Verschil tussen een droge en vochtarme huid
25 november 2021 
3 min. leestijd

Verschil tussen een droge en vochtarme huid

Steeds vaker krijg ik op de Sproet Instagram pagina de vraag of er een verschil zit tussen een droge huid en een vochtarme huid? Het antwoord is ja!  In deze blog leg ik je de belangrijkste verschillen uit. En natuurlijk hoe je beide huidtypes het beste kunt verzorgen. Met voorbeeld van effectieve producten.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Verschil tussen droge huid en vochtarme huid

Het grootste verschil tussen een droge en vochtarme huid is de aanwezigheid (en afwezigheid) van water en vetEn het feit dat het één een huidtype is en het ander een huidklacht.

  • Water en vet: als je huid te weinig vetzuren aanmaakt, spreek je van een droge huid. Als je huid te weinig water vasthoudt, spreek je van een vochtarme huid.
  • Huidtype of huidklacht: een droge huid is een huidtype. En een vochtarme huid is een huidklacht. 

Verschillende vochtarme huidtypes

Een droge huid is dus een huidtype dat vetten mist. En een vochtarme huid is een huidklacht, dat water mist. Je kunt dus een droge én vochtarme huid hebben. Maar ook een vette én vochtarme huid.

  • Een droge (huidtype) vochtarme (huidklacht) huid: je huid maakt te weinig vetten aan en houdt te weinig water vast.
  • Een vette (huidtype) vochtarme (huidklacht) huid: je huid maakt te veel vetten aan, maar houdt te weinig water vast.

Oorzaak droge huid 

Een droge huid ontstaat doordat je huid te weinig vetten aanmaakt. Hier kun je mee geboren worden. Maar het kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Bijvoorbeeld door een lage luchtvochtigheid, roken, zonschade of omdat je uitdrogende cosmetica producten gebruikt. 

Ben je benieuwd welke cosmetica merken ik afraad? Bekijk dan de Sproet Instagram pagina! Hier plaats ik regelmatig voorbeelden van producten die je beter niet kunt opsmeren. 

Oorzaak vochtarme huid

Een vochtarme huid ontstaat dus, omdat je huid niet in staat is om genoeg vocht vast te houden. Bijvoorbeeld omdat je huid beschadigd is, waardoor je huid minder goed in staat is om water vast te houden. Dit zie je vaak bij huidaandoeningen die gepaard gaan met een kapotte huid barrière, zoals: atopisch eczeem, een gevoelige huid, rosacea, en psoriasis.

 Een andere trigger van een vochtarme huid is het hebben van een droog huidtype. Hopelijk volg je me nog.. Een droge mist namelijk vetzuren, zoals ik hierboven ook al beschreef. Deze vetzuren zijn een soort cementlaagje tussen je huidcellen. 

Als je hier te weinig van hebt, ontstaan er openingen in je huid. Hierdoor verdampt water sneller uit je huid. En wordt je huid vochtarm. Om deze reden is een droge huid (te kort aan vetten) vaak ook vochtarm (te kort aan water). 

vochtarme huid crème review

Verschil droge huid en vochtarme huid herkennen

Een droge huid voelt 's ochtends, voordat je iets met je huid hebt gedaan, vaak trekkerig en ruw aan. Als je goed in de spiegel krijgt zie je kleine kleine droogtelijntjes zitten en soms ook lichte schilfertjes. Daarnaast zijn de poriën vaak relatief klein. Huidverzorgingsproducten trekken heel snel in. 

Een vochtarme huid voelt 's ochtends vaak trekkerig aan op specifieke plekken. Bijvoorbeeld op de wangen. Terwijl de T-zone juist vet aanvoelt. Een vochtarme huid kan daarom ook zowel grove poriën als kleine poriën hebben. 

Als je vroeger last hebt gehad van pukkeltjes en puistjes, zijn je poriën vaak wat uitgerekt. Deze rekken helaas niet meer terug, omdat het geen spiertjes zijn. Later kun je huid gedehydrateerd raken, waardoor er: een vochtarme huid met grove poriën ontstaat.

Een vette huid voelt 's ochtends vettig aan. Als je in de spiegel kijkt glimt de huid en zie je grovere poriën zitten. Huidverzorgingsproducten trekken niet goed de huid in. Ze blijven vaak een beetje op de huid liggen. 

Vochtarme huid behandelen

Heb je last van een vochtarme huid? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het water beter in je huid wordt vastgehouden. Maar ook dat je huid barrière niet verslechtert. Om zo te voorkomen dat het water verliest. 

Dit doe je door cosmetica met schadelijke en uitdrogende ingrediënten te laten staan. Maar ook door ingrediënten te smeren die je huid barrière laag verbeteren en je vochtbalans herstellen. Denk aan: ceramiden, vitamine C, glycerine, hyaluronzuur en ureum. 

Vochtarme droge huid

Smeer bij voorkeur producten die je huid barrière versterken, het vochtgehalte in je huid verbeteren en je vetzuren aanvullen. Hieronder heb ik een aantal product voorbeelden gezet:

Vochtarme vette huid

Smeer bij voorkeur producten die je huid barrière versterken, het vochtgehalte in je huid verbeteren en overtollig talg oplossen. Hieronder heb ik een aantal product voorbeelden gezet:

Droge huid behandelen

De droge huid maakt te weinig vetzuren aan óf verliest vetzuren door invloeden van buitenaf. Ga daarom niet te lang in de zon zitten, dit droogt je huid uit. Net als uitdrogende cosmetische ingrediënten, als: alcohol en sulfaten. Lees hier mijn gratis productadvies voor de droge huid.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram