Couperose: gesprongen adertjes en rode wangen
14 juni 2020 
8 min. leestijd

Couperose: gesprongen adertjes en rode wangen

Gesprongen adertjes gezicht, rode wangen en een droge huid. Het zijn allemaal tekenen van couperose. Niets om je zorgen over te maken, maar vaak wel storend. Helaas kun je de gesprongen vaatjes zelf niet verwijderen. Wel kan het smeren van de juiste huidproducten en/of een couperose behandeling de verwijde vaatjes verminderen. Maar wat smeer je? En welke behandeling is aan te raden? Je leest het allemaal in deze blog! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor couperose.


Wat is couperose?

Bij de huidaandoening couperose is er sprake van gesprongen adertjes in het gezicht. Meestal gaat het om rode adertjes in het gezicht met als voorkeurs locatie: gesprongen adertjes op de wangen. Met name mensen met een licht huidtype en ouder dan 30 jaar hebben er 'last' van.

Couperose is niets om je zorgen te maken, maar wordt vaak wel als cosmetisch storend ervaren. Gelukkig zijn er behoorlijk wat dingen die je kunt doen om de couperose klachten te verminderen! Zelf gesprongen adertjes verwijderen wordt natuurlijk lastig.

Maar je kunt de roodheid wel verminderen door een kalmerende couperose crème te smeren. Bovendien kun je verergering van de klachten beperken. Daarnaast zijn er ook nog allerlei behandelmethodes, waarbij een huidtherapeut de gesprongen adertjes verwijdert. Onderaan deze blog geef ik je al mijn couperose tips!

couperose

Hoe ziet couperose eruit?

Als je last hebt van couperose, staat het hebben van een rode huid vaak op de voorgrond. In het specifiek rode wangen. Als je de huid van dichterbij bekijkt, zie je vervolgens allerlei blauwpaarse en rode verwijde bloedvaatjes in het gezicht zitten.

Deze gesprongen adertjes en kleine bloedvaatjes zitten vooral op de wangen, neus en kin. Door hierop te drukken verdwijnt de roodheid eventjes. Om na een paar tellen (helaas) weer volledig terug te keren.

Couperose wordt vaak als cosmetisch storend ervaren, omdat de roodheid in het gezicht constant aanwezig is. Daarnaast geeft couperose, naast uiterlijke klachten, ook soms fysieke klachten. Zo is er vaak sprake van een droge huid, brandende huid en trekkende huid. Sommige mensen ervaren zelfs tintelingen of jeuk.

Symptomen couperose

  • Couperose neus en wangen
  • Rode vaatjes
  • Zichtbare kleine haarvaatjes
  • Zichtbare adertjes
  • Rode vlekken
  • Rode adertjes gezicht
  • Paarse adertjes gezicht
  • Rode gezichtshuid
  • Roodheid gezicht
  • Branderig gevoel
  • Snel blozen
  • Soms lichte zwelling
  • Vooral zichtbaar op licht huidtype
  • Gesprongen adertjes wangen

couperose

Couperose kind

Couperose bij kinderen komt eigenlijk bijna niet voor. Wel kan er een huidklacht optreden, waarbij er ook rode gesprongen adertjes in het gezicht optreden. Alleen gaat het hierbij niet om couperose, maar om een spider neavi. Ook wel spinnenkopje genoemd. Het gaat om een groepje uitgezette adertjes, met in het midden een centraal punt. Lees hier meer over spider neavi.

Verschil couperose of rosacea

Couperose wordt vaak verward met een andere huidklacht, namelijk: rosacea. Op zich ook helemaal niet gek, want bij beide huidproblemen is er sprake van een rode huid, kleine bloedvaatjes en uitgezette adertjes. Toch zijn er ook een aantal verschillen

Het grootste verschil tussen rosacea (foto 1) en couperose (foto 2) is dat bij rosacea sprake is van een ontsteking van de huid. Dit is bij couperose niet het geval. Daarnaast zijn er bij rosacea, naast kleine rode bloedvaatjes in het gezicht, ook rode bultjes en pukkeltjes zichtbaar. Ook dit is bij couperose niet het geval.

Wel is het zo dat couperose zich uiteindelijk kan manifesteren in rosacea. Je zou dus kunnen zeggen dat couperose een symptoom van rosacea is. Alleen verschijnen er dus ook rode bultjes, pukkeltjes en puistjes. Lees hier meer over rosacea.

rosacea foto

Couperose oorzaak: gesprongen adertjes gezicht oorzaak

Veel mensen vragen zich af hoe de uitgezette bloedvaatjes en gesprongen adertjes nou precies ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ook verschillen de klachten per persoon en per ernst. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van couperose:

Erfelijkheid

Sommige mensen kunnen zelf helaas niet zoveel aan de couperose oorzaak doen. Couperose kan namelijk erfelijk bepaald zijn. Heeft je moeder, zusje of tante ook last van couperose? Dan is de kans groot dat jij de couperose klachten hebt overgeërfd.

Huidtype

Ook je huidtype speelt een rol in het ontstaan van couperose. Couperose komt vaker voor bij mensen met een licht huidtype. Dit komt omdat mensen met een licht huidtype ook vaak een dunne huid hebben. Hierdoor liggen de bloedvaten dichter aan het huidoppervlakte en zijn ze sneller zichtbaar.

Bovendien zit er minder pigment in een blanke huid, waardoor je huid ook minder goed beschermd is tegen uv straling. De huid is hierdoor gevoeliger voor zonschade, waaronder ook voor verwijde bloedvaatjes in het gezicht en couperose.

Zonlicht

Couperose komt vaker voor bij mensen die graag in de zon zitten. Dit komt omdat overmatige blootstelling aan zonlicht de kleine bloedvaatjes opwarmt. Als dit regelmatig gebeurt kunnen de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid slapper worden en uiteindelijke kapot springen. Op die manier ontstaat couperose.

Temperatuurschommelingen

Ook blootstelling aan wisselende temperaturen heeft invloed op de gesprongen bloedvaatjes. Temperatuurschommelingen zijn niet zo zeer een oorzaak van couperose, maar kunnen de klachten wel triggeren. Dit komt omdat de bloedvaten in je gezicht reageren op zowel warmte als kou.

Wanneer je bijvoorbeeld onder een hete douche of sauna stapt kan dit de bloedvaatjes verwijden, waardoor er meer roodheid ontstaat. Blootstelling aan extreme kou zorgt er daarentegen juist weer voor dat de bloedvaten vernauwen, Wat kan leiden tot een plotselinge uitbreiding zo ook voor een toename van roodheid. Ook hierdoor ontstaat couperose.

Levensstijl

Verder hebben mensen die roken of regelmatig alcohol drinken ook een verhoogd risico op couperose. Roken verslapt namelijk de bloedvaten, waardoor er makkelijker uitgezette bloedvaatjes in het gezicht ontstaan. Alcohol daarentegen stimuleert de bloedcirculatie, waardoor kleine bloedvaatjes in het gezicht sneller veranderen in verwijde bloedvaatjes en uiteindelijk kapot kunnen gaan.

couperose

Behandeling couperose

Zelf gesprongen adertjes verwijderen is helaas lastig, maar je kunt de couperose klachten wel zelf aanzienlijk verminderen. Met name door uitlokkende factoren te vermijden, maar ook door de juiste huidverzorgingsproducten te smeren en je huid goed te beschermen tegen zonlicht.

1. Vermijd uitlokkende factoren

Er zijn een aantal factoren die couperose verergeren. Het is belangrijk om deze factoren zoveel mogelijk te vermijden. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk histamine rijk voedsel te eten. Dit zorgt namelijk voor verwijde bloedvaatjes in het gezicht. Hier vind je een lijst met histamine-rijke voeding.

Ook het drinken van hete dranken, alcohol en het eten van pittig voedsel zorgt voor uitgezette bloedvaatjes. Hetzelfde geldt voor overmatige blootstelling aan de zon en het bezoeken van landen met extreem koude of warme temperaturen. Ook dit heeft een negatief effect op de couperose klachten. Kies daarom liever voor een vakantieland dat qua klimaat een beetje lijkt op dat van Nederland.

Verder is het belangrijk om kritisch naar je huidproducten te kijken. Veel cosmetica producten zorgen, ondanks de mooie beloftes, juist voor huidklachten in plaats van huidverbetering. Vermijd daarom bij voorkeur producten met parfum, alcohol en natuurlijke cosmetica met etherische oliën.

Benieuwd welke producten je beter niet kunt opsmeren? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina! Hierop deel ik regelmatig merken die ik zelf zou laten staan.

couperose

2. Smeer de juiste producten

Oké, maar wat smeer je dan wel bij couperose klachten? Ik zou altijd voor milde producten gaan zonder geurstoffen, parfum en andere irriterende stoffen die een rode huid kunnen uitlokken. Waar ik wél op zou focussen, is het smeren van kalmerende en beschermende stoffen.

Hieronder heb ik een aantal goede producten voorbeelden gezet. Geschikt voor couperose klachten. Of bekijk hier mijn complete advies voor couperose.

Milde reiniger

Kalmerende dag,- en nachtcrèmes

Kalmerende serums

Camouflage producten

couperose behandeling

3. Bescherm je huid tegen de zon

Een grote boosdoener van couperose is zonlicht. Dit kan bestaande couperose verergeren, maar ook verwijde bloedvaatjes veroorzaken. Bovendien maakt de zon de oppervlakkige adertjes in onze huid huid slapper, waardoor ze sneller verwijden. Zo ontstaat couperose.

De huid goed beschermen tegen de zon is daarom heel belangrijk! Smeer minimaal een factor 30, het liefste 50. En smeer de zonnebrandcrème om de twee uur. Gebruik altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème die niet uitdroogt.

Hieronder heb ik twee goede zonnebrand voorbeelden gezet. Of bekijk hier mijn complete zonnebrand advies voor lichaam en gezicht!

couperose zonnebrand

Couperose behandeling door een professional

Couperose is een onschuldig verschijnsel van de huid. Maar wanneer mensen de adertjes als cosmetisch storend ervaren, kan een huidtherapeut de huidklacht behandelen. Er zijn verschillende soorten behandelmethodes die de huidtherapeut kan toepassen. Hierna zullen de uitgezette adertjes en/of verwijde bloedvaatjes zo goed als weg zijn en couperose verminderen. Voorbeelden van veelgebruikte behandelingen heb ik hieronder neergezet:

1. Couperose behandelen met lasertherapie

Een huidtherapeut kan de uit adertjes en verwijde bloedvaatjes onder andere verminderen doormiddel van lasertherapie. Bekende voorbeelden zijn de pulsed dye laser en nd-yag laser. Hierbij worden de vaatjes met gecontroleerd laserlicht opgewarmd en zo dicht gebrand. Vervolgens zal het lichaam deze vaatjes zelf opruimen. Deze behandeling vermindert de zichtbaarheid van kleine bloedvaatjes.

Soms wordt ervoor gekozen om lasertherapie te combineren met IPL therapie. Hierbij wordt niet gewerkt met een gerichte laserstraal, maar met intense pulsed light. Het werkt minder gericht en kan zo in één puls een groter gebied behandelen. Roodheid van de omringende huid vermindert, waardoor de ergste roodheid verdwijnt.

couperose behandeling

2. Couperose behandelen met electrocoagulatie

Naast lasertherapie kan de huidtherapeut er ook voor kiezen om de oppervlakkige adertjes dicht te branden met elektrocoagulatie. Wat is elektrocoagulatie? Het klinkt ingewikkelder dan de naam is.

De huidtherapeut brengt een klein naaldje in uitgezette bloedvaatjes. Vervolgens geeft het naaldje gecontroleerd stroom af. Deze stroom zet zich om in hitte. Het bloed in het gesprongen vaatjes warmt op en brand dicht. Uiteindelijk ruimt je lichaam dit zelf op en zullen de vaatjes verdwijnen.

couperose behandeling

3. Couperose behandelen met camouflage therapie

Klinken lasertherapie en elektrocoagulatie je te pijnlijk? Dan is camouflagetherapie wellicht een fijnere optie! De naam zegt het eigenlijk al: met deze therapie wordt de huid gecamoufleerd. Deze therapie moet niet worden vergeleken met een foundation of concealer. Je camoufleert de huid namelijk met speciaal, huidvriendelijk, camouflage materiaal, waardoor de vaatjes verdwijnen (tijdelijk).

De huidtherapeut mengt verschillende kleuren om precies jouw huidskleur na te maken. Daarnaast is de therapie ook nog eens waterbestendig. Een groot nadeel aan deze therapie is wel dat het natuurlijk maar tijdelijk is. Maar, aan ieder nadeel zit weer een voordeel: de therapie is niet pijnlijk en bovendien een stuk goedkoper dan lasertherapie.

couperose behandeling

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram