Beste leave in conditioner (top 5)
17 april 2024 
9 min. leestijd

Beste leave in conditioner (top 5)

Een goede leave in conditioner kan geen wonderen verrichten, maar je haren wel tijdelijk verbeteren! Zo kan het pluizig haar verminderen, gespleten haarpunten versterken, je haren gladder maken en zo zorgen voor glanzend haar. Maar waar let je op als je een leave in conditioner koopt? En wat is nou de beste leave in conditioner? Ik vertel het je allemaal!

Samenvatting beste leave in conditioners

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn beste leave in conditioner top 5! Tijdens het samenstellen van deze lijst heb ik vooral gekeken op: de aanwezigheid van ingrediënten die je haren van binnenuit kunnen versterken Plus ingrediënten die een laagje rondom de haren vormen waardoor je haren meer gaan glanzen en beter beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Tip: spray de leave in conditioner op je kam/borstel, dan beschadig je je haren minder snel tijdens het borstelen of kammen van je haren!

beste leave in conditioner

Eisen goede leave in conditioner

Als je op zoek bent naar een goede leave in conditioner, of in dit geval de beste leave in conditioner, zou ik in ieder geval kijken naar een product met gehydrolyseerde eiwitten. En het liefste ook siliconen om je haren mooi glad en glanzend te maken. Daarnaast moet de leave in conditioner spray je haren natuurlijk niet vet of te zwaar maken. In mijn 'Beste leave in conditioner top 5' hieronder laat ik mijn favorieten zien!

CER collagen coating protein (beste leave in conditioner fijn haar)

Als je op zoek bent naar de beste leave in conditioner, kan ik deze leave in conditioner van CER-100 echt aanraden. Het gaat overigens meer om een serum dan conditioner structuur. Maar het heeft wel vergelijkbare eigenschappen met een leave in conditioner, waardoor ik het toch als tip wil meegeven in deze lijst met beste leave in conditioners.

Wat dit product met name zo goed maakt zijn de hoge concentraties gehydrolyseerde eiwitten en siliconen. Beide kunnen de conditie van je haren verbeteren. Zo is het derde ingrediënt in de ingrediëntenlijst 'dimethicone'. Een silicone dat rondom de haren gaat zitten, waardoor het veel zachter aanvoelt. Ook vermindert dit extra laagje pluizig haar en zorgt het voor meer glanzend haar.

Maar wat dit product vooral zo geschikt maakt om als leave in conditioner te gebruiken is de toevoeging van: Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Collagen, Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein en Hydrolyzed Corn Protein. Stuk voor stuk versterkende en verzachtende stoffen. Zo kunnen zijdeproteïnen helpen bij het herstellen van beschadigd haar en het verbeteren van de glans.

Collageen is een eiwit dat van nature in het haar voorkomt en kan helpen bij het verbeteren van de elasticiteit en de algehele gezondheid van het haar. En keratine is het hoofdbestanddeel van zowel onze haren als huid en speelt daarom een cruciale rol bij het behoud van de structuur en sterkte ervan. Het kan zo helpen in het herstellen van beschadigd haar en het verminderen van gespleten punten. Een leave in conditioner met een mooie formule dus!

beste leave in conditioner

Salerm-21 leave in conditioner crème

Ook de Salerm 21 leave in conditioner is een hele fijne leave-in conditioner om pluizig en droog haar tijdelijk te verminderen. De conditioner zit namelijk vol met gehydrolyseerde zijde proteïnen die diep in je haarschacht kunnen dringen en de haren zo sterker kunnen maken. Zoals ik eerder al aangaf, is deze toevoeging wat mij betreft een must in leave in conditioners.

De toevoeging van panthenol, glycerine, lecithin, vitamine E en amodimethicone versterken dit effect. Met name deze laatste stof, amodimethicone, is een fijne toevoeging omdat dit om een silicone gaat. Dat een beschermlaag rondom je haren vormt, waardoor gespleten haarpunten tijdelijk verminderen. Ook beschermen siliconen je haren tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Wat ook opvalt aan deze leave in conditioner, is dat je het op meerdere manieren kunt gebruiken. Dit geldt overigens voor de meeste leave in conditioners, ook al staat dit niet altijd in de gebruiksaanwijzing beschreven. Je kunt een beetje leave in conditioner in nat haar aanbrengen om je haren zachter, minder pluizig en meer glanzend te maken.

Maar je kunt het ook gebruiken als haarmasker door wat meer aan te brengen en dit een tijdje te laten inwerken. Bijvoorbeeld voordat je je haren gaat wassen. Daarnaast beschermt een goede leave in conditioner ook tegen chloor, zee water en hitte van stylingsproducten, waardoor het ook dient als een soort heat protector. Kortom, wat mij betreft is ook deze leave in conditioner het proberen waard!

beste leave in conditioner

Chia Leave in conditioner

Een product dat ook niet mag ontbreken in deze lijst met beste leave in conditioners is deze Chia Leave in conditionerMet ook weer als werkzame stoffen: gehydrolyseerde eiwitten en siliconen. Zo bevat de leave in conditioner: keratin amino acids, hydrolyzed silk en hydrolyzed ceratonia siliqua seed extract. Stuk voor stuk effectieve stoffen die je haren van binnenuit (tijdelijk) sterker kunnen maken.

Bovendien kan Hydrolyzed Ceratonia Siliqua Seed Extract het haar beschermen tegen schade door vrije radicalen en omgevingsinvloeden. Denk aan: zonlicht, hitte, chloor, zeewater etc. Maar dit is niet het enige wat deze leave in conditioner zo goed maakt. Er zijn ook nog verzorgende oliën toegevoegd, waaronder: argan olie en jojoba olie. Ze hydrateren je haren en geven ze direct wat meer glans.

De toevoeging van panthenol, cetearyl alcohol en behentrimonium chloride versterken dit effect. Bovendien maken deze stoffen je haren ook beter doorkambaar. Daarom wordt deze leave in conditioner ook wel gebruikt als een ontwarrende spray. Kortom een fijne leave in conditioner voor alle haartypes! Ook geschikt voor krullen.

beste leave in conditioner

HASK Keratin protein leave-in conditioner spray

Ook deze HASK Keratin protein spray behoort zeker in deze lijst met best leave in conditioners. De spray bevat zowel siliconen als een hoge concentratie (gehydrolyseerde) eiwitten. Namelijk: Keratin, Hydrolyzed keratin en Keratin amino acids. Ze zijn in staat om je haren binnen te dringen en de haren vanuit daar te versterken.

Met water als basis en glycerine als tweede ingrediënt, is het duidelijk dat deze leave in conditioner ook gericht is op meer hydratatie. Glycerine staat namelijk bekend om het vermogen vocht aan te trekken en vast te houden, waardoor het haar beter gehydrateerd blijft en zo ook zachter aanvoelt.

De aanwezigheid van cetrimonium chloride en silicone quaternium-22 zorgen er verder voor dat de leave in conditioner ook bescherming biedt tegen schade door hitte en andere omgevingsfactoren. Bovendien helpen beide ingrediënten bij het ontwarren/ontklitten van je haar en vermindert het pluizend haar.

Verder zorgen jojoba-olie en sesamolie voor extra voeding en hydratatie. Jojoba-olie heeft een vergelijkbare structuur met onze huideigen en haareigen oliën, waardoor het makkelijk door onze haren kan worden opgenomen. Sesamolie is rijk aan voedingsstoffen die het haar helpen te versterken en te herstellen. Kortom, een verzorgende leave in conditioner spray.

beste leave in conditioner

Aunt Jackies Curls & Coils leave in conditioner

Heb je krullend haar en/of heb je last van droog haar? Dan zou ik de Aunt & Jackies leave in conditioner proberen. In de beschrijving is te lezen dat het om een leave in conditioner conditioner gaat dat vooral zorgt voor een diepe hydratatie. En als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, snap ik deze belofte helemaal!

Zo bevat de leave in conditioner onder andere een hoge concentratie argan olie en shea butter. Beide staan bekend om hun voedende en hydraterende eigenschappen. Een andere mooie toevoeging is het gebruik van panthenol en hydrolyzed wheat protein. Ze hebben de eigenschap om het haar te versterken, te hydrateren maar ook te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Wat overigens is weggelaten in deze leave in conditioner zijn: sulfaten, siliconen en minerale oliën. Dit maakt de leave in conditioner CG-vriendelijk en zo ook geschikt voor mensen die de Curly Girl methode volgen. Ik kan hier zelf niet over oordelen, maar volgens de online reviews is het een hele fijne leave in conditioner voor krullen, omdat het krullend haar niet verzwaart. Ook weer het proberen waard!

beste leave in conditioner krullend haar

Wat is een leave in conditioner?

Een leave in conditioner lijkt qua doel op een normale conditioner, maar wordt wel op een andere manier gebruikt. Een leave in conditioner laat je namelijk zitten. Je spoelt het dus niet uit zoals je met een normale conditioner zou doen. Wel heeft het vergelijkbare eigenschappen. Namelijk extra verzorging aan (droog) haar geven.

Een leave in conditioner helpt bijvoorbeeld bij het ontwarren van je haar, het vermindert pluizig haar, hydrateert droog haar en is het in staat om je haren te versterken. Afhankelijk natuurlijk van welke leave in conditioner je gebruikt! Hier zitten namelijk behoorlijk wat onderling verschil in. Zowel qua formulering als qua leave in conditioner type. Zo heb je een leave in conditioner spray, leave in conditioner crème en ook leave in conditioner oliën.

Over het algemeen wordt een leave-in conditioner na het wassen en conditioneren van het haar op handdoekdroog haar aangebracht. Het wordt gelijkmatig verdeeld over het haar en vervolgens kan het haar op de gebruikelijke manier gestyled worden.

beste leave in conditioner

Waarom een leave in conditioner gebruiken?

Een leave-in conditioner wordt gebruikt om het haar te hydrateren, te voeden en te beschermen. Zonder dat het uitgespoeld hoeft te worden zoals je bij een 'normale' conditioner wel zou doen. Hier zijn een aantal redenen waarom mensen een leave-in conditioner gebruiken:

Hydraterende eigenschappen (hydraterende leave in conditioner)

De beste leave-in conditioners bevatten wat mij betreft in ieder geval ingrediënten die vocht vasthouden en zo hydraterende eigenschappen hebben. Een leave in conditioner is tenslotte speciaal gemaakt om extra verzorging te geven aan verschillende haartypes. En daar hoort hydrateren ook bij. Het herstelt droog of beschadigd haar en helpt je haren zo zacht en soepel te houden.

Beschermende eigenschappen

Veel leave-in conditioners beschermen ook tegen schadelijke invloeden van buitenaf, omdat ze een soort beschermlaag rondom je haren vormen. Op die manier beschermt de leave in conditioner bijvoorbeeld tegen hitte van föhns, stijltangen en krultangen. Maar ook tegen chloor, zout water en andere omgevingsproducten. Daarnaast bevatten sommige leave in conditioners ook nog een uv bescherming. Ze beschermen je haren tegen uv straling en zo ook tegen verkleuring of droog haar.

Verzorgende eigenschappen

Naast hydratatie en bescherming kunnen leave-in conditioners ook voedende ingrediënten bevatten. Die het haar versterken en helpen bij het herstellen van schade, zoals gespleten haarpunten. Met name gehydrolyseerde eiwitten kunnen hierbij helpen, omdat dit kleine stukjes eiwitten zijn die in staat zijn om je haarschacht binnen te dringen. Op die manier kunnen de stoffen je haren van binnenuit versterken. Wat kan helpen bij droog haar, pluizig haar en gespleten haarpunten.

leave in conditioner

Welke leave in conditioner kopen?

Als je op zoek bent naar de beste leave in conditioner is het fijn om te kijken naar een leave in conditioner dat zowel gehydrolyseerde eiwitten bevat als siliconen. Dit geldt overigens ook voor een normale conditioner. Gehydrolyseerde eiwitten hebben vooral een versterkende eigenschap op je haren, waardoor je dus echt werkt aan de conditie van je haar.

Terwijl siliconen er juist meer voor zorgen dat je haren er mooier uit gaan zien. Ze hebben hydraterende eigenschappen en beschermende eigenschappen, waardoor je haren extra vocht vasthouden, meer gaan glanzen en minder pluizen. Bovendien beschermen ze je haren ook nog tegen schade van buitenaf. Zeker bij een leave in conditioner voor droog haar zijn siliconen onmisbaar.

Ben je specifiek op zoek naar een conditioner voor krullen? Dan zijn siliconen vaak minder geschikt, omdat ze krullend haar wat kunnen verzwaren. Een goede leave in conditioner voor krullen is de Aunt Jackies Curls & Coils leave in conditioner.

leave in conditioner

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze 'Beste leave in conditioner top 5' heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favoriete huid,- en haarproducten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden! Of bekijk alle blogs op deze pagina: Beste huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram