Wijnvlek: rode vlek op huid
Het hebben van een wijnvlek is vaak heel vervelend. Niet alleen, omdat je het zelf constant ziet zitten. Maar ook door de scheve blikken en vervelend opmerkingen van anderen. En dat is jammer, want het kan iemand heel onzeker maken. Veel mensen kiezen er daarom voor om de wijnvlek te verwijderen doormiddel van een laserbehandeling. In deze blog vertel ik je er alles over!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is een wijnvlek?
Een wijnvlek noem je ook wel naevus flammeus of capillaire malformatie. Het is een vlek op de huid met een rode tot paarse kleur. Vandaar ook de naam wijnvlek'. Wat verwijst naar de kleur van rode wijn.
Bij een wijnvlek is er sprake van een afwijking van de bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes zijn verwijdt, waardoor ze zichtbaar worden in de huid. In de vorm van een rood-paarse vlek. De huidafwijking is aangeboren. Ongeveer 0.1% tot 2% van de pasgeboren baby's wordt geboren met een wijnvlek.
Wijnvlek herkennen
Je kunt een wijnvlek dus herkennen aan een rode tot paarse verkleuring in de huid. Toch is een wijnvlek bij geboorte nog niet zo donker. Het ziet er dan meer uit als een een roze, afgevlakte vlek. Naarmate je ouder wordt, kleurt de vlek donkerder. Daarnaast wordt de wijnvlek door de jaren heen ook beter voelbaar. En kunnen er bultjes in ontstaan.
Dit gebeurt echter niet bij iedereen. Bij sommige mensen, ongeveer 20%, wordt de wijnvlek juist lichter van kleur. En ook minder voelbaar naarmate ze ouder worden. Maar de wijnvlek zal helaas bij niemand, uit zichzelf, verdwijnen.
Het vervelende aan een wijnvlek is dat het zich vaak op een zichtbare plek vormt. Met als voorkeur locatie een wijnvlek in het gezicht en in de hals. Maar de wijnvlek zou in theorie bijna over het hele lichaam kunnen ontstaan.
Oorzaak wijnvlek
De rode tot paarse verkleuring in de huid ontstaat doordat bloedvaatjes zich gaan uitzetten. En zo zichtbaar worden in de vorm van een wijnvlek. Het lastige is dat nog steeds niet helemaal duidelijk is, waarom deze bloedvaatjes nou uitzetten. Dit maakt de oorzaak van een wijnvlek onbekend.
Wel zijn inmiddels een aantal 'wijnvlek oorzaken' uitgesloten. Zo wordt een wijnvlek nooit erfelijk overgedragen en spelen ook ziektes van de moeder geen rol. Daarnaast hebben geneesmiddelen, roken, alcohol en drugs gebruik door de moeder ook geen invloed op het ontstaan van een wijnvlek bij kinderen.
Wijnvlek of hemangioom
Een wijnvlek kan een beetje lijken op een hemangioom. Ook bij hemangioom is namelijk sprake van een verwijding van de bloedvaatjes als gevolg van een vaatafwijking. Alleen dan meer plaatselijk.
Je ziet dus echt een 'hoopje' aan verwijde bloedvaten, waardoor er een verheven bultje of bult ontstaan. Niet zo zeer een rode vlek, zoals bij een wijnvlek wel het geval is. Je noemt een hemangioom daarom ook wel aardbeivlek of bloedvatgezwel.
Een hemangioom wordt veroorzaakt door snel delende bloedvatcellen. In combinatie met het ontstaan van extra bloedvaten. De precieze oorzaak van deze vaatafwijking is, net als bij een wijnvlek, niet duidelijk.
Een groot verschil tussen een wijnvlek en hemangioom is dat een hemangioom bij de geboorte vaak niet of nauwelijks zichtbaar is. Dit gebeurt pas een aantal weken na de geboorte. Vervolgens groeit de hemangioom de opvolgende drie maanden snel. Om na ongeveer twee tot vier jaar weer langzaam af te nemen.
Wijnvlek of ooievaarsbeet
Ook moet een wijnvlek niet verward worden met een ooievaarsbeet. Om te bepalen of je kindje een wijnvlek of ooienvaarsbeet heeft, is het allereerst belangrijk om te achterhalen wanneer de verkleuring is ontstaan. Een ooienvaarsbeet zie je namelijk pas een paar dagen na de geboorte zitten. Terwijl een wijnvlek direct tijdens geboorte aanwezig is.
Daarnaast zie je bij een ooievaarsbeet allemaal individuele, kleine, vlekjes in een groepje bij elkaar liggen. Samen vormen ze een grotere, roze tot rode vlek. Een wijnvlek daarentegen is meer één geheel. En donkerrood tot paars gekleurd.
Verder zit een ooievaarsbeet op het voorhoofd, in de haargrens of op de oogleden van het kindje. Terwijl een wijnvlek over het hele gezicht kan zitten, maar ook in de hals of andere plekken op het lichaam.
Wel gaat het bij beide huidklachten om een vaatafwijking, waarbij een groepje bloedvaten is uitgezet. Alleen is deze verwijding van bloedvaatjes bij een wijnvlek permanent. Terwijl het bij een ooievaarsbeet om een tijdelijke verwijding van de bloedvaatjes gaat. Die over het algemeen binnen 12 maanden na de geboorte vanzelf weer wegtrekken.
Wijnvlek behandelen
Een wijnvlek verwijderen kan helaas niet. Het lastige is namelijk dat het om een vaatafwijking in de huid gaat. Je kunt deze vaatjes niet 'wegsmeren'.
Wat je natuurlijk wel kunt doen is de wijnvlek minder zichtbaar maken door de verkleuring te camoufleren. Het beste is om dit de wijnvlek te camoufleren met een groen pigment.
Denk aan een groene concealer of een groene creme. Zoals deze Eucerin corrigerende crème. Groen maskeert namelijk roodheden. Vervolgens kun je hier overheen nog een creme in jouw eigen huidskleur aanbrengen.
Daarnaast kan ik ook dit boek aanraden: Zien en gezien worden. Het gaat over een vrouw die is geboren met een wijnvlek in haar gezicht. In het boek beschrijft zij hoe ze hiermee omgaat. En geeft ze tips hoe je onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden. Ondanks dat je een wat opvallender uiterlijk hebt.
Wijnvlek verwijderen door een professional
Een wijnvlek behandelen zonder professionele hulp is dus helaas niet mogelijk. Maar een wijnvlek behandelen door huidtherapeutische hulp is wel mogelijk.
Een wijnvlek verwijderen is misschien niet het goede woord, omdat de verkleuring vaak altijd wel een beetje zichtbaar blijft. Maar de wijnvlek kan wel aanzienlijk minder worden door de behandelingen.
Je hebt hierin verschillende wijnvlek behandelingen. Met als populairste:
- Wijnvlek laseren
- Wijnvlek camoufleren
Wijnvlek laseren
Een wijnvlek laseren is hierin de beste optie. En dan in het specifiek een wijnvlek behandelen doormiddel van de Pulsed Dye Laser. Dit is een vaatlaser.
Het laserlicht richt zich namelijk op het hemoglobine in de bloedvaatjes. Vervolgens geeft het laserlicht hier warmte af, waardoor het bloed heel heet wordt. Het bloedvat gaat stollen en bezwijkt uiteindelijk aan de hitte.
Door het vernietigen van deze bloedvaten, zal de eigen huidskleur op deze plekken steeds beter zichtbaar worden. Met als gevolg dat de wijnvlek zelf steeds minder zichtbaar wordt. Het is lastig aan een wijnvlek laseren is alleen dat het laserlicht vaak niet alle bloedvaatjes kan bereiken.
Daarnaast hebben sommige vaatjes een hele snel bloeddoorstroming. Ook dit maakt de behandeling lastig, omdat het laserlicht deze snelheden niet altijd kan bijhouden. En zo niet al het bloed kan stollen. Toch zijn de resultaten na het 'wijnvlek laseren' vaak heel mooi en daarom zeker het proberen waard.
Wijnvlek camoufleren
Een lasertherapie behandeling is vrij kostbaar. Als je op zoek bent naar een beter betaalbare, en minder pijnlijke behandeling, kan de huidtherapeut de wijnvlek ook behandelen doormiddel van camouflagetherapie.
Ook hierbij gaat het niet om de wijnvlek verwijderen. De behandeling focust zich op het minder zichtbaar maken van de wijnvlek. Bij camouflagetherapie gaat het namelijk om het camoufleren van de wijnvlek.
De huidtherapeut maakt hierbij gebruik van kleurenpallet aan speciale en huidvriendelijke camouflage crèmes. Deze kleuren worden vervolgens met elkaar gemengd tot precies jouw huidskleur wordt bereikt.
Vervolgens wordt de definitieve samengestelde kleur besteld. Zodat jij de wijnvlek zelf kan camoufleren, wanneer en hoe vaak je dit wilt.