Onzuivere en droge huid door vliegen

Misschien herken je jezelf hier wel in. Je vliegt naar een mooie vakantiebestemming. En eenmaal aangekomen voelt je droog en trekkerig aan. Terwijl er niets aan de hand was toen je het vliegtuig instapte. Toch is hier een logische verklaring voor. Vliegen is namelijk slecht voor je huid. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen, om de klachten te verminderen. Ik ga je hiermee helpen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Huid na vliegreis

Je huid kan behoorlijk veranderen door één vliegreis. Vooral tijdens lange vluchten, kun je last van je huid krijgen. Wat je vooral merkt is een droge huid door het vliegen. Je huid voelt dan ruw en trekkerig aan.

Maar wat ook kan gebeuren, is dat je onzuiverheden krijgt door het vliegen. Het gaat dan niet echt om puistjes of mee-eters. Maar meer om een soort kleine, droge pukkeltjes en bultjes. Ze zijn lastig uit te knijpen. En er komt niet zo zeer pus uit, maar meer een beetje vocht. Daarnaast kan je huid een zeer doen na het vliegen en kunnen er rode vlekjes ontstaan. Dit zijn allemaal tekenen van irritatie.

Maar niet alleen je gezichtshuid kan in het vliegtuig geïrriteerd raken. Ook de huidconditie van je lippen kan veranderen. Zo kun je last krijgen van droge lippen door het vliegen. Maar waarom verandert je huid zo in het vliegtuig?

In deze blog leg ik je uit waarom vliegen voor deze huidklachten zorgt. Liever meteen naar een goede crème tegen een droge huid? Bekijk dan: Beste crème voor droge huid.


Huidklachten na vliegen

Kortom, vliegen kan zorgen voor de volgende huidklachten:


Vliegen slecht voor je huid?

Maar waarom is vliegen slecht voor je huid? Je kunt het effect van vliegen natuurlijk niet vergelijken met bijvoorbeeld het effect van zonlicht op je huid. Beide factoren zijn niet huidvriendelijk. Maar de ernst hiervan ligt wel gigantisch uit elkaar. Het negatieve effect van vliegen op je huid is tenslotte veel milder dan uv-straling. Maar wordt door de volgende factoren veroorzaakt:

Lage luchtvochtigheid

Hoog in de wolken is de luchtvochtigheid veel lager dan hier beneden. Het is zelfs zo dat de luchtvochtigheid in een vliegtuig maar liefst twintig procent lager is bij ons thuis. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit voor je huid ook een shock is.

Je huid is namelijk erg gevoelig voor een verandering in de luchtvochtigheid. Dit merk je misschien ook wel in de winter. Veel mensen krijgen in de winter last van een droge huid. Dit komt, omdat we de verwarming binnen hoger zetten. Wat leidt tot een verlaging van de luchtvochtigheid. En dit gebeurt dus ook in het vliegtuig, waardoor je huid droger wordt.


Verstoring biologische klok

Na een vliegreis ben je meestal niet op z'n fitst. Je hebt vaak toch een paar uur slaap gemist. Of juist heerlijk geslapen, waardoor de vouwen in je gezicht staan. En jezelf even op frissen na een vliegreis zit er dan ook niet echt in..

Maar er gebeurt meer in je huid dan alleen een paar 'slaapvouwen'. Met name een nachtvlucht, of een vlucht naar een land met tijdverschil, is voor je huid niet super goed. Je biologische klok, oftewel je ritme, raakt hierdoor namelijk verstoord. En wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het vestoren van je biologische klok ervoor kan zorgen dat je lichaam meer moeite heeft met het herstellen van huidschade.

Op die manier kun je dus stellen dat een verstoring van je biologische klok, en dus ook vliegen, kan zorgen voor veroudering van je huid.


Huid tips tijdens vliegreis

Oké, er staat een vliegreis gepland. En je wilt voorkomen dat je met een slechte huid het vliegtuig uitstapt. Welke kun je doen? Het is vooral belangrijk om triggers die een onzuivere en droge huid na het vliegen veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Hieronder lees je mijn tips!

Tips om beter te slapen in het vliegtuig

Het beste is natuurlijk om tijdens een nachtvlucht de hele vliegreis te slapen. Maar dat is voor de ene persoon makkelijker dan voor de ander. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het slapen in het vliegtuig makkelijker te maken. En er zo voor te zorgen dat je biologische klok zo min mogelijk verstoord raakt:


Antioxidanten smeren of slikken tegen huidschade

Toch kan het zijn dat slapen in het vliegtuig gewoon een no go is. Mij lukt het bijvoorbeeld ook niet om te slapen tijdens een vliegreis. Hoe moe ik ook ben. Wat je dan kunt doen is, zorgen dat je huid zo min mogelijk schade oploopt. Bijvoorbeeld door antioxidanten te slikken en/of te smeren. Antioxidanten hebben namelijk de eigenschap je huid te beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door de verstoring van je slaapritme.

Dit kun je trouwens ook doen als het slapen in het vliegtuig wél lukt. Je vermindert zo de kans op onzuiverheden en een droge huid door het vliegen. Je kunt antioxidanten zowel slikken als smeren. Ik doe het zelf beide. Hieronder heb ik een crème met antioxidanten gezet en antioxidant-supplementen die ik zelf gebruik:

  • Deze La Roche Posay balsem: bevat allerlei antioxidanten en hydraterende stoffen. Smeer het bij voorkeur om het uur op in het vliegtuig. Geschikt voor zowel lichaam als gezicht. En daarom ook fijn om te gebruiken als aftersun!
  • Deze astaxanthine supplementen: een krachtig antioxidant dat gevormd wordt uit een kleurstof van rode algen.

Extra tip: De La Roche Posay balsem bevat 400 milliliter. Een hele grote fles dus. Deze mag helaas niet mee als handbagage. Wat ik daarom altijd doe is, ik neem de fles mee in mijn ruimbagage. En doe een beetje van de balsem in een handbagage reisflesje.


Tips tegen droge huid door vliegen

De lage luchtvochtigheid in het vliegtuig, droogt je huid dus onwijs uit. Om dit te voorkomen, kun je stoffen smeren die een soort laagje over je huid heen leggen. Waardoor het vocht minder snel uit je huid zal verdampen. Goede ingrediënten hiervoor zijn bijvoorbeeld: shea butter, dimethicone, petrolatum, niacinamide, paraffine en glycerine.

De La Roche Posay balsem, uit het lijstje hierboven, bevat zowel antioxidanten als bovenstaande, hydraterende, ingrediënten. Dit maakt het een hele fijne balsem om te smeren tegen onzuiverheden en een droge huid door vliegen. De balsem is helaas dus wel te groot om mee te nemen als handbagage. Ik pak de balsem daarom in als ruimbagage en neem een beetje mee in een speciaal handbagage reisflesje.

Gebruik je liever geen handbagage reisflesjes? Dan zou ik voor deze La Roche Posay cicaplast balsem gaan. Aan de balsem zijn geen antioxidanten toegevoegd, maar wel allerlei hydraterende stoffen die je huid beschermen tegen uitdroging. Het bevat 40 ml en mag dus wel mee het vliegtuig in!


Tips tegen extreem droge huid tijdens vliegen

Is je huid echt extreem droog tijdens of na het vliegen? Dan kun je eventueel ook nog een waterspray gebruiken. Je sprayt dit op je gezicht zodra je merkt dat je huid trekkerig en droog aanvoelt. Hierna smeer je je crème op. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet, waarmee je door de douane mag: