Gezichtsmasker: maken of kopen?
Gezichtsmaskers worden vaak opengetrokken wanneer we onze huid wat extra aandacht en verzorging willen geven. Maar wist je dat veel van dit soort maskers alles behalve ontspannen en verzorgend werken? Veel gezichtsmaskers zitten namelijk vol geparfumeerde en irriterende ingrediënten. Die zorgen voor een fris en prikkelend gevoel. Maar juist dat gevoel is super slecht voor je huid. In deze blog leg ik je hier meer over uit. En geef ik tips over gezichtsmaskers maken en maskertjes kopen.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Goede gezichtsmaskers
Hieronder heb ik een aantal gezichtsmaskers gezet die vrij zijn van schadelijke stoffen en een mooi lijstje verzorgende ingrediënten bevatten!
- Dit Anti-Blemish Oil Control gezichtsmasker van Clinique is een fijne optie voor de vette en/of onzuivere huid. Het bevat absorberende en zuiverende ingrediënten, als: kaolin klei en een beetje salicylzuur.
- Dit Clear Purifying masker van Paula's Choice is ook goed te gebruiken op de wat vettere huid. Het bevat ook weer absorberende, zuiverende én kalmerende ingrediënten, als: kaolin, groene thee extract, glycerine en salicylzuur.
- Dit Skin Recovery masker van Paula's Choice is juist weer geschikt voor de droge en gevoelige huid. Het zit vol verzorgende en beschermende ingrediënten, als: teunisbloemolie, olijfolie, vitamine A, vitamine C, vitamine E en glycerine.
- Dit Hydrating masker van Kylie Skin is ook een fijn masker voor de normale tot droge huid. Maar ook voor de verouderde of rode huid. Het bevat een hoge concentratie niacinamide en haver. Beide zijn krachtige antioxidanten die de huid kalmeren, hydrateren, beschermen en minder rood maken.
- Natural Heroes gezichtsmasker is een fijne optie voor de gevoelige, vette huid. Het gaat hierbij om klei poeder dat je zelf moet mengen met water. Vervolgens verandert het poeder in een soort papje, wat je op je gezicht kunt aanbrengen. Het absorbeert overtollig talg en maakt de huid zo minder vet.
Gezichtsmasker maken
Wat je natuurlijk ook kunt doen, is zelf je gezichtsmasker maken. Het grote voordeel hieraan is dat je zelf kunt bepalen welke ingrediënten je erin stopt. En dus schadelijke stoffen kunt skippen.
Het nadeel is dat het je wat meer tijd kost, omdat je het gezichtsmasker moet maken. En dat een zelfgemaakt gezichtsmasker vaak minder lang houdbaar is. Wil je jouw gezichtsmasker zelf maken? Hieronder heb ik een aantal leuke gezichtsmaskers recepten neergezet!
Recept 1. Gezichtsmasker maken gevoelige, geïrriteerde, rode huid
Als je een gezichtsmasker wilt maken voor de rode, gevoelige huid, kun je het beste werken met haver. Meng eerst de havermoutmeel met de yoghurt of jojoba olie. En roer hier vervolgens nog de honing doorheen. Breng het mengsel vervolgens aan op je gezicht en laat het een halfuurtje intrekken.
- 2 eetlepels havermeel
- 2 eetlepels olijfolie of jojoba olie
- 1 eetlepel honing
Recept 2. Gezichtsmasker maken droge huid
Als je huid normaal tot droog aanvoelt, zijn onderstaande ingrediënten goed om met elkaar te mengen. Knip een zakje groene thee open en leg de inhoud op een lepel tot je één eetlepel groene thee hebt. Meng dit met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel olijfolie.
- 1 eetlepel groene thee
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
Recept 3. Gezichtsmasker maken vette huid
Als je een wat vettere huid hebt zijn onderstaande ingrediënten fijn om als masker te gebruiken. Meng een beetje groene klei met water tot dat het een smeuïg mengsel wordt. Als extraatje kun je er nog een eetlepel jojoba olie doorheen mengen.
- 3 eetlepels groene klei
- 3 tot 5 eetlepels water
- 1 eetlepel jojoba olie - optioneel
Gezichtsmaskers goed of slecht?
Als je mij volgt op Instagram, weet je inmiddels dat ik geen groot fan ben gezichtsmaskers. Vooral, omdat ze vaak irriterende stoffen bevatten. En dus precies het tegenovergestelde doen als wat ze beloven.
Maar ook, omdat een gezichtsmasker niet veel meer is dan een volle crème en je het maar kort aanbrengt. In mijn beleving kun je dan beter je dagcrème wat dikker aanbrengen. En dit de hele dag laten intrekken.
Maar ik begrijp ook dat het af en toe wel lekker kan zijn, omdat je dan even tijd voor jezelf neemt. Het is dan wel belangrijk om goed te kijken wat voor een gezichtsmasker je aanbrengt.
Peel off masker = een no go
Peel-off maskers zijn bijvoorbeeld echt een no go. Je trekt niet alleen het gezichtsmasker van je huid. Maar ook allerlei gezonde huidcellen en stoffen. Die je huid nodig heeft om een gezonde huid barrière te behouden. Je verslechtert je huidconditie dus juist. En dat is zonde! Net als maskers met scrub deeltjes trouwens.
Verfrissende maskers = no go
Daarnaast zou ik nooit voor gezichtsmaskers gaan die claimen een verfrissend en tintelend gevoel te geven. Dit gevoel wordt namelijk vaak veroorzaakt door een irriterende reactie op stoffen uit het masker. Bekende irriterende stoffen zijn bijvoorbeeld eucalyptus en menthol.
Deze ingrediënten worden in hoge concentraties toegevoegd en zorgen voor huidirritatie. Zowel zichtbare als niet-zichtbare. De consument ervaart dit zelf vaak anders. De huid voelt tenslotte fris en tintelend aan.
Ook krijg je vaak een rood blosje en ziet je huid er gladder uit. Maar ook dit zijn tekenen van irritatie. De doorbloeding in je huid neemt toe en je huid zwelt een beetje op. Hierdoor zie je huid er gladder uit.
Conclusie
Kortom, als ik antwoord zou moeten geven op de vraag "is een gezichtsmasker goed of slecht?" dan zou ik zeggen: een gezichtsmasker kan goed zijn. Mits het vrij is van irriterende ingrediënten én genoeg voedende ingrediënten bevat.
Wel is mijn advies om het masker zo lang mogelijk op de huid te laten zitten en het eventueel af te dekken met een beetje vaseline. Of voor een afdekkend (sheet) masker te gaan. Om zo de voordelen ten opzichte van je normale dagcrème eruit te halen. In deze blog laat ik mijn favoriete maskers zien: Top 5 beste gezichtsmasker.