Beste wasstrips 2024 (top 3)
06 juni 2024 
11 min. leestijd

Beste wasstrips 2024 (top 3)

Wassen met wasstrips wordt steeds populairder. Niet alleen omdat ze makkelijk in gebruik zijn, maar omdat ze beter zijn voor zowel het milieu, onze huid, je kleding én je wasmachine. Maar wat zijn de beste wasstrips van dit moment? Ik zocht het uit!

Samenvatting beste wasstrips (vergelijken)

Hieronder vind je een samenvatting van mijn ´beste wasstrips top 3´. Bij het samenstellen van deze lijst heb ik vooral gelet op de volgende punten: het moet makkelijk in gebruik zijn, meer voordelen bieden dan vloeibaar wasmiddel, vrij zijn van microplastics, ook beschikbaar zijn als parfumvrije wasstrips en je kleding natuurlijk goed schoonmaken!

beste wasstrips

Wat zijn de beste wasstrips?

Alle wasstrips uit deze lijst met beste wasstrips heb ik afgelopen jaar  getest. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van een blog die verschillende soort vlekken, met verschillende merken wasstrips heeft proberen schoon te maken. Ieder kledingstuk werd op dezelfde wijze vuil gemaakt.

Uiteindelijk werd gekeken of er sprake was van licht zichtbare wijnvlekken en licht zichtbare koffievlekken na het wassen. Of dat de wijnvlekken erg zichtbaar waren en er ook nog sprake was van erg zichtbare koffievlekken. Hier refereer ik in deze blog af en toe naar. Onderstaande producten kwamen in ieder geval goed uit de wasstrips test!

Cosmeau wasstrips

Het kan zijn dat je de Cosmeau wasstrips al een eens voorbij hebt zien komen op mijn website of Instagram. Zo heb ik kort geleden deze Cosmeau wasstrips review geschreven. Ik ben namelijk groot fan van de wasmiddel strips! Zeker de ongeparfumeerde versie, omdat traditioneel wasmiddel jeuk en irritatie kan veroorzaken wanneer je hier je kleren mee wast. Zeker bij een gevoelige huid.

Deze ongeparfumeerde strips zijn daarom een goed alternatief! Het merk verkoopt overigens ook wasmiddel wasstrips die wel een subtiel geurtje geven. Het grappige hieraan is dat ze gebruik gemaakt hebben van een speciale geur technologie. De geur van het wasmiddel komt pas vrij wanneer je beweegt, omdat de geurmoleculen dan breken.

Wanneer je je was uit de wastrommel haalt, zal je daarom niet zoveel ruiken. Maar wel als je je kleding aan hebt wel. Hiervoor is trouwens gebruik gemaakt van parfum zonder allergenen stoffen. Daarnaast zijn chemicaliën weggelaten, waardoor je kleding automatisch zachter uit je wasmachine komt. Een soort 2 in 1 oplossing dus! (Wasmiddel en wasverzachter).

Verder zijn de wasmiddel wasstrips biologisch afbreekbaar, makkelijk in gebruik en bovendien goedkoper dan traditioneel wasmiddel. De wasstrips ruiken lekker (wanneer parfum is toegevoegd), maken je wasgoed zachter, zijn geschikt voor zowel katoen, wol als zijden, voor zowel koud als warm water en ze worden geleverd in een praktische plasticvrije kartonnen verpakking. Daarnaast kun je de wasstrips ook gebruiken voor handwas. Kortom, een aanrader!

Voordelen

 • Kleding: Geschikt voor katoen, wol en zijde
 • Temperatuur: Geschikt voor koud en warm water (vanaf 15 graden)
 • Geuren: ongeparfumeerd strips als strips met een geurtje
 • Vrij van: bleekmiddel, fosfaten, parabenen, plastic, allergenen
 • Na wasstrips test: bijna alles schoon, licht zichtbare wijnvlekken
 • Na wasstrips test: bijna alles schoon, licht zichtbaar koffie vlekken
 • Extra: In Nederland ontwikkeld, speciale Cosmeau baby strips

beste wasstrips

Liv Linn wasstrips test

Als je op zoek bent naar een duurzame en handige vervanging voor vloeibaar wasmiddel of wasmiddel poeder, zijn ook deze Liv Linn wasstrips aan te raden! Met als één van de grootste voordelen weer de veelzijdigheid. Zo zijn ook deze wasstrips geschikt voor zowel witte, gekleurde als donkere was.

Hierin maakt het niet uit op welke temperatuur je was. Zolang het maar meer dan 15 graden is. Wat vrijwel altijd wel het geval is. De wasstrips zijn dus ook geschikt om tijdens een handwasje te gebruiken. Daarnaast kan iedere stof met de wasstrips gewassen worden. Zowel katoen, wol, zijde als kasjmier. Dit geldt overigens voor alle producten uit deze 'beste wasstrips top 3.

Verder zijn ook deze wasstrips weer 100% plasticvrij, vegan en biologisch afbreekbaar. Dit betekent niet alleen dat de wasstrips goed zijn voor het milieu, maar ook voor je huid, kleding én wasmachine. Wasstrips hebben namelijk als bijkomend voordeel dat ze vrijwel geen residu achterlaten in de machine.

Daarnaast is ook weer rekening gehouden met de verpakking. De wasstrips worden geleverd in een plat kartonnen doosje. Dit scheelt niet alleen behoorlijk wat plastic, maar ook voor een minder hoge CO2 uitstoot tijdens het vervoeren van de strips. Kortom, ook weer een goede optie!

Eigenschappen wasstrips

 • Temperatuur: er kan mee gewassen worden vanaf 15 graden
 • Geuren: frisse geur of parfumvrije variant
 • Na wasstrips test: bijna hele t-shirt is schoon, behalve licht zichtbare wijnvlekken
 • Na wasstrips test: bijna hele t-shirt is schoon, licht zichtbare koffievlekken (goed teken)

beste wasstrips

Brauzzz wasmiddel wasstrips (zero waste)

Ook de Brauzzz wasmiddel wasstrips zijn een dikke tip als je op zoek bent naar de beste wasstrips van dit moment! Ook deze strips combineren gebruiksgemak met duurzaamheid. De strips zijn namelijk gemaakt van van 100% natuurlijke ingrediënten, volledig biologisch afbreekbaar en zorgen voor 96% minder CO2-uitstoot ten opzichte van wasmiddel flessen door het lichte gewicht.

Dit is meteen een groot voordeel van wasstrips in het algemeen; je hoeft niet meer te tillen met grote zware flessen. Bovendien staan je kastjes ook minder snel vol. Een win-win! Verder zijn ook deze wasstrips vrij van schadelijke stoffen, zoals bleekmiddelen en fosfaten. Dit maakt ze niet alleen vegan en dierproefvrij, maar ook een veilige keuze voor als je een gevoelige huid hebt of een huidprobleem.

De wasstrips gebruik je verder heel makkelijk. Je scheurt een strip af en legt deze in de wasmachine. Hierna stel je gewoon het gewenste programma in. De wasstrips zijn geschikt voor alle soorten stof en lossen op in temperaturen tussen de 15 en 95 graden. Je was wordt op die manier schoon gemaakt, maar ook zacht omdat de strips geen chemicaliën bevatten. Kortom, ook weer een aanrader!

Eigenschappen

 • Temperatuur: geschikt voor koud en warm water (vanaf 15 graden)
 • Geuren: ongeparfumeerd, bloemig, fris, lentebloesem (natuurlijke ingrediënten zorgen voor een frisse geur)
 • Kleding: alle soorten stof
 • Vrij van: bleekmiddel, fosfaten, parabenen, plastic, allergenen
 • Na wasstrips test: bijna hele shirt schoon, nog licht zichtbare wijnvlekken
 • Na wasstrips test: bijna hele shirt schoon, koffievlekken redelijk goed zichtbaar

beste wasstrips

Wat zijn wasstrips?

Wasstrips zijn eigenlijk een soort dunne, geconcentreerde papiertjes die gebruikt kunnen worden als wasmiddel. De wasstrips zijn over heel compact en licht, waardoor ze makkelijk getransporteerd worden (minder CO2 uitstoot) maar ook makkelijker op te bergen (minder volle kastjes). Ze worden daarom gezien als een milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijk plasticvrij alternatief op traditionele wasmiddelen.

Iedere wasstrip bevat een vooraf bepaalde hoeveelheid wasmiddel. Hierdoor weet je precies hoeveel strips je nodig hebt. Meestal gaat het om het afscheuren van één strip bij een was tot 4 kg dat licht bevlekt is. En het afscheuren van twee strips bij zwaardere wassen en/of sterk vervuilde kleding.

De meeste wasstrips lossen op in zowel koud water als warm water, waardoor ze geschikt zijn voor ieder programma maar ook iedere stof. Verder zijn de meeste wasstrips biologisch afbreekbaar en worden ze geleverd in kartonnen verpakkingen. Wat plastic afval natuurlijk vermindert.

De wasstrips zelf zijn (als het goed is) ook vrij van agresieve chemicaliën zoals fosfaten, bleekmiddelen en kunstmatige kleurstoffen. Dit maakt de wasmiddel wasstrips een fijne keuze vor zowel de huid als het milieu. Deze nieuwe manier van wassen wordt gezien als een duurzame, efficiënte en huidvriendelijke oplossing voor het wassen van kleding, zonder in te leveren op kwaliteit. De wasstrips hebben namelijk een goede reinigingskracht voor zowel lichte wijnvlekken, erg zichtbare koffievlekken, grasvlekken, aarde, noem maar op.

beste wasstrips

Voordelen wasstrips

Je kleren wassen met wasstrips heeft meerdere voordelen ten opzichte van traditioneel wasmiddel. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je wasmachine en het milieu. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen van wasstrips op een rijtje gezet!

Beter voor je wasmachine

Eén van de voordelen aan wasstrips is dat ze vriendelijker zijn voor je wasmachine. Ze laten namelijk geen residu achter in de trommel. Binnen ongeveer tien tot twintig seconden lossen de wasstrips op, mits gewassen wordt op 15 tot 95 graden, en verder merk je er niets van. In tegenstelling tot pods die ik zelf wel eens ben tegengekomen in een kledingstuk..

Beter voor het milieu

Wasstrips zijn beter voor het milieu omdat ze in biologisch afbreekbaar zijn maar meestal ook in biologisch afbreekbare kartonnen doosje komen. Wat plastic afval natuurlijk vermindert. Bovendien zorgt het lichte en compacte formaat voor een lagere CO2-uitstoot tijdens het transport. Ook zijn de wasstrips vrij van schadelijke chemicaliën. Wat weer een positieve invloed heeft op het water. Daarnaast verbruikt de productie van wasmiddelstrips minder water en energie. Plus de vooraf gedoseerde vorm voorkomt overdosering en verspilling.

Beter voor je huid

Wasstrips zijn meestal samengesteld uit milde ingrediënten, waardoor ze (ook) geschikt zijn voor mensen met een gevoelige huid. Ze bevatten geen agressieve chemicaliën zoals fosfaten, bleekmiddelen, kunstmatige kleurstoffen en geuren, die huidirritaties kunnen veroorzaken. Bovendien hebben de meeste wasstrip merk ook ongeparfumeerde opties in hun assortiment. Wat ideaal is voor mensen met huidproblemen zoals eczeem of psoriasis en voor baby's.

Beter voor je kleding

 De wasstrips zijn dus een duurzame keuze. Niet alleen omdat ze helpen om plastic afval te verminderen, maar ook zorgen voor minder slijtage aan je kleding doordat je geen wasverzachter meer nodig hebt. Het uitblijven van chemicalieën zorgt er namelijk automatisch voor dat je gewassen kleding zachter uit de wasmachine komt. Dit bespaart bovendien geld en verkleint je ecologische voetafdruk.

beste wasstrips

Nadelen wasstrips

Naast voordelen zitten er natuurlijk ook nadelen aan het wassen met wasstrips. Hieronder heb ik een aantal nadelen gezet. Dit zijn nadelen die ik zelf in de wasstrips zie, dus dit is persoonlijk!

Geur blijft niet lang hangen

In tegenstelling tot de meeste wasmiddelen zorgen wasstrips niet voor een hele sterke geur. Je kleding ruikt lekker als je het uit de wasmachine haalt, maar deze geur is heel subtiel. Soms ruik je zelfs helemaal niets. Dit komt omdat de geurmoleculen pas een geur afgeven bij wrijving. Bijvoorbeeld tijdens het bewegen.

Je kunt wel zelf voor extra wrijving zorgen waardoor het meer geur geeft. Dit werkt redelijk goed. Maar de geur blijft dus niet super lang hangen. Overigens ruiken de strips zelf wel sterk (en super lekker). Ik heb bijvoorbeeld één wasstrip in de badkamer en wc gelegd en daar ruikt het heerlijk.

Weinig merken die het aanbieden

Er zijn op dit moment helaas maar weinig merken die wasstrips aanbieden. Hierdoor kan de beschikbaarheid beperkt zijn aangezien niet alle winkels deze innovatieve producten op voorraad hebben. Daarnaast is er natuurlijk weinig keuze. Dit kan overigens ook een voordeel zijn; minder keuze stress!

beste wasstrips

Waarop letten (beste) wasstrips kopen?

Wanneer je wasstrips gaat kopen, zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden om zo de juiste wasstrips te vinden. Hieronder heb ik de belangrijkste punten gezet:

Beste wasstrips zijn milieuvriendelijkheid

Let erop dat de wasstrips in een plasticvrije verpakking zitten. Bij voorkeur is de verpakking van karton of ander recyclebaar materiaal. Zorg er ook voor dat de strips zelf biologisch afbreekbaar zijn, zodat ze geen schadelijke residuen achterlaten in het milieu. Dit staat meestal op de verpakking aangegeven.

Beste wasstrips zijn huidvriendelijk

Ook de samenstelling van de wasstrips is belangrijk. Kies hypoallergene strips, vooral als je een gevoelige huid hebt of als je de strips voor babykleding gaat gebruiken. Vermijd strips die fosfaten, parabenen, kunstmatige kleurstoffen en geuren bevatten, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor zowel je huid als het milieu.

Beste wasstrips zijn effectief

Lees reviews of beoordelingen om te zien hoe effectief de juiste wasstrips zijn in het verwijderen van zichtbare wijnvlekken, zichtbare koffievlekken en het reinigen van licht bevlekt kleding. Controleer ook of de strips geschikt zijn voor diverse stoffen zoals katoen, wol, zijde en kasjmier, en of ze redelijk goed werken bij verschillende temperaturen, van koud tot warm water.

Beste wasstrips zijn makkelijk in gebruik

Kijk of de strips vooraf gedoseerd zijn om overdosering te voorkomen en het doseren wat makkelijker te maken. De strips moeten snel oplossen in zowel koud als warm water om effectief te kunnen reinigen zonder residu achter te laten. Ook dit staat vaak aangegeven op de verpakking. Overigens betekent dit niet altijd dat de strips ook echt in koud water oplossen, maar de wasstrips die ik getest heb deden dit wel!

Kosten en verpakkingen

Het kan ook goed zijn om de kosten per wasbeurt te berekenen. Om zo te zien of de strips een kosteneffectieve keuze zijn in vergelijking met traditionele wasmiddelen. Meestal is dit het geval. Kijk ook of er voordelige multipacks of abonnementsopties beschikbaar zijn die je geld en tijd kunnen besparen. Wanneer de wasstrips in een kleine verpakking zitten worden ze ook vaak als brievenbus pakket geleverd. Wat ook weer kosten scheelt.

wasstrips

Conclusie: welke wasstrips zijn het beste?

Ik zei het aan het begin van deze blog ook al even, maar er is een blog die het effect op sterk vervuilde kleding heeft onderzocht. Op ieder kledingstuk zaten namelijk: erg zichtbare wijnvlekken, erg zichtbare koffievlekken, ketchup, olie en bier heeft onderzocht. Tijdens de wasstrip test is ook gebruik gemaakt van een baseline (gewassen zonder wasmiddel).

Je ziet duidelijk aan deze foto's dat er een verschil in effectiviteit zit tussen de verschillende merken. Het ene shirt is na het wassen met de strip goed schoon, licht zichtbare koffievlekken. Terwijl er bij het andere shirt nog erg zichtbare koffievlekken zichtbaar zijn. Geen één t-shirt was na het wassen helemaal schoon

Maar als ik antwoord zou moeten geven op de vraag 'welke wasstrips is het beste?' zou ik voor de Cosmeau wasstrips gaan. Deze zijn ook ht beste getest. Robijn Color presteert ook redelijk goed in de wasstrips test, maar ik vind de formulering minder.

Uit de wasstrips test blijkt:

 • Cosmeau wasstrips: bijna het hele shirt is schoon, licht zichtbaar koffie, licht zichtbare wijnvlekken.
 • Cosmeau Baby wasstrips: bijna het hele shirt is schoon, ook geen zichtbare koffievlekken. Wel erg zichtbare wijnvlekken. Maar ik verwacht niet dat je kindje wijnvlekken morst...
 • Liv+Linn wasstrips: bijna het hele shirt is schoon, met uit zondering van licht zichtbare wijnvlekken rechtsboven, licht zichtbare koffievlekken.
 • Brauzzz wasstrips: goed schoon, zichtbare wijnvlekken zijn er goed uitgegaan door het wassen. De, voor het wassen, erg zichtbare koffievlekken zijn nog redelijk goed zichtbaar.

beste wasstrips

Misschien vind je dit ook interessant!


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram