Likdoorn: overmatige eeltvorming
Een pijnlijk knobbeltje onder je voet. Die vooral zeer doet als je stil staat of erop drukt. Waarschijnlijk heb je last van een likdoorn. Dit is een overmatig eeltplekje met (veel) drukpijn. De huidklacht is geheel onschuldig, maar kan dus wel vervelende klachten geven. Je kunt er daarom voor kiezen om de likdoorn zelf thuis te behandelen. In deze blog geef ik je mijn likdoorn tips!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is een likdoorn
Als je last hebt van een likdoorn, is er sprake van overmatige eeltvorming op een bepaald plekje van de voet. Je noemt een likdoorn daarom ook wel eeltknobbel, eeltpit of eksteroog. Deze eeltknobbel of likdoorn hoeft trouwens niet alleen op de voet zelf te zitten. Het komt ook voor tussen,- en op de tenen.
Een likdoorn is vaak pijnlijk als je stil staat. Dit komt, omdat een schoen de eeltknobbel als het ware de huid indrukt. Meestal gebeurt dit als je te strakke schoenen draagt. Maar het kan bijvoorbeeld ook komen door een verkeerde stand van de voeten. Of door overgewicht.
Symptomen likdoorn
Symptomen van likdoorns zijn vaak:
- Pijn tijdens bij stilstaan
- Een schilferige droge huid
- Veel eelt onder de voeten
- Een knobbeltje onder je voet voelen
Hoe ziet een likdoorn eruit
Een likdoorn ziet eruit als een rond, verdikt, eeltplekje. Meestal op een plek waar veel druk op staat. Bijvoorbeeld onder je voeten, omdat daar druk op komt te staan als je gaat staan. Maar ze kunnen ook aan de zijkant van de voeten zitten. Of tussen de tenen, omdat je te strakke schoenen draagt.
Zachte likdoorns
Meestal voelen likdoorns hard aan. Maar er zijn ook weke of zachte likdoorns. Dit is vooral het geval als de likdoorn tussen je tenen zit., omdat je huid hier zachter is dan de huid onder je voeten. Onder je voeten zitten meestal al wat eeltplekken, waardoor de huid hier harder is. Dit is tussen de tenen meestal niet het geval.
Een zachte likdoorn voelt week aan en heeft een witachtige kleur. Ondanks dat de likdoorn zacht is, doet ook deze eeltknobbel pijn.
Oorzaak likdoorn
Oorzaken van het ontstaan van een likdoorn zijn vooral druk en wrijving. Daarom ontstaat een likdoorn ook vaak op plekken van de huid waar veel druk op staat. En waar wrijving plaats vindt.
Denk bijvoorbeeld aan het schuren van slecht passende schoenen. Maar er zijn ook onderliggende problemen die een rol kunnen spelen. Zoals: een slechte bloedsomloop, neuropathie, een kwetsbare huid en diabetes.
Likdoorn of wrat
Bij kinderen wordt een wrat vaak aangezien als een likdoorn. Dit is niet gek, want ze lijken tenslotte erg op elkaar. Toch gaat het in de meeste gevallen om een wrat.
Een ezelsbruggetje om beide huidklachten uit elkaar te halen is het bepalen van de drukpijn. Doet de plek zeer tijdens het lopen of als je er vanaf de zijkant op drukt? Dan gaat het meestal op een wrat.
Doet de plek juist pijn als je stilstaat of als je er van bovenaf op drukt? Dan is het waarschijnlijk een likdoorn.
Likdoorn wordt ook wel eksteroog genoemd
Zoals ik aan het begin van deze blog ook al schreef, noemen sommige een likdoorn een eksteroog. Maar waarom eigenlijk? Zelf zie ik de vergelijking met een eksteroog niet zo..
Ik denk dat het komt, omdat er middenin de likdoorn soms een klein gaatje zit. Dit gaatje is meestal rond en wordt donker, omdat het dieper in de huid ligt. Hierdoor kan het op een oog lijken. Vandaar de naam eksteroog.
Hoe likdoorns ontstaan
Eigenlijk is het ontstaan van een likdoorn een beschermingsreactie van je huid. Je huid voelt druk en wrijving. En gaat een beschermlaagje aanmaken in de vorm van eelt. Als deze druk op de voet te groot wordt, kan er overmatige eeltvorming ontstaan. Dit eeltplekje is zo dik dat het naar binnen groeit. En zo ontstaat een likdoorn die pijn veroorzaakt.
Eigenlijk is een likdoorn dus een groeiende eeltplek. Daarnaast zorgt ook een verkeerde stand van de voeten of tenen voor teveel druk. En zo voor likdoorns. Net als overgewicht, omdat er dan ook meer druk op de voeten staat.
Overmatige eeltvorming
Een likdoorn bestaat dus uit overmatige eeltvorming als gevolg van een verhoogde druk. Deze verhoogde druk wordt vaak veroorzaakt door het dragen van schoenen die te strak zitten. Of lopen op hoge hakken, waardoor er veel druk op je voetzolen komt te staan.
Likdoorn verwijderen
Een likdoorn vermindert gelukkig vaak vanzelf weer. Toch kunnen ze erg vervelend en pijnlijk zijn. Pijn ontstaat vooral als je druk op de likdoorn zet.
Dit is met name zo als de likdoorn aan de onderkant van je voet zit, omdat hier veel pijnlijke drukplekken zitten. Je kunt er dan voor kiezen om de likdoorn toch (zelf) te behandelen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Hieronder lees je mijn likdoorn tips!
Salicylzuur zalf
De meest voor de hand liggende manier is de likdoorn behandelen met salicylzuur. Dit zuurtje verweekt de verdikking van de hoornlaag. Oftewel het eelt. Je kunt dit gemakkelijk zelf thuis doen door een zalf met 20% salicylzuur te smeren.
De bovenste huidlaag wordt door het salicylzuur steeds zachter, waardoor de likdoorn verdwijnt. Je kunt de zalf ook gerust op de omringende huid smeren. Hierdoor vermindert zowel het eelt als de likdoorn. Je huisarts kan deze zalf voorschrijven.
Wil je liever eerst eerst iets zonder recept kopen om uit te proberen? Dan zou je deze CeraVe voeten crème met 2% salicylzuur kunnen smeren. En breng deze dan lekker dik aan.
Wegsnijden
Ook kun je ervoor kiezen om de likdoorn weg te snijden of te schrapen. Met name bij hele pijnlijke likdoorns is deze behandeloptie fijn, omdat het direct pijn verlicht.
Om deze behandeling minder gevoelig te maken, is het wel belangrijk om je huid eerst zacht te maken. Dompel de likdoorn of het eelt tien minuten in een warm badje met water. Eventueel kun je hier wat voetenbadzout aan toevoegen. Vervolgens kun je met een puimsteen de likdoorn eraf schrapen.
Voeten crème tegen likdoorns
Het smeren van een goede voeten crème kan de kans op eelt en likdoorns aanzienlijk verkleinen. Het is vooral belangrijk om dan een crème te smeren met stoffen die verdikte huid dunner en zachter maken.
Zoals ureum of salicylzuur. Maar ook stoffen die de hydratatie van je huid verbeteren, zoals glycerine en shea butter. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet (of bekijk: Beste eeltcrème). Ze maken het eelt, de likdoorn en je voeten heerlijk zacht, waardoor je veel minder snel last krijgt van nieuwe likdoorns.
Likdoorn pleister
Wat ook vaak goed helpt is een likdoorn pleister. Dit is een ringvormige pleister die je precies rondom de likdoorn plakt. Op die manier zorg je ervoor dat de druk niet meer op de likdoorn staat. Maar op de pleister. Druk en wrijving zijn factoren die met name likdoorn pijn veroorzaken. De pleister neemt deze pijn weg. Goede likdoorn pleisters zijn:
Algemene adviezen bij likdoorns
- Draag liever geen hoge hakken
- Draag geen te strakke schoenen
- Smeer een voetencrème die de kans op eelt en likdoorns verkleint. Zoals deze voeten crème met ureum. Of dit exfoliant met 2% salicylzuur.
Wanneer arts raadplegen?
De meeste likdoorn behandelingen kun je zelf thuis toepassen. Maar als de likdoorn of het eelt heel pijnlijk wordt. Of zelfs ontstoken raakt. Dan is mijn advies om een huisarts te bezoeken. Hij of zij kan dan meedenken over een intensievere behandeling.
Daarnaast zijn sommige mensen extra kwetsbaar voor het krijgen van likdoorns. Dit zijn mensen met een slechte bloedsomloop, diabetes, hart- en vaatziekten, neuropathie en mensen met zenuwproblemen. Dan kan het fijn zijn om samen met je huisarts te bespreken welke maatregelen je kunt nemen om de kans op eelt en zo op likdoorns te verkleinen.
Gebruikte bronnen
Hieronder heb ik een aantal bronnen gezet die ik gebruikt heb tijdens het schrijven van deze blog.
- RCT studie uit Journal of the American podiatric medical association
- RCT uit Journal Of Dermatology
- Journal of Foot and Ankle Diseases
- Podopost
- Pedicure Instrumentenwijzer