Keloïd littekens: groot, verdikt, litteken
Een groot, voelbaar, dik litteken. Die veel groter eruit is dan het oorspronkelijke wondje was. Dit is een typisch kenmerken van keloïd littekens. Het is in mijn ogen het meest vervelende litteken, omdat je het voelt en ziet zitten. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal behandelmogelijkheden die keloïd littekens kunnen verminderen.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is een keloïd litteken?
Een keloïd litteken is een litteken waarbij er teveel weefsel wordt aangemaakt. Er ontstaat een voelbaar, dik litteken, die groter is dan de oorspronkelijke huidbeschadiging.
Hoe ziet en keloïd litteken eruit?
Wat heel typerend is voor keloïd littekens is dat het om een dik litteken gaat. Je voelt het litteken dus zitten. Daarnaast zijn keloïd littekens groter dan de oorspronkelijke verwonding was. Dus stel je schaaft je huid en er ontstaat een wondje.
Dit wondje is ongeveer 2 bij 2 centimeter groot. Vervolgens ontstaat er na wondgenezing een litteken. Maar dit litteken is groter dan je wondje was. Dan noem je het een keloïd litteken.
Verschil keloïd litteken en hypertrofisch litteken
Keloïd littekens lijken erg op hypertrofische littekens. Het gaat namelijk bij beide vormen om een dik litteken, die je voelt zitten. Maar een groot verschil is dat een hypertrofisch litteken binnen de wondranden blijft.
Terwijl een keloïd litteken altijd groter is dan de oorspronkelijke verwonding was. Daarnaast ontstaat een keloïd litteken vaak pas 6 maanden na verwonding. En een hypertrofisch litteken binnen 6 maanden na verwonding.
Verschil keloïd litteken en atrofisch litteken
Een ander, veelvoorkomend, litteken is het atrofische litteken. Dit litteken is in tegenstelling tot een hypertrofisch litteken, makkelijk te onderscheiden van keloïd littekens. Bij een atrofisch litteken treedt er namelijk huidverlies op. In plaats van huidtoename. Hierdoor zie bij een atrofisch litteken een deukje in de huid. En niet een verdikt litteken, zoals bij keloïd littekens en hypertrofische littekens het geval is.
Oorzaak keloïd littekens
Net als alle andere littekens ontstaat een keloïd litteken door een verstoord huidgenezingsproces. Als je jouw huid beschadigt, zet je huid een heel genezingsproces in gang om deze beschadigingen te herstellen. Toch kan dit genezingsproces soms niet helemaal goed verlopen, waardoor de aanmaak en afbraak van huid niet meer in evenwicht is. En wat er dan ontstaat is een litteken. Dit kan zowel een atrofisch,- hypertrofisch,- of keloïd litteken zijn.
Bij een keloïd litteken wordt er dus teveel collageen (huid bouwsteen) aangemaakt. Daarnaast zijn deze collageen vezels ook dikker, wat zorgt voor een voelbaar en dik litteken.
Maar waarom treedt de ene keer wel een litteken op en de andere keer niet? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst heeft de plaats van de verwonding. Zit het op een plek van je lichaam waar constant spanning op komt te staan? Denk aan je knie als je jouw been strekt. Of je elleboog bij het strekken van je arm.
Dit beïnvloed het wondgenezingsproces op een negatieve manier, waardoor er een litteken kan ontstaan. Andere oorzaken zijn: leeftijd, genetische aanleg, het aantal pigmentcellen in je huid en eventuele infecties.
Keloïd oor
Een keloïd litteken kan overal op het lichaam ontstaan, maar komt veel voor op: de borst, in de nek en op de oorschelp of oorlel. Met name deze laatste locatie komt veel voor. Een keloïd oor komt veel voor na het piercen van de oren.
Als dit verkeerd gaat, of er wordt niet gepiercet maar geschoten, ontstaat er een keloïd litteken. Dit litteken ziet eruit als een een bobbelige verdikking in het oor. Je noemt een keloïd oor daarom ook wel een bloemkool oor.
Keloïd littekens behandelen
Het is erg lastig om zelf keloïd littekens te behandelen. Heb je nog geen litteken en wil je de kans op een keloïd litteken verkleinen? Dit kun je doen door je huidhydratie te verbeteren. Het vochtgehalte in je huid speelt namelijk een hele belangrijke rol in het wondgenezingsproces. Als je huid vocht mist, zal de wondgenezing snel verstoord raken, waardoor de kans op littekenvorming groot is.
Dit is ook de reden waarom het smeren en plakken van siliconen bewezen effectief kan worden ingezet, om littekenvorming te beperken. Siliconen zorgen er namelijk voor dat vocht beter in je huid wordt vastgehouden, waardoor het wondgenezingsproces beter verloopt. Maar ook dat het litteken minder zuurstof krijgt, waardoor het litteken minder snel groeit.
Je hebt siliconen gel en pleisters. Bij hypertrofische littekens en keloïd littekens heeft de voorkeur om siliconengel te gebruiken. Siliconengel wordt weer vaak gebruikt bij littekens op het gezicht. Effectieve voorbeelden zijn:
Benieuwd wat je nog meer kunt doen tegen littekenvorming? Lees dan mijn gratis productadvies tegen littekens!
Professionele behandeling keloïd littekens
Tegenwoordig zijn er verschillende huidtherapeutische behandelmogelijkheden die littekens minder zichtbaar maken. Hieronder heb ik de meest gekozen behandelingen gezet:
- Littekens laseren: een fractional laser kan worden ingezet om keloid littekens te behandelen. De laser maakt kleine gaatjes in je huid. Je huid herstelt deze gaatjes met nieuwe huid, waardoor het litteken vlakker wordt en minder zichtbaar. Meestal zijn er zes laserbehandelingen nodig om een keloid litteken te verminderen.
- Microneedling: naast littekens laseren laat ook microneedling mooie resultaten zien. Bij deze therapie worden ook kleine gaatjes in je huid gemaakt. Alleen niet met laserstralen, maar met minuscule naaldjes. Je huid herstelt deze gaatjes, waardoor het keloïd litteken minder zichtbaar wordt.