Naïf review
02 oktober 2022 
9 min. leestijd

Naïf review

Het huidverzorgingsmerk Naïf Skincare heb je vast wel eens voorbij zien komen op Instagram, Facebook, in de Etos, ziekenhuizen of misschien zelfs in een bushokje. Het merk is inmiddels namelijk uitgegroeid tot een razend populair baby,- en kinderhuidverzorgingsmerk. En een tijdje geleden hebben zij zelfs een volledige, parfumvrije, productlijn gelanceerd. Iets waar ik al een tijdje op hoopte. Reden genoeg om deze producten eens even onder de loep te nemen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Naïf Skincare

Wat veel mensen misschien niet weten is dat het huidverzorgingsmerk Naïf is opgericht door Jochem en Sjoerd. Zij werden in 2013 beide vader en dompelde zich onder in de wereld van baby huidverzorgingsproducten. Tot hun verbazing zagen ze dat veel van deze producten schadelijke stoffen bevatten. 

Een onderwerp waar ik mij regelmatig over uitspreek, omdat ik gewoon niet begrijp hoe je schadelijke producten kunt toevoegen aan cosmetica producten? En al helemaal niet aan producten voor de kwetsbare babyhuid.

De babyhuid is tenslotte vijf keer dunner dan onze volwassen huid. En hierdoor veel gevoeliger voor schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan zonlicht, het weer en ook irriterende cosmetica stoffen. 

naif skincare

Naïf parfumvrije productlijn 

Het insmeren van de babyhuid met irriterende stoffen, zoals bijvoorbeeld parfum, kan later voor allerlei vervelende huidklachten zorgen. Met als meest voorkomende huidklacht: eczeem. Hoe fijn is het als je dit als ouders kunt voorkomen? Door alleen huidvriendelijke producten te smeren. 

Dit vonden Jochem en Sjoerd ook, dus ontwikkelde zij hun eigen huidverzorgingslijn: Naïf Skincare. Een natuurlijk cosmetica merk, speciaal gericht op de baby,- en kinderhuid. Vrij van plastic en harde chemicaliën, natuurlijk, duurzaam, en vegan. Klinkt goed!

naif skincare

Mijn Naïf review 

Ongeveer een halfjaar geleden kreeg ik een mailtje van een vertegenwoordiger van Naïf, waarin stond dat zij een hele nieuwe parfumvrije lijn gingen uitbrengen. Woohoo

Ik werd natuurlijk meteen enthousiast, want het aanbod aan parfumvrije baby verzorgingsproducten is schaars. Terwijl de behoefte ernaar groot is. Ik kon daarom ook niet wachten om de hele lijn uit te proberen.

Ben je benieuwd wat ik van de Naïf parfumvrije productlijn vind? Lees dan hieronder mijn Naïf review! Ik heb de formuleringen van de volgende producten bekeken en uitgeprobeerd:

naïf skincare

1. Naïf parfumvrije billendoekjes

Allereerst bekeek ik de Naïf billendoekjes. Wat allereerst opvalt, is dat de billendoekjes 100% parfumvrij zijn. Ze bevatten ook geen phenethyl alcohol, waardoor de billendoekjes ook geschikt zijn voor de gevoelige babyhuid! Verder zijn de billendoekje vrij van microplastics. 

In de ingrediëntenlijst van de Naïf billendoekjes is ook te lezen dat ze uitsluitend bestaan uit natuurlijke stoffen. Zo bevatten de billendoekjes een hoge concentratie glycerine. Dit is een huideigen stof met hydraterende eigenschappen op de huid. 

Daarnaast zitten er twee natuurlijke conserveringsmiddelen in: kaliumsorbaat en natriumbenzoaat. Beide stoffen beschermen de doekjes tegen schimmels en bacteriën. De laatste stof uit de ingrediëntenlijst van de Naïf billendoekjes is citroenzuur. Dit is een natuurlijk extract wat in lage concentratie wordt toegevoegd om de pH waarde te waarborgen. Iets wat wel nodig is. 

naif billendoekjes

Met name de hoge concentratie glycerine die de Naïf billendoekjes bevatten vind ik een groot pluspunt. Dit zorgt er namelijk voor dat de billendoekjes zacht aanvoelen, je makkelijker over de huid glijdt en de billen sneller schoon zijn. Zonder hierbij hard over de huid te hoeven wrijven en deze onnodig te beschadigen. 

Daarnaast bevatten de Naïf billendoekjes, in tegenstelling tot veel andere billendoekjes, geen prikkende stoffen. En dat is heel goed, want bijtende stoffen zijn heel vervelend als je kindje last heeft van luieruitslag of smetplekken. De Naïf billendoekjes zijn daarom een huidvriendelijk alternatief op veel andere billendoekjes! 

naif billendoekjes

2. Naïf diaper cream

Ik sloot er hierboven al mee af: smetplekken. Heel veel baby's hebben last van smetplekken in en rondom het luiergebied. 

En dat is helemaal niet gek als je je bedenkt dat deze huid vaak wordt blootgesteld aan urine en ontlasting. Met daarin allerlei zuren die de huid barrière beschadigingen. Om nog maar niet te spreken over de schurende luier zelf. 

Het is daarom belangrijk om de billen van je kindje tegen deze zuren te beschermen. Een goede billenzalf kan hierin uitkomst bieden! Kies wel altijd voor een milde billenzalf. Bijvoorbeeld de Naïf diaper cream. 

naif skincare

De Naif diaper cream bestaat vooral uit zinkoxide. Een effectief ingrediënt om te smeren tegen luieruitslag. Wat zinkoxide namelijk doet is: het legt een soort laagje over de huid, waardoor de huid beter beschermd is tegen schadelijke prikkels van buitenaf. Denk aan: urine en ontlasting. Maar bijvoorbeeld ook aan wrijving en schuring van de luier.  

Daarnaast zorgt zinkoxide er ook voor dat het vocht minder snel uit de huid verdampt, waardoor de huidhydratatie verbetert. Ook heeft het een jeukstillende werking op de huid. Kortom, een ingrediënt met veel verschillende positieve eigenschappen op de huid. 

Maar het is wel belangrijk dat een billencrème met zinkoxide ook genoeg verzorgende stoffen bevat, waaronder: glycerine, magnesium sulfaat, amandelolie, avocado olie, katoenzaadolie, zonnebloemolie, castorolie, bisabolol en vitamine E: Een hele mond vol. 

Met name de plantaardige oliën zie je graag terug in billendoekjes. Ze zitten van nature namelijk vol met antioxidanten. Die een ontstekingsremmende, kalmerende en beschermende werking op de huid hebben. Daarnaast zorgen de oliën ervoor dat de doekjes makkelijker en op een huidvriendelijkere manier ontlasting en urine verwijderen. Ik kan de Naïf diaper cream daarom zeker aanraden!

naif skincare

3. Naïf nurturing cream

Naast de Naïf billencrème verkoopt het merk ook nog een crème voor het lichaam en gezicht. Het gaat hierbij om een wat vettere crème die ook weer vrij is van parfum, uitdrogende alcohol en andere troep. Wat het wel bevat zijn verzorgende en hydraterende natuurlijke stoffen. 

Zo bestaat de Naïf nurturing cream voornamelijk uit amandelolie. Dit is een intens voedende olie met meerdere positieve eigenschappen op de huid. Zo legt amandelolie een soort laagje over de huid, waardoor het vocht in de huid minder snel verdampt. 

Daarnaast bevat amandelolie allerlei onverzadigde vetzuren. Die ook weer bijdragen aan het verbeteren van de algehele huidhydratatie. Eveneens als het soepeler en zachter maken van de (baby)huid. 

Dit geldt trouwens ook voor de hoge concentratie macadamia olie die de Naïf nuturing cream bevat. Wist je dat de macadamia noot het hoogste gehalte onverzadigde vetzuren bevat? Dit verklaart ook meteen waarom de olie heilzame eigenschappen op de huid heeft. 

naif dagcreme

Daarnaast zorgt de toevoeging van: zonnebloemolie, avocado olie, glycerine, cetyl alcohol en hyaluronzuur voor extra verzorging en versterking van de algehele huidconditie. Allemaal ingrediënten die zowel geschikt zijn voor het lichaam als het gezicht. 

Heeft je kindje last van huidirritaties, roodheden of een andere vorm van uitslag? Dan kan de Naïf nurturing cream ook uitkomst bieden. Er zitten namelijk een aantal ingrediënten in waarvan onderzoek heeft uitgewezen dat ze een kalmerende en ontstekingsremmende werking op de huid hebben. Voorbeelden hiervan zijn: vitamine E, bisabolol en katoenzaadolie. 

Kortom, de Naïf nurturing cream kan ik zeker aanraden. Heeft je kindje een gevoelige huid? Eventueel gepaard met eczeem klachten? Dan zou ik eerder voor de Naïf baby balm, in de paragraaf hieronder, gaan. De balsem is namelijk vrij van phenethyl alcohol en zo nog milder voor de huid!

naif zonnebrand

4. Naïf baby balm

Als je op zoek bent naar een wat vetter product voor de huid van je kindje, kun je ook voor een balsem gaan in plaats van een crème. Een balsem bestaat namelijk uit meer vet dan water. Terwijl een crème in de regel juist meer water bevat. Hierdoor voelt een balsem voller, romiger en vetter aan.

De Naïf baby balm is hier een goed voorbeeld van. De balsem is parfum en geurstofvrij. Ook bevat de balsem geen phenethyl alcohol. Dit maakt het ook een geschikte balsem voor de gevoelige babyhuid, met neiging tot eczeem. 

Wat ook opvalt aan de ingrediëntenlijst is de hoge rangschikking van het ingrediënt shea butter. Deze boter, ook wel Karité boter genoemd, staat namelijk bovenaan de ingrediëntenlijst. Wat inhoudt dat de balsem vooral uit shea butter bestaat. 

En dat is fijn! Want shea butter heeft super veel positieve eigenschappen op de huid. Zo houdt het de huid soepel, beschermt de boter tegen huidveroudering, voedt het de droge huid én helpt het bij de productie van collageen. 

naif balsem

Wat de balsem ook bevat is zonnebloemolie, macadamia olie en jojoba olie. Deze laatste olie gebruik ik zelf ook regelmatig, omdat het hydraterend en beschermend werkt. Zonder vet aan te voelen, omdat de olie razendsnel intrekt. Dit maakt het een fijne olie voor zowel het lichaam als gezicht. 

Ik heb de Naïf balsem natuurlijk zelf ook geprobeerd. Eerst heb ik een beetje van de balsem in mijn handpalmen aangebracht. En vervolgens heb ik dit met mijn andere hand warm gewreven. Op die manier smelt de shea butter namelijk, waardoor je het heel makkelijk uitsmeert. Mijn huid voelde hierna heerlijk zacht aan. 

Ideaal om je kindje mee in te smeren na het badderen. Maar ook voor volwassenen is de Naïf balsem zeker aan te raden. Zo gebruik ik de balsem op dit moment zelf op mijn lippen. Maar je kunt er ook andere droge of ruwe plekjes mee insmeren. Ideaal om in huis te hebben dus! 

naif nurturing cream

5. Naïf zonnebrand

Deze Naïf zonnebrand heb je misschien wel eens voorbij zien komen in mijn productadvies voor de babyhuid of Instagram story. Ik ben namelijk groot fan van dit product! Waarom? Omdat de Naïf zonnebrand allereerst vrij is van troep. En ten tweede, omdat de zonnebrand krachtige, veilige en koraalvriendelijke zonnefilters bevat. 

Daarnaast zitten er ook nog allerlei stoffen in die de babyhuid verzorgen. Zo bevat de Naïf zonnebrand een mooi lijstje aan hydraterende stoffen, waaronder: panthenol, glycerine en zonnebloemolie. Deze ingrediënten dragen niet alleen bij aan een betere huidhydratatie. Ze zorgen er ook voor dat de zonnebrand makkelijk uitsmeert. 

naif zonnebrand

En hier blijft het niet bij. De Naïf zonnebrand bevat ook nog wat vitamine E. Een antioxidant die de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder ook de schadelijke effecten van zonlicht. Om die reden smeer ik zelf ook altijd een zonnebrand waar tenminste één antioxidant aan is toegevoegd. 

Je kunt de Naïf zonnebrand gerust ook zelf op smeren. Dit heb ik afgelopen zomer ook gedaan. De formulering ziet er tenslotte goed uit. Zowel voor de babyhuid als voor de volwassen huid. Breng de zonnebrand altijd om de twee uur, gelijkmatig over de huid, aan. 

naif zonnebrand


Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt skippen, omdat ze schadelijke ingrediënten bevatten? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier plaats ik regelmatig story's over merken die je beter kunt laten staan. Ben je vooral benieuwd welke producten je wél met een gerust hart kunt opsmeren? Bekijk dan mijn gratis product adviezen pagina!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram