorgen voor het egaliseren van de huidskleur en het verminderen van donkere vlekken. Lees hier meer over chemische peelings.

post inflammatoire hyperpigmentatie behandeling

Lasertherapie

Een andere, veelgebruikte, manier van behandelen is lasertherapie. Met name als een chemische peeling en het smeren van de juiste werkzame stoffen niet voldoende werkt. Of als er sprake is van dieper gelegen pigment.

Met laserlicht worden de postinflammatoire hyperpigmentatie vlekjes opgewarmd tot dat ze stuk gaan. Het pigment neemt de laserenergie namelijk op, waardoor het warm wordt en er uiteindelijk een korstje vormt. Dit korstje valt na een aantal dagen van de huid. Samen met het pigment, waardoor de pigment vlekjes vervagen.

Er zijn altijd meerdere laser behandelingen nodig om de postinflammatoire hyperpigmentatie plekjes te verminderen. Wel is het belangrijk om te weten dat het niet voor iedereen geschikt is. Lees hier meer over pigmentlaser.

post inflammatoire hyperpigmentatie behandeling

Goede post inflammatoire hyperpigmentatie producten

Naast bovenstaande behandelingen, kun je natuurlijk ook eerst thuis aan de slag gaan met huidverzorgingsproducten. Belangrijk is dat hieraan werkzame stoffen zijn toegevoegd die het pigment vervagen. Dit kun je wat mij betreft het beste doen doormiddel van een exfoliant en een serum.

Voorbeelden van goed exfoliant

Een exfoliant is vergelijkbaar met een chemische peeling (hierboven). Alleen wordt er gebruik gemaakt van een lagere concentratie zuur, zodat je het thuis veilig kunt gebruiken. Een goed voorbeeld is een exfoliant met glycolzuur. Dit zuur verbrand de bovenste huidlaag, waardoor het versneld afschilfert en je huid versneld nieuwe huid gaat aanmaken.

Hier merk je trouwens niets van. Hooguit een lichte schilfering. Door een exfoliant regelmatig op te nemen in je huidverzorgingsroutine blijft je huid versneld vernieuwen, waardoor de postinflammatoire hyperpigmentatie vlekjes vervagen.

Ik zou een exfoliant alleen 's avonds gebruiken en bij voorkeur vier keer per week. Zitten de postinflammatoire hyperpigmentatie in je gezicht? Doe dit dan na het reinigen en vóórdat je je crème of serum aanbrengt. Als de vlekjes op het lichaam zitten, zou ik het gewoon na het douchen aanbrengen. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

post inflammatoire hyperpigmentatie behandeling

Voorbeeld van goed serum

Wat bij postinflammatoire hyperpigmentatie ook kan helpen, is het smeren van een serum. Over het algemeen is een goed serum namelijk geconcentreerder dan een nachtcrème. Kies bij voorkeur voor een serum met werkzame stoffen, als: vitamine A, vitamine C of niacinamide. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van serums die deze stoffen bevatten:

post inflammatoire hyperpigmentatie behandeling

Voorbeelden van goede zonnebrandcrème

Naast een exfoliant en serum is het ook super belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. Zonnebrandcrème beschermt je huid namelijk tegen uv straling en zo ook tegen een toename van pigment. Zeker als je een wondje, puistjes of een ontsteking hebt is het belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Hieronder heb ik een aantal goede zonnebrandcrèmes gezet:

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram