Bastaardsatijnrups uitslag

Naast de eikenprocessierups, mogen we onze borst nu ook nat maken voor de bastaardsatijnrups. De wat?! In deze blog vertel ik je er alles over. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is de bastaardsatijnrups?

Opeens hoor je het overal: pas op voor de bastaardsatijnrups. Maar wat is de bastaardsatijn rups eigenlijk? En moeten we hier 'bang' voor zijn?

De bastaardsatijnrups is een rups dat zich bevind in eikenbomen, berkenbomen, fruitbonen en in de duinen. Met name deze laatste plek is tegenwoordig populair. De rupsen hebben hier namelijk overwinterd en trekken nu massaal door naar het strand. Wat voor ons natuurlijk niet echt een fijne plek is om de rups tegen te komen... 


Verschil bastaardsatijnrups en eikenprocessierups

De bastaardsatijnrups heeft, net als de eikenprocessierups, een donkerbruine tot zwarte kleur met opvallende brandharen. Toch kun je beide rupsen goed van elkaar onderscheiden. 

Bij de bastaardsatijnrups zitten er namelijk rode stippen op de rug. Meestal gaat het om twee stippen, maar het kunnen er ook meerdere zijn. Daarnaast zijn de brandharen relatief lang en geelbruin van kleur. 

Een ander groot verschil tussen de bastaardsatijnrups en eikenprocessierups is dat ze niet bij iedereen voor problemen zorgen. Wanneer je huid namelijk in aanraking komt met de bastaardsatijnrups haartjes, zorgt dit niet altijd voor een huidreactie. 

Niet iedereen is namelijk gevoelig voor deze haartjes. Zo kan de ene persoon direct last krijgen van een vervelende bastaardsatijnrups uitslag, terwijl de andere persoon helemaal niets merkt. Bij de eikenprocessierups is dit een ander verhaal. Vrijwel iedereen is hier gevoelig voor, waardoor er in de meeste gevallen ook een vervelende uitslag optreedt.


Bastaardsatijnrups herkennen

Hieronder heb ik nog even kort neergezet waaraan je de bastaardsatijnrups kunt herkennen:

  • Voornamelijk actief in duinen en het strand
  • Een vrij dikke rups
  • Donkerbruine tot zwart gekleurde rups
  • Donker geel tot bruine lange brandharen
  • Rups met rode stippen op de rug
  • Veroorzaakt jeukende bultjes


Uitslag bastaardsatijnrups

Uitslag van de bastaardsatijn rups lijkt erg op eikenprocessierups uitslag. Zo zie je in de meeste gevallen nog haartjes van de rups op je huid zitten. Het is belangrijk om deze brandharen zo snel mogelijk te verwijderen, maar daar vertel ik je hieronder meer over!

Daarnaast wordt de huid rood, kan het gaan zwellen en verschijnen er kleine bultjes. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het uiterlijk van brandneteluitslag. Bovendien veroorzaakt de uitslag ook een brandende en jeukende huid. Dit maakt de huiduitslag extra vervelend. 


Wat te doen tegen bastaardsatijn rups uitslag?

Als er een vervelende huidreactie ontstaat nadat je in contact bent gekomen met de haartjes van de bastaardsatijn rups, is stap één het verwijderen van de haartjes. 

Stap 1. Verwijderen bastaardsatijn rups uitslag

Het verwijderen van de bastaardsatijnrups haartjes is op zich vrij gemakkelijk te doen. Het enige wat je namelijk nodig hebt is een rol plakband. 

Pak een plakbandje en plak deze meerdere keren op de huid. Zorg dat je hierbij het hele gebied meeneemt. Zit de bastaardsatijn rups uitslag bijvoorbeeld op je arm? Werk dan van boven naar beneden en overlap bij iedere 'plak'. 

Stap 2. De huid koelen

Nadat de bastaardsatijnrups haartjes van de huid verwijderd zijn, kan het helpen om de huid te koelen met een koude föhn. Dit klinkt misschien een beetje suf, maar het heeft meerdere keren geholpen bij mijn eigen eikenprocessierups bultjes. 

Houdt de föhn op ongeveer 20 centimeter afstand van je huid en ziet het op de koelstand. Vervolgens kun je een aantal minuten met de föhn over de huid blazen. Vaak geeft dit snel verlichting!

Stap 3. Jeuk remmen

Wat ook helpt is het remmen van jeuk doormiddel van een jeukstillende zalf of verkoelende gel. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet!