Spider Neavi: een kluwen gesprongen adertjes

Gesprongen vaatjes die eruit zien als een soort spinnenkopje met pootjes. Je noemt het ook wel een spider neavi. Een kluwen gesprongen vaatjes. Vaak het gevolg van zonlicht, leeftijd of erfelijkheid. Je kunt de gesprongen vaatjes helaas niet zelf behandelen, maar een huidtherapeut kan dit gelukkig wel heel gemakkelijk doen. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor couperose om zo verergering te voorkomen!

Wat is een spider neavi?

Een spider neavi is vaatafwijking. En dan in het specifiek: een groepje uitgezette vaatjes. Een ander woord voor spider neavi is: naevus araneus. Deze term vind ik zelf een beetje verwarrend, omdat het woord 'neavus' de Latijnse benaming voor 'moedervlek' is. Terwijl een spider neavi niets te maken heeft met moedervlekken.

Je ziet natuurlijk wel een rode vlek zitten, maar deze vlek wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes. Niet door pigmentcellen, zoals bij moedervlekken wel het geval is.

De gesprongen vaatjes worden vooral gezien op het gezicht. Maar ze kunnen ook op je rug, borst, hals en/of slijmvliezen verschijnen. De huidafwijking is geheel goedaardig, maar soms wel erg storend.. Vooral als de plek op je gezicht zit.


Gesprongen haarvaatjes

Bij spider neavi is sprake van verwijde en gesprongen haarvaatjes. Het aparte aan een spinnenkopje, of spider neavi, is dat het wegdrukbaar is. Zodra je  met je vingers op het midden van de spider neavi drukt, zullen de gesprongen haarvaatjes wit wegtrekken.

Dit komt, omdat het midden van de spider neavi, de haartjes eromheen voorziet van bloed. Zodra je dit midden dicht drukt, stroomt er geen bloed meer naar de 'spinnenpootjes', oftewel haarvaatjes. Hierdoor kleuren ze tijdelijk wit.


Hoe ziet een spider neavi eruit?

Een spiderneavi is ongeveer een halve centimeter tot anderhalve centimeter groot. Je herkent een spider neavi vooral aan het donkerrode stipje in midden. Rondom dit stipje zitten allemaal gesprongen adertjes. Hierdoor lijkt de huidafwijking een beetje op een spinnenkop met pootjes. Vandaar ook de naam spider neavi.

Waar komen gesprongen adertjes voor?

Gesprongen adertjes komen over het hele lichaam voor. Toch heeft een spider neavi wel een aantal voorkeurslocaties. Waaronder, helaas, het gezicht. En dan in het specifiek op en rondom de neus. Dit maakt de huidklacht voor veel mensen cosmetisch storend.

Andere veelvoorkomende locaties van gesprongen adertjes zijn:

  • Gesprongen adertjes op rug
  • Gesprongen adertjes
  • Gesprongen adertjes handruggen
  • Gesprongen adertjes onderarmen
  • Aders op borsten


Oorzaak spider neavi

De oorzaak van spider neavi's is helaas niet helemaal duidelijk. De bloedvaatjes verwijden en blijven verwijd. Dit gebeurt in het aanvoerende bloedvat. Het bloedvaat wordt wijder, wat de omliggende bloedvaatjes onder druk zet. Deze worden ook wijder, waardoor er uiteindelijk een spider neavi kan ontstaan.

Waarom deze storing in het bloedvat precies plaats vindt, is niet duidelijk. Wel is er mogelijk een verband tussen hormonen (oestrogeen) en de spinnenkopjes. Ze worden namelijk vaker gezien bij vrouwen die de anticonceptiepil slikken. En ook zwangere vrouwen krijgen vaker spontaan 'last' van spider naevi.

Maar goed nieuws voor de zwangere vrouwen onder ons: de spinnenkopjes verdwijnen vaak vanzelf weer na de zwangerschap! Hetzelfde geldt voor kinderen. Ook zij kunnen last krijgen van spider neavi. Maar meestal verdwijnen deze verwijde adertjes vanzelf weer tijdens de puberteit. Tenzij er sprake is van rosacea of couperose klachten. Bekijk dan deze blog: gesprongen adertjes gezicht kind.

Daarnaast worden spider naevi vaker gezien bij mensen met een leveraandoening, een schildklierafwijking of auto-immuunziekte. Er is dan meestal sprake van meerdere spider neavi tegelijk.


Uitlokkende factoren van spider neavi

De precieze oorzaak van spider neavi is dus nog niet bekend. Maar, naast hormonen, zijn er wel factoren die bekend staan om het verwijden van vaatjes en uitlokken van spider neavi.

Allereerst je leeftijd. In de regel is het zo: hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een spider neavi. Om die reden zie je spider neavi vaak vanaf een leeftijd van zestig jaar.

Ook de zon is een grote boosdoener van gesprongen vaatjes. De zon verwarmt je bloedvaatjes namelijk op, waardoor ze uiteindelijk kunnen springen. Dit veroorzaakt klachten, als: couperose, rosacea en dus ook spider neavi.

Verder kan de huidklacht spider neavi ook in de familie voorkomen. Een onderliggend familiair 'probleem' is dan vaak de grote boosdoener. Bijvoorbeeld zwakke vaatkleppen, waardoor de kans op verwijde vaatjes groter is. Of obesitas, waardoor de druk op de bloedvaten verhoogd en de kans op verwijde bloedvaatjes ook toeneemt.


Spider neavi behandelen

Helaas kun je zelf niks aan de gesprongen adertjes doen. Als de vaatjes eenmaal gesprongen zijn, blijven ze dit helaas ook. Wel kun je natuurlijk verergering voorkomen. Of de vaatjes laten behandelen door een professional.

Spider neavi beschermen

Het is belangrijk om de kans op meer gesprongen vaatjes zoveel mogelijk te beperken. Dit doe je onder andere door je altijd goed in te smeren tegen de zon.

Kies bij voorkeur voor een parfumvrije,- en alcoholvrije zonnebrandcrème. Met genoeg verzorgende ingrediënten en het liefste een beschermingsfactor 50. Hieronder vind je twee goede voorbeelden:

Spider neavi camoufleren

Daarnaast kun je de roodheden camoufleren doormiddel van een maskerende crème. Een goed voorbeeld is deze Eucerin kalmerende groene crèmeDeze crème bevat naast groen pigmenten ook nog kalmerende ingrediënten. Om die reden gebruik ik de crème zelf vaak na een chemische peeling of microneedling behandeling.


Professionele behandeling spider neavi

Een huidtherapeut kan de verwijde adertjes op verschillende manieren behandelen. Over het algemeen is de behandeling van een spider neavi vrij makkelijk. Hieronder lees je welke behandelopties er zijn.

Spider neavi behandelen met laser

Een snelle en veel gekozen manier van spider neavi behandelen is lasertherapie. De vaatlaser warmt de gesprongen bloedvaatjes op, waardoor het bloed gaat stollen.

Uiteindelijk knappen de verwijde vaatjes en ruimt je lichaam het vaatje zelf op. In één tot drie behandelingen zal het spinnenkopje verdwenen zijn.


Spider neavi behandelen met elektrocoagulatie

Ook kan de huidtherapeut ervoor kiezen om de spinnenkopjes te behandelen doormiddel van elektrocoagulatie. Hierbij worden de vaatjes ook opgewarmd. Alleen niet met laserlicht, maar met stroom.

Er wordt een minuscuul naaldje in het gesprongen vaatje geschoven. Vervolgens wordt hier stroom op gezet, waardoor het uiteinde van de naald heet wordt. Het spinnenkopje warmt op en verdwijnt. Ook bij deze behandelmethode zullen er maar één tot drie behandelingen nodig zijn.


Spider neavi behandelen met camouflage therapie

Een andere, niet permanente, oplossing is camouflage therapieCamoufleren kan natuurlijk met je foundation of concealer. Maar het kan ook met professioneler materiaal.

Huidtherapeuten zijn namelijk opgeleid om huidafwijkingen te camoufleren. Hierbij wordt uitsluitend gebruikt gemaakt van huidvriendelijke en waterbestendige camouflage crèmes, zodat je er de hele dag gebruik van kunt maken.

Tijdens de camouflagetherapie behandeling mengt een huidtherapeut twee kleuren tot ze precies jouw huidskleur heeft nagebootst. Vervolgens wordt deze kleur besteld en kun jij de camouflage crème aanbrengen waar en wanneer je dit wilt.

Een nadeel van camouflage therapie is dat het niet permanent is. Een voordeel daarentegen is dat de behandeling geheel pijnloos is!