Bijna ieder kindje krijgt er helaas mee te maken: luieruitslag. En dat is niet gek. Een volle luier is tenslotte alles behalve huidvriendelijk. Daarnaast is het een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Reden genoeg om de luieruitslag zo snel mogelijk aan te pakken. Maar hoe? Ik ga je helpen!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Baby luieruitslag
Bij luieruitslag ontstaat er een rode, geïrriteerde, eczemateuze uitslag op de baby billetjes. Je noemt luieruitslag daarom ook wel luiereczeem. Het gaat in de meeste gevallen om een onschuldige huiduitslag. Waar vrijwel iedere baby vroeg of laat mee te maken krijgt.
Toch kan luieruitslag bij je baby voor problemen zorgen. Net als onschuldige tandjes die doorkomen, zorgen ook rode baby billetjes namelijk voor pijn en ongemak. En zo ook voor slapeloze nachten voor zowel het kindje als de ouder(s). In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is luiereczeem gelukkig niet besmettelijk.
Oorzaak luieruitslag baby
Luiereczeem ontstaat door een combinatie van een meerdere factoren, namelijk:
- Langdurig contact met urine
- Langdurig contact met ontlasting
- Warme en vochtige luier
- Wrijving
Urine en ontlasting veroorzaken samen een warme en vochtige luier. Dit maakt de huid week en kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Waaronder ook voor irriterende stoffen uit urine en ontlasting. Deze stoffen zorgen op hun beurt weer voor irritatie, zodra de huid langdurig wordt blootgesteld aan de vieze luier. Vervolgens wrijft deze luier ook nog eens over de huid. Wat voor nóg meer irritatie zorgt en zo voor luieruitslag bij je baby.
Eigenlijk is de huiduitslag dus vergelijkbaar met de oorzaak van smetplekken. Alleen gaat het bij smetplekken om een combinatie van warmte, transpiratievocht en wrijving. En bij luieruitslag om een combinatie van: urine, ontlasting, warmte en wrijving. De relatie tussen luieruitslag en doorkomende tandjes is niet wetenschappelijk bewezen.
Hoe ziet luieruitslag eruit?
Luieruitslag lijkt een beetje op smetplekken bij volwassenen en op eczeem. De billetjes zien er erg pijnlijk en geïrriteerd uit. Vaak in combinatie met een schrale huid, schilfertjes, kleine velletjes, wondjes, blaasjes en natuurlijke de typische rode billen als gevolg van irritatie.
Als de luieruitslag nog maar kort geleden is ontstaan, ziet de huid er rood en nattig uit. Terwijl de luieruitslag juist droog wordt als het al wat langer aanwezig is. De huid is dan ook vatbaarder voor infecties, waardoor er een combinatie kan ontstaan van luieruitslag en schimmel. Of luieruitslag en een bacteriële infectie. Ze maken de uitslag erger.
Luieruitslag zit, zoals de naam al zegt, vooral in het luier gebied. Het veroorzaakt hier de typische rode billetjes bij baby's. Maar het is niet zo dat luieruitslag zich alleen beperkt tot het luier gebied. Het kan ook ontstaan op de achterzijde van de bovenbenen, vlak onder de luier. Of juist op de onderrug, net boven de luier.
Symptomen van baby luieruitslag
Kortom, urine en ontlasting veroorzaken een vochtige vieze luier. Deze vochtige omgeving zorgt vervolgens voor een kwetsbare huid, waardoor de huid sneller reageert op stoffen die zich in de luier bevinden. Met als gevolg:
- Rode billetjes
- Ruwe babybilletjes
- Pijn bij verschonen van luier
- Pijn bij wrijving over blote billen
- Ruwe babybilletjes
- Geïrriteerde huid
Luieruitslag blaasjes
Een ander typisch kenmerk zijn luier uitslag blaasjes. Ze zijn huidkleurig tot roze. En blenden een beetje weg in de omliggende uitslag, omdat de huid direct rondom de blaasjes ook rood is. Aan het begin van de luieruitslag zijn de blaasjes nattig, maar na een aantal weken drogen de blaasjes in. Er ontstaat dan een meer droge luieruitslag. Die ook gevoeliger is voor prikkels van buitenaf. Of het verschonen van een vieze naar nieuwe luier.
Luieruitslag of schimmelinfectie?
Luieruitslag is vaak onschuldig. Maar, omdat de huid zo week wordt, is het wel extra vatbaar voor infecties. Waaronder ook voor schimmelinfecties. Dit komt daarom ook regelmatig voor. Het is belangrijk om te beoordelen of je kindje last heeft van alleen luieruitslag. Of een combinatie van luieruitslag en schimmel.
Een schimmelinfectie herken je vooral aan de kleine rode vlekjes rondom de luieruitslag zelf. Rondom ieder vlekje zit dan een schilferend randje. Je ziet dus aan de randen van de luieruitslag, weer een soort nieuwe uitslag ontstaan. Maar dit keer zijn het kleine afzonderlijke vlekjes met een ringvormige schilfering. Als je kindje last heeft van een luieruitslag schimmel, dan helpt het om een antigistmiddel te smeren. Eventueel een antigistmiddel dat ook nog zinkoxide bevat.
Behandeling luieruitslag: hoe kun je luieruitslag behandelen
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er verschillende soorten luieruitslag. Een natte vorm, een droge vorm, een schimmelinfectie luieruitslag en luieruitslag in combinatie met een bacteriële infectie. Iedere vorm van luieruitslag, vraagt ook weer om een andere aanpak.
Maar één ding hebben ze gemeen: smeer alleen huidvriendelijke producten. Het liefste volledig parfum en geurstof vrij, omdat de producten anders averechts werken. Daarnaast speelt de luier zelf natuurlijk ook een rol. Luiers zijn ruw en kunnen voor irritatie zorgen.
Kies daarom het liefste voor zachte luiers. Zoals katoenen luiers. Verschoon regelmatig, gebruik altijd lauw water op rode billen, zit niet aan wondjes en check de huid regelmatig op schimmel vorming. Hieronder lees je voorbeelden van goede billencrèmes, huidvriendelijke billendoekjes en milde baby billen reinigers!
Luieruitslag behandelen met een crème of zalf
Na het schoonmaken van de billen, kun je een speciale luieruitslag zalf of luieruitslag crème smeren. Maar zorg er wel voor dat je de huid eerst goed droog maakt. Laat de rode billetjes aan de lucht drogen of dep de huid een beetje droog.
Vervolgens zou ik een crème of zalf met zinkoxide smeren. Zinkoxide droogt de huid namelijk in en legt tegelijkertijd een beschermlaag over de huid. Dit maakt de huid zacht en beschermt de billetjes tegen irriterende stoffen uit de vieze luier. Op die manier pakt een zinkzalf de luieruitslag dus op twee manieren aan. Hieronder staan een aantal huidvriendelijke zinkzalf producten!
- Deze Pannoc zinkoxide pasta
- Deze Bepanthen baby zalf
- Deze Drs Leenarts billenzalf
- Deze Fagron zinkoxide zalf
Huidvriendelijke baby billendoekjes
Gebruik altijd huidvriendelijke baby verzorgingsproducten. Zonder parfum, geurstoffen of uitdrogende alcohol. Ook bij billendoekjes moet je hiervoor waken, want parfum in billendoekjes prikken onwijs. Hieronder lees je welke baby billendoekjes ik adviseer.
Huidvriendelijke baby billen reinigers
Krijg je de billen lastig schoon? Druppel dan een beetje olijfolie of jojoba olie op de billendoekjes. Op die manier veeg je alles er net wat makkelijker af. Zonder dat je heel hard hoeft te wrijven. Je kunt ook een reinigingsmelk gebruiken om de huid extra te beschermen tegen wrijving van de doekjes:
Sudocreme bij luieruitslag?
Je zult je misschien wel afvragen waarom de oude vertrouwde sudocreme pot niet in mijn lijstje staat. Deze crème heb ik bewust achterwegen gelaten, omdat luieruitslag en sudocreme een hele slechte combinatie is. In sudocreme zitten namelijk geurstoffen uit lavendelolie. Deze stoffen zorgen voor irritate en jeuk. Met name de huid die al geïrriteerd is reageert snel op deze geurstoffen, waardoor sudocreme prikt. Liever niet dus!
Luieruitslag: Maizena?
Ook luieruitslag en Maizena zijn een slechte combinatie. Maizena vergroot namelijk de kans op ontstekingen. En dit wil je juist voorkomen..
Kan Bepanthen op geslachtsdeel?
Een vraag die ik vraag krijg, is of de zalf van Bepanthen ook op het geslachtsdeel kan. Dit is geen probleem, maar probeer de zalf wel alleen uitwendig te smeren.
Misschien vind je dit ook interessant
Naast uitslag in het luier gebied, zijn er nog andere huidklachten die baby's kunnen ontwikkelen. Voor veel van deze huidklachten heb ik een blog en bijhorende productadvies geschreven. Je leest ze hier!
- Blog over baby acne
- Blog over dauwworm
- Blog over rode hond
- Blog over krentenbaard
- Blog over atopisch eczeem
- Blog over gerstekorrels baby's
- Blog over spruw baby
- Blog over de baby verzorging en huiduitslag
Geef je op dit moment borstvoeding en heb je last van pijnlijke tepels? De kans is groot dat er kleine scheurtjes in je tepels zitten. Je noemt dit ook wel tepelkloven. Het kan super vervelend en vooral pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er producten die veel verlichting kunnen geven. In dit productadvies tegen tepelkloven geef ik je mijn tips!
Wanneer naar de huisarts?
In sommige gevallen kan het toch fijn zijn om de rode billen van je kindje even te laten bekijken door een huisarts. Een huisarts kan aan de luier uitslag zien of er sprake is van een infectie. En zo een passend product voorschrijven. Mijn advies is om naar de huisarts te gaan als één of meerdere van onderstaande punten van toepassing zijn:
- Schimmel baby billen
- Rode billen baby gaan maar niet over
- Luieruitslag creme geeft geen enkel effect
- Luieruitslag komt constant weer terug
- Verschonen lukt bijna niet meer, omdat je kindje zoveel last heeft
Iris
op 02 Oct 2023Luus van Eck
op 05 Oct 2023Sophie
op 25 Oct 2024Luus van Eck
op 25 Oct 2024