Liplik syndroom: lippen eczeem (liplik eczeem)

Droge lippen hebben we allemaal wel eens. Maar bij het liplik syndroom is er toch net even iets anders aan de hand. Hierbij is er namelijk niet alleen sprake van droge lippen. Maar ook van ontstekingen op en rondom de lippen. Je noemt het daarom ook wel lip eczeem. Een vervelende huidklacht die vooral veel bij kinderen wordt gezien, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Gelukkig kun je er ook iets aan doen. Ik ga je hiermee helpen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! 

Wat is het lip lik syndroom?

Eigenlijk zegt de term liplik syndroom het al. Het gaat om een ‘syndroom’ waarbij het likken aan de lippen centraal staat. Nu hoor ik je denken: wat maakt likken aan je lippen nou uit? Op zich niets maar als je dit dusdanig vaak doet, kunnen er huidproblemen ontstaan. Dit is het geval bij het liplik syndroom, waarbij er een ontsteking van de huid rondom je lippen optreedt.

Andere namen voor liplik eczeem zijn, het liplik syndroom, lip licking dermatitis of lip eczeem. Het is een goedaardige aandoening van de huid, maar kan wel erg vervelend zijn. Daarom geef ik in deze blog een aantal tips! Heb je geen zin om de hele blog te lezen, maar ben je wel benieuwd naar mijn product tips? Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet!


Hoe ziet het liplik eczeem eruit?

Het liplik syndroom wordt wel eens vergeleken met het uiterlijk van een clownsmond. Dit komt omdat er bij liplik eczeem rondom de lippen heen een rode rand ontstaat. Terwijl de huid binnen deze rand vaak wat lichter van kleur is. Een beetje rood-roze. Vergelijkbaar met hoe je een clownsmondje zou schminken. Andere lip lik symptomen zijn: een nattige huid, schilfertjes, kapotte huid en barstjes. Bij langdurig bestaand eczeem van de huid rondom de lippen kunnen er ook kloofjes ontstaan.

Symptomen lip eczeem

Hieronder heb ik nog even alle symptomen van liplik eczeem (liplik syndroom) op een rijtje gezet. Dit zijn zowel klachten aan de lippen zelf als de huid rondom de lippen. Veroorzaakt door het herhaaldelijk bevochtigen van de lippen.

  • Rode huid rond mond
  • Droge lippen
  • Schrale huid rond mond
  • Ontstoken lippen
  • Velletjes op lippen
  • Geïrriteerde huid
  • Schrale lippen
  • Droge mondhoeken
  • Schrale mondhoeken
  • Gescheurde mondhoeken
  • Pijnlijke lippen
  • Rode mond
  • Lippen kunnen licht pijnlijk aanvoelen
  • Droge huid rondom de lippen
  • Gele korstjes bovenop eczeem (als er sprake is van een infectie)

Liplik eczeem of clownseczeem?

Liplik eczeem kan erg lijken op  clownseczeemToch zit er een groot verschil tussen beide huidklachten. Bij clownseczeem is de huid rondom je lippen net als bij liplik eczeem rood en geïrriteerd, alleen zijn er ook nog rode bultjes te zien. Dit is bij liplik eczeem niet het geval.

Daarnaast wordt clownseczeem veroorzaakt door irriterende cosmetica producten of smeerbare medicatie, zoals een (lichte) corticosteroïd crème of zalf. Het liplik syndroom (liplik eczeem) wordt puur veroorzaakt door het veelvuldig aflikken van de lippen.


Liplik syndroom of droge lippen?

Je moet het liplik syndroom ook niet verwarren met droge lippenAllereerst hebben beide huidklachten andere oorzakelijke factoren. Zo worden droge lippen veroorzaakt door weersomstandigheden, irriterende producten, frequent likken. En liplik eczeem ontstaat door het herhaaldelijk likken van de lippen, psychologische factoren en langdurige irritatie door het achterblijven van speeksel resten.

Verder uiten beide huidklachten zich op een andere manier. Als je alleen last hebt van droge lippen, voelen je huid en lippen droog aan. Ook zijn er vaak kleine barstjes te zien en schilfertjes. Maar er is geen sprake van een echte huiduitslag rondom je mond zoals bij liplik eczeem wel het geval is. Het is daarentegen wel zo dat liplik eczeem gepaard gaat met droge lippen. Het is dus één van de symptomen van het liplik syndroom.


Oorzaak lip lik syndroom

Het liplik syndroom (lip licking dermatitis) wordt veroorzaakt door overmatig likken aan de lippen. Vooral als je lippen schraal en droog aanvoelen ben je sneller geneigd om eraan te likken. Maar hierdoor maak je de klachten juist erger, waardoor je in een soort vicieuze cirkel terecht komt. Dit overmatige likken aan de lippen heb je vaak zelf niet eens in de gaten.

Maar aan je lippen likken kan ook een uiting van een dwangneurose zijn. Verder is ook stress een uitlokkende factor om te gaan likken aan je lippen. Doordat je lippen, en de huid rondom je lippen, telkens worden blootgesteld aan speeksel, ontstaat er irritatie van de huid. Door deze constante irritatie van je lippen en huid ontstaat er een ontsteking. Vergelijkbaar met irritatief contacteczeem. Het uit zicht hetzelfde als het achterblijven van speeksel in de mondhoeken.

Liplik syndroom kind

Het liplik syndroom is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst hebben kinderen de neiging om vaker onbewust aan hun lippen te likken. Vooral wanneer de lippen droog of gebarsten aanvoelen. Dit kan vervolgens zorgen voor irritatie en ontstekingen van de huid rondom de lippen.

Daarnaast kan lippen likken voor kinderen een vorm van zelftroostend gedrag zijn. Vergelijkbaar met duimen of nagelbijten. Wanneer kinderen zich gestrest, angstig of ongemakkelijk voelen, kunnen ze onbewust naar dit gedrag grijpen als een manier om zichzelf te kalmeren en gerust te stellen. Waardoor het liplik syndroom kan ontstaan.

Verder zijn kinderen relatief vaak buiten, waardoor de huid wordt blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Zoals koude wind en droge lucht in de winter. Of juist veel blootstelling aan de zon in de zomer. Deze omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan het uitdrogen van de lippen en de neiging om te likken als reactie op het ongemak van deze droogheid.


Liplik eczeem wat te doen?

De eerste stap is natuurlijk: niet meer aan je lippen likken. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien is het zo dat je vaak niet eens door hebt dat je aan je likken likt. Mijn tip is daarom om een verzorgende product te smeren dat een vieze smaak geeft als je per ongeluk aan je huid en lippen likt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het product niet irriteert. Wat veel lippenbalsems helaas wel doen, waardoor je ontstoken lippen en huid alleen maar erger worden. Daarom hieronder ook een lijstje met slechte lippenbalsems!

1. Smeer geen irriterende lippenbalsems

Je lichaam kan zelfs een allergie ontwikkelen voor bepaalde cosmetica ingrediënten in lipproducten, waardoor er allergisch-contacteczeem ontstaat. En dan ben je nog veel verder van huis… Op de Sproet Instagram pagina laat ik iedere week merken zien die je beter niet kunt smeren, omdat ze slecht voor je huid zijn. Misschien interessant! Hieronder heb ik alvast een lijstje gezet met lippenbalsems die ik zou laten staan:


2. Liplik syndroom behandelen met een goede lippenbalsems

Oké, maar wat dan wel? Een goede lippenbalsem of vette crème kan liplik dermatitis echt verminderen. Het verzorgt de huid en zorgt tegelijkertijd voor een vies smaakje als je per ongeluk aan je (droge) lippen likt. Smeer de producten zowel op je droge, schrale lippen als de huid daaromheen! Wil je het echt goed doen? Dan kun je 's avont pure vaseline over je lip-product smeren. Dit zorgt dat je lippen en huid beter vocht vasthouden.

La Roche Posay lippenbalsem

Deze La Roche posay cicaplast lippenbalsem bevat verzorgende en kalmerende ingrediënten, als: shea butter, beeswax, panthenol, MP lipiden en plantaardige olie. Het is een crème, waardoor je het ook makkelijk aanbrengt op de huid rondom je lippen. Ook geschikt voor kinderen.

La Roche Posay B5 balsem

De La Roche Posay B5 balsem is vergelijkbaar met het lip product hierboven. Alleen is dit niet een specifieke lippenbalsem, maar gewoon een balsem. Die je voor verschillende huidklachten kunt gebruiken. Zo gebruik ik het zelf bij: droge lippen, droge handen en droge/geïrriteerde plekjes. Het bevat ook weer allerlei verzorgende ingrediënten, als: glycerine, panthenol, shea butter, dimethicone, en magnesium. Ook geschikt voor kinderen.

Paula´s Choice lippenbalsem

Deze Paula's Choice lippenbalsem is ook erg fijn. Voor zowel je lippen als de huid rondom je lippen. Het bevat allerlei verzorgende ingrediënten, als: castor olie, petrolatum, jojoba olie, lanoline en bisabolol. Ook geschikt voor kinderen.

Tiny Todd eczeem crème

De Tiny Todd haver crème is een eczeem crème waar ik echt groot fan van ben! Het vinden van een goed eczeem product is lastig, maar ik heb al zoveel mooie resultaten van deze crème gezien. Het is daarom ook een heel fijn product voor het liplik syndroom. Je kunt de crème op je lippen smeren en de omliggende huid. Ook geschikt voor kinderen.


3. Overige tips bij lipliksyndroom

Verder is het goed om bij het liplik syndroom genoeg te drinken. Als je te weinig drinkt, worden je lippen namelijk sneller droog en ben je ook sneller geneigd om aan je lippen te likken. Zorg ook dat de verwarming in je huis niet te hoog staat. Dit zorgt namelijk voor een droge lucht en droogt je lippen en huid uit.

Daarnaast is het belangrijk om niet aan losse velletjes van je lippen te trekken, lippenstift zoveel mogelijk te vermijden en bij voorkeur niet pittig te eten. Gebruik je medicatie? Kijk dan ook eens naar de mogelijke bijwerkingen. Misschien staat uitdroging van je lippen er wel tussen. Samen met je huisarts kun je kijken of er een geschikt alternatief mogelijk is.