Het apenpokkenvirus

Hebben we de corona ellende net een beetje achter de rug,  speelt er weer een nieuw virus op. En wat voor één: het apenpokken virus. In deze blog geef ik antwoord op de vragen: wat is het apenpokken virus, hoe herken je apenpokken en natuurlijk: wat moet je doen als je het apenpokken virus hebt?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is het apenpokkenvirus?

Je noemt het apenpokkenvirus ook wel monkeypox of apenpokken. Het is, zoals de naam al zegt, een virale infectie. En in dit geval een hele zeldzame infectie. Het apenpokkenvirus kwam tot kortgeleden namelijk vrijwel alleen maar voor in het westen en midden van Afrika. En dan vooral bij knaagdieren. 

Er werd daarom ook altijd gedacht dat het geen virus niet gemakkelijk van mens op mens verspreid kon worden. Zoals bijvoorbeeld bij een koortslip, krentenbaard of waterpokken wel het geval is. 

Toch blijkt het apenpokken virus helaas weldegelijk van mens op mens overgedragen te kunnen worden. Het is zelfs zo dat het virus zich op dit moment door Europa verspreid. Met sinds afgelopen weekend ook een eerste besmetting Nederland. 


Apenpokkenvirus Nederland

Nu hoor ik je denken: oh nee daar gaan we weer. Maar op dit moment lijkt het apenpokken virus veel minder erg te zijn dan het corona virus afgelopen twee jaar was. Het apenpokkenvirus is voor mensen namelijk een milde infectie ziekte. Die zich vooral uit in een huiduitslag en een ziek gevoel. 

Daarnaast denken meerdere onderzoekers dat een echte 'apenpokken virus uitbraak' nog te stoppen is, omdat het virus niet muteert. 


Besmetting apenpokkenvirus?

Nu je een beetje weet wat het apenpokken virus precies is, is het misschien ook belangrijk om te weten hoe je dit virus nou oploopt. 

In eerste instantie dachten ze dat een apenpokken virus besmetting vooral plaats vond van dier op mens. Maar nu weten we dat het apenpokken virus ook wordt overgedragen van mens op mens. 

Het apenpokken virus dringt onder andere binnen via je slijmvliezen. Bijvoorbeeld als speeksel van een besmet persoon, in jouw ogen, mond of neus terecht komt. 

Maar je kunt ook besmet raken met het apenpokken virus als je een open wondje hebt, waar het virus binnen treedt. Of via vocht uit de apenpokken blaasjes. 


Hoe zien apenpokken eruit?

Net als dat praten over luizen meteen jeuk geeft, zie je op dit moment waarschijnlijk ook opeens allemaal apenpokken op je huid zitten. Toch is de kans dat het bultje of blaasje op jouw huid een apenpok is heel klein.

Maar hoe zien apenpokken eruit? Je kunt apenpokken herkennen aan je huid, maar ook aan hoe je je voelt. Allereerst voel je je vaak niet lekker. Meestal gaat het om een grieperig gevoel, koorts, spierpijn, eerst koud dan weer warm, je bent moe en je lymfeklieren kunnen wat gezwollen zijn.

Meestal krijg je binnen drie dagen ook last van de apenpokken uitslag. Deze begint met vlekken in je gezicht. Wat zich vervolgens verspreidt over de rest van je lichaam. De vlekjes veranderen in blaasjes en de blaasjes veranderen, als ze indrogen, weer in korstjes. 

Dit veranderen van blaasjes in korsten kan jeukklachten geven. De bekende 'apenpokken jeuk'. Binnen drie weken vallen deze korstjes weer van je huid.


Symptomen apenpokkenvirus

Hieronder heb ik nog even kort samengevat, wat nou de apenpokkenvirus symptomen zijn:

  • Blaasjes op de huid
  • Korstjes op de huid
  • Koorts
  • Apenpokken jeuk
  • Gezwollen lymfeklieren in de hals en oksels
  • Moe
  • Spierpijn 

Apenpokken virus wat te doen?

Allereerst is het belangrijk om je geen zorgen te maken! Het apenpokken virus lijkt op dit moment namelijk gewoon om een milde virale infectie te gaan. Die bij de meeste mensen, zonder ernstige klachten, binnen drie weken vanzelf weer verdwijnt. 

Wel is het belangrijk om jezelf te isoleren. Om zo andere niet te besmetten. Eigenlijk net als dat we destijds bij een corona besmetting ook deden. Maar wat we bijvoorbeeld ook doen als een kindje waterpokken of krentenbaard heeft. Het is dus eigenlijk: niets doen en afwachten tot alle blaasjes zijn ingedroogd. En van je huid zijn gevallen. 


Apenpokkenvirus, wanneer uit isolatie?

Het is belangrijk dat je echt wacht tot dat je helemaal klachten vrij bent. Je bent klachtenvrij als alle korstjes van je huid zijn afgevallen. Meestal duurt dit twee tot drie weken. 

Misschien vind je dit ook interessant

Ik heb inmiddels voor heel veel huidtypes een gratis productadvies op maat geschreven. Oftewel een stappenplan, waarin ik per stap voorbeelden geef van producten die goed bij dat specifieke huidtype passen. Bijvoorbeeld een goede reiniger bij acne. Of een geschikte dagcrème tegen huidveroudering. 

Alle producten heb ik van te voren gescreend op troep. Je leest mijn gratis productadviezen hier. Ben je ook nieuwsgierig wat je vooral niet kunt opsmeren? Houd dan de Sproetonline Instagram pagina in de gaten. Hier plaats ik regelmatig story's over merken die je beter kunt skippen.