Gastblog 6. Keratosis pilaris op mijn armen, enkels en billen

Keratosis pilaris. Een veelvoorkomende huidklacht die mensen vaak omschrijven als rode puntjes op de huid. Bij andere zijn het meer rode pukkeltjes. Ook wordt het nog wel is verward met ontstoken haarzakjes. Het is een teken van een droge huid. In deze gastblog vertelt Lara over de keratosis pilaris bultjes op haar armen, enkels en billen. En nog belangrijker: hoe zij hier vanaf is gekomen en zo letterlijk en figuurlijk beter in haar kwam te zitten!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Droge huid, rode vlekken, rode puntjes huid

Je kent het misschien wel. Rode puntjes en pukkeltjes op je bovenarmen, benen of billen. I got it all. Jaren lang ben ik aan het stoeien geweest met een extreem droge huid, rode vlekken en kleine pukkeltjes. Wat later keratosis pilaris bleek te zijn.

Geen ernstige aandoening, maar wel vervelend. Vooral omdat het goed zichtbaar is en het bij mij gepaard gaat met anders symptomen, zoals: jeuk en een ruwe huid.


Ik heb keratosis pilaris

Vanaf mijn pubertijd had ik al last van de pukkeltjes op mijn armen. Ik denk dat ik de pukkeltjes op mijn billen er rond mijn twintigste bij kreeg. Ongeveer twee jaar later zaten de kleine rode bultjes ook op mijn onderbenen en enkels. Ze zijn niet groot, ik denk ongeveer een paar millimeter. Desalniettemin alsnog heel vervelend.

De rode uitslag zag ik eigenlijk altijd als drie verschillende huidproblemen. Bij mijn billen deed het op een gegeven moment zo veel pijn, dat zitten zelf pijn deed. Ook panty’s waren een no go. Met name als je op de huid drukt en weer los laat, ontstaan er vlekken op de huid. Of bij lichamelijke inspanning. Ook dan lijken de rode bultjes en puntjes erger te worden.


Petechiën of keratosis pilaris?

De kans dat dit woord je niets zegt snap ik heel goed. Ik kende het eerst ook niet, maar na wat gegoogeld te hebben op mijn symptomen kwam ik in eerste instantie uit op petechiën. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen die ook voor rode vlekken of rode puntjes in de huid zorgen. Net als bij keratosis pilaris bultjes het geval is, waardoor ik eerst niet goed wist waar ik nou precies 'last' van had.

Onderhuidse bloedingen

Na wat speurwerk kwam ik erachter dat petechiën beschadigde kleine bloedvaatjes zijn. In het specifiek je haarvaatjes. Hierdoor lekt er bloed uit de haarvaatjes, waardoor je onderhuidse bloedingen optreden en je last van petechiën krijgt. Dit uit zich als rode vlekken op de huid. Een beetje vergelijkbaar met een blauwe plek, maar dan dus rood gekleurd. Of in de vorm van rode puntjes.

De reden dat deze haarvaatjes lekken, kan volgens verschillende websites meerdere oorzaken hebben. Zo zijn er bepaalde medicijnen die als bijwerking petechiën veroorzaken. Maar bijvoorbeeld ook bepaalde antibiotica, zwak bindweefsel, een onderliggende aandoening (mogelijk ernstige aandoening) of het slikken van bloedverdunners.  De rode vlekken kunnen ook op je slijmvliezen voorkomen.

Rode vlekken test

Online las ik dat je heel gemakkelijk kunt testen of je last hebt van petechiën of iets niet. Namelijk, door een stukje doorzichtig plastic op de rode vlekken te drukken. De petechiën zouden dan dan goed zichtbaar worden als je erop drukt. Terwijl een huiduitslag, zoals keratosis pilaris, juist niet goed te zien is als je erop drukt.

Bij mij gebeurde er niks, waardoor ik er snel achter kwam dat het toch om iets anders ging. Bovendien kunnen rode vlekken als gevolg van petechiën pijn doen en kunnen er andere symptomen ontstaan, zoals: stipjes op de huid, griepachtige symptomen, hoge koorts, hevigere menstruatie en bloeding van het tandvlees. Ook dit was bij mij niet het geval.


Vlooien beetjes of keratosis pilaris?

Ook vlooien beten kwamen naar boven in mijn zoektocht naar de juiste 'diagnose'. Wij hadden een huiskat die elke avond bij mijn voeteneinde op bed lag. Ik heb heel lang gedacht dat de pukkeltjes en rode puntjes vlooienbeten waren. Arme Kees (naam van de kat). Die kreeg iets vaker anti-vlooien middel toegediend dan nodig was…

Toch kwam ik erachter dat het geen vlooienbeten waren, want toen de huiskat er niet meer was bleven de pukkeltjes komen. De huisarts dacht dat het ontstoken haarzakjes waren van het scheren. Ik kreeg Betadine zeep mee om de ontstekingen te ontsmetten.

Drie keer raden.. dat hielp natuurlijk voor geen meter. Ook na een maand mijn benen niet geschoren te hebben, in de koude januari maand, kwamen de rode puntjes en pukkeltjes toch weer opzetten. Een soort stipjes op de huid.

Tot ik een keer stiekem de Fagron cetomacrogol-crème van mijn zusje opsmeerde. Wonder boven wonder bleek dit iets te helpen! Ik heb die crème natuurlijk mee gejat naar huis en elke keer als ik de bultjes voel komen smeer ik het op.

Van rode vlekken en bultjes naar een zachte huid

Ik heb mijn billen en armen kapot gescrubd. Dat leek iets te helpen, maar nooit echt goed. Ingesmeerd met bodylotions en bodybutters. Wat ook amper bleek te werken. Daarom ben ik op een gegeven moment maar naar de huisarts gegaan. De huisarts had mij deze ureum crème geadviseerd. En dit hielp! Zachte baby billetjes kreeg ik ervan.

Deze crème smeer ik nog steeds. Ik smeer het overal waar de rode stipjes zitten. Eerst op mijn billen en met de restjes die nog op mijn handen zitten smeer ik mijn armen in. Dit werkt ook heel goed.

Het jammere is dat de crème vaak in de koelkast bewaard moet worden, waardoor je het niet altijd gebruikt. Want na het douchen naakt de keuken even inrollen is toch een extra handeling waar je niet altijd zin in hebt. Alleen als ik echt een erge pukkel aanval op mijn billen krijg, lukt het mij niet altijd om alle ruwe, rode pukkeltjes weg te smeren met deze crème.


Kleine puntjes behandelen

Naast de ureum crème zijn er nog meer dingen die ik doe om de kans op de huiduitslag zoveel mogelijk te beperken:

  • Niet (hard) krabben
  • Geen sterk schuimende zepen gebruiken
  • Geen uitdrogende producten, die keratosis pilaris veroorzaken, smeren
  • Niet meer scrubben
  • De huid hydrateren en een ontsteking remmen
  • Naast je gezicht ook je bovenarmen en benen meenemen in je dagelijkse huidverzorging
  • Exfoliëer dode huidcellen van de bovenste huidlaag
  • Sproetonline op Instagram volgen voor de juiste huidverzorging tips ;)

Anticonceptie: een ramp voor je huid!

Maar wat heeft nou het meest geholpen tegen al deze keratosis pilaris bultjes? Je raadt het niet: stoppen met de anticonceptie pil (!!). En alle andere hormonen die je met anticonceptie in je lichaam gooit. Geloof mij, ik heb drie verschillende soorten anticonceptie pillen gebruikt én de Mirena spiraal.

Bij alle anticonceptie met hormonen kreeg ik huidproblemen. Zowel op mijn lichaam als mijn gezicht. Nu ik gestopt ben met deze anticonceptie leer ik mijn eigen lichaam en cyclus beter kennen. Daarnaast zit ik letterlijk en figuurlijk veel beter in mijn vel.

Het duurt natuurlijk wel even voordat je huid weer normaal gaat doen na tien jaar hormoon gebruik, maar het is het uiteindelijk écht waard! De pil veroorzaakt meer kwaad dan goeds..

Wil jij ook een gastblog schrijven? Klik dan  hier !


* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik bij keratosis pilaris adviseer? Lees dan  mijn gratis productadvies voor keratosis pilaris.