Hoofdluis: jeukende luizen in het haar

De kans is groot dat je bij het lezen van de titel blog direct aan je hoofd gaat krabben. Luizen. Báh. Toch zijn deze beestjes minder vies en eng als dat ze lijken. Ze zijn vooral heel irritant, omdat ze onwijs veel jeuk veroorzaken. En zich super snel verspreiden, waardoor het lastig is de beestjes uit te roeien. Maar geen paniek, de hulp is nabij!  

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn luizen?

Bij het typen van de naam, krijg ik al jeuk aan mijn hoofd. Luizen. Als kind heb ik één keer last van luizen gehad. En ik kan me het gevoel nog herinneren als de dag van gister. Jeuk is een understatement. Het is gewoon niet normaal. Je wilt alleen maar krabben, krabben, krabben. Soms voel je letterlijk een beestje lopen. Zo vies! Maar wat zijn luizen?

Dierluizen zijn insecten van enkele millimeters groot. De meeste luizen hebben geen vleugeltjes en verspreiden zich snel. Ze zuigen, net als muggen en sommige andere insecten, mensenbloed op. Dit klinkt heel eng, maar is het niet. Het kan geen kwaad.

De bekendste zuigende luizen zijn: schaamluis, kleerluis en dus hoofdluis. Hieronder zie je hoofdluis. Ik word er zelf niet heel vrolijk van moet ik zeggen  


Luizen op je hoofdhuid

Als je last hebt van luizen op je hoofd, noem je dit ook wel hoofdluis of Pediculus humanus capitis. Het is een parasiet dat in je haren leeft. Vlakbij je hoofdhuid, omdat de luizen zo gemakkelijk bloed uit de hoofdhuid kunnen opzuigen.

Dit klinkt allemaal heel eng, maar luizen zijn totaal niet gevaarlijk. Ze kunnen namelijk geen ziektes veroorzaken of ziektes overdragen. En dat is maar goed ook, want ze komen regelmatig voor.

Oorzaak luizen

Luizen loop je op van mens op mens. Of via een voorwerp waar luizen op zitten. Denk aan een jas, muts of hoofddoekje. Maar ook aan een bank, borstel of knuffels. Een luis leeft maar één maand, maar is binnen tien dagen wel al volwassen. Dit betekent dat ze binnen tien dagen al eitjes kunnen leggen. En zich dus super snel kunnen verspreiden.

Vaak gaat het om 250 eitjes in één maand. Het is dus heel belangrijk om zo snel mogelijk te starten met het behandelen van de luizen.


Kunnen luizen springen?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen luizen niet springen. Ze lopen over via direct contact met een besmet persoon en een ander niet-besmet persoon. Of van een besmet voorwerp naar een niet besmet persoon. Om deze reden worden luizen vooral bij jonge kinderen gezien, omdat zij vaak veel direct contact maken tijdens het speeln.

Een stelling over luizen die ook niet klopt is dat luizen iets te maken hebben met een onhygiënische levensstijl. Het is zelfs zo dat luizen juist van gewassen haren houden. Ze kruipen daardoor eerder in schoon haar dan in ongewassen haar.

Hoofdluis herkennen

Je herkent luizen natuurlijk vooral aan de heftige jeuk aan je hoofdhuid. Deze jeuk wordt veroorzaakt door het speeksel van de luizen. Je lichaam maakt hier namelijk een allergische reactie voor aan. Wat zich uit in een jeukende hoofdhuid.

Daarnaast kun je hoofdluis ook herkennen aan de volgende symptomen:

  • Grijsblauwe tot roodbruine luizen in de haren, met name achter de oren en in de nek
  • Luizen eitjes (neten) die eruit zien als witte puntjes in de haren
  • Witte puntjes een paar centimeter vanaf de hoofdhuid, zijn lege eitjes die al uitgekomen zijn
  • Roodheid van de hoofdhuid door het krabben


Roos of neten?

Luizen eitjes, ook wel neten genoemd, kunnen erg lijken op roos. Bij zowel luizen eitjes als roos is er namelijk sprake van grijs witte puntjes in de haren. Die erg kunnen jeuken. Het grote verschil tussen beide is dat roos schilfertjes los in de haren zitten. En luizen eitjes niet.

Je kunt roos daarom ook gemakkelijk uit je haren halen. Terwijl luizen eitjes (neten) erg lastig te verwijderen zijn, omdat ze aan je haren blijven kleven.

Hoofdluis behandelen

Het is belangrijk om hoofdluis te behandelen. Om zo besmetting met anderen te voorkomenWaar je bij een hoofdhuis behandeling goed op moet letten, is dat je ook de luizen eitjes (neten) uit de haren haalt. Je hebt hierin twee soorten luizen eitjes:

  • Witte puntjes dichtbij de hoofdhuid: dit zijn luizen eitjes die nog niet zijn uitgekomen
  • Witte puntjes een paar centimeter van de hoofdhuid: die zijn lege luizen eitjes die al zijn uitgekomen

Oké leuk, maar hoe kom je van luizen af? Hieronder heb ik een stappenplan gezet! Het is belangrijk dat iedereen uit het gezin deze stappen volgt.


Stap 1. Moet je alle kleding wassen?

Voorheen werd alle kleding, kussenslopen, lakens etc. gewassen. Of in de vriezer gedaan. Om zo de luizen te doden. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit geen invloed heeft op de verspreiding van de luizen. En daarom niet nodig is. Dat scheelt weer!

Stap 2. Haren voorbereiden

Begin met het nat maken van je haren. En doe er bij voorkeur ook wat conditioner of haarolie doorheen. Om je haren zacht en makkelijk doorkam baar te maken. Buig vervolgens voorover in een waskom. En gooi je haren naar voren, zodat je nek haren ook goed zichtbaar zijn.

Je kunt ook voorover buigen op de grond, boven een wit papier. Het gaat er vooral om, dat je vallende luizen goed kan opsporen.

Misschien vind je dit ook interessant: Mijn top 7 beste shampoos.


Stap 3. Luizen kam

Vervolgens kun je de luizen behandelen met een luizenkam. Een goed voorbeeld is de Assy luizenkam. Het makkelijkste is als iemand anders dit voor je kan doen, omdat de luizen op lastig te bereiken plekken zitten, zoals je nek en achter je oren.

Kam met de luizenkam vanuit de haaraanzet tot aan de haarpunten. Na iedere 'baan' tik je de luizenkam in de wasbak. En kijk je of er luizen te zien zijn. Je herkent de luizen aan grijsblauwe beestjes of roodbruine beestjes. Ze zijn echt heel klein, dus het is soms even zoeken!

Kam het hele haar, twee weken lang. Dit is heel belangrijk, want je hoeft maar één luis over het hoofd te zien. En er zitten weer 250 eitjes in je haren...


Stap 4. Luizenshampoo

Wil je luizen echt grondig behandelen? Dan is mijn advies om ook een luizenshampoo te gebruiken. Eigenlijk direct als je ook start met het kammen. Op die manier pak de luizen op twee manieren aan. En is de kans groter dat de luizen snel weg zijn. Hieronder heb ik een aantal goede luizenshampoo gezet: