Tepelkloven: pijnlijke scheurtjes in tepels

Het geven van borstvoeding kan al een hele uitdaging op zichzelf zijn. Geen enkele moeder zit dan te wachten op pijnlijke tepels en tepelkloven. Maar hoe ontstaan tepelkloven precies? Hoe kun je tepelkloven herkennen? En wat is een goede tepelkloven zalf? In deze blog vertel ik het je allemaal!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar  mijn gratis productadvies tegen tepelkloven.  


Wat zijn tepelkloven?

De naam zegt het eigenlijk al: kloofjes in de tepels. Er ontstaan pijnlijke scheurtjes in en rondom de tepels. Bij ernstige tepelkloven kunnen er zelf wondjes ontstaan. Dit is niet alleen heel vervelend en pijnlijk. Het kan ook een reden zijn om te stoppen met het geven van borstvoeding.

En dat is jammer, want er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om tepelkloven te verminderen. Of zelfs om tepelkloven te voorkomen. Ik ga je hiermee helpen!

Tepelkloven herkennen

Tepelkloven herkennen is op zich vrij makkelijk. Hieronder leeg ik je de belangrijkste symptomen uit:

  • Scheurtjes in de tepel
  • Wondjes op de tepel
  • Rode tepels
  • Jeukende tepels
  • Pijnlijke tepels


Oorzaak tepelkloven

Je tepels zijn heel gevoelig. Niet alleen, omdat de huid hier anders is dan op de rest van ons lichaam. Maar ook, omdat er veel zenuwen in je tepels zitten. Kleine sneetjes in de tepels zijn daarom veel beter voelbaar dan wanneer je bijvoorbeeld een wondje op je arm hebt zitten. Tepelkloven kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden:

Tepelkloven door borstvoeding

De grote, en meest voorkomende oorzaak, van tepelkloven is het geven van borstvoeding. Op zich is dit ook wel logisch. Er zuigt tenslotte opeens een klein baby'tje aan je tepels. En dit gaat er soms best hard aan toe... Dat het geven van borstvoeding pijnlijk kan zijn is daarom ook een understatement.

Maar deze pijn hoort ook weer af te nemen. Gebeurt dit niet en is het voeden na twee weken nog steeds pijnlijk?  Dan kan het zijn dat je last hebt van tepelkoven. Maar hoezo heeft de ene vrouw wel last van tepelkloven en de ander niet? Vaak ligt dit aan zuigmanier van je kindje. Het kan bijvoorbeeld komen door:

  • Je baby zuigt te hard
  • Je baby sabbelt vooral
  • Je baby neemt geen grote 'hap'
  • Je baby hangt teveel aan je borst
  • Je baby ligt niet goed voor de borst/tepel
  • Je baby heeft spruw

Tepelkloven door kolven

Naast het geven van borstvoeding kun je ook tepelkloven door kolven krijgen. Kolven kan namelijk belastend voor je tepels zijn. Met name als het niet helemaal goed gaat. Bijvoorbeeld, omdat het kolfschild niet goed past. Of omdat je het kolfschild op een verkeerde manier verwijdert. Een goed borstschild om mee te kolven is dit Medelea Personal Fit Flex Borstschild.

Tepelkloven door je bh

Je kunt ook tepelkloven krijgen door je bh. Zo kan het dragen van een kanten bh bijvoorbeeld tegen je tepels schuren. En zo wondjes veroorzaken. Net als het dragen van een te strakke bh trouwens. Ook deze wrijving over je tepels kan leiden tot scheurtjes in de tepels. Draag liever katoenen bh's die niet te strak zitten. En laat je tepels regelmatig 'luchten'.

Daarnaast is het te lang dragen van vochtige zoogkompressen ook een trigger voor tepelkoven. Wissel ze dus zodra je merkt dat ze vol zitten.

Tepelkloven door eczeem

Ook zonder het geven van borstvoeding kun je last hebben van tepelkloven. Eczeem is dan meestal de grote boosdoener. Je hebt dan last van tepeleczeem'. Wat zich onder andere uit in tepelkloven. Daarnaast zie je bij deze vorm van eczeem ook vaak schilfertjes en roodheid zitten. Ook jeuken de tepels extreem. Meestal gaat het om atopisch eczeem of contact eczeem.

Maar het kan ook een teken zijn van de ziekte van Paget. Dit is een symptoom van borstkanker die erg kan lijken op tepeleczeem. Soms gaat de ziekte van Paget ook gepaard met ingetrokken tepels en vochtuitreding uit de tepels. Meestal is maar één tepel aangedaan. Maar de kans dat deze ziekte precies tot uiting komt, wanneer jij borstvoeding geeft is heel klein.

Pijnlijke tepels door je cyclus

Naast tepelkloven, kun je natuurlijk ook last hebben van pijnlijke tepels. Zonder dat er veel aan de buitenkant te zien. Zo zijn je tepels vaak gevoeliger vóór en tijdens je menstruatie. Ook tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van gevoelige en pijnlijke tepels. Dit trekt dan vanzelf weer weg.

Tepelkloven: hoe lang genezen?

Tepelkoven genezen meestal binnen twee weken vanzelf weer. Of wanneer er gestopt wordt met kolven en het geven van borstvoeding. Als de tepelkloven niet genezen, kan het zijn dat je baby'tje niet goed aan de borst ligt. Dit kan heel frustrerend zijn.

Mijn advies is om dan je kraamverzorgende om advies te vragen. Maar waarschijnlijk zit de kraamzorg week er al op. Dan kun je een lactatiedeskundige vragen om advies. Zij kunnen je vaak goed op weg helpen!

Tepelkloven behandelen

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen om ervoor te zorgen dat de tepelkloven genezen. Denk aan: tepelkloven zalf en tepelhoedjes. Hieronder lees je mijn tips!

Tepelkloven zalf

De cosmetica wereld gooit je tegenwoordig dood met allerlei tepelkloven zalf en tepelkloven crèmes. De ene nog 'fantastischer' dan de ander. Maar let hierbij goed op wát je smeert. Veel van deze tepelkloven zalven zijn namelijk alles behalve goed voor je tepels. Zo bevatten veel producten geurstoffen. Wat je huid enorm irriteert en de klachten alleen maar verergert.

Maar wat kun je dan wel opsmeren? Het gaat er vooral om dat je een huidvriendelijk product smeert, waaraan voldoende beschermende en herstellende ingrediënten aan zijn toegevoegd. Een goed ingrediënt om op tepelkloven te smeren is lanoline. Ook wel wolvet genoemd. Het herstelt het vochtbalans en bevordert zo de wondgenezing. Kies hierbij wel altijd voor gezuiverde lanoline.

Hieronder heb ik een lijstje gezet van effectieve tepelkloven zalven en crèmes met lanoline:

Lanoline is een hele huidvriendelijke en effectieve stof, maar sommige mensen hebben een wolvet (lanoline) allergie. Als dit het geval is, zou ik voor deze balsem van La Roche Posay gaan. Het bevat ook allerlei huidherstellende ingrediënten, maar is vrij van lanoline.


Welke tepelzalf liever niet?

Naast goede tepelkloven zalf, zijn er ook genoeg producten die je beter kunt laten staan. Hieronder lees je welke:

Tepelkoven pads

Naast het smeren van tepelkloven zalf heb je ook nog de zogeheten 'tepelkloven pads'. De pads zijn bedoeld om verlichting aan gevoelige tepels te geven. Door ze te verkoelen. De pads, soort kussentjes, bestaan namelijk uit een gel.

Je legt deze gelkussentjes op je tepels, wat direct voor een verkoelend effect geeft. Daarnaast zouden ze ook bijdragen aan een verbetering van het wondgenezignsproces. Een goed voorbeeld van fijne tepelkloven pads zijn deze Medela Hydrogel pads.


Tepelkloven voorkomen

Naast het tepelkoven behandelen, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe tepelkloven voorkomen kunnen worden. Er zijn verschillende maatregelen die je hiervoor kunt nemen.

Tepelhoedjes

Het dragen van tepelhoedjes kan tepelkoven voorkomen. Een tepelhoedje is namelijk letterlijk een 'hoedje' die je op je tepels zet tijdens het voeden. Om zo je tepels te beschermen tegen de zuigkracht van je kindje. Een goed voorbeeld zijn deze Meleda Tepelhoedjes.

Juiste manier van voeden

Verkeerd voeden kan tepelkloven triggeren. Maar wat is de juiste manier van borstvoeding geven? Dit is voor iedereen natuurlijk anders en heel persoonlijk. Je voelt zelf wat goed is. Wel zijn er in de regel een paar handige handvaten die je kunt toepassen.

Laat je baby'tje bijvoorbeeld niet weggelijden tijdens het geven van borstvoeding. En neem af en toe even een pauze van het voeden als je tepels pijn doen. Op die manier kan je baby opnieuw 'happen'. En zal de pijn vaak weer afnemen.

Het beste is als je baby een grote 'hap' neemt. Met zijn/haar lipjes naar buiten. Als je baby niet goed hapt, merk je dit na het voeden aan je tepel. De tepel doet zeer en ziet er afgeplat uit. Het beste is als je tepel na het voeden ongeveer dezelfde kleur heeft als vóór het voeden.

De baby huid verzorgen

Heeft je baby last van huiduitslag? En ben je benieuwd wat je hiertegen kunt doen? Of wil je graag weten met welke producten je de huid van je baby het beste kunt verzorgen? Lees dan mijn blog: de baby huid. Hierin vertel ik je alles wat je moet weten over de baby huid, huiduitslag, baby huidverzorging en andere handige tips!