De invloed van slaap op een gezonde huid
Een gezonde huid en voldoende slaap gaan hand in hand. Wanneer je een nacht slecht slaapt, is dit de volgende dag vaak ook direct zichtbaar. Je kunt last krijgen van een bleke huid, onrustige huid en natuurlijk de bekende wallen. Gelukkig wordt dit over het algemeen na een goede nacht slaap weer recht getrokken. Maar wat gebeurt er op langere termijn met je huid als je structureel te weinig rust krijgt? De invloed van slaap op de huid gaat tenslotte veel verder dan een paar donkere kringen. In deze blog vertel ik het je allemaal!
Invloed van slaap op de huid
Je huid is een weerspiegeling van je gezondheid. Slaap speelt hierin eigenlijk de hoofdrol. Tijdens het slapen schakelt je lichaam over naar herstelmodus. Ook je huid gaat in deze modus. Huidcellen vernieuwen zich bijvoorbeeld sneller ‘s nachts dan overdag.
Maar ook de aanmaak van collageen en elastine piekt tijdens deze herstelfase. Daarnaast verbetert de doorbloeding van de huid ´s nachts. Dit betekent automatisch dat voedingsstoffen en zuurstof de huid beter kunnen bereiken. Een goede doorbloeding van de huid, zorgt ook voor een gezonde teint. Dit is ook de reden waarom je gezicht er bleek uit ziet na een nacht slecht slapen.
Bovendien wordt de afbraak van schadelijke stoffen versneld, waardoor je huid minder gevoelig is voor irritaties en ontstekingen. Dit is ook vaak de reden waarom we last krijgen van pukkeltjes en puistjes na een periode van stress en weinig slaap.
Wat gebeurt er als je te weinig slaapt?
Nu je in grote lijnen weet wat een goede nachtrust met je huid doet, begrijp je misschien ook wel dat een gebrek aan slaap de huid ook beïnvloed. Zowel directe als indirecte gevolgen. Als je onvoldoende slaapt, mist je huid namelijk de belangrijke herstelfase waar ik het hierboven over had.
Dit kan zorgen voor huidveranderingen, als: donkere kringen en wallen. Maar ook een algehele doffe teint, een versnelde veroudering van de huid, meer onzuiverheden en een verhoogde gevoeligheid van de huid zijn bekende voorbeelden van huidveranderingen na een slechte nachtrust. Hieronder leg ik deze effecten kort uit!
1. Donkere kringen en wallen onder ogen
Als je slaapt verbetert de doorbloeding in de huid. Te weinig slaap daarentegen zorgt juist voor een vertraagde doorbloeding. Dit kan zorgen voor gezwollen ogen en/of een opgezwollen huid direct onder je ogen. Wat zichtbaar wordt in de vorm van wallen onder ogen.
Rondom de wal zelf ontstaat vaak een schaduw, wat we omschrijven als donkere kringen. De huid rond de ogen is sowieso extra kwetsbaar, waardoor huidveranderingen hier vaak eerder optreden dan andere plekken in het gezicht.
2. Versnelde huidveroudering
Als je langdurig geen voldoende slaap krijgt, kan dit de cortisol spiegel verhogen. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Het wordt door de bijnier geproduceerd. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel verhoogt onder andere het aantal suikers in je bloed. Deze suikers klampen zich vervolgens vast aan de collageen (vezels).
Ik zal jullie besparen hoe dit verder werkt, maar het gevolg is dat de collageenvezels stug en minder effectief worden. Hierdoor kun je sneller last van fijne lijntjes en (extra) rimpels krijgen. Collageen is namelijk één van de belangrijkste bouwstenen in het behouden van een stevige en gezonde huid.
3. Doffe huid en uitgedroogde huid
Naast donkere schaduwen onder je ogen, wallen en een versnelde huidveroudering kan (langdurig slaaptekort er ook voor zorgen dat je last krijgt van een droge huid. Wanneer je gaat slapen zorgt dit er namelijk onder andere voor dat de huidcellen, die je huidbarriere vormen, zich herstellen. Dit gebeurt vooral in diepe slaapfasen.
Als je deze diepe slaap niet krijgt, herstellen de huidcellen zich ook minder goed. Het gevolg hiervan is dat je huid sneller vocht verliest, waardoor er een trekkerige, schilferige en droge huid kan ontstaan. Ook zit er huid er in het algeheel dan doffer uit. Voldoende slaap zorgt dus voor een frisse uitstraling en meer stralende huid.
4. Onzuivere huid
Zoals ik hierboven ook al schreef heeft weinig slaap ook invloed op het hormoon cortisol. Beter bekend als het stresshormoon cortisol. Slaaptekort verhoogt namelijk de cortisolspiegel. Eén van de gevolgen hiervan is dat de talgproductie tijdelijk verhoogt. Deze verhoogde talgproductie zorgt er vervolgens weer voor dat je poriën sneller verstopt raken en er sneller ontstekingen ontstaan.
Denk hierbij aan: mee eters, pukkeltjes en puistjes. Daarnaast kan een verhoogde cortisol spiegel ontstekingen veroorzaken doordat er bepaalde stoffen door je lijf aangemaakt worden die dit triggeren. Misschien herken je jezelf hier nog wel in van vroeger. Je bent een aantal nachten op schoolkamp geweest en de dagen hierna krijg je plotseling kleine pukkeltjes. De kans is groot dat dit het gevolg van te weinig slaap is.
5. Vertraging in het herstellen van de huid
Een goede nachtrust speelt dus ook een grote rol in het herstel van je huid. Wanneer je huid niet voldoende herstelt, is het ook minder goed in staat om huidbeschadigingen te herstellen. Hierdoor genezen wondjes bijvoorbeeld slechter. Maar ook zonschade, wat je gedurende de dag kunt oplopen, herstelt minder goed. Hierdoor kan de huid sneller verouderen.
Effect van slaaphouding op de huid
Het grappige is dat niet alleen het aantal uren dat je slaapt invloed op de huid heeft, maar ook de manier waarop je slaapt. Je slaaphouding kan namelijk zorgen voor de vorming van zogeheten slaaprimpels. Dit zijn fijne lijntjes in je gezicht die ontstaan doordat er 's nachts druk op je huid komt te staan. Vooral als je op je buik of zij slaapt ontstaan deze lijntjes sneller.
Tips om slaaprimpels te voorkomen
- Het beste is eigenlijk om een soort opgebaard in bed te gaan liggen. Maar of dat nou zo lekker slaapt.. Wel kun je proberen om op je rug in slaap te vallen en te kijken hoe lang je in deze houding blijft liggen. Dit voorkomt namelijk druk op je gezicht.
- Ook kan het helpen om op een satijnen of zijden kussensloop te slapen. Deze kussenslopen verminderen wrijving over de huid. En dit zorgt er, hoe gek het misschien ook klinkt, voor dat je huid glad blijft.
- Eventueel kun je ook een ondersteunend kussen gebruiken dat je nek en rug in een natuurlijke houding houdt, waardoor er minder druk op de huid van je gezicht komt te staan.
Hoe kun je beter slapen?
Dat genoeg slaap belangrijk is om de huid optimaal in conditie te houden is denk ik inmiddels wel duidelijk. Maar dit lukt lang niet altijd. Met als gevolg: opgezwollen ogen, donkere wallen en een algeheel vermoeide uitstraling.
Investeer in je matras en hoofdkussen
Een goed ondersteunend matras kan echt bijdragen aan je slaapkwaliteit. Hetzelfde geldt voor je hoofdkussen. Sterker nog; er zijn hoofdkussens die je nek en hoofd gedurende de nacht in een bepaalde positie houden, waardoor de kans op slaaprimpels (rimpels door druk) verminderen.
Zorg voor een rustige slaapomgeving
Ook je slaapkamer heeft invloed op je slaap. Een stille slaapkamer met weinig licht zorgt bijvoorbeeld automatisch voor meer rust dan een slaapkamer die heel gehorig en licht is. Je gordijnen spelen hier dus ook een rol in.
Houd een slaapritme aan
Ook dit is natuurlijk makkelijk gezegd dan gedaan, maar een vast slaapritme kan echt een positieve invloed op de kwaliteit van je slaap hebben. Ga het liefste elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Dit helpt je interne klok te reguleren.
Beperk schermtijd
Zodra de zon ondergaat maakt je lichaam melatonine aan. Een hormoon dat er kort gezegd voor zorgt dat je moe wordt en lekker kunt slapen. Het blauwe licht van onze telefoon verstoort de aanmaak van melatonine, waardoor je slechter in slaap kunt vallen. Daarom is het aan te raden om een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon te kijken.
Effecten van slaaptekort op huid minimaliseren
Hoewel er niets zo effectief is als een goede nachtrust zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om je huid een handje te helpen bij een tekort aan slaap. Goed slapen is namelijk soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heb ik hieronder een paar tips gezet die je huid een handje kunnen helpen tijdens periodes van slaaptekort!
1. Zorg ervoor dat je huid gehydrateerd is
Hydratatie van de huid is super belangrijk, omdat water eigenlijk de key is voor een mooie huid. Je huid heeft water nodig voor allerlei processen, waaronder het huidherstel. Gebruik daarom 's nachts altijd een crème waaraan tenminste een aantal hydraterende stoffen zijn toegevoegd. Denk hierbij aan: hyaluronzuur, panthenol, glycerine, shea butter en ureum. Dit geldt voor iedere huid.
2. Gebruik antioxidanten
Naast het smeren van hydraterende stoffen is het ook heel waardevol om antioxidanten te smeren. Denk hierbij aan vitamine C, vitamine E, niacinamide (vitamine B3). Bijvoorbeeld in de vorm van een serum of crème. Antioxidanten kunnen helpen helpen in het neutraliseren van vrije radicalen. Dit zijn stofjes die de huid beschadigen. Ze komen onder andere vrij bij slaaptekort. Je kunt antioxidanten natuurlijk ook innemen. Zelf slik ik dagelijks astaxanthine supplementen.
3. Bescherm tegen UV-Schade
UV straling heeft een enorme invloed op de gezondheid van je huid. Teveel uv straling zorgt namelijk voor versnelde veroudering van je huid. Door deze schade overdag zoveel mogelijk te beperken zorg je ervoor dat je huid gezond blijft. Naast goed slapen is dit eigenlijk één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om je huid mooi te houden!